“Isabel lluità tota la vida pels drets del regne de Mallorca”
La lluita de l'infant Jaume IV per tornar a comandar el Regne de Mallorca no fou una batalla en solitari, sempre tingué el suport i l'empenta de la seva germana. Un any major que ell, la infanta Isabel (1337-1406?) fou la darrera reina titular de Mallorca i, malgrat les adversitats, durant tota la vida tingué al cap la idea de tornar a l'Illa.La història ha passat ben de puntetes sobre els periples d'aquests dos germans (fills de Jaume III i renéts del Conqueridor), que visqueren exilitats i sota el somni de tornar a posar-se la corona al cap. El seu oncle, Pere IV el Cerimoniós, els ho impedí. A partir d'ara, una novel·la ens desgrana un poc més la història d'aquesta família i, en concret, l'escomesa d'Isabel de Mallorca. Sota el títol Ysabelis. Regine Majoricarum, la historiadora de Sòria Isabel Goig ha novel·lat el que degué ser la vida de la infanta fins al punt de posar-se "en la seva pell".
L'Arenalet, oblidat
Des de fa gairebé dos anys diversos grups de veïns i entitats per a la protecció del patrimoni han denunciat mitjançant la coalició Els Verds-Esquerra d'Artà l'abandonament que pateix allò que, segons els experts, és el jaciment arqueològic més antic de Mallorca. Es tracta de l'Arenalet de Son Colom: les restes d'una naveta en la qual l'arqueòleg Damià Ramis, entre d'altres especialistes, situa l'origen de l'arquitectura talaiòtica que caracteritza la prehistòria de Balears. Ara, després de dos anys d'insistència, el Consell de Mallorca ha convocat a reunió totes les administracions amb competències sobre el jaciment per tal de coordinar la protecció de l'Arenalet de Son Colom. Així, aquest mateix mes de novembre es reuniran el cap de la Demarcació de Costes, Celestí Alomar; el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà; el batle d'Artà, Rafel Gili, a més de diversos regidors de l'Ajuntament, entre els quals hi haurà el representant d'Els Verds-Esquerra i impulsor de la protecció del jaciment, Guillem Caldentey.
Sant Sebastià tindrà revetla i macroconcert
Sant Sebastià tindrà enguany dues jornades de concerts: la coneguda revetla de dia 19 (de franc) i un macroconcert de pagament (23 euros) amb Fito y Fitipaldis i La Cabra Mecánica com a protagonistes (encara sense data fixada). Així ho aprovà ahir la Comissió de festes populars, després de quatre hores de reunió i més d'un estira-i-arronsa entre els assistents.
Jocs de formes
Ceràmica, pintura i mural tornen a entrar per la porta gran de les Voltes de la mà de Luis Castaldo. El centre expositiu palmesà inaugura avui, a les 20 hores, l'exposició més ambiciosa sobre l'artista solleric i a través de la qual s'exemplifica la seva intensa trajectòria. "Castaldo trobà en la ceràmica un espai on expressar-se de manera intensa".
A la baixa
Els pressuposts de Cultura a l'Ajuntament de Palma davallaran un 10%, una xifra que estarà dins la mitjana de retallades en els diferents departaments de Cort. Així ho explicà ahir la regidora de Cultura, Nanda Ramon, als representants del Consell Municipal de la Cultura en presentar-los la proposta dels comptes per a l'any que ve. L'avancprojecte encara ha de passar pel departament d'Hisenda i podria patir més canvis. En total, la Regidoria de Cultura disposarà de prop de 19 milions d'euros per al pròxim exercici, una xifra que disminueix respecte de l'any passat si es té en compte que també inclou la despesa de personal (capítol 1). Ramon destacà ahir que "hi ha partides i capítols que no es poden retallar i altres que són concessions i ja estan predeterminades; per això, altres àrees tenen una minva més important", puntualitzà. Dins el capítol de transferències, l'aportació que Cort fa a altres fundacions o entitats, la Fundació Pilar i Joan Miró tindrà un pressupost molt semblant al de l'any passat, amb 1,9 milions (101.200 euros menys).
“Ja tenia ganes de fer un disc més líric, sense haver de reivindicar res”
Agafar fragments d'experiències viscudes i aplegar-les en deu cançons és com es podria definir el nou treball de Joan Murenu: Trencadisc. Conegut per molts com la meitat d'UC, el cantant eivissenc torna a la palestra en solitari després de 23 anys d'absència. Ho fa amb la mirada fitada cap a la mar, aquella Mediterrània que banya les costes pitiüses i que tants de somnis ens ha reportat. El fruit d'aquest particular viatge cap a Ítaca el podrem veure en directe a Palma demà dimecres a la seu de l'Institut Ramon Llull. Abans, però, Murenu ens en fa un petit tast. Com us decidiu a tornar a treure un disc després de 23 anys? Ja feia un temps que no feia res amb Uc, una d'aquestes petites vacances que a vegades ens agafam per motius personals i altres històries. Aquest va ser un motiu per decidir-m'hi, com també el fet que treure un disc fora del grup em permet una certa llibertat per fer allò que vull sense haver de donar explicacions.
Cultura s'estreny el cinturó
Com era d'esperar, el departament de Cultura del Govern patirà les conseqüents retallades econòmiques arran de l'anomenada crisi. Tal com publicà dijous dBalears, el pressupost de Cultura per al 2010 serà un 13,4% més minso que el de l'any passat, xifra que es tradueix en 1.808.771 euros menys. Aquest pressupost a la baixa tindrà les seves conseqüències al Museu Etnològic de Muro, que disposa d'una partida un 24,1% inferior a la de l'any passat, i al Museu del Puig dels Molins, a Eivissa, amb un pressupost d'un 26,4% menys. Segons el director general de Cultura, Pere Joan Martorell, les retallades en aquests dos centres són degudes que ambdós rebran inversions de l'Estat. "A aquests museus hi ha d'haver dotació en infraestructures provinent de Madrid, cosa que suposarà que nosaltres no hi hàgim de fer tanta inversió", assegurà.
Canvis a la Fundació Pilar i Joan Miró
La Fundació Pilar i Joan Miró pot quedar sense un membre de la comissió de govern. La setmana passada, un dels néts de l'artista, Emili Fernández Miró, envià la renúncia a la regidora de Cultura, Nanda Ramon. Fernández Miró hi al·lega la necessitat de renovació i de "sang jove" com a motius del comiat. Tot i això, la regidoria li ha respost la missiva demanant que es replantegi la decisió. "Nosaltres intentarem que no se'n vagi", assegurà ahir Ramon.
Màxim guardó per a Seguí
Mallorca torna a ser bressol de la creació d'historietes. Així ho confirmà ahir el Ministeri de Cultura en atorgar el premi Nacional del Còmic al dibuixant mallorquí Bartomeu Seguí i al guionista Felipe Hernández Cava per Las serpientes ciegas. En els tres anys d'història d'aquest guardó (valorat en 20.000 euros), ja han estat dos els illencs reconeguts, cosa que confirma que "Mallorca té una pedrera i uns valors consagrats molt importants en aquest camp", assegura Seguí. El telèfon del dibuixant no deixà de sonar ahir en tot el dia, d'ençà que el premi es féu públic. "Al matí m'ha telefonat la ministra de Cultura per donar-me la notícia", explicava el dibuixant, ben cofoi. Ara bé, aquest no és el primer guardó que rep el còmic de Seguí i Hernández, però és el màxim que atorga l'Estat en aquesta disciplina.
Capdavanters culturals?
El 51% dels onze milions de turistes que anualment arriben a les Balears asseguren que ens visiten amb la idea de realitzar activitats culturals. Aquesta xifra situa les Illes a la coa de l'Estat pel que fa a interessos culturals dels nostres visitants. Així es desprèn de l'Anuari d'estadístiques culturals del 2008, que edita el Ministeri de Cultura i que fixa en 5.004.500 persones les que durant el 2007 arribaren a l'Arxipèlag no només amb la idea del 'sol i platja'.
Preparats per a Liber
La fira internacional Liber prepara ja els estands per acollir els milers de llibres que passaran pel pavelló número 12 d'Ifema a Madrid entre el 7 i el 9 d'octubre. La indústria editorial de les Illes Balears també hi serà present a través de l'Institut d'Estudis Baleàrics que, un anys més, tornarà a mostrar els productes literaris fets a la nostra terra.
La llum de la Seu, a estudi
La lluminositat de la Seu és objecte d'estudi. D'ençà de la restauració de la rosassa major, la Catedral de Mallorca gaudeix d'una aura diferent que ara es debat entre un equip d'estudiosos en vistes a una futura restauració de la capella de la Trinitat. Així ho confirmà ahir el Capítol de la Seu durant la presentació de les obres que s'han realitzat a la catedral enguany. Hi destaca la restauració de la rosassa, iniciada el 6 de juny de 2008, després que en caiguessin dos vitralls. Les tasques de reforma s'han allargat durant un any, han tret 168 quilos de pols de la rosassa i l'equip d'arquitectes ha recuperat 132 vidres que durant anys havien estat tapats amb morter.
Vint-i-cinc anys de bagatge teatral
Les diferents estances del casal repassen la història de la sala. Tot començà l'any 1984, quan la jove companyia Trip Trup Teatre s'embarcà en la idea de muntar un centre d'arts escèniques. Era el primer espai d'aquestes característiques que s'obria a Palma i la cosa no els ha anat gens malament. "Sense adonar-nos-en, han passat 25 anys", exclamava ahir Pepa Ramon, membre fundadora d'aquell grup, que un any després es reconvertí en Estudi Zero. El conegut teatre Sans de Ciutat compleix vint-i-cinc anys i l'equip d'Estudi Zero ho volgué celebrar ahir amb una emblemàtica festa. Així, es va dur a terme una celebració d'aniversari que volgué fer un repàs a la història d'aquesta sala, per la qual han passat més de 75.000 espectadors i que ha tingut prop de 150 muntatges sobre l'escenari.
La Simfònica obre la temporada
L'Orquestra Simfònica de Balears, Ciutat de Palma, ja té llest el programa de la temporada 2009-10 amb la novetat d'una major presència arreu de Mallorca i també a l'exterior. La Fundació Pública Balears per la Música presentà ahir el contingut de la campanya preparada pel nou director Salvador Brotons, que inclourà 14 concerts, en els quals els compositors illencs tendran presència a cada actuació "com a símbol d'identitat", explicà el mestre català.
Grande denuncia el Consell per la protecció de la font de mestre Pere
L'empresari Vicenç Grande ha interposat una demanda al Consell de Mallorca per la preservació, segons ell "desproporcionada", de la font de mestre Pere de Palma. Precisament, els terrenys en què s'ubica aquest sistema hidràulic comprenen Son Aversó, indret on l'expresident del Mallorca tenia previst aixecar dos camps de golf i un hotel de cinc estrelles a través de la seva empresa Drac Hotels SLU, avui en concurs de creditors. La demanda tramitada al Jutjat número 1 del contenciós administratiu al·lega que la preservació aprovada pel ple del Consell "no té cap justificació ni tècnica ni jurídica (...) i que s'excedeix de manera desproporcionada a la necessitat de protecció". El 5 de març del 2009 el Consell declarà el sistema hidràulic de la font de mestre Pere i la síquia de na Cerdana Bé d'Interès Cultural en categoria de Monument. A més, hi establí un espai de salvaguarda per tal de preservar l'extensa xarxa de ramals a la zona.
“Feim miracles amb el pressupost que tenim”
L'Orquestra Simfònica de Balears Ciutat de Palma celebra enguany el seu 20è aniversari amb la reestrena del mestre Salvador Brotons a la batuta. Després de vuit anys, el compositor i flautista català torna a l'Illa com a director titular de la Simfònica, tot i rebre algunes crítiques per part dels músics abans d'arribar. Ara aquell ambient ha amainat i "hi ha una perfecta sintonia dins l'orquestra", assegurà ahir el director. "Això s'ha demostrat durant la gravació de dos cedés durant aquests mesos", prosseguí.
Formentor està llest
Cinc dies després del cessament de Bàrbara Galmés, la Conselleria de Cultura ha fet públic el programa complet d'un dels projectes estrella de l'exconsellera: les Converses de Formentor. Per segon any consecutiu, el Govern organitza la ‘refundada' trobada literària, centrada a establir ponts entre Llatinoamèrica i l'Estat espanyol però relegant a un segon pla la literatura catalana i amb una escassa presència d'obres internacionals. L'excepció serà el premi Nobel portuguès José Saramago, que tancarà les jornades.
Contenció del teixit cultural
El teixit cultural de les Illes Balears pateix un ressentiment relatiu. Així ho confirma l'Informe econòmic i social que es presentà aquesta setmana i que destaca que durant el 2008 el sector fou "capaç de plantar cara a un context econòmic feble", encara que queden palesos "determinats indicis de contenció del ritme d'activitat". La producció de les arts escèniques són les que millor aguantaren el temporal de crisi de l'any passat, mentre que el ram editorial o la producció cinematogràfica han estat els que més han patit una reducció tant d'activitat com d'usuaris.
“Les obres d'art estan fetes perquè el públic les conegui”
La directora de la Fundació Picasso-Casa Natal, Lourdes Moreno, ultimava ahir a Palma els darrers serrells de l'exposició La colección Serra, amb la qual obrirà l'Octubre picassià el proper dia 14. La mostra comprendrà vint-i-cinc ceràmiques de l'artista malagueny que, fins al passat agost, eren arraconades al Museu d'Es Baluard sense que s'haguessin exposat mai. A partir d'ara, aquestes peces es podran veure a Màlaga.
No cobren
El Consell de Mallorca té ben endarrerits els comptes pel que fa a les subvencions de Cultura. El Gremi de Llibreters i el d'Editors encara no han cobrat els 90.000 euros que havien de rebre de l'Administració insular per a l'organització de la Fira del Llibre (60.000 €) i la Setmana del Llibre en Català (30.000 €). És més, les conseqüències d'aquests retards en els pagaments també han esquitxat els treballadors de l'Espai Mallorca de Barcelona i els d'Illa de Llibres.
- S’han mort el Papa Francesc, el reformador de l’Església catòlica
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- Entitats de Maria de la Salut presenten manifest contra el projecte de megaparc fotovoltaic
- dBalears, Ona Mediterrània, VIDA i L’ESTEL conviden tothom a celebrar la Diada de Sant Jordi a la plaça de Cort de Palma
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions