Notícies del dia 19 de febrer de 2012
Illes Balears / Polí­tica
Ballester sortí dels jutjats sense amagar-se.

Cas Nóos

Ballester carrega contra Matas i implica Urdangarin

L'exdirector general d'Esports del Govern Josep Lluís Ballester implicà ahir el gendre del rei espanyol i l'expresident Jaume Matas en les irregularitats investigades en el cas Urdangarin. Ho va fer declarant durant més de quatre hores, més de la meitat de les quals van ser just per respondre les preguntes del jutge José Castro. A l'interrogatori, això sí, exculpà la infanta Cristina. Ballester -conegut amb el sobrenom de Pepote- ratificà, com ja havia dit als fiscals, que Iñaki Urdangarin es va oferir per fer d'intermediari perquè el Govern patrocinàs l'equip ciclista Banesto, que passaria a dir-se Illes Balears. Va dir que el duc de Palma s'hi havia ofert a canvi d'una quantitat que arribà als 300.000 euros. El duc cobrà a través de Nóos Consultoria, però "a qui realment es contractava era a Urdangarin", segons Ballester.

Enric Borràs

Antònia Payeras, Sandra Rebassa, Pere Serra i Bel Gost són quatre dels fundadors.

Polí­tica

“Ens mobilitzarem pel català. En tenim ganes i coratge”

Antònia Payeras, Pere Serra, Sandra Rebassa i Bel Gost són un petit tast d'un grup de joves -i no tan joves- compromesos amb la defensa de la llengua catalana, indignats amb la reforma de la Llei de funció pública que impulsa el Govern de José Ramón Bauzá i que suposa també la modificació de la Llei de normalització lingüística. Inicialment, foren un grup de poblers que s'organitzà mitjançant les xarxes socials per protestar davant José Ramón Bauzá i que es reuniren per primera vegada per pintar les pancartes amb motiu de la visita del president per les festes de Sant Antoni. El grup mantingué el contacte i decidí, sempre mitjançant les xarxes socials, promoure una recollida de firmes per "exercir el dret de petició" regulat per la Constitució. Reclamen al Parlament que l'avantprojecte sigui retirat i que, si ja es trobàs aprovat, sigui derogat.

Pep Verger

Polí­tica

Huguet: “Candidatura? Més endavant es veurà”

Huguet, ahir entre Rodríguez i Fiol. Davant d’ell, entre d’altres, Gari Durán. Joan Huguet encara no ha fet la passa, però ahir, en el congrés del PP a Sevilla, deixà clar que la decisió final no està presa. De fet, es convertí en el centre d'atenció de la nombrosa delegació balear, composta per més de quaranta persones entre delegats i convidats. L'actual presidenta del Consell, Maria Salom, estarà a l'executiva estatal com un dels 35 vocals, fet que es considera un "premi" a la seva tasca. Bauzá entra en la direcció com a membre nat perquè és president autonòmic. Huguet, exvicepresident del Govern i expresident del PP balear, del Parlament i del Consell de Menorca, es cansà de repetir pels passadissos del palau de congressos i exposicions una frase de Manuel Fraga pronunciada el 1995: "Ara mateix no hi ha candidatura alternativa, però si les actituds i les circumstàncies canvien, és possible que n'hi hagi.

Joan Riera

L'escrit enviat per l'Associació de Juristes ha estat adreçat als portaveus parlamentaris.

Català a l'administració

Els juristes surten en defensa del català a l’Administració

L'escrit enviat per l'Associació de Juristes ha estat adreçat als portaveus parlamentaris. L'Associació de Juristes de les Illes Balears mostra "preocupació" per l'avantprojecte de la llei de funció pública i insta el Govern i el Parlament que "reexaminin" la rebaixa del català de requisit a mèrit. L'escrit, que consta de cinc folis i ha estat adreçat als portaveus parlamentaris, està signat pel president, Lluís Moyà Noguera. L'entitat considera que retirar el requisist del català "entra en contradicció directa amb l'estatut d'oficialitat atorgat fins ara a la llengua". Segons els juristes, "en l'actualitat, l'Administració autonòmica, els consells insulars i els ajuntaments segueixen el model denominat de bilingüisme dels serveis i bilingüisme dels agents. És a dir, els aparells administratius en conjunt, i tots els empleats públics que els serveixen, han d'estar preparats per garantir plenament el dret d'opció lingüística que assisteix individualment tots els ciutadans".

M.R.P.

Illes Balears / Cultura

Cultura

Carnaval clàssic

Les comparses animaven el Born i la plaça Joan Carles I, plens de pares i d’infants disfressats. Les disfresses clàssiques s'imposen per golejada. Absència gairebé absoluta de sàtira o crítica social ahir en les principals desfilades de Carnaval. La majoria de pobles de Mallorca celebraren la tradicional Rua, en què predominaren les fresses de pallassos, princeses, flors, animals, indis i personatges televisius o cinematogràfics. Més o menys, les mateixes que també es deixaren veure pel centre de Palma, que a partir de les cinc del capvespre donà el sus a la Rueta. Es diferencien clarament dues castes de vestits: els tradicionals, comprats a la botiga, i aquells de collita pròpia. És a dir, fets a mà i amb un bon raig d'imaginació. Tots valen la pena, encara que l'autofabricació de la fressa sol resultar més cridanera, com és el cas d'una comparsa de capses de Barbie que ahir es passejava vistosa pel passeig del Born palmesà.

Francesca Marí

Illes Balears / Esport

Futbol

Venjança mirant el descens de reüll

Una pancarta a l’Iberostar Estadi agraeix al Porto portuguès haver eliminat el Vila-real d’Europa. Segons la dita, la venjança, com més freda millor. Joaquín Caparrós no vol saber res d'allò que succeí la temporada passada entre Vila-real i Mallorca i només pensa en els punts, però els aficionats illencs encara els ho retreuen i aquesta temporada, amb els dos equips lluitant per fugir de la zona baixa de la classificació, sembla el moment propici. Primer, perquè el Mallorca ha de sumar per allunyar-se del descens; i segon, perquè si ho fa a costa dels castellonencs, i de passada els complica la vida, seria el millor regal que podria fer ara per ara als seguidors. Mallorca i Vila-real s'enfronten avui a l'Iberostar estadi a partir de les 18.00 hores (Canal + Lliga 2) amb el descens com a rerefons.

Julián Serrano

Opinió / Opinió
Glosa de Mateu Xurí

Opinió

Síis i Nóos

Pepote apunta Matas.Sembla que ja és costumdins tot aquest embalum...

Glosa de Mateu Xurí

Miquel Ferrà i Martorell

Opinió

1879: La venerable Rosa Viau

La venerable Rosa Viau, que com a monja de la Misericòrdia prengué el nom de Maria Rosa del Cor de Jesús, filla d'un hortolà de la zona d'Avinyó, va viure a Barcelona en temps de la Revolució francesa i morí a Ciutat de Mallorca, a la Casa de la Pietat, en el carrer homònim...

Miquel Ferrà i Martorell

Editorial

Opinió

El Moviment per la Llengua

Un grup de mallorquins ha posat en marxa el Moviment per la Llengua, indignats amb la reforma de la Llei de la funció pública i disposats a defensar els drets inalienables de l'idioma propi de les Balears. Ha començat a partir d'una colla de joves poblers, però a poc a poc s'escampa per sobre d'ideologies...

Editorial

Pere Fullana

Opinió

Temps de verificació

En aquesta seqüència de la història que ens toca viure, entenc que valdria la pena analitzar el paper que hi juguen els pessimistes. Res del que passa no és casualitat. Tot té un perquè i obeeix a un ordre i a una lògica, malgrat hom tengui la sensació que és incapaç de trobar-la enmig del caos...

Pere Fullana