Dos tiquets per entrar a la Cartoixa
A partir de l'1 de març, els turistes que visitin el recinte de la Cartoixa de Valldemossa es trobaran que poden comprar dues entrades diferents, i no una d'unitària com fins ara. D'una banda, la que fixen sis dels propietaris de la majoria dels espais, i de l'altra, un tiquet individual paral·lel que permetrà la visita a la cel·la número 4, on s'allotjaren Chopin i George Sand segons una setència judicial del febrer del 2011. Aquesta situació es dóna després que els propietaris de la cel·la 4, la família Quetglas, hagin decidit abandonar la societat de propietaris, integrada per sis membres que exploten el reciente de manera conjunta. Entre aquests es troba la Diòcesi de Mallorca i l'Ajuntament de Valldemossa.
Carnaval clàssic
Les comparses animaven el Born i la plaça Joan Carles I, plens de pares i d’infants disfressats. Les disfresses clàssiques s'imposen per golejada. Absència gairebé absoluta de sàtira o crítica social ahir en les principals desfilades de Carnaval. La majoria de pobles de Mallorca celebraren la tradicional Rua, en què predominaren les fresses de pallassos, princeses, flors, animals, indis i personatges televisius o cinematogràfics. Més o menys, les mateixes que també es deixaren veure pel centre de Palma, que a partir de les cinc del capvespre donà el sus a la Rueta. Es diferencien clarament dues castes de vestits: els tradicionals, comprats a la botiga, i aquells de collita pròpia. És a dir, fets a mà i amb un bon raig d'imaginació. Tots valen la pena, encara que l'autofabricació de la fressa sol resultar més cridanera, com és el cas d'una comparsa de capses de Barbie que ahir es passejava vistosa pel passeig del Born palmesà.
Consell, Govern i editors pacten la continuïtat de l’Espai Mallorca
Fa pocs dies se celebrà una jornada reivindicativa en contra del tancament d'aquest racó cultural. Després de mesos de paraules i declaracions d'intencions, ahir a la fi s'assegueren a la mateixa taula els representants de Cultura del Govern balear, el Consell de Mallorca i el Gremi d'Editors per desbloquejar el futur de l'Espai Mallorca i Illa de Llibres. Les tres parts, amb l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), garantiren ahir la continuïtat del centre de Barcelona, encara que amb un pressupost inferior. Precisament, l'Institut, que dirigeix Cristòfol Vidal, serà la nova incorporació al projecte i hi donarà suport econòmicament (30.000 euros) i també a través de l'organització d'activitats. "En total, això pot suposar el doble del capital del que aportava abans l'Executiu", assegurà Vidal després de la reunió.
Moner diu als cors que no els externalitzarà
Alguns dels membres dels cors infantils i juvenils, davant el Principal.Foto: N.R. Les protestes dels cors del teatre Principal no han passat per alt a la direcció de l'espai escènic del Consell de Mallorca. La directora gerent, Margalida Moner, es reuní divendres amb els professors i directors dels cors per explicar com els afectarà el nou model gestió. "Assegurà que tot continuarà igual, que els cors no s'externalitzaran i que el canvi que plantegen és tant sols de direcció", assegurava ahir Caterina Torrens, membre dels cantaires. El director artístic del Principal i també responsable màxim dels cors, Xisco Bonnín, no figura dins la nova estructura organitzativa proposada per la directora gerent.
“Hauríem d’haver tancat el Principal com Spanair: d’un dia per l’altre”
Moner, en una imatge retrospectiva, ha defensat el pla de gestió per al Teatre Principal que preveu acomiadaments. Foto: Grup Serra. La directora gerent del teatre Principal reacciona a les crítiques dels treballadors de manera contundent: "Hauríem d'haver tancat el Principal com Spanair: d'un dia per l'altre". Aquesta fou la seva actitud l'endemà que els treballadors en demanassin la destitució i que es tiri enrere la proposta del Consell sobre el nou model organitzatiu del teatre. Moner parlà ahir al matí amb l'agència de notícies Europa Press; després ja no volgué fer pus declaracions. L'única resposta des del Principal era que la gerent "té tot el matí de reunions" i hi afegien un educat "telefoni demà". Per contra, els serveis de premsa de Palau Reial es desentenien per complet de les paraules de Moner. Hores més tard, el vicepresident del Consell, Joan Rotger, emetia un comunicat en defensa de la proposta presentada pel seu equip. De les declaracions de Moner, cap comentari.
Manacor compila el llegat de Mossèn Alcover
Dos anys després d'obrir-se la Institució Pública Mossèn Alcover, Manacor disposa ja d'una biblioteca monogràfica dedicada al canonge de Santa Cirga. El centre, ubicat al carrer Pare Andreu Fernández, ha compilat part del llegat de l'il·lustre filòleg, que va des de llibres de la seva biblioteca personal fins a cartes manuscrites, material de les rondalles i l'hemeroteca.
Lloances al ‘gest’ de Quintana
Les paraules de Josep Maria Quintana damunt l'escenari del teatre Principal en manifestar la seva "preocupació per la dinàmica de la política lingüística del Govern" i la decisió de renunciar als 20.000 euros del premi Ciutat de Palma Llorenç Villalonga foren lloades ahir pels escriptors de la seva illa -Menorca- i pels mateixos organitzadors del contraacte a Can Alcover. El president de l'Obra Cultural Balear (OCB), Jaume Mateu, qualificava de "significatiu" el posicionament tant de Quintana com del guanyador del premi de poesia, Jordi Julià, qui recordà els "companys" que s'havien reunit aquell vespre a Can Alcover. Això demostra, segons Mateu, que "fins i tot els vencedors tampoc no estan d'acord amb aquestes pràctiques bàrbares de l'Executiu". El president de l'OCB recordava que amb els mots d'ambdós guardonats "el nostre clam a favor del català també es va sentir al Principal". De parer semblant es mostrà la responsable del PEN Català, Antònia Vicens, entitat organitzadora de l'acte literari reivindicatiu de divendres vespre.
Els escriptors fan una crida contra la “bilingüització”
Marisa Cerdó, responsable de l’Obra Cultural Balear; Antònia Vicens, de PEN Català, i Miquel Bezares, de l’AELC. Trenta-nou escriptors ja han confirmat la participació en la lectura reivindicativa d'avui capvespre a Can Alcover. Serà la contraprogramació que l'Associació d'Escripors en Llengua Catalana (AELC) i el PEN Català han organitzat per mostrar el rebuig a Cort per introduir de nou l'espanyol als premis Ciutat de Palma. Aquesta decisió "unilateral" de l'Ajuntament suposa, segons el vicepresidient de l'AELC, Miquel Bezares, "la pèrdua del prestigi literari dels guardons i una nova agressió al català i a la cultura". L'acte començarà a les 20 hores al carrer de Sant Alonso de Palma i es planteja com una activitat reivindicativa oberta a tothom i que també vol prendre un aire festiu a favor de la literatura feta en la nostra llengua. "Demà -avui per al lector- els escriptors farem festa, però no la farem al teatre Principal, sinó a Can Alcover", afegia Bezares.
Els músics de la Simfònica anuncien accions si no cobren els sous
La Simfònica, en un concert de la passada temporada a l'Auditòrium. Foto: M. À. Cañellas. "Farem tots els esforços que siguin necessaris, però no ens poden retallar les nònimes". Són les paraules del president del comitè d'empresa de l'Orquestra Simfònica Ciutat de Palma, Carlos Ortea, després que la Fundació Pública de les Balears per a la Música no els hagi fet efectiva la paga extra de Nadal i només els hagi abonat el 80% de la nòmina del mes de desembre. A més, tampoc no se'ls ha ingressat els endarreriments referits a les gravacions que realitzaren durant el 2011 i que tampoc no han cobrat. El Govern contesta que just deu la paga extra als membres de l'Orquestra Simfònica
Il·lusió per fer front a la crisi
Els Reis, ja al balcó de Cort, després de la cavalcada. Foto: J. Torres. Ses Majestats Melcion, Gaspar i Baltasar arribaren ahir a totes les localitats de les Balears carregats de presents. Per ventura els regals d'enguany han estat més minsos, i no perquè no s'hagi fet bonda, sinó perquè la situació social i econòmica que tenim a sobre també afecta les butxaques dels Reis d'Orient. Així, per exemple, la colcada de Palma tingué un pressupost un 10% inferior a l'edició de l'any passat. Les retallades arriben per a tots. Això no obstant, la vesprada fou màgica. La il·lusió dels infants en veure els màgics esborrava qualsevol símptoma de crisi i convertí el 5 de gener en una nit màgica i carregada d'alegria. A Ciutat, els Reis arribaren ben puntuals. Faltaven cinc minuts per a les sis del capvespre quan els vaixells del port feien sonar les sirenes. Era senyal que el Rafael Vereda, que transportava Ses Majestats, era a punt d'atracar.
Els coets valencians releguen l’aTIÀ Foc
Una imatge del 2001 de l'Aiguafoc impulsat per Cort. Foto: Grup Serra. La junta de govern de l'Ajuntament de Palma aprovà ahir l'adjudicació de l'organització de l'Aiguafoc a l'empresa valenciana Focs d'Artifici Europa SL. L'equip popular municipal torna així a promoure l'espectacle Aiguafoc, que havia impulsat José María Rodríguez i que la legislatura passada va desaparèixer de la programació de Sant Sebastià per tal de promocionar els dimonis de Mallorca amb l'aTIÀ Foc. L'argument dels conservadors per recuperar l'espectacle de coets i música a la mar és l'econòmic. Aquest almenys fou el principal argument que esgrimí ahir el portaveu de Cort, Julio Martínez. "L'any passat l'aTIÀ Foc costà prop de 300.000 euros i enguany nosaltres hem adjudicat l'Aiguafoc per 93.220", apuntà.
Boicot als Ciutat de Palma
Contraprogramació de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i el PEN Català als premis Ciutat de Palma en bilingüe. Ambdues entitats, amb l'Obra Cultural Balear, preparen per al dia de Sant Sebastià una gala literària alternativa als guardons oficials, en què la cultura escrita en la nostra llengua en serà la vertadera protagonista, sense necessitats de barreges lingüístiques ni aportacions polítiques. De moment, tant l'AELC, que dirigeix Miquel Bezares a les Balears, com el PEN Català, encapçalat per l'escriptora Antònia Vicens, han remès una carta als socis en què conviden els escriptors a participar en aquest acte "literari i reivindicatiu". Aquest servirà per "exaltar la paraula escrita" i reclamar "la dignitat de l'ofici d'escriure en català en un context en què no s'ha assolit", diu la carta que Bezares ha enviat als escriptors de les Illes.
L'IEB es muda a la Conselleria
La retallada del pressupost per a l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) també vindrà acompanyada d'un canvi de seu. La institució que dirigeix Cristòfol Vidal deixarà el quart pis del número 24 del carrer dels Peraires i es mudarà a les dependències de la Conselleria d'Educació i Cultura, al carrer d'Alfons el Magnànim. L'objectiu és la reducció de despesa que tant predica l'actual Executiu popular, malgrat que això impliqui abandonar el centre històric de Palma. Aquesta decisió suposarà, segons expliquen fonts de la Conselleria, un estalvi de 25.000 euros anuals en concepte de lloguer. Tanmateix, encara no hi ha una data fixada per al trasllat oficial, tot i que podria ser en breu.
Diada històrica contra les retallades
Les retallades de les administracions als agents culturals marcaran el calendari d'activitats que l'Obra Cultural Balear ha programat per a la Diada de Mallorca. Més de 40 poblacions s'han afegit enguany a la reivindicació històrica del 31 de Desembre com a vertadera diada, ja que recorda l'entrada de les hosts del rei en Jaume a Ciutat l'any 1229. L'acte principal de Palma no serà només una reivindicació històrica. Aquest és convertirà també en un clam a favor de la cultura i els agents que la generen. Sota l'emblema "Sí a la cultura", l'Obra cedeix el seu acte principal de Ciutat a totes aquelles entitats, col·lectius, associacions i creadors que s'han vist afectats per les retallades aplicades tant pel Govern com pel Consell de Mallorca i Cort.
Música i sentiment per acomiadar Bernat Pomar
Els violins d'antics alumnes de Pomar, mestres del Conservatori i músics de la Simfònica entonaren peces del compositor en un sentit homenatge. Foto: Miquel Àngel Cañellas. L'església de Sant Marçal s'omplí anit de familiars, amics i antics alumnes que volgueren donar el darrer adéu al compositor, violinista i pedagog Bernat Pomar i Pomar, mort dijous a 79 anys. Un dels moments més emotius fou la lectura d'una carta d'un antic alumne que ahir no pogué assistir al funeral, però que volgué deixar constància del seu agraïment al pedagog. Les notes de Bach donaren inici a una cerimònia molt sentida, en què es definí el compositor com un "home que se sap fer gran entre els grans, i sap fer-se petit entre els petits".
Clam pel ‘menyspreu’ a una llengua i un país
Els premiats es feren una foto de família abans de l’inici de la Nit de la Cultura, que se celebrà ahir a l’auditori Sa Màniga de Cala Millor. Foto: Joan Lladó. La crítica a les institucions pel "menyspreu i bel·ligerància vers la nostra llengua i cultura" centrà la gala de la Nit de la Cultura, que se celebrà ahir vespre a l'auditori de Sa Màniga. El principal acte de l'Obra Cultural Balear (OCB) es convertí en un crit al "rearmament de valors i conviccions", com comentà el president de l'entitat, Jaume Mateu.
Reivindicació escènica entre premis
Una corona de flors amb l'emblema Teatre, els actors no t'oblidam presidí ahir el ‘funeral' dels premis Escènica. Era la simbologia d'una gala marcada per la reivindicació dels actors, directors i autors que han vist com el sector patia les conseqüències de les retallades de l'Administració. "No mateu la cultura" era la premissa acordada per l'Associació d'Actors i Actrius. I és que el món de les arts escèniques exigeix no només la supervivència del seu sector, sinó de totes aquelles disciplines culturals que també han sofert les tisorades. "No tenim cap motiu per fer festa, però sí per reconèixer la feina ben feta dels professionals", apuntava just en començar Antoni Gomila, presentador de la gala juntament amb Lina Mira.
Tren, bus, metro i llibres en català
El principal indret del transport públic de l'illa rebrà la Setmana del Llibre en Català. La Llonja, l'Escorxador, el recinte d'Ifebal, la Misericòrdia... El periple de la Setmana del Llibre en Català ha estat llarg i mogut. En els vint-i-dos anys d'història, els llibreters organitzadors de la cita amb la literatura en la nostra llengua han hagut de canviar d'ubicació a mesura que canviaven les institucions. Per a l'any que ve, en preveuen un de nou: l'estació Intermodal de Palma. El principal indret del transport públic de Mallorca servirà així mateix per acollir durant dues setmanes la producció pròpia de cultura escrita. Serà al bell mig del centre de Palma, encara que a uns metres de fondària i en un espai poc transitat per als usuaris. El mes de setembre passat, el gremi ja treballava en la rercerca d'una nova ubicació.
3D made in UIB
En més de vint anys de trajectòria, el prestigi de la Unitat d'Animació i Tecnologies Audiovisuals de la UIB (LADAT) ha anat sumant reconeixements i guardons internacionals. Ara assoleix un nou repte: arribar als Goya. Ho farà amb el curtmetratge d'animació en 3D Ella, una proposta liderada pel director del LADAT, Juan Montes de Oca, i en la qual ha participat l'equip de professors del laboratori. Amb una durada de denou minuts, Ella vol intentar "obrir portes i finistres" per mostrar allò que es fa des de la unitat d'animació universitària, amb la particularitat que aquesta és una "obra experimental" feta per l'equip docent i alguns col·laboradors externs.
Intens passeig per la vida de Tennessee
El teatre Principal torna a retre homenatge al dramaturg nord-americà Tennessee Williams l'any que se celebra el centenari del seu naixement. Aquesta vegada ho fa amb un recorregut per la seva dramàtica i també productiva vida. Sota el simple títol de Tennessee, l'actor Martí Peraferrer s'endinsa en la vida del dramaturg en una obra que "parla molt poc dels treballs i molt sobre la seva vida", assegura.
- Un centenar de vehicles de mercaderies amb destinació a les Balears estan retinguts a València i Barcelona
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Aproven tres borses de feina a l'EMT Palma amb l’exigència del B2 de castellà i l’exclusió del català
- Fan una crida a no adquirir productes d’Israel, com els comercialitzats per Illa Camp o Agromart
- El tren entre Palma i Llucmajor tendrà parades al Conservatori, Pere Garau, Coll d'en Rabassa, Platja de Palma, aeroport i Son Llàtzer