Josep Maria Llompart finà a Ciutat el 28 de gener de 1993, víctima d'un infart. Amb la seva desaparició es va obrir un buit que mai més no s'ha tornat a omplir. Llompart fou poeta, editor, crític literari, intel·lectual i activista cultural. "No ha tornat a sorgir una persona amb la seva capacitat", explica la seva biògrafa, Pilar Arnau. Fill de militar, passà part de la infantesa a Galícia. Tornà a Mallorca amb la seva família l'any 1930. A causa d'una malaltia, entrà en contacte amb el català, llengua que no abandonà pus mai més. "El seu pare li volgué fer l'estada al llit més agradable amb les rondalles de mossèn Alcover. Malgrat que les intentà traduir al castellà, finalment les hi hagué de llegir en català", diu Arnau.
Enumerar les fites en la trajectòria de Llompart és gairebé impossible. Com a poeta, fou integrant de la generació dels 50 juntament amb Blai Bonet, Llorenç Moyà i Jaume Vidal Alcover. La seva poesia "evolucionà cap a un realisme històric, amb fortes pinzellades crítiques i iròniques", explica Arnau. Posteriorment, "la seva poesia inicià una etapa marcada per la reflexió sobre la mort".
Professor a la delegació de Palma de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona, Llompart ensenyà posteriorment a la UIB, qui li va retre un gran homenatge quan es jubilà, l'any 1991. Un altre vessant de la seva trajectòria fou el de crític literari. De fet, Llompart està considerat el fundador de la crítica literària a Mallorca, amb el seu treball La literatura moderna a les Balears (1964) com a referent.
Arran d'un acte d'Antoni Serra que la Policia va prohibir el 1968, i que provocà que ambdós passassin una nit a la presó, Llompart va reafirmar-se encara més que "la seva activitat cívica i política havia d'anar molt més enllà de la seva vida privada". I així va ser. President de l'Obra Cultural Balear des del 1977, "afegí la reivindicació de la idea de nació a les de llengua i cultura". "Va ser una persona molt conscient de la idea de Països Catalans. La defensà perquè la tenia molt clara", continua Arnau, qui assegura que si ara fos viu "estaria molt rabiós i fent moltes coses a la vegada!".
Els actes
Els diversos esdeveniments que es duran a terme per rememorar la figura de Josep Maria Llompart començaran demà a les 11.30 al cementeri de Palma. La seva neboda Cèlia Riba, a més d'altres amics i familiars, recitaran alguns dels seus poemes.
L'IES Josep Maria Llompart acollirà dilluns a partir de les 13 hores un homenatge d'alumnes i professors en el qual se'n farà una semblança i PilarArnau recitarà alguns dels seus poemes.
Els actes es traslladaran dijous dia 31 a Can Alcover. L'Obra Cultural Balear li farà un reconeixement projectant un documental sobre la seva vida. Hi intervindran el president de l'OCB, Jaume Mateu, i Pilar Arnau.
La llibreria Quart Creixent durà a terme un altre acte el 12 de febrer, data en què es compliran 31 anys de la seva inauguració. Hi participaran Antoni Vidal Ferrando, Arnau Amer, Pilar Arnau i Antònia Vicens, entre d'altres. També està previst que l'Institut d'Estudis Catalans li faci el seu homenatge el mes d'abril.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.