Diada històrica contra les retallades

Més de quaranta pobles de Mallorca celebren el 31 de Desembre convocats per l’Obra Cultural Balear. L’acte central serà a Palma amb el «Sí a la cultura» com a emblema

Marisa Cerdó, Jaume Mateu, Caterina Sánchez i Tomeu Martí, ahir en la presentació. | J.Torres.

TW
15

Les retallades de les administracions als agents culturals marcaran el calendari d'activitats que l'Obra Cultural Balear ha programat per a la Diada de Mallorca. Més de 40 poblacions s'han afegit enguany a la reivindicació històrica del 31 de Desembre com a vertadera diada, ja que recorda l'entrada de les hosts del rei en Jaume a Ciutat l'any 1229. Ara bé, l'acte principal de Palma no serà només una reivindicació històrica. Aquest és convertirà també en un clam a favor de la cultura i els agents que la generen. Sota l'emblema "Sí a la cultura", l'Obra cedeix el seu acte principal de Ciutat a totes aquelles entitats, col·lectius, associacions i creadors que s'han vist afectats per les retallades aplicades tant pel Govern com pel Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma.

Així, el teatre Principal de Palma es convertirà demà, dijous dia 29, en un altaveu d'aquells que s'han vist perjudicats per les actuals polítiques del Partit Popular. Quan encara falten per tancar les intervencions de l'esdeveniment, una trentena de persones o entitats s'han afegit fins ara a la gala reivindicativa i històrica. Entre aquests col·lectius, hi participaran l'Associació d'Artistes Visuals, la Federació de Corals, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, l'Associació d'Actors i Actrius Professionals, i la Federació de Música i Ball de Mallorca, entre d'altres.

El president de l'OCB, Jaume Mateu, destacà ahir que, recollint el testimoni de l'acte que protagonitzaren els actors als premis Escènica, l'Obra en pren el relleu i dóna veu a aquells que s'han vist retallats. Això sí, ho fa "amb un missatge en positiu, perquè tenim molts creadors culturals i, a més, molt bons". La gala del 31 de Desembre al Principal començarà a les 20.30 hores i inclourà dansa, música, literatura, teatre i glosat. Tanmateix, també servirà per donar el sus a les activitats de commemoració del 50è aniversari de l'OCB. El manifest, que s'ha llegit o es llegirà als més de 40 pobles que celebren el 31 de Desembre, ho deixa ben clar: "És el moment de deixar sentir la nostra veu més forta i ferma que mai per tal d'assegurar que la llengua catalana i la nostra identitat cultural i com a poble continuïn sent una eina de cohesió i alhora la nostra carta de presentació de cara al món com a ciutadans d'un país".