Multa del 0,2% del PIB per als països deficitaris

Brussel·les proposa noves normes de govern econòmic, que inclouen sengles sancions al dèficit i els desequilibris

El president de la CE assegurà ahir que les mesures són "essencials" per mantenir l'estabilitat social. | OLIVIER HOSLET

TW
0

Europa vol canviar el règim de govern econòmic. La Comissió Europea proposà ahir sancions de fins al 0,2% del Producte Interior Brut (que en el cas de l'Estat espanyol suposarien 2.000 milions d'euros) per als països de l'eurozona amb dèficit o desequilibris excessius, com bombolles immobiliàries. Els càstigs, avalats per Alemanya, seran semiautomàtics i s'activaran en una fase primerenca del procediment per evitar noves crisis de deute, com la que ha afectat Grècia, Espanya, Portugal i Irlanda. El comissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn, espera que les noves sancions puguin aplicar-se ja a partir de l'estiu de 2011, tot i que fonts de l'Executiu europeu no veuen probable que entri en vigor fins al 2012. De fet, les mesures encara s'han de debatre i s'espera arribar a un acord a l'octubre.

Les sancions s'activaran abans que se superi el llindar del 3% de dèficit públic previst en el Pacte d'Estabilitat i Creixement (PEC). De fet, si un país no realitza els ajusts necessaris per apropar-se a l'equilibri pressupostari, Brussel·les l'obligarà a bloquejar un dipòsit generador d'interessos del 0,2% del seu PIB. Quan se sobrepassi el 3% de dèficit, es retindran els interessos i el dipòsit es transformarà en una multa si el Govern afectat no ha pres les mesures exigides per corregir el dèficit. Brussel·les vol també que se suspenguin els fons estructurals i els ajuts al desenvolupament rural als països amb dèficit excessiu. La vicepresidenta del Govern i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, ho ha rebutjat.

Les sancions s'activaran de manera semiautomàtica a proposta de la Comissió, ja que es preveu un mecanisme de vot invers, la qual cosa vol dir que la proposta de sancions presentada per la Comissió es considerarà adoptada, llevat que el Consell la rebutgi per majoria qualificada. La Comissió proposarà, a més, que es tingui en compte més el límit del 60% de deute previst en el PEC i que fins ara s'ha ignorat. Així, un país que no superi el llindar del 3% de dèficit però que té un deute per sobre del llindar podrà ser objecte d'un expedient per dèficit excessiu si no ha aconseguit una rebaixa d'una vintena part de la diferència amb el llindar del 60% durant els tres darrers anys.

A part del procediment per dèficit excessiu, l'Executiu comunitari ha proposat crear un nou procediment per desequilibris excessius, que es traduirà en multes de fins al 0,1% del PIB (en el cas de l'Estat espanyol 1.000 milions d'euros) per als països de l'eurozona que no adoptin les mesures recomanades per frenar la seva pèrdua de competitivitat. Aquest nou sistema de vigilància es basarà en una sèrie d'indicadors per detectar de manera precoç qualsevol desequilibri. En aquest sentit, el president de la CE, José Manuel Durao Barroso, assegurà ahir que les mesures són "essencials" i que "són les que s'han de fer". Alhora manifestà que aquestes iniciatives de disciplina fiscal "són les millors per a la defensa dels interessos dels treballadors europeus i dels més vulnerables".