Els alumnes foren els grans absents a les aules
En arribar ahir a classe, els professors es van trobar que no hi havia alumnes. Aquesta va ser la tònica que va dominar a les escoles públiques de les Illes. A les concertades i a les privades, la cosa va ser una mica més desigual i els pares optaren més per dur els fills a classe.Govern i sindicats tampoc no es posaren d'acord a l'hora de xifrar el seguiment de la vaga general en el sector educatiu. Segons el Govern de les Illes Balears, un 6,43 per cent del personal dels centres públics la secundà, mentre que als centres concertats el seguiment fou del 4 per cent. Per illes, el seguiment en els centres escolars públics a Mallorca va ser del 4,75% i del 4% als concertats. A Menorca, del 8,8% a la pública i del 2% a la concertada. A les Pitiüses, d'un 12,39% als centres públics i del 2% als concertats. Els sindicats STEI-i, CCOO i UGT xifren en un 30 per cent el seguiment als centres públics de les Illes i en un 5 per cent a la concertada. Atenent els serveis mínims, els centres docents no universitaris, públics, privats i concertats havien d'estar oberts amb el director i el secretari. Un jove maulet, arrestat per pintar a favor de la vaga
Poca repercussió de la crida al sector serveis
La jornada de vaga es deixà notar especialment al sector de l'hostaleria. Segons els sindicats STEI-i, CCOO i UGT, el seguiment fou del 78 per cent, si bé des de l'Associació empresarial de restauració de Mallorca asseguraren que "a Palma es notà un descens de clients en les terrasses", però apuntaren que "la normalitat fou la tònica dominant als establiments". Allò cert és que Palma estigué ahir a mig gas. Tanmateix, bars per fer cafès n'hi havia i també botigues obertes per poder comprar qualsevol cosa. Fins i tot els establiments més propers a les seus sindicals d'UGT i CCOO a Palma restaren oberts. Quant als comerços, els col·lectius fixaren un seguiment del 32%.
Un ferri es desvia a Alcúdia, després d'un part en alta mar
Els serveis d'emergències de Mallorca es mobilitzaren ahir a mitjanit per atendre una partera que acabava de donar a llum al ferri que va de Tànger a Gènova. L'embarcació es desvià a Alcúdia, on Salvament Marítim recollí la dona i la seva família i l'evacuà a la clínica Rotger. El petit es troba a l'UCI amb hipoglucèmia i risc d'infecció. Kibir M'Barka, una italiana de 31 anys, es posà de part devers les dotze de la nit i fou atesa al ferri Excelsior, de bandera italiana, pel metge de la nau. El naixement va tenir lloc en una zona sense esterilitzar. La dona presentava un desgarrament vaginal, que precisava d'assistència urgent. Salvament Marítim desplegà immediatament la seva embarcació ràpida, Salvamar Salph, mentre que una ambulància del SAMIB es dirigia cap a Alcúdia. L'equip de rescat pujà la dona, el seu espòs i els seus tres fills -entre d'ells l'acabat de néixer- al vaixell i els va dur a terra. Els sanitaris de l'ambulància que esperaven la dona i el seu infantó els varen sotmetre a una primera revisió i, acte seguit, els conduïren a la clínica Rotger de Palma, on ella fou intervinguda de les seves lesions genitals.
Europa crida prou d'austeritat
Desenes de milers de persones es varen manifestar ahir a Brussel·les en un dia de protestes a Europa contra les mesures d'austeritat dels governs, que els sindicats diuen que retardaran la recuperació i que castigaran els sectors més desfavorits. Els col·lectius havien convocat manifestacions a 13 capitals europees, des de Lisboa fins a Hèlsinki, que coincidiren a l'Estat espanyol amb la vaga general. A Brussel·les, on s'efectuaren 148 detencions preventives, els manifestants feren sentir les reivindicacions amb força davant la seu de les institucions europees, alhora que onejaven banderes dels sindicats i pancartes que deien "No a l'austeritat" i "Prioritat per a les ocupacions i el creixement". Entre les 50 entitats representades, hi havia miners alemanys del carbó, treballadors romanesos del gas i estibadors polonesos. La protesta era encapçalada per un grup que anava amb vestits negres i màscares del mateix color i que portava paraigua i maletins, amb la qual cosa simbolitzaven un festeig fúnebre per la mort d'Europa.
Vaga poc seguida i gran marxa final
Milers de persones confluïren ahir al centre de Palma per manifestar-se contra la reforma laboral. Tot i així, la divisió sindical quedà reflectida amb la convocatòria de tres marxes separades. Per una banda, els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, juntament amb STEI-i, col·lapsaren les Avingudes amb una gran manifestació de prop de 8.000 participants. Atès l'èxit de la protesta, els portaveus sindicals, Katiana Vicens, Lorenzo Bravo i Biel Cadentey, coincidiren a demanar al Govern "que rectifiqui" i derogui la recent aprovada reforma laboral. Aquesta marxa, la més gran duita a terme enguany a les Illes balears, sortí l'horabaixa des de la plaça d'Espanya i col·lapsà les Avingudes.
Serveis mínims i res més
L'estació Intermodal de Palma es trobà gairebé inactiva durant la jornada de vaga d'ahir. La tranquil·litat i el silenci substituïren les anades i vingudes de passatgers que freqüenten l'estació en un dia laborable. Els serveis mínims del transport regular es varen complir en un 100% i, llevat d'aquests trajectes, gairebé no es realitzaren més serveis. Un piquet d'unes cent persones repartides per l'estació Intermodal intentà bloquejar els transports d'autobusos. Segons informaren ahir els sindicats UGT i CCOO, a les 06.00 hores d'ahir dematí molts autobusos de la Intermodal, que havien d'iniciar els trajectes, varen aturar els motors i decidiren unir-se a la vaga. Només quatre dels 14 autocars optaren per mantenir el servei. L'èxit de la vaga a la Intermodal va ser provocat per l'alt impacte de participació en el sector dels trens i el metro.
580.000 € de deute amb Gesa
La companyia elèctrica Gesa ha amenaçat una altra vegada l'Ajuntament d'Inca de tallar-li el corrent per un deute que ronda els 580.000 euros. Cal recordar que a mitjan abril de l'any passat Gesa ja amenaçà el Consistori amb la mateixa pena per un deute de 250.000 euros. Aleshores, la Sala liquidà les factures pendents. Concretament, Gesa reclama ara l'abonament de factures trameses entre el primer de juliol del 2009 i el 20 de juliol d'enguany que, en total, sumen 446.553 euros, i dues més amb càrrec a l'Institut Municipal d'Activitat Física (l'IMAF, un organisme autònom dependent de l'Ajuntament), que en sumen 34.000. Així mateix, hi ha una factura corresponent al mes d'agost d'enguany que frega els 100.000. En total, per tant, el deute de la Sala amb la companyia arriba als 580.000 euros.
El Consell de Mallorca adjudica l'obra de les variants de Portocristo i Llubí
El Departament d'Obres Públiques del Consell de Mallorca ha adjudicat les obres de construcció de la variant de Portocristo i la variant de Llubí a una Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada per Vías i Construcciones i a Excavacions S'Horta, que s'encarregaran de la instal·lació d'aquestes dues carreteres en una actuació que suposarà desviar el trànsit rodat del nucli urbà de les dues localitats afectades.
Piquets i poc més a la Part Forana
El seguiment de la vaga general arreu dels pobles de la Part Forana fou molt escàs i divers, però es repetiren tres models. Primer, als pobles petits podríem dir que la vaga sols es veié per televisió. A les zones de costa, en canvi, els piquets hi acudiren a primera hora i molts establiments esperaren fins a mitjan matí per obrir. A Manacor i a Inca, les ciutats obriren amb normalitat i els comerciants sols tancaren davant el pas dels piquets de CCOO i UGT. A Inca els piquets es concentraren a les vuit davant l'estació d'autobusos, on comprovaren que només sortien els serveis mínims. Després anaren a peu fins al centre. Al polígon el seguiment fou desigual: algunes fàbriques -Quely i George's, per exemple- ni tan sols no obriren, però d'altres sí. Als jutjats ningú féu vaga i a escoles i instituts la majoria de docents treballaren, tot i que la meitat d'alumnes no hi assistiren. A les localitats turístiques del nord de Mallorca, la majoria de comerços i hotels funcionaren amb normalitat i els transports de turistes cap a l'aeroport es realitzà amb lleugers retards. A partir de les 9.30, el piquet del Port d'Alcúdia es desplaçà cap a la rotonda de Màgic per informar els responsables dels comerços sobre la vaga i sol·licitar-los l'adhesió.
Les federacions hoteleres de les Balears estudien accions legals contra Thomas Cook
Les federacions hoteleres de Mallorca, d'Eivissa i Formentera i de Menorca estudiaran accions legals contra la política de descomptes anunciada per l'operador britànic Thomas Cook d'aplicar unilateralment i de forma retroactiva un descompte del 5% a tots els hotels espanyols. En un comunicat, aquestes tres federacions denuncien que aquesta pràctica empresarial "vulneraria clarament" les normes de competència internacional en tractar-se d'un "abús de posició de domini" per part de Thomas Cook.
Crits, renou, piquets, lluita obrera, complir el que s'ha pactat i... feina
Sobretot, civisme. Faltaven pocs minuts per les deu i mitja de la nit de dimarts dia 28 i un piquet de més de 200 persones de CCOO i UGT estava concentrat a les portes d'Emaya, a Son Pacs. Els sindicats donaven el tret de sortida a la jornada de vaga general i el primer objectiu era paralitzar la sortida de camions d'Emaya que no estaven de serveis mínims. Tanmateix, segons l'Ajuntament de Palma, en els torns posteriors s'operà "amb la normalitat d'un dia qualsevol". Crits, banderes i xiulets en contra de la reforma, de la patronal i de Zapatero. "Visca la lluita obrera", "contra l'atur... vaga general" o "no ens mouran", són algunes de les frases que els sindicalistes cridaven dimarts vespre. També es pogueren sentir crits "d'esquirol" o "venut" a aquells treballadors que no tenien intenció de secundar la vaga. Tanmateix, no es registrà cap tipus d'incident i, a les 23.30, sortiren els quatre camions de serveis mínims pactats prèviament. Ningú no s'oposà a la sortida, i els dotze treballadors partiren per fer feina entre els crits d'"ànims" i "vos acompany en el sentiment".
La vaga passa de refilada per les Balears
"No és un dia normal, però sí que és tranquil i sense altercats". Amb aquestes paraules es referí ahir la secretària general de CCOO a les Balears, Katiana Vicens, a la jornada del 29-S. I és que tot i que hi havia més aviat poques barreres abaixades al comerç i força gent amb l'uniforme de fer feina, no va ser un dia normal. Caminar pels carrers de Palma ahir no era com fer-ho un dimecres de setembre qualsevol. La passejada, però, tampoc no donava la sensació d'un país aturat, en vaga general en senyal de protesta contra la reforma laboral del Govern de Rodríguez Zapatero. Escassos cartells de vaga, autobusos i taxis circulant, i fins i tot poca gent pel carrer.
Més de cent detencions per disturbis a tot l'Estat
Més de cent persones foren detingudes ahir a tot l'Estat espanyol per haver participat en aldarulls i actes vandàlics durant la jornada de vaga general, en la qual van registrar-se diversos incidents, sobretot a Madrid, Barcelona i València, i en zones industrials d'Astúries, Galícia i Andalusia. Barcelona fou l'escenari de greus altercats i actes vandàlics protagonitzats per grups antisistema que deixaren almenys 42 detinguts. Fou a partir del migdia quan la situació empitjorà, i la tònica va continuar al llarg de l'horabaixa. S'aixecaren barricades amb contenidors a diferents punts del centre, fou incendiat un cotxe de la Guàrdia Urbana i s'arrasà el material urbà. Un dels incidents més greus es produí a la localitat madrilenya de Getafe, on la Policia Nacional es veié obligada a disparar a l'aire després que un empleat de la factoria de CASA-EADS patís una "agressió extrema" per part d'un grup de piquets quan tractava d'incorporar-se a la feina. En aquell moment, segons explicà la Delegació del Govern, es va produir un forcejament en el qual dos agents van quedar tancats a l'interior de la fàbrica, envoltats per diversos piquets.
Bauzá no s'aplica la medicina del PP
El president del PP balear, José Ramón Bauzá, no s'aplica com a batle la medicina que recepta el seu partit a altres ajuntaments. Es va poder comprovar dimarts al ple de Marratxí, on ell i la resta de regidors del PP van rebutjar sis mocions presentades pel PSM que reproduïen literalment les mesures de reducció del dèficit públic plantejades pels populars a l'Ajuntament de Palma.
Multa del 0,2% del PIB per als països deficitaris
Europa vol canviar el règim de govern econòmic. La Comissió Europea proposà ahir sancions de fins al 0,2% del Producte Interior Brut (que en el cas de l'Estat espanyol suposarien 2.000 milions d'euros) per als països de l'eurozona amb dèficit o desequilibris excessius, com bombolles immobiliàries. Els càstigs, avalats per Alemanya, seran semiautomàtics i s'activaran en una fase primerenca del procediment per evitar noves crisis de deute, com la que ha afectat Grècia, Espanya, Portugal i Irlanda. El comissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn, espera que les noves sancions puguin aplicar-se ja a partir de l'estiu de 2011, tot i que fonts de l'Executiu europeu no veuen probable que entri en vigor fins al 2012. De fet, les mesures encara s'han de debatre i s'espera arribar a un acord a l'octubre. Les sancions s'activaran abans que se superi el llindar del 3% de dèficit públic previst en el Pacte d'Estabilitat i Creixement (PEC). De fet, si un país no realitza els ajusts necessaris per apropar-se a l'equilibri pressupostari, Brussel·les l'obligarà a bloquejar un dipòsit generador d'interessos del 0,2% del seu PIB.
Quan ser guapo és un problema
"Els guapos són els rars. Ho sap tothom, però no ho diu ningú. Tampoc no s'agraden i tenen complexos per ser diferents", canten els Manel en una cançó que bé podria reflectir el contingut de Top model, el darrer treball de la companyia catalana Per-Versions. El veterà actor Pep Cruz dirigeix i protagonitza aquesta obra, que arriba a Mallorca per primer cop el proper 9 d'octubre al teatre Es Quarter de Petra. "La bellesa és un dels temes que preocupa més la societat", afirma Cruz, que en aquesta ocasió encarna Max, un top model masculí de fama mundial al qual una vida plena de glamur l'acaba abocant a una infelicitat absoluta. "Top model cerca recuperar el gènere del disbarat còmic, posant el món al revés, un món on ser lleig és important perquè se t'aprecia tal com ets", manifesta Cruz, director de l'obra escrita per Sergi Pompermayer. Noël Olivé i Jordi Coromina completen el repartiment, que cerca denunciar "una malaltia de les societats riques". "La bellesa és un dels objectius que deixes de banda fins que tens totes les necessitats satisfetes. No és essencial ser ben plantat, jo no ho he estat mai i m'ha anat prou bé en aquesta vida", remarca Cruz.
Recreadors d'històries
No són meditàtics ni cobren les doblerades que sí reben els autors de best-sellers. No en coneixem el nom i poques vegades demanarem per ells als taulells de llibreries i biblioteques. Ells són els traductors i avui, dia 30 de setembre, és el seu dia. Coincideix amb la festivitat de Sant Jeroni -cèlebre traductor de la Bíblia- i l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (l'AELC) ha organitzat una sèrie d'activitats arreu dels Països Catalans per reivindicar-ne la figura. "La feina del traductor és molt important i l'únic que exigim és que surti el nostre nom a les portades del llibre juntament amb el de l'escriptor. Hi ha algunes editorials que ho fan, però continuen sent una minoria", afegeix Gabriel de la Santíssima Trinitat Sampol. Avui vespre, a l'edifici de la Riera de Ciutat i al casal Joan Mascaró de Santa Margalida, un grup de traductors donaran a conèixer la seva obra en forma de petites lectures. Un serà el profesor Josep Grimalt, qui explica que, per ell, "traduir pot convertir-se en un autèntic plaer. Quan veus que allò que a tu t'agrada tantíssim, brolla de la teva ploma i ho fa en català, és esquisit", comenta aquest literat, que ha traduït obres des de l'italià, el francès, el portuguès i l'anglès.
“És necessari, cada dues generacions, fer una nova versió dels clàssics”
Joan Francesc Mira (València, 1939) dedicà més de 3.000 hores a traduir els 14.000 versos de la Divina comèdia al català. La seva primera edició, per Proa l'any 2001, fou una autèntica revolució. "No és vera que els clàssics no interessin a la gent. Aquest llibre va per la cinquena edició i la primera es va exhaurir, talment com si fos un best-seller", reconeix l'escriptor, assagista i traductor, que aquests dies pren part en el seminari Quatre dies amb Dante i la Divina Comèdia, que també ha rebut una molt bona resposta de públic.
L'Atlètic de Madrid, sense marge d'error
La necessitat de victòria marca el duel de l'Atlètic de Madrid contra el Bayer Leverkusen, en la segona jornada de la fase de grups de la Lliga Europa, en què l'equip blanc-i-vermell, amb el probable retorn del Kun Agüero i sense marge d'error, s'enfronta a un rival competitiu dirigit per Jupp Heynckes.
El futbol de ca nostra
SoparA principi de temporada, el Constància va posar en marxa un programa de ràdio i una publicació anomenats Constanciers per acostar l'actualitat del conjunt inquer als aficionats del club de Raiguer. Per continuar estrenyent els llaços entre el club presidit per Jordi Guirado i els constanciers, aquest divendres dia 1 s'ha organitzat un sopar de germanor entre els aficionats, l'equip i la directiva.
L'Estadi Balear queda a les fosques
L'Estadi Balear va quedar a les fosques. El terreny de joc de l'Atlètic Balears va quedar momentàniament sense subsministrament elèctric ahir horabaixa. Aquest fet va impedir el funcionament dels calefactors, una circumstància que s'havia produït en els darrers dies i que motivà Goran Milojevic a suspendre l'entrenament previst per ahir horabaixa.
Nou duel entre Lorenzo i Pedrosa
El circuit japonès de Motegi serà l'escenari aquest cap de setmana d'un nou duel entre Jorge Lorenzo i Dani Pedrosa pel títol mundial de MotoGP, en què l'australià Casey Stoner s'ha erigit en àrbitre de la contesa.Encara que Jorge Lorenzo (Yamaha) va ser l'últim vencedor del Gran Premi de Japó, la ratxa d'èxits registrada per Dani Pedrosa (Honda), unida a la victòria de Casey Stoner (Ducati) a l'Aragó, els converteix en clars rivals.
Chicharito castiga els xes (0-1)
El Manchester United va vèncer ahir a Mestalla gràcies a un gol del davanter Javier Chicharito Hernández quan només faltaven quatre minuts per al final, la qual cosa va tirar en terra tota la feina dels valencianistes.El conjunt anglès s'emportà tres punts molt valuosos després de signar un partit simple i amb una actuació temorosa. Tan sols l'encert del davanter mexicà, que va sortir en el tram final del xoc, va poder amb un València que va dur el pes del partit, encara que li va faltar pegada en els metres finals.
“A Messi no se li pot regalar ni un metre”
El jove defensa de Peguera Kevin García tindrà diumenge una autèntica prova de foc al Camp Nou, ja que serà l'encarregat del marcatge a l'estrella del Barcelona, Leo Messi, sempre que l'entrenador mallorquinista, Michael Laudrup, hi mantingui la confiança dipositada les tres darreres jornades de Lliga i li torni a fer un lloc en l'onze inicial. Kevin sap que, si juga, li espera un repte en majúscules, però assegura que no estalviarà esforços per intentar neutralitzar el joc de qui és considerat com a millor futbolista del planeta. "Messi és el millor jugador del món i, si em toca jugar i l'he de marcar, sé que serà una feina molt difícil, però així i tot faré tot el que pugui per aturar-lo. Caldrà estar concentrat tot el matx i no deixar-li gaires espais, perquè és un futbolista molt perillós en l'1 contra 1. No se li pot regalar ni un metre", comentà el defensa mallorquinista, qui també és conscient que caldrà anar ben alerta amb les faltes per perill de ser expulsat, sobretot a conseqüència de l'alarmisme originat arran de l'esgarrifosa entrada del defensa de l'Atlètic de Madrid Ujfalusi sobre Messi en la jornada 3 i que acabà amb l'argentí a la infermeria.
“Per ser president del Reial Mallorca cal autoritat moral”
Bartomeu Beltran forma part de la història del Mallorca. Fou president del club vermell des de l'any 1995 fins al 1998. Ara, des de la distància, un dels doctors més famosos dels mitjans de comunicació analitza la situació de l'entitat illenca.Com veis l'estat de salut del Mallorca?És innegable que la nova presidència ha aportat estabilitat institucional. S'ha d'aconseguir que l'afició deixi de viure situacions convulses, perquè, darrerament, l'estabilitat esportiva no ha anat acompanyada per la pau institucional. Els mallorquinistes han tingut una sensació agredolça que ara pot acabar. Això sí, les situacions convulses són tradició en el Mallorca. De fet, quan jo mateix em vaig incorporar, l'equip estava a punt de baixar a Segona B.Què destacau del nou projecte?Sobretot el fet que les persones que es dediquen al club no en trauran cap benefici. Si tot va bé i se'n treu profit, tot retornarà al club per tapar forats del deute. Això vol dir que els nous gestors no es beneficiaran personalment dels èxits.
Espanya s'enfrontarà a França als quarts (76-67)
La selecció espanyola de bàsquet femení no va poder completar la fase de grups del Mundial de la República Txeca amb un ple de victòries, en perdre davant Rússia (76-67) en un partit que es va decidir en el darrer quart.Les espanyoles dominaren el partit fins als darrers minuts, en què el gran encert de Hammon impedí que la Roja aconseguís la seva sisena victòria consecutiva. Ara, la selecció s'enfrontarà a França en els quarts de final, mentre que Rússia farà el mateix amb Bielorússia.
El Barça no pot amb el Rubin Kazan (1-1)
El Barcelona continua sense poder guanyar el Rubin Kazan i en la seva segona visita al camp del conjunt rus aconseguí un altre empat (1-1), que li serveix per sumar un nou punt en la fase de grups de la Lliga de Campions, però que deixa un mal gust de boca, ja que dominà a plaer i hagué de fer front a un equip ultradefensiu. L'única cosa negativa en un bon duel dels blaugranes foren les llacunes en defensa en els darrers minuts, que estigueren a punt de provocar-los un disgust i fer-los tornar a casa amb una derrota. No fou així, al final la veritat és que el Barça va estar més a prop d'acabar amb un Rubin que comença a ser la bèstia negra més gran que s'hagi trobat Guardiola en la seva etapa com a entrenador (dos empats i una derrota i dos punts de nou possibles davant els russos). No fou un matx dolent, però sí una mica avorrit pel constant setge del Barça a un Rubin tancat en defensa amb cadenes.
Els Pressuposts Generals de l'Estat ja són al Congrés dels Diputats
El projecte de llei dels Pressuposts Generals de l'Estat per a 2011 ja és al Congrés. La vicepresidenta segona i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, ha presentat al palau de la carrera de San Jerónimo els comptes de la recuperació però també del retall i l'austeritat. Salgado ha assegurat que els pressuposts són "realistes" i ha confiat que ajudin a créixer Espanya a un ritme de l'1,3% el 2011, a més ha afegit que aquests comptes no redueixen els recursos destinats a la despesa social. El Partit Popular assegura que un any més les previsions són "il·lusòries" ja que "són més part del problema que de la solució a la crisi". L'equip de la vicepresidenta segona ha lliurat ja al president del Congrés, José Bono, el projecte de Llei dels Pressuposts Generals de l'Estat (PGE) per a 2011, donant així el 'tret de sortida' a la seva tramitació parlamentària.
González Pons: 'La d'ahir va ser una vaga general entre amics'
El vicesecretari de Comunicació del PP, Esteban González Pons, ha dit avui que la d'ahir va ser una vaga general "entre amics" i ha considerat que "no va tenir molt èxit" perquè els espanyols el que volen "són eleccions generals, no vagues generals".
Indústria aturada, transport limitat i comerç obert
La concentració a Madrid fou de les que tingué un major seguiment. Foto: Efe. La setena vaga general de la democràcia, convocada contra la reforma laboral escomesa pel Govern, paralitzà ahir, en el conjunt de l'Estat, la indústria, dificultà el transport, però no tancà els comerços i va tenir un impacte limitat en l'Administració. Els sindicats situaren en el 70% el seguiment general de l'aturada, fet que representa que 10 milions de treballadors dels 15 convocats a la vaga la van secundar. El Govern, per part seva, eludí donar una xifra total pel "seguiment desigual". González Pons: 'La d'ahir va ser una vaga general entre amics'
La pensió mínima de jubilació amb cònjuge serà de 10.255 euros el 2011
La pensió mínima de jubilació per a les persones de 65 o més anys amb cònjuge al seu càrrec serà de 10.225 euros anuals el 2011, mentre que per als beneficiaris menors d'aquesta edat serà de 9.611 euros a l'any. D'acord amb la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat, si la persona jubilada té 65 o més anys i manca de cònjuge rebrà una pensió mínima de 8.311,80 euros i si no ha complert aquesta edat cobrarà 7.774,20.
La Defensora del Poble assegura que no té cap fixació per defensar el castellà
La Defensora del Poble en funcions, Maria Lluïsa Cava de Llano, ha assegurat avui que no té "cap fixació" amb la defensa de l'ús del castellà, sinó un "amor entranyable a Catalunya, als catalans i a la llibertat de cada un per optar per la llengua que vulgui". Cava de Llano ha respost així a la diputada de CiU Montserrat Surroca, que ha criticat l'"obstinada fixació" de la Defensora del Poble amb el model lingüístic de Catalunya malgrat que el propi informe aprecia una "relativa disminució de queixes" sobre la utilització de les llengües cooficials.
La CE no sanciona França per les deportacions
França quedarà indemne per les deportacions de gitanos romanesos. La Comissió Europea decidí ahir, després de dues hores de debat, fer marxa enrere i no expedientar França per discriminació en les expulsions d'aquests col·lectius que ha duit a terme des de l'estiu, tal com havia amenaçat la vicepresidenta i responsable de Justícia, Viviane Reding. L'Executiu comunitari s'ha limitat a anunciar un procediment d'infracció contra França sobre una qüestió menor: la incorrecta aplicació de la norma de la UE de 2004 sobre la lliure circulació de persones. A més, el llançament d'aquest expedient encara pot paralitzar-se si París dóna garanties que corregirà la seva legislació abans del 15 d'octubre. La portaveu de la Comissió, Pia Ahrenkilde, justificà la decisió per les garanties rebudes "al nivell més alt" per part de l'Executiu de Sarkozy que les seves mesures d'expulsió "no tenien com a objectiu, o com a efecte, concentrar-se en una minoria ètnica específica, sinó que han tractat tots els ciutadans de la UE de la mateixa manera".
Adéu d'un pioner del turisme
Any 1963. S'Illot quasi no existia. Era un lloc "pobre i despoblat", sense cap infraestructura, sense aigua, ni llum, ni telèfon. En aquest panorama tan desencoratjador hi hagué un jove que fou un "visionari", tal com es defineix, que va creure que si feia un hotel just davant la platja seria un èxit. Han passat molts anys de llavors ençà i aquest jove s'ha fet gran, com gran s'ha fet s'Illot, que avui en dia ja no té res a veure amb aquell temps.Jaime de Juan fou uns dels impulsors del turisme al Llevant. Ara ha complit 70 anys, 57 dels quals els ha dedicat al turisme, i ha decidit que és l'hora de retirar-se. Aquest fet requereix una gran celebració. El seu hotel acollirà avui una gran festa per celebrar la seva retirada i hi estan convidades més de 500 persones. El president del Govern, Francesc Antich, batles, els grans i petits hotelers i amics gaudiran d'una vetlada en què es rememoraran els moments en què s'Illot va començar a emergir. Són moltes anècdotes, una gran experiència i, sobretot, una "manera de fer turisme molt diferent. Per damunt de tot destacava l'amabilitat, volíem que el client se sentís bé", confessa.
Xifres vagues
Ja ha començat el balli cap sindicat s'amagade posar xifra a la vagacom una nota de tall.Ben igual que en el treball,l'esforç és allò que importa;i haver tocat la portahermètica del Governper desenroscar el pernde rosca menjada i torta.
I avui, què?
Després de la jornada de vaga general d'ahir dimecres, els titulars, els percentatges i les fotografies avui són els protagonistes de les planes informatives i, com ahir, també els articles d'opinió i les anàlisis giren entorn de la vaga general convocada en contra de la...
Sense oracle
No cal consultar l'oracle per saber què passarà si les tesis anticatalanistes de Bauzà-Delgado i la cort d'estómacs expectants guanyen per majoria absoluta el proper maig. I no cal fer política-ficció perquè el País Valencià ens mostra amb claredat què passa quan...
No vagi per dit
Mostres de disgust Diferents membres del PP han fet saber a la direcció el seu disgust pel paper tan destacat que assumí el president, José Ramón Bauzá, a l'acte d'Ortega Lara i María San Gil. Consideren que dóna una imatge massa...
Normalitat i excepció
Ahir vam confirmar, un cop més, que la realitat no és allò que veiem, sinó el que surt a la televisió. Molta gent va fer i veure el mateix que cada dia feiner, però davant d'unes pantalles que deien que la vaga havia triomfat. Èxit? Fracàs? I, abans que res, de qui? La...
La majoria no està per a vagues
Quedà clar ahir que la gran majoria de treballadors no està per a vagues. Copejada per la crisi, estabornida per la bateria de mesures antisocials impulsades per Zapatero, la gran majoria de la força de treball ocupada s'aferra al seu lloc de feina i espera temps millors. Només...
De les 160 llengües
A les Illes Balears es parlen 160 llengües. Aquesta informació, extreta d'un estudi promogut per la Universitat de les Illes Balears i Linguamón -Casa de les Llengües-, ha estat recollida recentment per molts dels nostres mitjans de comunicació. No és estrany. D'una...
Un vestit de bistecs
El conseller delegat del grup Prisa, Juan Luis Cebrián, ha assegurat que en el Parlament espanyol hi ha gent d'una qualitat inferior a la inefable Belén Esteban, de qui se n'especula una possible entrada en l'esfera política. Tot això ve a tomb arran d'una enquesta...
El déu de la llibertat (1848)
"L'antiga civilització ha arribat al seu final: la cara de la terra serà renovada sota un nou sol. Deixem passar una generació, deixem morir dins l'aïllament els antics prevaricadors o la terra santa no cobrirà els seus ossos. Si la corrupció del segle t'indigna, si el desig de...
La criminalització
Maria Antònia Munar i Jaume Matas han estat -i són- objecte d'una pressió extrema que de vegades es podria interpretar com a pròpia d'una cacera personal. Imagín que hauran sofert molt, encara que tant un com l'altre aixequen el cap, proclamen la seva innocència i no es resignen a perdre la batalla judicial.
El món a l'inrevés
Goytisolo, chapeau! Sí, senyor. Érase una vez,/ un lobito bueno/ al que maltrataban/ todos los corderos. Cert...? I tant! Posem el món a l'inrevés cas d'ésser-hi a temps. Vull dir si ja no l'hi han posat, d'altres. Tot fa pensar que sí. Sor Pepiño Blanco, un dels factòtums del...