TW
0

La coberta de l'església barroca de la Cartoixa de Valldemossa continua a la sala de cures. El penós estat en què es trobava el sostre provocà que la humiditat afectàs greument l'edifici. Però la lluita no només és contra la humiditat, sinó contra el temps. La rehabilitació, amb un cost total de 440.000 euros, disposa d'una subvenció de 200.000 euros de la Conselleria d'Obres Públiques i Habitatge del Govern. Era un requisit imprescindible que l'obra es finalitzàs en els 12 mesos següents a la concesió de la subvenció, termini que finalitzà el 17 d'agost de 2010.
El Bisbat sol·licità una pròrroga de sis mesos, ja que l'obtenció de les llicències i l'aprovació de Patrimoni endarreriren considerablement l'inici de la rehabilitació, i el termini definitiu acabà el 17 de febrer. Però a la reforma li queda aproximadament un any per estar enllestida. De moment, s'ha arreglat "un 20%" de la coberta. Així ho explicà l'aparellador diocesà, Bartomeu Bennàssar.

"Les obres van endarrerides. El primer retard arribà pel fet d'haver d'aconseguir les llicències i el vistiplau de Patrimoni. Ara que ja estan en marxa, molts de dies hem d'aturar a causa del temps, ja sigui vent, aigua o neu", indicà Bennàssar. A més, una vegada iniciats els treballs de rehabilitació, es va veure que l'estat de la coberta era pitjor del que s'esperava. "Hi havia moltes bigues que estaven completament xapades i afectades per la humiditat. Les hem hagut de canviar totes", continuà l'aparellador.

Una de les prioritats burocràtiques a dia d'avui és no perdre la subvenció de 200.000 euros del Govern, malgrat que ha estat impossible complir els terminis. "Ara estam en negociacions i supòs que ho entendran. Després de la Seu, la Cartoixa és un dels edificis religiosos més emblemàtics de Mallorca", digué Bennàssar. "Fins ara, no s'ha donat a la Cartoixa la importància que mereix. Tot s'ha enfocat cap a Chopin, i la Cartoixa és molt més que Chopin", va sentenciar.

Perquè aquesta església barroca recuperi l'esplendor, és condició sine qua non reparar-ne la coberta. "El primer que s'ha de fer és evitar que hi hagi filtracions d'aigua. Un pic fet això, ja podrem dur-hi a terme altres intervencions". Així, una vegada enllestida la coberta, s'efectuarà "la restauració de les façanes". "Després ja ens dedicarem a cosir crulls i fer un embelliment i una rehabilitació de l'interior", digué Bennàssar.

Però perquè el sostre estigui en condicions, manquen com a mínim "dotze mesos". "Han sorgit moltes complicacions i coses inesperades, com és el cas de bigues i biguetes xapades", explicà Bennàssar.
Pel camí, tindran lloc les eleccions autonòmiques, fet que també podria alterar la subvenció rebuda. "Això no ho pensam. El Bisbat és una institució que sempre s'ha preocupat per conservar el patrimoni. No tenim en compte el tema de les eleccions, perquè el patrimoni s'ha de conservar. Seria absurd el contrari", digué l'aparellador diocesà. "Les institucions haurien d'ajudar un poc més. Edificis com la Seu i la Cartoixa són un segell de qualitat i un distintiu per a Mallorca. Trob que estan poc valorats", finalitzà.

De moment, els treballs continuen quan el temps ho permet. El vent és el pitjor enemic dels operaris que intervenen en aquesta complicada rehabilitació. Aquest 20% que ja està enllestit ha permès que l'antiga capella del Sagrari, una de les zones més afectades per les condicions en què es trobava la coberta, ja no pateixi les pernicioses filtracions d'aigua després d'haver aixecat totes les teules i haver protegit l'espai. No es deixarà cap teula de les que, fins ara, es movien a causa del vent i deixaven el sostre sense protecció. I les noves es fixen perquè això no es torni a repetir. Serà d'aquí a un any quan la rehabilitació d'aquesta església barroca passi a la façana, una façana que té tancat el portal i els finestrals de la qual necessiten arreglar-se.