Des de fa gairebé dos anys diversos grups de veïns i entitats per a la protecció del patrimoni han denunciat mitjançant la coalició Els Verds-Esquerra d'Artà l'abandonament que pateix allò que, segons els experts, és el jaciment arqueològic més antic de Mallorca. Es tracta de l'Arenalet de Son Colom: les restes d'una naveta en la qual l'arqueòleg Damià Ramis, entre d'altres especialistes, situa l'origen de l'arquitectura talaiòtica que caracteritza la prehistòria de Balears.
Ara, després de dos anys d'insistència, el Consell de Mallorca ha convocat a reunió totes les administracions amb competències sobre el jaciment per tal de coordinar la protecció de l'Arenalet de Son Colom. Així, aquest mateix mes de novembre es reuniran el cap de la Demarcació de Costes, Celestí Alomar; el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà; el batle d'Artà, Rafel Gili, a més de diversos regidors de l'Ajuntament, entre els quals hi haurà el representant d'Els Verds-Esquerra i impulsor de la protecció del jaciment, Guillem Caldentey.
La mar se l'endú
Una de les particularitats de l'Arenalet de Son Colom és la proximitat a la mar i el perill que suposen en la protecció les onades i els temporals. El mes de gener de l'any 2005, el Consell de Mallorca va protegir d'urgència aquest jaciment, es varen consolidar algunes restes i l'emplaçament es va cobrir amb un teixit transpirable que ja ha desaparegut. D'aquesta manera, els riscs que pateix el jaciment són els mateixos d'abans de la protecció que els arqueòlegs i tècnics Consell realitzaren l'any 2005. Ara per ara, les restes que han quedat al descobert, amb el consegüent risc de deteriorament que pot causar la mar, la pluja i el pas de persones que passegen per la zona.
Amb tot això, cal destacar que un informe de l'any 2008, signat per l'arqueòleg de la Universitat de les Illes Balears Víctor Manuel Guerrero Ayuso, no considerava prioritària la protecció de l'Arenalet de Son Colom.
Un document que va contradir el professor de la UIB Manuel Calvo Trias el passat mes setembre, en què sol·licità de manera formal la protecció de l'indret al Departament de Patrimoni del Consell. A aquesta petició cal afegir, a més, el prec que féu arribar al batle d'Artà el cap de projectes de recerca del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Josep Antoni Alcover. Alcover afirma que l'Arenalet de Son Colom és la "manifestació arquitectònica més antiga coneguda a Mallorca" i demana a la Sala que en prengui mesures de conservació. D'aquesta manera, durant les properes setmanes totes les administracions implicades podran discutir quina és la millor manera de protegir unes restes arqueològiques que s'endú la mar.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Dos anys duu Guillem Caldentey demanant des de l'oposició que es protegeixi el jaciment de S'Arenalt, dos. I el batle i el seu fill (tot dos d'UM) aferrant-se a qualsevol informe que justifiqui la seva desídia i fent campanyes publicitàries i tudant ekls doblers per "promocionar el nostre patrimoni" mentres aquest desapareix. De la regidora de cultura (PSOE) no hi ha notícies. la labor de formiga de Caldentey, regidor d'Els Verds-Esquerra, que en el seu moment va renunciar al seu lloc de treball a la biblioteca d'Artà per incompatibilitat amb la regidoria (sempre a l'oposició), és d'una constància, serietat i solvència exemplar. Es nota que amés de polític es documentalista i bibliotecari. Un luxe de regidor, un dels actius més importants del Col·lectiu Diògens, grup de regidors que estàn molt per sobre dels seus partits. Farien falta molt de Caldenteys molt de regidors diogènics per rehabilitar la política balear, per regenerar l'esquerra de Mallorca.