Dansau, dansau, maleïdes ratapinyades
Tornaren a obrir-se les grans alamedas per les quals Allende vaticinà que passaria l'home lliure. Però arribada la dècada dels 80, a l'Estat espanyol les grans alamedas s'ompliren de joves ratapinyades. Cal pensar que l'històric obscurantisme franquista, no tan sols en l'àmbit polític sinó també en el moral, sexual i estètic, esclatà com una olla de pressió a principi dels anys 80. Ells encara no ho sabien, però la seva bella transgressió acabaria per anomenar-se la Movida, tot i que assegurin que aquest mot és just una invenció de la premsa.
Joan Carles Verd (UM) deixa la batlia de Sencelles
Complint amb el pacte de governabilitat signat per UM, PSIB-PSM-ISIB i EU-Els Verds el juny de 2007, els fins ara batle de Sencelles, Joan Carles Verd (UM), renuncià ahir al càrrec de primer edil en un ple extraordinari en què hi foren presents el president d'Unió Mallorquina, Josep Melià, i el batle de Costitx, Antoni Salas, entre altres autoritats de la Part Forana.
La recepta electrònica impulsa el consum dels fàrmacs genèrics i barats
De vegades, les noves tecnologies són més que un avanç social i ociós, perquè de vegades, faciliten els tràmits burocràtics i ofereixen comoditat als usuaris d'un servei. És el cas de la recepeta electrònica, que des que es va implantar, el setembre de 2006, ja ha estat utilitzada per 264.000 illencs. De fet, el funcionament és senzill. El pacient s'acredita amb la Targeta Sanitària Individual (TSI) en el centre de salut, el metge accedeix a la història clínica del pacient i li prescriu el medicament que necessita, que avala amb la seva signatura electrònica.
Precintat un prostíbul de Palma
Durant divendres vespre, el Cos Nacional de Policia, la Policia Local de Palma i Inspecció de Treball van fer una operació conjunta en dos prostíbuls de Palma "en el marc de la lluita contra el tràfic d'éssers humans amb fins d'explotació sexual", segons va informar ahir la Policia en un comunicat.
Porreres ja espargeix els dolços albercocs arreu de l'Illa
"De tot Mallorca vénen a cercar albercocs a la Cooperativa de Porreres". Així ho explica Esperança Móra, la gerent de l'entitat, tot just quan s'ha iniciat la temporada d'aquest dolç fruit. Cal pensar que avui, dia de Sant Antoni de Pàdua o de Sant Antoni dels Albercocs, com es coneix dins la pagesia, ja són molts els qui posen l'escala davall l'albercoquer per menjar aquest vellutat producte.
L'Església gabellina demana el vot
Aquests dies es viu una autèntica revolució a Capdepera en el si de l'Església des que el rector de la localitat, Miquel Mulet, anunciàs als fidels que el culte a la capella del Castell i la festa de l'Esperança estaven en perill. Un rosari de divergències amb l'Ajuntament gabellí han aixecat tot tipus de rumors i els més escèptics creuen que tot això acabarà com la processó de Maria. El que és cert és que el panorama està ben emboirat i ningú no va de sermons.
PSM: cap a una alternativa real
El secretari general del PSM, Biel Barceló, llegí ahir el discurs de l'informe de gestió del partit. Foto: Joan Lladó. El PSM-Entesa nacionalista donà ahir el tret de sortida al 20è congrés de la formació. Avui, el dia gran, es ratificarà Gabriel Barceló com a secretari general de la formació, càrrec que ocupa des del 2006. A més, els militants també votaran els membres de l'executiva, àrea en la qual tampoc no s'esperen sorpreses, ja que es preveu la continuïtat de les dues vicesecretàries generals, Joana Lluïsa Mascaró i Nanda Ramón. En el transcurs del congrés, Biel Barceló defensà l'informe de gestió de la Secretaria General del PSM, que fou aprovat amb 134 vots a favor, una abstenció i un vot en contra.
Salut es gasta 400.000 € en lloguers, tot i que ja té una nova conselleria
La nova seu de la Conselleria, que s'ubica al carrr de Jesús, devora l'hospital de salut mental. . La Conselleria de Salut paga anualment 400.000 euros en lloguers immobiliaris per ubicar les diferents direccions generals, tot i que ja té enllestida la seva nova seu al carrer de Jesús. Quan es traslladi de manera definitiva al nou edifici, s'estalviarà aquests doblers. Ara bé, de moment no hi pot anar perquè CAIB Patrimoni, l'empresa que ha licitat la construcció, no disposa encara del final d'obra. De fet, la Conselleria tenia projectat que l'edificació estigués enllestida a finals de l'estiu del 2009 i que el centre es pogués inaugurar a principis del 2010, però res no ha passat.
“Obtenir un premi no és un objectiu”
Rodrigo Casasnovas té 25 anys, va estudiar Química a la UIB i està cursant el doctorat en Química Teòrica i Computacional també a la UIB. A la seva tesis investiga la reactivitat química de la vitamina B6, tot i que ara és a Suïssa aprenent unes tècniques de simulació computacional per aplicar-les a aquest problema de la reactivitat química.
Els textos periodístics, molt presents a la Selectivitat
La nova selectivitat ha trobat en els textos periodístics una bona font d'inspiració. El País, Times, The Guardian, Le Monde, L'Espresso, Publico i Visao són alguns dels diaris o revistes que han fet passar una mala estona als més de 3.200 alumnes que dimecres, dijous i divendres es van enfrontar a les proves d'accés a la Universitat a les Illes Balears.
ZP defensa la seva reforma
El president Zapatero amb l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas. Foto: Efe. El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va assegurar que la proposta que ha plantejat el Govern per reformar el mercat laboral s'ha concretat en un document "molt elaborat" que és fruit de "molta feina i diàleg" amb els agents socials i que beneficia tant els empresaris com els treballadors. Zapatero va recordar que la reforma aborda els canvis "més importants" del mercat laboral, ja que aposta alhora pels treballadors que només han conegut "l'horitzó de la precarietat" i per l'increment de la flexibilitat en les empreses quan les circumstàncies siguin "difícils". En una roda de premsa amb el president de l'Autoritat Palestina (AP), Mahmud Abbas, el president del Govern va voler enviar un missatge de fermesa i de tranquil·litat tant a empreses com a treballadors, com també a la resta d'agents socials sobre la reforma, de la qual va assenyalar que és "substancial i equilibrada".
Moscou vol fer negoci tecnològic
El president del Govern, Francesc Antich, assegurà ahir que l'Ajuntament de Moscou ha manifestat interès per conèixer la tasca del clúster de tecnologia turística Turistec i de l'oficina de Microsoft a Balears, amb la intenció de "fer negocis" amb les empreses d'aquest àmbit.
Una reforma laboral envoltada de polèmica
Dimecres, dia 16, el Govern de Zapatero aprovarà per decret la reforma laboral. Es tracta d'un document que el Congrés debatrà dia 22 d'aquest mes i sobre el qual la patronal i els sindicats no han aconseguit assolir cap acord. Amb tot, no ha estat -ni és encara- exempt de polèmica. Abaratir o no l'acomiadament, la contractació i la negociació col·lectiva són al punt de mira.
Rodrigo Rato manejarà una macrocaixa
L'exministre d'Economia del Govern d'Aznar i posterior director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) pilotarà la primera caixa d'estalvis de l'Estat espanyol. No fa encara mig any que Rodrigo Rato ostenta la presidència de Caja Madrid i ja ha aconseguit un dels seus objectius: desbancar la catalana la Caixa del número 1 per situar-hi l'entitat madrilenya. L'actual reestructuració del sistema de caixes estatal, imposat pel Banc d'Espanya, és el que ha propiciat l'escenari nou.
El boom de Calvià en imatges
Calvià és un bon exemple de com el ciment engolí de cop la vegetació i els paisatges naturals de la nostra illa. El llibre Calvià a través del tiempo repassa, a través de 90 imatges, aquest canvi de fisonomia, que des de fa seixanta anys s'ha vist agreujat de manera més que considerable. Són les estampes d'una platja d'Illetes gairebé idil·líca i les d'un Magaluf ple de vegetació. "La modernitat mal entesa acabà amb alguns dels més bells paratges d'aquest municipi mallorquí", apunta Xavier Terrasa, autor del llibre.
Els darrers vestigis de la Palma industrial
Des dels terrats de la ciutat antiga encara guaiten, impassibles, algunes reminiscències de la Palma industrial del segle XIX. Els fumerals, avui llar de gavines, són els principals vestigis que, a poc a poc, es posen en valor. No debades, són gairebé l'únic que ens queda. L'exemple d'aquesta preservació el trobam a Can Ribas, el centre Flassaders i al parc de les Estacions, tres indrets on es fan o s'han d'iniciar restauracions.
“Tacats de sang és com quedaren els assassins de Darder”
La novel·la històrica és un gènere literari que pretén apropar fets històrics al lector d'una manera amena i emocionant. La bona acollida de Tacats de sang a la Fira del Llibre (fou la segona publicació en català més venuda) demostra l'interès que generen aquest tipus de narracions. En la seva nova obra, Guillem Rosselló tracta un capítol fosc de la història política de Mallorca: l'assassinat del batle republicà de Palma, Emili Darder, a mans dels falangistes.
Una Argentina amb dues cares supera Nigèria
La selecció de l'Argentina va aconseguir la seva primera victòria en el Mundial de Sud-àfrica en derrotar (1-0) Nigèria en el partit que va tancar el Grup B amb Corea del Sud i els sud-americans amb els primers tres punts, amb la qual cosa deixen els africans i Grècia en tercer i quart lloc. Una Argentina devastadora al començament i molt superior va saber aguantar la renda fins als instants finals, malgrat els darrers intents dels homes de Lars Lagerback, que van fregar l'empat en els últims minuts. Els de Maradona van sortir en tromba, arraconant els africans en la seva pròpia àrea, i en els cinc primers minuts Messi i Higuaín ja van provar Enyeama, porter de l'Hapoel de Tel Aviv, que va estar molt encertat en tot el partit. Anglaterra es deixa un punt davant EUA L'atreviment de Core del Sud acaba amb Grència
Hamilton trenca la ratxa dels Red Bull i aconsegueix la pole
El britànic Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) posà fi ahir a la ratxa de set poles consecutives de l'equip Red Bull i arrancarà avui des del primer lloc de la formació de sortida en el GranPremi del Canadà de Fórmula 1, en el qual l'asturià Fernando Alonso (Ferrari), que tornà a lluitar amb els millors, començarà des del quart lloc.
Espanya serà cinquantenària
La Selecció espanyola es convertirà en "cinquantenària" en les fases finals mundialistes dia 16 a Durban, quan jugarà davant Suïssa el seu primer encontre en la Copa del Món de Sud-àfrica 2010. Espanya, que ocupa la setena posició en la classificació històrica de les Copes del Món, ha disputat fins ara 49 partits i dimecres n'assolirà el mig centenar.
L'atreviment de Corea del Sud acaba amb una erràtica selecció grega
Corea del Sud va aconseguir derrotar (2-0) a Grècia en el primer partit del Grup B i aconsegueix d'aquesta manera sumar els tres primers punts i encarrilar la classificació per als vuitens de final lluitant en el grup amb Argentina i Nigèria. El conjunt asiàtic, que encarava el seu setè Campionat del Món consecutiu, va tornar a donar mostres de la seva enorme desimboltura i la seva velocitat en ràpids contraatacs amb Park Chu-young com a punta de llança de l'equip.
Anglaterra es deixa un punt davant els EUA
L'Anglaterra haurà d'esperar per prendre's la revenja de la derrota davant els Estats Units en l'únic partit d'un Mundial que els havia enfrontat, fa 60 anys, ja que l'estrena del grup C va acabar amb el primer empat de la història entre els dos equips (1-1). La derrota anglesa del 1950 (1-0), a Belo Horizonte, va obrar en la memòria col·lectiva del futbol anglès per estimular l'equip de Fabio Capello, que va arribar a Sud-àfrica per tal d'alçar-hi la segona Copa FIFA. La primera data de fa 44 anys.
Trèbol aspira a repetir triomf dins Manacor
La Gran Diada de Manacor ofereix avui un programa doble de corregudes a partir de les 10.30 del matí. En la primera sessió es decidiran sis proves i una de minitrot, i a partir de les 16.30 hores es reprendrà la competició.
El Barcelona vota el seu futur
Els socis del FC Barcelona estan citats avui al Camp Nou per elegir qui en serà el nou president, després que Joan Laporta acabi el seu mandat el pròxim 30 de juny i cedeixi el càrrec per sis anys a un dels quatre aspirants: Marc Ingla, Sandro Rosell, Jaume Ferrer i Agustí Benedito.
El Norteño supera de manera clara el Soledat i encarrila l'eliminatòria
El Norteño va posar ahir els fonaments perquè el somni de l'ascens a Tercera Divisió estigui una mica més a prop. El conjunt de Pep Vandrell va tornar a exhibir un altre gran esforç físic durant un partit que va dominar per complet i al qual només li va faltar algun gol més per viatjar a Mallorca amb més tranquil·litat.
Del Bosque cuida els seus jugadors
Després de ser la darrera selecció que ha aterrat, l'estrena d'Espanya en el Mundial 2010 de Sud-àfrica s'acosta. Creix l'ansietat per debutar i, a la mateixa velocitat, les precaucions. Vicente del Bosque començà a tractar ahir d'aspectes psicològics que sempre ha tingut presents.
El PP de València denuncia escoltes il·legals i enregistraments a la seu
Senent, Clemente i Domínguez mostren les fotografies del vehicle. Foto: Efe. El Partit Popular de la ciutat de València ha presentat una denúncia al jutjat de guàrdia perquè s'investiguin possibles enregistraments i escoltes il·legals, devora la seu de la formació, que haurien duit a terme membres de la Policia Nacional. Segons recull el text presentat, dijous horabaixa la Policia Local va detectar un "vehicle sospitós" d'efectuar actuacions de seguiment i enregistrament al costat de la seu del PPV mentre la batlessa de València, Rita Barberá, hi presentava la seva nova pàgina web. El conductor de la furgoneta camuflada s'identificà davant els escortes de la primera edil com a policia nacional i argumentà que complia tasques de vigilància del Jardí Botànic, pròxim a l'edifici dels conservadors.
Sus al colós de l'Armada
El nou colós de l'Armada ja és una realitat. Després d'un periple de 7 anys i molts milions d'inversió, el vaixell estratègic Juan Carlos I, la nau de guerra més gran que ha tingut mai l'Exèrcit espanyol, és a punt d'entrar en acció. Si no hi ha canvis, a final de juny serà entregat a Defensa i el setembre ja podria estar en ple funcionament.
215 milions d'infants fan feina per sobreviure
L'explotació infantil torna a sortir a la palestra amb motiu de la celebració, ahir, del Dia internacional contra l'explotació infantil. Una vegada més, les ONG denuncien que al món hi ha 215 milions d'infants que han de fer feina per poder sobreviure. Així mateix, indiquen que mentre el treball dels al·lots ha disminuït un 3% des de 2004 fins a 2008, tanmateix ha augmentat un 20% entre els joves de 15 i 17 anys, és a dir, ha passat de 52 milions a 62.
Vecia les teves plantes
Sota l'eslògan "Cuida les teves plantes, gaudeix de la teva llar", dBalears presenta la darrera promoció per als seus subscriptors: un complet equip de jardineria.
Vots d'apuntalament
Encara no ha acabati maduren les més verdes,perquè ara surten esquerdes...
Bugadera siliconada i servidors públics
Hem tengut una setmana per oblidar. La força sindical, que dissortadament ja només existia en el sector públic, ha mostrat les seves vergonyes i, després del fracàs de la convocatòria de vaga, tendrà mal de fer amenaçar amb una força que ha evidenciat...
Agilitar la burocràcia
Que la demora del final d'obra d'una obra pública costi una doblerada a la Comunitat és el més clar exemple del que no s'hauria de consentir en una societat democràtica, i molt menys en època de crisi. En temps com els actuals, en què els...
Engrunats i befats
Comparar la crisi amb un terratrèmol pot semblar patètic als qui se'n van sortint, però per als qui hi han quedat engrunats, la referència sísmica els sembla massa benigna, encara. Del terratrèmol de la crisi se n'han derivat tres grups: els blindats...
El Bou del Corpus
Hi haurà renou pels carrers de les ciutats. La vaga general s'anuncia des dels sindicats com a inevitable, encara que, en el fons, als sindicats majoritaris els faci mandra activar la gran mobilització. De moment, i com si es tractàs d'un assaig o un...
E-recepta i recompensa
La implantació de la recepta electrònica al conjunt de la xarxa de farmàcies de les Illes ha suposat (i encara ho està fent) un gran esforç per a tots els apotecaris illencs. Es tracta d'un important repte, que hem assumit amb l'objectiu fonamental...
La fredor dels quarters d'hivern
Estrènyer files és una forma de claudicació força honorable. Com a exercici intel·lectual, tancar-se en les idees pròpies és summament inconsistent. Una retirada a casa és honorable pel que té d'ancestral. "Honra els avantpassats", podria estar...
No vagi per dit
Dins la cúpula del PP balear ha sorprès que el partit a Palma hagi anunciat que comença l'elaboració del programa electoral quan el president, José Ramón Bauzá, ha dit que s'havia d'esperar fins al setembre. Hi ha dissensions internes importants ? Van més enllà de Palma?...
El sistema que es renova per dins
Hem quedat atrapats en el sistema, però sembla que l'"altre", digueu-ne comunisme o socialisme real, ara per ara no té gaires possibilitats de reproduir-se. Ni tan sols s'accepta ja que se'n pugui reciclar cap valor per adaptar-lo al sistema únic pel qual ens governam...
El PP de València i les escoltes
El PP valencià ha denunciat escoltes il·legals i enregistraments a la seva seu, suposadament realitzats per la Policia Nacional. El delegat del Govern en aquesta comunitat ho nega rotundament. En tot cas, l'afer ha acabat en el jutjat de guàrdia...
L'amo en Pep Fusteret, l'amic que se n'ha anat
El passat dissabte 5 de juny m'arribà la mala notícia que el meu amic pollencí, l'amo en Josep Muntaner i Cerdà, també conegut pel malnom de Fusteret, ens havia deixat quan tant sols havia complit 96 anys. L'amo en Pep era tot ell la confirmació d'una arrelada teoria meva segons la qual...
Gestionar malament i robar
Fa pocs dies, a les rodalies de la plaça del Tub de Palma, vaig sentir part d'una conversa entre dues senyores d'una cinquantena d'anys durant la qual una deia a l'altra "els del PP varen robar, però tots roben en política i almenys els del PP gestionaven millor..."
Llibertat d'expressió, insults
Sovint fa la sensació que, per a moltes persones, algunes ingènues i d'altres perverses o malintencionades, la llibertat d'expressió és un privilegi, gratuït i banal, quan en realitat és un dret empeltat de responsabilitat i de deures. Els que pensen que fer ús de la llibertat d'expressió significa...
Drets i creativitat
Fins a la segona meitat del segle vint, això de la propietat intel·lectual i el copyright era un tema que preocupava ben poca gent: editors i, eventualment, alguns autors que tenien alguna topada amb els seus editors. De fet, una de les primeres lleis sobre copyright data de les primeries del segle divuit...
La pàtria i la ciutadania
Entenem la pàtria com aquell lloc del món on cadascú té uns avantpassats de carn i os, pares que han viscut i han mort. Aquell indret on cadascú conserva i ordena els records que manté vius i que fa servir com a combustible per avançar cap al futur...
El Davidoff
En tornar de Rússia, el President Antich no va tancar-se en el despatx a revisar la paperassa endarrerida, sinó que va prendre portal. Els que l'observaven pel carrer coincidiren a afirmar que era talment John Wayne a Río Grande. Cercava en Matasetzes. I no anava de verbes...
Les ciutats tentaculars (1895)
"I ara, on s'escalonaven les cases lluminoses/ i els vergers i els arbres, amb llurs daurats reflexos,/ percebem llunyanes, al llarg i a l'ample,/ la negra immensitat de les fàbriques rectangulars". Són versos del poeta simbolista Emile Verhaeren, cantats en aquestes dates com a protesta...
Cartes al director
Cartes del lectors
L'ecologisme també evoluciona, no podia esser d'altra manera. Pareix que la darrera moda és descobrir invasores. Es tracta, generalment, de plantes que hem introduït, que encara cultivam i que res no indica que es deixin de cultivar, però si s'escapen del corral i surten ventureres a un ecosistema fràgil...