Més de cent persones foren detingudes ahir a tot l'Estat espanyol per haver participat en aldarulls i actes vandàlics durant la jornada de vaga general, en la qual van registrar-se diversos incidents, sobretot a Madrid, Barcelona i València, i en zones industrials d'Astúries, Galícia i Andalusia. Barcelona fou l'escenari de greus altercats i actes vandàlics protagonitzats per grups antisistema que deixaren almenys 42 detinguts. Fou a partir del migdia quan la situació empitjorà, i la tònica va continuar al llarg de l'horabaixa. S'aixecaren barricades amb contenidors a diferents punts del centre, fou incendiat un cotxe de la Guàrdia Urbana i s'arrasà el material urbà.
Un dels incidents més greus es produí a la localitat madrilenya de Getafe, on la Policia Nacional es veié obligada a disparar a l'aire després que un empleat de la factoria de CASA-EADS patís una "agressió extrema" per part d'un grup de piquets quan tractava d'incorporar-se a la feina. En aquell moment, segons explicà la Delegació del Govern, es va produir un forcejament en el qual dos agents van quedar tancats a l'interior de la fàbrica, envoltats per diversos piquets. Els policies van rebre "cops i cops de puny" i des de l'exterior hi va haver trets a l'aire, intimidatoris, efectuats pels seus companys. L'afer causà sis ferits: el treballador agredit i cinc policies nacionals.
Manifestacions de tot arreu insten el Govern a rectificar
Al llarg d'ahir horabaixa varen succeir-se arreu de l'Estat espanyol les manifestacions convocades pels grups sindicals majoritaris. Com acostuma a ser habitual, la xifra de participants varià segons si aquestes les facilitaven fonts sindicals o bé les forces de seguretat. Amb tot, les més multitudinàries van ser les de Madrid i Barcelona.
Mig milió de persones, segons els sindicats, i uns 40.000, segons la Policia, van recórrer els carrers de Madrid, des del passeig del Prado fins a la Puerta del Sol, amb pancartes en les quals es podia llegir "Zapatero dimissió", "Així no", "Contra la tirania dels mercats" i "Salvau els bancs per robar els pobres".
Els secretaris generals d'UGT i de CCOO, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo, van insistir al final de la marxa que el Govern encara és a temps de rectificar la política laboral i tornar al diàleg social per emprendre les reformes necessàries. Méndez subratllà que la vaga ha estat un exemple de llibertat i dignitat per als treballadors i va demanar al Govern que en prengui nota, ja que els seus membres són "en un carrer sense sortida del qual no saben sortir". Per part seva, Toxo va criticar les polítiques "neoliberals" de l'Executiu i va remarcar que aquesta vaga no persegueix "fer" caure el Govern, sinó que no se suïcidi" i "miri cap a l'esquerra en el Parlament".
Crítiques a la reforma laboral
A Barcelona, segons els càlculs generals, la manifestació sembla que fou més nombrosa. Uns 400.000 manifestants, segons els sindicats -entre 120.000 i 140.000, segons la Guàrdia Urbana-, van recórrer el centre de la Ciutat Comtal. Al marge de les crítiques al Govern per la reforma laboral, la marxa va estar marcada pel rebuig de totes les organitzacions als actes violents ocorreguts al llarg del dia a Barcelona per part de col·lectius antisistema. Al capdavant de la mobilització, una pancarta sostinguda pels quatre secretaris generals de les organitzacions sindicals (UGT, CCOO, USOC i CSCI) rebutjava les mesures del Govern: 'Així, no'.Al final de la marxa, el cantant Gerard Quintana fou qui va llegir el manifest unitari, en el qual s'instà el Govern a retirar la reforma laboral i a adoptar-ne altres com la pujada dels imposts "als rics". "Ara esperam que el Govern escolti la veu dels treballadors", sentencià.
Per comunitats
Respecte de la resta de comunitats de l'Estat, els sindicats xifraren en 144.000 el nombre de manifestants a Andalusia, i Sevilla, la ciutat amb una participació més nombrosa, amb 50.000. A Aragó, la manifestació de Saragossa hauria congregat 100.000 persones. Un altre lloc on hi hagué més afluència fou l País Valencià, on a la capital s'hi sumaren 90.000 participants. Mentrestant, a Astúries els sindicats haurien comptat 100.000 persones. A Castella-Lleó, destacà Valladolid amb 40.000. A Castella-la Manxa, la xifra ascendí a 12.300. A Extremadura, la xifra assolí els 14.500. A Galícia, el nombre total arribà a 109.800 i a les Canàries foren 21.800 manifestants. Al País Basc el seguiment hauria estat baix, amb 8.000 participants a Bilbao.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.