Tan malament està la cosa que les empreses han de prescindir dels tradicionals sopars de Nadal? Idò sembla que sí. Això o, com a mínim, que l’àpat al qual treballadors i directius assisteixen cada any, més per compromís que no per ganes, es considera, ara per ara, una despesa supèrflua.
En qualsevol cas, és un fet que enguany hi haurà menys sopars d’empresa i els que hi hagi seran més barats. N’hi haurà molts que fins i tot agrairan estalviar-se aquest esdeveniment "social". El sector de la restauració, però, no està per a gaire festa.
Segons Juan Cabrera, president de PIMEM-Restauració, a la seva associació s’ha detectat un descens de les reserves "d’entre un 20% i un 30%" dels sopars d’empresa. Així es constata, diu Cabrera, "després d’haver copsat l’opinió de molts dels restaurants com Son Termes, Ses Cases de Sa Font Seca, Es Molí des Comte, Rodeo Grill, Txacoli i Xoriger". "Tots estam igual –diu el president de PIMEM–, a tots ens ha afectat la crisi".
La davallada de reserves prové, de manera més forta, de part de les grans empreses, "que moltes vegades han telefonat per reduir de manera considerable el nombre de comensals i d’altres han anul·lat directament un tradició que complien des de feia anys", explica el restaurador.
No obstant això, tal com apunta Cabrera, les petites i mitjanes empreses també han decidit retallar enguany despeses en aquesta partida. O, si més no, els convidats són menys i passen, per exemple, de 50 a 20, de manera que la reunió queda "en família".
Sobre la possibilitat de rebaixar els menús per adaptar-los als temps de crisi, Cabrera apunta que "no compensa". La gent, en aquesta època, "vol gaudir d’un dia de festa" i no s’entén això de gastar-hi menys.
Els establiments associats a Caeb, en canvi, reconeixen que s’han llançat a una mena de rebaixes avançades, perquè els locals que ofereixen menús a preus més elevats (entre els 30 i els 50 euros) són "els que més pateixen" la crisi.
Es tracta d’adaptar els seus menús a pressuposts més baixos per la "falta de liquiditat de les empreses". I com ho fan? Doncs "menys marisc, menys rellom, amb vins de gammes menys cares i menys foies".
En definitiva, productes de baix cost per tal de mantenir els clients i treure un menú "d’entre 20 i 25 euros, perquè així ho demanen moltes empreses", diu el vicepresident de l’Associació de Restauració, Francisco Martínez.
Tanmateix, l’associació de Martínez sí que veu un "lleuger descens del 10% o el 15%" entre les reserves d’empreses.
A més, Martínez coincideix amb Cabrera que "moltes grans empreses" han anul·lat directament els sopars.
Per acabar-ho d’adobar, des de PIMEM denuncien la "competència deslleial" d’algunes discoteques i sales de festa. Diuen que ofereixen sopars sense llicència per fer-ho. Per uns o per altres, els restaurants no ompliran la caixa aquest Nadal.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.