Quan se sent parlar Albert Hauf (Sóller, 1938), el primer que crida l'atenció és la passió que impregna les seves paraules. És un erudit d'aquells que ja no hi ha gaire ocasions de trobar, dels que senten la cultura com a aliment vital.
El catedràtic presentà ahir en la Setmana del Llibre en català l'obra Temes mallorquins (Publicacions de l'Abadia de Montserrat), "una miscel·lània" de treballs dispersos sobre diversos aspectes de la literatura catalana a Mallorca, mesclada amb unes imprescindibles notes autobiogràfiques. Aquestes donen llum sobre les direccions que agafà la seva carrera, des dels estudis de Filologia Romànica a la Universitat de Barcelona fins a les seves càtedres a la Universitat de Wales (on va estar des del 1964 fins al 1987) i la Universitat de València.
Les pàgines de Temes mallorquins tenen, tal vegada, més forma de quadre que de llibre, un quadre format per pinzellades de molts colors diferents, però sempre dins el marc de la literatura medieval i tradicional: assaigs sobre Ramon Llull, Anselm Turmeda i Joan Eiximeno; i dissertacions sobre temes de la literatura popular, com el teatre d'origen medieval, el cançoner i les rondalles mallorquines. No es pot oblidar el capítol dedicat a l'humor medieval, unes pàgines que acosten l'actualitat a una època que, encara que pugui semblar el contrari, es rigué de si mateixa i criticà els estaments del poder (que en aquell moment foren els clericals).
Deixant de banda l'edat mitjana, Temes mallorquins repassa la trajectòria de tres intel·lectuals illencs amb els quals va estar molt unit Albert Hauf: el pare Miquel Colom, Francesc de Borja Moll i el professor Antoni Vives Castanyer. Per ventura una de les virtuts més grans d'aquest treball és la capacitat de desmitificar llocs comuns sobre les lletres catalanes. "Perquè l'amor a allò nostre i a les nostres tradicions mai no s'ha de convertir en un culte idolàtric i acrític", diu el mateix Hauf en el llibre. N'és un bon exemple el capítol dedicat a les rondalles mallorquines, amb uns temes que "trobam pertot arreu". "Allò que creim tan nostre en realitat no ho és. A més, l'estil de les rondalles mallorquines fou invenció de mossèn Alcover", explica Hauf, que deu ser un dels pocs professors universitaris que té un club de fans a Facebook.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.