TW
0

Després de tres dies de reunions literàries, la resurreció dels premis Formentor s’ha descartat per complet. Una vintena d’experts editors i crítics creu que "fer reviure aquells guardons avui és impossible", anuncià ahir l’escriptor Josep Maria Castellet. Per contra, proposen la creació d’un fòrum de pensament, "a l’estil Davos", amb vista a la primavera.

La decisió final de dur-ho a terme recau però en la iniciativa privada. Set patrons són els qui han pagat les Converses d’enguany i seran els que hauran de decidir si volen fer realitat o no aquesta proposta. La seva idea era la de sufragar les despeses d’un premi literari, però ara se’ls planteja una cosa nova, per la qual cosa "han de reflexionar-hi", assegurà ahir un dels intermediaris.

D’ençà de diumenge capvespre, escriptors, editors i persones anònimes han obert el bagul de la memòria del que foren i el que significaren aquelles Converses Literàries iniciades per Cela l’any 1959. Si bé, els debats i conferències han tingut un pes important dins les jornades, com a teló de fons sempre hi ha hagut el replantejament de la creació o no d’uns nous premis Formentor.

Dimarts i dimecres una vintena d’experts en la matèria debaté a porta tancada sobre la possibilitat d’aquesta resurrecció. La resposta ha estat unànime: "És impossible reeditar els premis Formentor i crear-ne uns de diferents dels que ja existeixen. Avui seria molt difícil", assenyalà Castellet, restant importància als guardons i donant rellevància el que ha estat l’encontre en si.

Els editors i crítics proposaren ahir a la Conselleria de Cultura crear un fòrum internacional que reuneixi a Formentor els més grans intel·lectuals del moment i amb un caire multidisciplinar. L’editor Malcolm Otero Barral fou ambiciós en assegurar que "volem que el fòrum que proposam, que encara no té nom, sigui comparable al que Davos és en economia".

"L’objectiu és que Formentor torni a ser un centre neuràlgic del pensament mundial", afegí. A canvi, perquè tots aquells que esperaven la reedició d’un premi no quedassin decebuts, "com que hi havia voluntat de donar un premi, hem decidit que cada any es reti homenatge a un intel·lectual i que aquest sigui l’encarregat de protagonitzar la sessió inaugural de l’any següent", remarcà Barral.

Així doncs, el premi es descarta per complet, però la creació d’un centre de debat humanístic a Formentor queda ara supeditada a la decisió que prenguin els actuals "patrons". Javier Merino, Leopoldo Rodes, Llorenç Fluxà, Modesto Àlvarez, Alfonso Cortina, Alfredo Saenz han aportat deu mil euros per hom per al d’enguany, mentre que el Grup Barceló ho ha fet en 100.000.

 Ahir sis persones més estaven interessades a fer-hi part i el Ministeri de Cultura també s’ha mostrat interessat a col·labora-hi, pel fet que també podria entrar en el patronatge. El Govern balear també hi vol entrar, això sí, fora doblers. Després de tres intensos dies de literatura i records ara caldrà esperar per saber-ne el futur.