32.000 rebuts sense pagar
La crisi ha arribat fins a l’impost municipal que sol pagar-se de manera incondicional i sense gaires objeccions, el de béns immobles, que és conegut com la contribució urbana i afecta tots els propietaris de cases, pisos, trasters i cotxeres, a més dels amos de finques rústiques.
Dos detinguts per un robatori milionari en un centre comercial
La Guàrdia Civil ha arrestat dues persones per la seva presumpta participació en el robatori de la joieria Miró, ubicada al centre comercial Alcampo, a Marratxí. El robatori es produí el 9 d’agost passat i els delinqüents n’havien planificat perfectament cada passa.
“Aquests són els pitjors pactes que podia tenir UM"
Miquel Nadal (Palma, 1960) compleix un any com a màxim responsable d’Unió Mallorquina (UM). Ha hagut de superar crisis internes, però en un any ell i la seva executiva han consolidat un nou poder dins UM i han relegat a un segon pla Maria Antònia Munar, fins llavors presidenta incontestada.
Dos milions d'usuaris per al metro de Palma el 2008
El metro de Palma fregarà els 2 milions d’usuaris el 2008, la qual cosa suposa 18 milions de passatgers menys dels necessaris perquè la seva construcció sigui justificada, segons ha informat el director general de Mobilitat del Govern, Antoni Verger, que revela que aquests mitjans de transport s’han posat en marxa en altres ciutats sota el criteri que arribassin el llindar de 20 milions de passatgers anuals.
El sector aeri aterra als carrers de Ciutat
Devers 200 treballadors del ram aeri van recórrer ahir les vies de Palma per reclamar que es conservin els seus llocs de feina, en una situació de crisi que enguany ha deixat al carrer 1.700 persones i en què, segons asseguren, el pitjor no ha arribat.
Menys sopars i més barats
Tan malament està la cosa que les empreses han de prescindir dels tradicionals sopars de Nadal? Idò sembla que sí. Això o, com a mínim, que l’àpat al qual treballadors i directius assisteixen cada any, més per compromís que no per ganes, es considera, ara per ara, una despesa supèrflua.
De viatge amb les veus de la UIB
Les quaranta-dues veus dels cantaires de la coral de la Universitat de les Illes Balears, sota la direcció de Joan Company, duran aquest proper divendres seran a la Península per interpretar El Messies de Händel.
Joan Bennàssar, al descobert
Antoni Maria Planas és un gran admirador de l’obra del seu amic, el pintor Joan Bennàssar. Tant és així que fa un parell d’anys decidí repassar la seva trajectòria pictòrica amb unes obres representatives de cada època de l’artista, que no ha deixat de crear des que tenia 14 anys.
La consellera Galmés titlla de friquis els lectors
La Conselleria d’Educació i Cultura que dirigeix Bàrbara Galmés qualifica de "friquis" els lectors en un dels anuncis de la campanya pel Foment de la Lectura.
Miquel Bauçà vist deBiaix
Optar pel camí més dret, sense fer revolts, no és sempre la solució més encertada. Així ho creia l’escriptor Miquel Bauçà i també ho adopta la companyia Corcada Teatre, que des de fa quatre mesos volta pels escenaris amb deBiaix. "Jo he comprovat que com més indirecte és el procediment, més grans són les probabilitats d’aconseguir allò que hom vol de debò", deia l’escriptor.
El València no va fallar a Mestalla
El València, a base de força i de creure en les seves possibilitats, remuntà davant l’Espanyol en un partit en el qual l’equip català acusà la inferioritat numèrica amb la qual jugà des del minut 38 de la primera part.
La pilota no va voler entrar
La pilota no volgué entrar en el triple llançat per Tyler Tiedeman quan faltaven nou segons i el Bàsquet Mallorca encaixà una derrota per la mínima (74-72) al Pazo Provincial Dos Deportes davant el Leche Río Breogán.
2-0: Els cracs arriben a temps
No va ser com tothom esperava, però el Barça va aconseguir la victòria en un partit en el qual hagué de lluitar i treure tot el seu caràcter per imposar-se amb un gol de Samuel Etoo, que aprofità una assistència de Puyol en un servei d’un córner que havia tret Xavi, i un altre de Leo Messi ja en temps afegit, en una contra que va culminar de manera magistral picant la pilota per damunt la sortida de Casillas. Els cracs arribaren a temps.
Diumenge de resurrecció
Tot i que la Setmana Santa encara queda un poc enfora, el Reial Mallorca necessita transformar la jornada d’avui en el seu particular Diumenge de Resurrecció. Després d’acumular sis jornades sense guanyar, en les quals ha sumat 2 punts de 18 de possibles, i d’haver caigut de la vuitena a la dissetena posició de la taula classificatòria, el conjunt que entrena Gregorio Manzano necessita imperiosament aconseguir una victòria avui (17.00 hores) al Coliseum Alfonso Pérez davant el Getafe, que li permeti marcar un punt d’inflexió i capgirar, així, la dinàmica negativa de resultats.
Resusltats de Regional Preferent
El Murer es convertí ahir en el líder provisional de Regional Preferent, en espera del que facin avui l’Esporles i el Sóller davant el Pla de na Tesa i el Platges de Calvià respectivament, en derrotar el Margalidà per un ajustat 3-2.
Resusltats de Tercera Divisió
El líder, el Mallorca B, patí de valent per derrotar el Montuïri (2-0) i sumar tres punts que li permeten distanciar-se encara més al capdavant de la classificació, ja que el Santanyí no va poder passar ahir de l’empat davant el Constància.
Cayo Lara, nou líder d'IU
Han estat mesos de debat intern en les files d’Izquierda Unida, però finalment ahir el Consell Polític Federal va designar Cayo Lara, del PCE, nou coordinador general del partit amb el 55,08% dels vots, davant el 17,3% que aconseguí Joan Josep Nuet. Fins a primeres hores d’ahir es mantenien tres candidats, però finalment el sector de Llamazares va retirar la candidatura d’Eberhard Grosske.
La sisena extinció
Els geòlegs solen establir les seves divisions temporals de la història de la Terra en relació amb els canvis en la tipologia dels organismes que l’habiten. Així, el paleozoic és l’era dels trilobits; el mesozoic, la dels ammonits i els belemnits i també la dels dinosaures; el cenozoic, la dels mamífers i els nummulits... Això quant a les divisions superiors (les tradicionals: era primària, secundària, etc.), però hi existeixen multitud de subdivisions menors que marquen canvis biològics en general menys vistosos. D’aquesta manera, es reflecteixen moments en què s’han extingit determinats organismes que tenien una presència més o menys important en els ecosistemes.
“A Mallorca es vesteix més informalment”
No podia ésser d’una altra manera, al bar de l’Escola de Disseny. Fotografies i muntatges gràfics n’inunden les parets, mentre que la barra, com la resta de mobiliari, emana un cert look fashion. La subdirectora de l’Escola, Maria Abando, fa una petita radiografia del disseny a les Illes.
Col·lectes
Amb la col·lecta oficialel senyor Rabasco és lliure,amb la que jo vaig escriure...
Alternatives a la crisi
Des de feia molts d’anys, des del nacionalisme progressista, s’anava avisant que resultava extremadament temerari aprofundir en el monocultiu del sector serveis. I s’avisava que quan arribàs una època de vaques flaques ho passaríem més malament que a altres bandes amb un sistema econòmic més diversificat...
Protesta del sector aeri
Convocats per diferents sindicats, els treballadors del sector aeri es manifestaren ahir a Palma en defensa de solucions. En conjunt, només a les Balears n’hi ha prop de 3.000, molts dels quals són d’alta qualificació. Es troben en una conjuntura molt complexa...
No vagi per dit
Els populars celebren avui el dinar de Nadal obert a tot el partit al centre Sa Creu d’Inca. Com es veu, han optat per l’estalvi respecte d’altres anys. Tot i així, faran una fideuà per a, almanco, mil persones. No s’esperen sorpreses en el...
Una nova i forta Unió Mallorquina
Aquest primer any de Miquel Nadal al capdavant d’Unió Mallorquina es resumeix en un primer i bàsic objectiu: crear un nou partit amb vocació majoritària. Els vents corren a favor de Nadal. Va saber detectar tot d’una que dins la formació hi ha molta de gent que creu...
La història declinant
En la Mallorca dels setanta, la història contemporània a penes no hi tenia reconeixement científic. Només els estudiosos que no ultrapassaven el segle XVIII eren considerats historiadors en un sentit estricte...
El Caserío, acte final d'una tragèdia
Hi ha alguns punts en els molls del port de Maó que, en la meva opinió, reuneixen unes condicions encantades per anar-hi a fruir aquells instants de benaurança amb què de vegades la vida sembla voler-nos compensar per algun...
Coses que no haurien de passar
Li deien Alexandros Grigoropoulos, tenia quinze anys i va morir a Atenes víctima d’un tir disparat per un policia massa nerviós. Sembla que no havia fet res, sols passava per allà precisament el moment concret que el gallet de la pistola...
Com sa súl·lera des carreró
Et moriràs de son, com sa súl·lera des carreró. Vet aquí una expressió col·loquial que fèiem servir a Ciutadella. Antoni Marimon me la va fer recordar, i no perquè l’esmentàs en el seu article "Llorenç Bisbal a Mèxic" (Diari de Balears 7/7/08), sinó per les circumstàncies que hi explicava. Es referia l’historiador, entre altres coses interessants...
Estrella llunyana
El turisme resistirà les escomeses de l’actual crisi millor que altres sectors de l’activitat econòmica. Crisi desfermada per l’avarícia i supèrbia de l’star system econòmic i que, com sempre, castiga amb rigor els modests...
El perill dels purs o l'efecte Robespierre
Ben segur que el crit del diputat d’ERC Joan Tardà –"Mori el Borbó!"– és del tot impropi d’un personatge públic, un error de càlcul polític i una relliscada mediàtica, una mostra inexcusable d’intel·ligència zoològica, Maquiavel dividit per mil...
Pissarres digitals
No es tracta de fer amb les tecnologies les mateixes coses que fèiem sense elles: s’ha de fer allò que cal i que les tecnologies possibiliten, però sobretot s’ha de fer allò que cal. Aquest vindria a ser, per molts, un dels mantres –una mica llarg, això sí– de la nostra era. I si no ho és, hauria de ser-ho...
Els vols de la CIA
Un document del Ministeri d’Afers Exteriors espanyol posa de manifest que el govern del Professor de Georgetown va donar permís perquè els vols organitzats per la CIA, amb gent segrestada als països àrabs, aterressin als aeroports...
Una menorquinitat, a propòsit de Verdaguer
Fa tants anys –vint-i-cinc ben garbellats– que vaig aprendre d’estimar la figura de Màrius Verdaguer que, ara, qualsevol fet que s’hi refereixi, m’obre vivíssim interès, per lleu que sigui l’esdeveniment. Som, potser, un lector perpetu de la seva bibliografia...