Les tres entitats fan extensiva la convocatòria a tota la ciutadania com a mostra de protesta per la introducció de l'espanyol a la gala dels Ciutat de Palma. | Joan Riera

TW
27

Contraprogramació de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i el PEN Català als premis Ciutat de Palma en bilingüe. Ambdues entitats, amb l'Obra Cultural Balear, preparen per al dia de Sant Sebastià una gala literària alternativa als guardons oficials, en què la cultura escrita en la nostra llengua en serà la vertadera protagonista, sense necessitats de barreges lingüístiques ni aportacions polítiques.

De moment, tant l'AELC, que dirigeix Miquel Bezares a les Balears, com el PEN Català, encapçalat per l'escriptora Antònia Vicens, han remès una carta als socis en què conviden els escriptors a participar en aquest acte "literari i reivindicatiu". Aquest servirà per "exaltar la paraula escrita" i reclamar "la dignitat de l'ofici d'escriure en català en un context en què no s'ha assolit", diu la carta que Bezares ha enviat als escriptors de les Illes.

La vetlada literària estarà oberta a tothom i tindrà lloc a l'Espai Can Alcover just a la mateixa hora que l'Ajuntament aculli els Ciutat de Palma bilingües i sense guardó pel còmic. L'objectiu principal és una demostració de "dignitat i orgull de ser qui som" davant la "inconsciència dels governants, que sembla que no estimin la seva ciutat ni la seva història", apunta Antònia Vicens, qui també es referí al discurs espanyol del batle, Mateu Isern, a l'acte de l'Estendard. "Fou un acte d'inconsciència i ignorància", sentencia.

Miquel Bezares, per la seva banda, afegeix que la gala ‘alternativa' és un acte de protesta "pensat en positiu", a diferència del boicot que realitzaren anys enrere quan el també equip popular de Cort introduí el castellà als reconeixements literaris. "Dia 20, els escriptors farem festa, i la farem a Can Alcover", puntalitza mentre recorda que "és una manifestació molt clara que no compartim la decisió del Consistori d'introduir el castellà" als Ciutat de Palma.

L'esdeveniment tindrà un format amè i sense grans protocols. Ambdues entitats han convidat tots els seus socis, a més d'altres escriptors, a participar-hi a través de la lectura d'un dels seus texts. Tot i això, recorden que és un acte obert a la ciutadania i que tothom hi està convidat. "És demanar als escriptors que recitin, dignifiquin i exposin el seu art" per "celebrar que ho podem fer en català", apuntava ahir el president de l'Obra Cultural, Jaume Mateu, que també s'ha volgut afegir a la protesta.

El responsable de l'OCB té clara quina és la intencionalitat de l'Ajuntament de Palma envers aquestes decisions: "Cada vegada que els Ciutat de Palma es fan en castellà és purament i simplement per minvar la qualitat del català, és la tendència de voler castellanitzar allò que toda la vida s'ha fet en català", assegura en referir-se també al discurs d'Isern del 31 de Desembre. "Ja han travessat la línia vermella", prossegueix.

El passat mes de novembre, l'Assocació d'Escriptors en Llengua Catalana i el PEN Català impulsaren un manifest en defensa del prestigi dels premis Ciutat de Palma i contra la decisió de l'equip de govern popular. Ara, més de 350 autors i entitats han signat el manifest en "defensa de la nostra identitat i de la nostra literatura". Dia 20 vespre ho escenificaran en un acte en què les lletres en la llengua pròpia en seran les protagonistes.