L'Orquestra Simfònica de Balears Ciutat de Palma celebra enguany el seu 20è aniversari amb la reestrena del mestre Salvador Brotons a la batuta. Després de vuit anys, el compositor i flautista català torna a l'Illa com a director titular de la Simfònica, tot i rebre algunes crítiques per part dels músics abans d'arribar. Ara aquell ambient ha amainat i "hi ha una perfecta sintonia dins l'orquestra", assegurà ahir el director. "Això s'ha demostrat durant la gravació de dos cedés durant aquests mesos", prosseguí. Precisament avui mateix l'Orquestra Simfònica finalitzarà l'enregistrament d'un segon CD amb la cantant Maria del Mar Bonet. "Després del treball sobre Mas Porcel, ara estam centrats de ple en Bonet, amb qui hi ha hagut molt bona entesa. En el compacte presentam música nostra i d'altres autors", explicà.
Amb aquests enregistraments, la Simfònica fa un nou viratge, ja que un dels objectius de Brotons serà "fer música del país i descobrir els nostres compositors". Per començar aquesta tasca, el director ha optat per obres i compositors que no s'hagin tocat gaire a Mallorca, "sobretot en els darrers cinc o sis anys". "En conjunt, crec que hem aconseguit presentar una molt bona temporada", comentà, satisfet. La recuperació de la música illenca i dels seus músics és una de les principals apostes del mestre, juntament amb el projecte de descentralitzar les actuacions. És a dir, "fer que la Simfònica sigui visible no sols a Mallorca, sinó també a la resta d'illes, a la Península i a l'estranger", va continuar. Salvador Brotons és conscient que aquesta nova embranzida "serà més costosa", però aposta ferm pel conjunt de músics que dirigeix i perquè "la societat prengui l'Orquestra com una eina útil per a la cultura i que dóna una visibilitat de l'Illa que va molt més enllà del turisme".
Tot i això, per consumar la tasca ‘descentralitzadora' calen doblers i el pressupost de la Simfònica es manté com sempre. L'economia ja fou un tema candent durant la direcció de Phillippe Bender, que criticà la manca de doblers: "Sembla que els polítics no entenguin la importància que té l'orquestra", digué abans de partir. El nou director és conscient dels recursos "limitats" de què disposa, mentre que constata allò de "feim miracles amb el pressupot que tenim". "El repte és fer feina amb els recursos que tens a l'abast. El pressupost és modest, si tenim en compte que l'orquestra és gran. Al nostre país, a la música no s'hi dediquen gaires doblers, encara que crec que de mica en mica ens anam recuperant", manté. Així i tot, el mestre català és conscient que ens trobam en temps de crisi i es lamenta que "la cultura i l'eduació siguin sempre les que en surten més mal parades. Això passa arreu del món".
Una trajectòria consolidada
Brotons ja dirigí la Simfònica entre el 1997 i el 2001. Ara s'encara a la batuta amb més "força" i amb una "orquestra molt més consolidada". Amb vista al vintè aniversari, preparen un concert amb el director fundador, Luis de Martínez, que es durà a terme dia 30 a Palma i que també portaran a Eivissa. "En aquests vint anys, l'OSIB ha estat una eina molt bona per a la música i la cultura a les Balears. Tal vegada ha estat de les millors coses que han succeït musicalment a Mallorca en aquests vint anys".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.