Carretera cap enlloc
La segona fase de la variant del Port de Pollença fou inaugurada fa dos mesos, després d’anys de reivindicacions veïnals que provocaren fins i tot qualque manifestació pública. La nova ronda havia de servir per buidar l’antiga carretera que connecta Alcúdia amb el Moll, la mateixa que ara vol suprimir el cap de la Demarcació de Costes de les Balears, Celestí Alomar. Tot i així, allò que és cert és que, ara per ara, la nova carretera està pràcticament buida, mentre que els conductors circulen cap al seu camí habitual, just devora la mar.
Quatre joves ferits en un accident a Palma
Quatre joves foren traslladats a distints hospitals en resultar ferits en una col·lisió entre dos vehicles, registrada poc després de les cinc de la matinada d’ahir a la plaça Pont a Palma. La Policia Local es desplaçà al lloc i s’encarregà d’elaborar l’atestat per aclarir-ne les causes i anotà les dades de les víctimes.
ACA, la mística de la creació
Son Bielí es troba en un vessant del poble de Búger i, per això, un extrem de la casa està plenament integrat dins la zona urbana, mentre que l’altre s’endinsa dins el Pla i el Llevant de Mallorca fins allà on la vista és capaç de colombrar. Aquesta característica el fa un lloc idíl·lic per poder enlairar l’esperit cap als mons de la meditació i de la creació, que és precisament el que pretén el fundador d’ACA, el pobler Antoni Caimari, un singular personatge, mescla de visionari i de creador, místic, bohemi i "guru" que, fort i no et moguis, ha duit el seu somni endavant, tot i els entrebancs administratius i les incomprensions de diversos sectors de la casta política.
La Xina trenca l'hegemonia mantinguda pels Estats Units i l'antiga Unió Soviètica
El debat sobre quin país estaria al capdamunt del medaller a Pequín ja estava superat quan el boxejador xinès Zou Shiming va guanyar diumenge l’or número 50 del país amfitrió.
El Govern estudia crear una loteria autonòmica
La futura llei del joc, que actualment es troba en fase de redacció per part del Govern, preveurà la possibilitat que les Illes tinguin una loteria autonòmica, tal com algunes de les que existeixen arreu de l’Estat, segons informà Sebastià Amengual, director general d’Interior.
“Les Illes són un vergonyós cas de desgavell urbanístic”
L’advocat i politòleg eivissenc Josep Costa imparteix aquests dies un curs sobre la corrupció urbanística de les Illes a la Universitat Catalana d’Estiu, que es du a terme a Prada de Conflent.
35% menys de caixa al sector hostaler
Amb terrasses a mig gas, les caixes enregistradores són mig buides. Aquesta és la desoladora estampa del comerç palmesà, que sap d’on ve, però no cap a on camina.
L'FMI retalla la seva previsió de creixement per a l'economia mundial i l'eurozona al 2008 i 2009
El Fons Monetari Internacional (FMI) hauria revisat a la baixa les seves previsions de creixement per a la zona euro al 2008, que passaria a un 1,4% envers l'1,7% previst en l'última actualització de l'informe de la institució internacional sobre l'eurozona, mentre que de de cara al 2009, l'FMI preveu un creixement del 0,9%, tres dècimes per sota de l'anterior estimació.
Els preus industrials pugen un 8,8% el juliol a Balears, gairebé dos punts més que la mitjana estatal
L'Index General de Preus Industrials (IPRI) va pujar un 8,8 % el juliol a Balears respecte el mateix mes del passat exercici, la qual cosa va suposar 1,4 punts per sota de la mitjana estatal, on la producció va pujar un 10,2 %, segons les dades que va publicar avui l'Institut Nacional d 'Estadística (INE) recollits per Europa Press.
SOS!! MallorcaVerbenaTour
Les revetles dels pobles de Mallorca són unes fites molt importants en les nits d’estiu dels joves illencs. Cada cap de setmana els seus habitants es mouen d’una banda a l’altra per cercar la festa es trobi on es trobi.
Prada, 40 anys d'història
La Universitat Catalana d’Estiu va celebrar ahir l’acte de clausura, després de deu intensos dies. Hi participaren el rector de la UCE, Joandomènec Ros, qui anuncià que deixa el càrrec després de set anys. A l’esdeveniment també hi assistí l’artista que ha fet el cartell d’aquesta edició, Perejaume, com també l’antic batle de Prada Joan F. Denis i el conseller d’Educació de la Generalitat, Ernest Maragall.
L'amor de Camilo José Cela
Pere A. Serra ha escrit un article per a la publicació sobre les "Converses Literàries de Formentor" que ha editat la Conselleria d’Educació i Cultura, un extracte del qual reproduïm a continuació.
L'esperit de les Converses de Formentor torna a reviure
"Parlar i sentir parlar", l’esperit dels mots que Jaime Gil de Biedma dedicà a Carlos Barral aquell maig de 1959 a Conversaciones poéticas sembla que volen retornar a la llum. Entre el 15 i el 28 de maig del 1959 l’hotel Formentor congregà aquelles primeres converses sota l’impuls de Camilo José Cela. Ahir, encara que en un context social i polític diferent i quaranta anys després, el ministre de Cultura, César Antonio Molina, inaugurà al mateix indret una nova etapa de les Converses Literàries a Formentor.
Aduriz completa la plantilla
Aritz Aduriz Zubeldia (Sant Sebastià, 1981) arribarà en les properes hores a l’Illa per tancar la seva incorporació al Reial Mallorca. Quan només manca acordar la seva fitxa amb el club presidit per Vicenç Grande, el basc desembarcarà a l’Ono Estadi per quatre temporades a raó de cinc milions d’euros més un per objectius complerts. El jugador prové de l’Atheltic de Bilbao.
El Madrid conquereix la Supercopa
El Reial MAdrid aconseguí el seu primer títol de la temporada, la Supercopa d’Espanya, remuntant al València l’eliminatòria i un resultat en contra amb nou jugadors, després de les expulsions dels holandesos Van der Vaart i Van Nistelrooy, amb exhibició d’Arjen Robben.M
Laporta continuarà dirigint el Barcelona
El president del FC Barcelona, Joan Laporta, continuarà al capdavant del club després de rebre ahir el suport de 526 socis compromissaris, per 376 que hi votaren en contra i 40 que ho feren en blanc, a l’assemblea general ordinària mantinguda al Palau Blaugrana.
Bolt aporta la imatge més vistosa i Phelps, el rècord més impressionant
Els atletes dels Jocs de Pequín van estar a l’altura del lema olímpic "Més ràpid, més amunt, més fort", i ningú més que el nedador nord-americà Michael Phelps i el velocista jamaicà Usain Bolt. El "llampec" del Carib, qui va celebrar l’or als 100 metres amb rècord mundial abans de finalitzar la correguda, va aportar la imatge més vistosa.
Tres cancel·lacions i múltiples retards en vols de Spanair des de Barajas
Els vols de Spanair amb sortida des de l'aeroport de Madrid-Barajas cap a diferents destinacions, nacionals i internacionals, han sofert tres cancel·lacions i múltiples retards al llarg del matí d'avui, entre altres causes per problemes tècnics. Els tres vols cancel·lats tenien com a destinació Palma, València i Astúries. Els passatgers de les dues primeres rutes esmentades han estat resituats en altres vols.
Spanair va passar més de cent inspeccions en el que va d'any, sense problemes
Aviació Civil va efectuar més de cent inspeccions de divers tipus a Spanair en el que va d'any i no es van detectar problemes ni tan sols de “mínima importància”. El director general d'Aviació Civil, Manuel Bautista, va assenyalar, en roda de premsa, que a Spanair no “se li han fet més inspeccions que a una altra companyia aèria espanyola, i no s'han detectat en cap cas algun tipus de problema que afecti la seguretat”.
El PSC es fa enrere i ara desvincula els pressupostos del finançament
El secretari d'Organització del PSC, José Zaragoza, ha desvinculat avui la negociació per a un nou model de finançament català dels pressupostos generals de l'Estat (PGE), i s'ha mostrat convençut que hi haurà un bon acord per a Catalunya en tots dos assumptes.
Àlvarez farà divendres un primer balanç sobre l'accident de Barajas
La ministra de Foment, Magdalena Alvarez, compareixerà divendres vinent a la tarda en el Congrés per oferir un primer balanç de l'accident d'avió ocorregut la passada setmana a l'aeroport de Madrid Barajas i les explicacions sobre la reforma d'AENA quedaran ajornades fins a setembre, segons va confirmar avui la portaveu del Grup Popular, Soraya Sáenz de Santamaría.
El CSN convoca als propietaris de les nuclears i inspeccionarà Vandellós II
El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha decidit convocar a totes les empreses propietàries d'actius nuclears per analitzar els últims incidents en les plantes, i ha acordat enviar una inspecció a Vandellós II per verificar les circumstàncies que van causar ahir la prealerta d'emergència.
Les dones prenen part en la Jihad
La guerra santa és cosa d’homes o almenys ho era, ja que en els darrers temps sembla que les dones han passat de l’ombra a la participació directa en els atemptats suïcides. Amb el triple atac perpetrat a l’Iraq aquesta setmana per dones terroristes, en el qual moriren devers 60 persones, el nombre d’accions d’aquest tipus arriba ja a la vintena en aquest estat.
Medvédev diu que no passarà “res terrible” si l'OTAN trenca amb Rússia
El president de Rússia, Dmitri Medvédev, va afirmar avui que al seu país no li ocorrerà “res terrible” si l'OTAN decideix trencar les seves relacions amb Moscou. “Si ells (els països de l'Aliança) es decideixen a trencar totalment les relacions, no ocorrerà res terrible per a Rússia”, va dir el cap del Kremlin, citat per l'agència Interfax, en una reunió amb el seu ambaixador davant de l'OTAN, Dmitri Rogozin.
Un gest de bona voluntat
L’Estat d’Israel complí aquest dilluns el seu compromís i alliberà 198 presos palestins del partit Al-Fatah com una passa per impulsar el procés de pau. D’aquesta manera, el primer ministre d’Israel, Ehmud Olmert, sembla que intenta apropar-se a Mahmud Abbas, president de l’Autoriat Nacional Palestina (ANP).
Les bicis manaran a Ciutat
Si les bicicletes són per a l’estiu, com insinuava el cèlebre film de Gabino Diego, ara és el moment del debat. Naïs Egea i Loles Rodríguez, estudiants de l’Escola Superior de Disseny, defineixen la filosofia dels seus projectes de graduació amb una màxima: "Enfortir l’ús de la bicicleta per contribuir a la sostenibilitat de la ciutat". També del medi ambient, és clar.
Dicotomia
La loteria autonòmica deixaria, previsiblement, importants ingressos addicionals per al nostre Govern. Així i tot, la decisió no és senzilla. El Govern navega entre dues aigües, viu dins la dicotomia que suposa fomentar un nou joc d’atzar amb la sempre perillosa ludopatia ben present i la possibilitat d’aconseguir una substancial via de finançament.
Una vella i venerable institució
Aquests dies d’agost s’escau la festa Santa Clara. A Ciutadella mai no passa debades, perquè és la titular d’un vell i venerable cenobi: el de les monges tancades de Santa Clara d’Assís. No sé si ho sabeu, però és l’única institució fundada pel rei Alfons III de Catalunya i Aragó, conqueridor de Menorca l’any 1287, que encara subsisteix, immanent i inalterable, després de set-cents anys llargs d’existència, any per any, amb una fortalesa d’arrels extraordinària.
Què esperàveu?
Jaume Matas roman mut,però només un banaulapot esperar la parauladel qui partí corromput.Ja es va curar en salutquan fugí a l’atropellada,i no veurem la tornadani ningú obligaràa fer venir el capitàd’una nau tan foradada.
Sis graus d'intimitat
Fa una partida d’anys em vaig assabentar de la teoria dels sis graus de separació en llegir un article de l’admirat Llorenç Valverde en aquest mateix diari. Ara no record tot el contingut de l’escrit, però sí que em va quedar el tema aquest dels sis graus.
No vagi per dit
Agendes reialsFins que els prínceps d’Astúries prengueren el vol cap a Pequín, el 7 d’agost, no començaren les seves vacances a Mallorca els ducs de Palma i els seus fills. Felip i Letícia han passat pocs dies a Son Vent. El 27 de juliol, hi feren la primera aparició pels premis de la Breitling, i el 7 d’agost ja eren a la Xina pels Jocs.
Líders socials temeraris
Es publica una quantitat infame de llibres al voltant dels nous reptes bèl·lics i climàtics des de fa ja una dotzena llarga d’anys, una esbojarrada quantitat si es compara amb el que després es ven de veritat. Solen ser llibres per fer catàleg, per anar guanyant "prestigi".
“Y te olvides de mí para siempre”
Divendres passat, passaven pocs minuts de les 21.00 hores, el meu bon amic Ròdia Raskòlnikov m’enviava, des de Formentera estant i tot just acabat d’arribar d’Ucraïna, un missatge de mòbil que va provocar un diàleg d’sms en què mos xapàrem de riure.
Els Jocs, el joc
L’esport ha estat sempre una bona eina política, i no perquè els esportistes ho hagin de voler. Allà on s’esdevé una certa identificació i es creen empaties proliferen també els caçadors de suporters, tan irracionals i agraïts, ells. Sovint sembla que la foto amb el guanyador és tan rendible com el títol mateix.
La sociovergència
La setmana passada el PSOE començà a moure’s per desfer la potencial aliança dels partit catalans en contra dels pressupostos per mor de la reforma del finançament. Per una banda, una jugada maquiavèl·lica dels socialistes ha evitat la compareixença de Zapatero al Congrés per explicar la manca d’acord en el finançament.
Joan Saura, el gran traïdor
En el mes d’agost, tradicionalment, sempre se sol produir alguna infàmia. Hi ha poques notícies i per això els polítics de torn sempre aprofiten algun fòrum –especialment les universitats d’estiu espanyoles– per omplir-se la boca d’estupideses. Moltes vegades no passen d’aquí.
Els Jocs Olímpics de Pequín
El president del Comitè Olímpic Internacional, Jacques Rogge, ha catalogat els Jocs com a "vertaderament excepcionals". La Xina ha mostrat la seva capacitat organitzativa en la construcció d’espectaculars i eficients instal·lacions esportives, però també en el sempre complicat dia a dia olímpic, tot i la taca permanent de la vulneració sistemàtica dels drets humans.
Palets, o els déus
De banda els sentiments (amors i odis), les necessitats i les situacions (dolors/horrors/lluites/convivències/felicitats), hi ha productes universals a l’ús per a la vida quotidiana que s’han universalitzat. Al cap ve immediatament la maleïda coca-cola d’aquella divertida pel·lícula de l’ampolla americana caiguda d’un avió en territori africà.