La seu del FAR (Fotografia, Atelier i Residència), el nou projecte vital de Toni Amengual.

TW
0

Si alguna cosa requereixen els temps de les retallades i de la manca d'ajudes a les activitats culturals, sens dubte és iniciativa. Aquesta ha d'anar de la mà de la creativitat i ben lluny de la por. Aquells que s'atreveixen a fer coses són valents o estan bojos? Un dels candidats a respondre l'interrogant plantejat és el fotògraf mallorquí Toni Amengual, qui recentment a obert les portes del FAR: Fotografia, Atelier, Residència. "Em vaig decidir a dur endavant aquest projecte vital després de viure un bon moment professional i demanar-me cap on podia continuar avançant", explica Amengual.

D'on ve el nom FAR? En primer lloc, aquesta paraula significa lluny en anglès. Però en català un far és la torre que emet una llum que serveix de guia als vaixells que s'acosten a la costa, una referència per als navegants. Aquests dos significats, que potser conceptualment no tenen gaire a veure, es poden aplicar a la perfecció a aquest centre creatiu, que pretén ser una guia perquè els navegants de la fotografia puguin arribar tan lluny com vulguin.

Aquest espai recupera la tradició dels vells artesans que vivien i creaven al mateix lloc, perquè, en primer lloc, el FAR és el centre gravitatori de la vida i els projectes personals de Toni Amengual. Evidentment, si tot quedàs aquí, tal vegada no hi hauria cap fet noticiable, perquè encara queden persones afortunades que poden fer feina a casa seva.

El FAR cobreix dues àrees més on la fotografia és la clau. Es tracta d'un lloc que també està dedicat al desenvolupament de diverses activitats pedagògiques, com tallers i seminaris. Aquesta setmana que ve tindrà lloc el taller La meva càmera té més d'un botó, de 10 hores de duració i impartit pel mateix Amengual. Pròximament, impartiran seminaris professionals de Mallorca que, malgrat que encara potser no siguin grans noms, "ho acabaran sent". "He volgut fugir dels grans noms i dur gent que fa coses", diu. Amengual considera que cal crear un "entramat" que aglutini "els mateixos creadors", un espai d'interacció i d'intercanvi, que és el que persegueix ser el FAR. Així mateix, impartiran seminaris professors arribats des de fora de les Illes.
Una altra àrea de treball és la d'elaboració de projectes comercials, en aquest cas amb vinculació amb l'empresa Beluga, de la qual forma part Toni Amengual, juntament amb Tanit Plana i Roman Yñan.

"De vegades costa molt encaminar tot sol les feines comercials. Així que vàrem decidir crear l'empresa. Un dels motius principals és que els tres integrants ens coordinam i ens complementam molt bé", comenta Amengual.  Molts fotògrafs que comencen volen fugir del concepte de comercialitat, cercant les seves pròpies imatges, les que volen fer sense que ningú no els imposi el seu criteri. Però el temps passa, aquestes idees canvien quan les persones es fan grans. S'ha fet gran Toni Amengual? "Hi ha d'haver un equilibri a la interacció entre el treball d'autor i les tasques de caire més comercial", afirma. "Si vols, pots modificar el sistema, però és molt més fàcil quan et mous dins d'ell", afegeix.

L'equilibri no només ha de ser en l'àmbit individual, sinó també a les tres branques que formen el FAR: els projectes de formació, la part comercial i la feina personal i d'autor. Des d'aquest espai, es propugna una visió "holística" de la tasca de la fotografia. "El fotògraf no pot ser només una persona que fa fotos, ha d'anar molt més enllà", sentencia Amengual. "M'agrada la idea que el FAR és un projecte vital en si mateix, completament vinculat a la meva vida", puntualitza. Per estar al corrent de les evolucions del projecte, basta cercar a www.facebook.com/tallerfar.