El terme "Països Catalans" sorgeix per primera vegada el 1876 de la mà de l’autor Bienvenido Oliver i Esteller per anomenar tot el conjunt de territoris de parla catalana. 128 anys més tard va néixer a un d’aquests indrets, Mallorca, la seva orquestra de joves intèrprets, gràcies a l’impuls del Forum Musicae.
L’organisme es va fonamentar des del principi en dos objectius bàsics: donar l’oportunitat als músics catalans de mostrar-se al públic i expandir la cultura catalana.
Ara, quatre anys després de la seva creació, el grup s’ha consolidat com un de les més importants a nivell no professional. Mostra d’això és la seva participació per tercer any consecutiu en la cerimònia de cloenda de la Universitat Catalana d’Estiu.
L’organisme està en aquests moments fent la seva gira estiuenca dedicada al compositor Baltasar Samper. Començà dia 23 d’agost a Prada de Conflent, demà actuarà al Teatre Principal de Maó i el 29 tocarà el torn de Sant Antoni de Portmany. A la fi, conclourà el seu viatge al teatre Principal de Palma dia 30 d’agost.
Aquesta darrera actuació serà possible gràcies a la col·laboració del Departament de Joventut i Igualtat del Consell de Mallorca. La seva consellera, Josefina Ramis, la presidenta del Forum Musicae, Magdalena González, i l’encarregada de la gerència de l’Orquestra, Carla Riera, presentaren ahir en roda de premsa l’acte, que tindrà la presència dels 78 joves músics que formen l’organisme. Els orígens d’aquests al·lots són molt diversos, hi ha 31 músics procedents de Catalunya, 24 del País Valencià, 15 de les Illes Balears, un de l’Alguer i un altre de la Franja de Ponent.
La presidenta del Forum confessà que per ella "tocar a casa és veure un somni complit". Per això la dedicació serà "màxima". Darrera tot aquest cúmul d’emocions i de sentiments, però, hi ha molta feina i professionalitat per part de totes les persones que treballen en l’organització. "Els músics han assajat per separat des del mes de maig. L’agost ens reunirem tots per concentrar-nos i tocar junts", explicà Carla Riera.
La feina que s’ha de fer per aconseguir uns concerts de qualitat és "enorme". Per començar hi ha d’haver un treball de recerca del material català oblidat, base del repertori de l’organització, s’ha de treballar aquest material i gravar un disc. No serà fins llavors que es prendrà la decisió de sortir de gira i mostrar al públic la potència i la qualitat dels músics en directe.
Enguany, amb motiu de l’aniversari del rei Jaume I, s’estrena l’himne La Mata de Jonc, compost pel mallorquí Joan Martorell i Adrover. Com digué la consellera, "és fonamental que es promoguin les activitats fetes pels joves, no només les destinades a ells".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.