TW
0

La Conselleria d’Educació i Cultura que dirigeix Bàrbara Galmés qualifica de "friquis" els lectors en un dels anuncis de la campanya pel Foment de la Lectura.

Augmentar els índexs de lectura en català és una de les preocupacions directes del president Francesc Antich, segons explicaren a aquest diari fonts properes al Govern. Així doncs, la Conselleria d’Educació i Cultura destinarà a la campanya un milió d’euros, encara que ho fa amb anuncis d’aquest tipus: que t’agradi llegir és de persones friquis.

Aquest eslògan, amb el qual Cultura pretén arribar als sectors més joves, apareix publicat a la contraportada de la nova revista de la Conselleria de Galmés, anomenada Illes Balears somcultura. També hi surten tres frases més, igual de cridaneres: Llegeix excita (la ment), llegeix; Per no avorrir-te, llegeix; M’agrada ser com som, llegesc.

Ara bé, el "friquisme" no és l’únic lema que desacredita els lectors i escriptors en la nostra llengua. Dins la campanya per al Foment de la Lectura en el transport públic, Galmés i la Conselleria de Mobilitat han llançat punts de llibre en forma de tren. Hi apareixen quatre portades de llibres i cap no és en llengua catalana. Al primer vagó hi viatja Cervantes amb el Quixot; el segon està dedicat a Pablo Coelho; el tercer és per a una portada de Harry Porter en anglès i, en darrer lloc, la imatge del llibre Solnegre de Baltasar Porcel, això sí, en la seva traducció a l’espanyol. En aquest cas, la campanya, que en principi és per fomentar lectura en llengua catalana, només hi inclou un escriptor illenc i ho fa en castellà.

Cal recordar que les enquestes realitzades per Gadeso determinen que només un 8 per cent del total de la població illenca llegeix en català. Unes xifres que la consellera Bàrbara Galmés no valora en particular, sinó en el seu conjunt. "Hi ha un bon nivell", assegurà durant la presentació de les enquestes, mentre anunciava que el 56,7% dels illencs es consideren lectors. Val a dir que aquest sondeig inclou no només els hàbits lectors de llibres de qualsevol gènere, sinó també lectura de diaris i fins i tot de premsa rosa. Les revistes del cor ocupen un alt percentatge d’aquest estudi, amb un 32% de lectors.

El treball encarregat per Galmés destaca així mateix que un 57,9% dels ciutadans de les Illes Balears i de les Pitiüses no coneix cap escriptor en llengua catalana i un 23,6% només sap anomenar-ne un. A més, remarca que un 43,4% dels ciutadans no llegeix mai, mentre que un 39,6% assegura que és lector habitual i un 17,1% diu que ho fa ocasionalment.