TW
69

La crítica a les institucions pel "menyspreu i bel·ligerància vers la nostra llengua i cultura" centrà la gala de la Nit de la Cultura, que se celebrà ahir vespre a l'auditori de Sa Màniga. El principal acte de l'Obra Cultural Balear (OCB) es convertí en un crit al "rearmament de valors i conviccions", com comentà el president de l'entitat, Jaume Mateu.

Davant un auditori ple de gom a gom, amb absència absoluta de representants del PP del Consell i del Govern, l'esdeveniment barrejà reivindicació, música, literatura, teatre, reconeixements i més reivindicació. "Des del maig d'enguany s'han seguit els greuges tant a la llengua pròpia d'aquestes illes, que no és altra que la catalana, com al seu coneixement, ús i prestigi", recordà Mateu.

La principal novetat d'enguany fou que la Nit de la Cultura no va ser retransmesa en directe per cap televisió. Després de més de quinze anys -primer TV3 i des de fa quatre anys IB3-, la 25a edició dels premis 31 de Desembre no tingué càmeres en directe. Els actuals responsables d'IB3 no han volgut reunir-se amb l'Obra per tractar-ne la difusió i la televisió autonòmica catalana ho emetrà en diferit pel Canal 33.

Tot i això, el ritme televisiu marcà l'acte, en què els set guardonats amb els 31-D foren els grans protagonistes, juntament amb la crida del president de l'entitat per "l'activisme a favor de l'esperança". La decisió del Consell de Mallorca d'eliminar totes les subvencions que rebia l'Obra no passà per alt: "El Consell, i per meres raons de doctrina, no ha volgut pagar els doblers que havia compromès a principis d'any amb les nostres activitats (...) aquest robatori no deixa de ser la punta d'una profunda aversió als trets que ens caracteritzen com a poble", assegurà en un parlament molt aplaudit. Això no obstant, la crítica anà acompanyada d'un bri d'esperança i una crida a continuar treballant perquè "pararem els peus a tanta indignitat i no se'n sortiran els qui ens volen arraconats", sentenciava abans de començar l'entrega dels guardons.

El primer de la nit fou el premi Josep Maria Llompart per a l'oceanògraf Miquel Duran Ordinyana, que no pogué acudir-hi. El Francesc de Borja Moll anà a parar al Gremi d'Editors de Balears i el recollí Miquel Ferrer. L'Emili Darder fou per a la mestra i historiadora Catalina Moner. L'agrupació Aires Sollerics, encapçalada per Guillem Bernat, fou reconeguda amb el premi Bartomeu Oliver, i el programa d'IB3 Ràdio El crepuscle encén estels, que dirigeix Pere Estelrich, s'endugué el Miquel dels Sants Oliver. El guardó que reconeix la tasca d'una persona jove fou per a l'investigador en Economia i Turisme Jaume Garau i el del voluntariat lingüístic que fa la junta de l'OCB, per a la filòloga Maria À. Melis. L'únic premi que sortí de l'Illa va ser el Gabriel Alomar, entregat al Club Super3.

La gala, presentada per Joan Carles Palos i Elisabet Carnicé, fou amenitzada per la música de Glissando, els primers a actuar; l'humor de Miquel Àngel Llonovoy; la representació d'Iguana Teatre i la veu de Maria del Mar Bonet, que amb els Blauets de Lluc i el pianista Dani Espasa posaren punt final a l'esdeveniment amb el cant de La Balanguera.

L'únic representant del PP a la festa fou Julio Martínez, de l'Ajuntament de Palma. No hi faltaren, però, els batles de Sant Llorenç, Mateu Puigròs (amfitrió), i Capdepera, Rafel Fernández. També hi assistiren Francina Armengol, Teresa Riera, Joan Font i Joan Lladó, Nanda Ramon, Toni Verger i Aina Rado, entre d'altres.