Isabel Goig presentà ahir el llibre a la sala de plens del Consell. | Jaume Morey.

TW
0

La lluita de l'infant Jaume IV per tornar a comandar el Regne de Mallorca no fou una batalla en solitari, sempre tingué el suport i l'empenta de la seva germana. Un any major que ell, la infanta Isabel (1337-1406?) fou la darrera reina titular de Mallorca i, malgrat les adversitats, durant tota la vida tingué al cap la idea de tornar a l'Illa.
La història ha passat ben de puntetes sobre els periples d'aquests dos germans (fills de Jaume III i renéts del Conqueridor), que visqueren exilitats i sota el somni de tornar a posar-se la corona al cap. El seu oncle, Pere IV el Cerimoniós, els ho impedí.

A partir d'ara, una novel·la ens desgrana un poc més la història d'aquesta família i, en concret, l'escomesa d'Isabel de Mallorca. Sota el títol Ysabelis. Regine Majoricarum, la historiadora de Sòria Isabel Goig ha novel·lat el que degué ser la vida de la infanta fins al punt de posar-se "en la seva pell". "N'he recreat la veu i el pensament. Malgrat no tenir moltes dades històriques, em puc imaginar com degué ser la seva vida: un camí molt llarg i una constant reivindació dels drets", aclarí Goig. "Allà on es localitzava un exèrcit que havia de lluitar contra el seu oncle, el rei d'Aragó, hi havia una gent pagada per ella per ajudar en la batalla. Fins al final dels seus dies, Isabel en reivindicà el regne".

La novel·la es presentà ahir al Consell de Mallorca i sorgeix arran dels estudis d'un equip d'investigadors mallorquins per trobar la tomba del seu germà Jaume IV. L'infant sense corona morí entre el 16 i el 18 de febrer de 1375 a Sòria i, després de temps d'investigacions, els estudiosos Josep Mas i Miquel Gayà, a més del professor Gabriel Ensenyat, fitxaren la capella de la Concepció del convent de Sant Francesc com a possible lloc de sepultura. "La documentació n'és prou clara", explicà Isabel Goig, que ha ajudat l'equip illenc en tota la investigació. "Fou a partir d'aquí quan em vaig fixar amb la germana de Jaume IV. Ella va ser realment la darrera reina nominal de Mallorca, ja que Jaume IV l'anomenà hereva en el testament", aclarí.

Ysabelis. Regine Majoricarum desgrana pam a pam la vida de la infanta amb moltes referències històriques (la majoria) i alguna llicència literària. "He creat dos esdeveniments ficticis: un romanç amb el príncep de Gal·les i la relació que Isabel té amb la seva interlocutora, a qui va dictant la seves vivències. Llevat d'això, la resta són fets històrics", assegura l'autora. Ahir, la història d'Isabel tornà a Mallorca després de 661 anys i ho féu de la mà d'una historiadora castellanolleonesa que té l'objectiu de difondre la vida de la reina sense reinalme. Avui, es presentarà a la llibreria Àgora a les 20 hores. Tot i aquestes investigacions, encara ara desconeixem on i quan morí i on podria estar enterrada. Un camí semblant tingué el seu germà Jaume IV que, malgrat els esforços de l'equip mallorquí, les despulles estan amagades a Sòria i sense finançament per poder-les excavar.