La vaga no reflecteix el malestar general
El malestar dels ciutadans envers la reforma laboral que ha aprovat el Govern de Mariano Rajoy no es notà ahir a les Balears en la jornada de vaga general, convocada a les Illes pels sindicats CCOO, UGT, STEI-i, USO i CGT. L'activitat no era la d'un dijous qualsevol, però tampoc no es pot dir que l'aturada calàs.
Sus a una vaga general amb serveis mínims per decret
Les cotxeres d’Emaya foren un dels punts triats anit passada pels sindicalistes. Un piquet d’entre 60 i 70 persones s'hi concentrà. Foto: M.À.C. Prop de 350.000 treballadors dels sectors públic i privat de Balears estan cridats avui a secundar la segona vaga general en un any i mig. L'aturada, convocada per UGT, CCOO, STEI-i, USO i CGT, és un clam contra la reforma laboral aprovada pel Govern de Mariano Rajoy. Té el suport de formacions polítiques d'esquerres (PSIB-PSOE, PSM-IV-ExM i EU) i entitats socials com el Consell de la Societat Civil de Mallorca. Els sindicats auguren una resposta "massiva" ja que, asseguren, es tracta d'una legislació "lesiva" per als drets dels treballadors i per a la generació d'ocupació. Sostenen que es tracta d'una norma "molt pitjor" de la que motivà la vaga general del Govern Zapatero, el 29 de setembre de 2010.
El GOB reactiva la lluita a la Part Forana
El centre cultural Sa Mina de Lloseta acollí ahir una jornada participativa per reprendre els contactes entre els socis del GOB. Foto: E.B. El Grup d'Ornitologia Balear (GOB) vol reactivar la seva presència a la Part Forana. Per això, el centre cultural Sa Mina de Lloseta acollí ahir una jornada participativa per reprendre els contactes entre els socis i simpatitzants d'arreu de l'Illa. L'objectiu principal de l'organització ecologista és consolidar i ampliar una base social de l'entitat activa i participativa en els pobles de Mallorca a partir de 2012. Actualment, el GOB té prop de 4.600 socis arreu de l'Illa, repartits entre Palma i la Part Forana. Això no obstant, segons recongué la portaveu, Margalida Ramis, en els darrers anys, la lluita més enllà de Palma "s'ha relaxat una mica".
‘Tanmateix, no rectificarem’
Bosch respecta la manifestació del 25M però creu que no representa la majoria. Foto: J. Morey. El Govern de José Ramón Bauzá ho té clar en política lingüística. Ni la manifestació de demà, ni els moviments sorgits per defensar la llengua catalana, ni els milers d'al·legacions en contra de la modificació de la Llei de funció pública que arracona el català no els faran rectificar. El portaveu de l'Executiu, Rafel Bosch, s'escudà ahir en la majoria absoluta que els atorgaren les urnes en les eleccions del 22 de maig passat i en les darreres enquestes publicades per defensar la seva gestió en aquesta matèria. "Els sondejos d'opinió ens donen un suport molt clar", manifestà Bosch, qui recordà que segons les darrers consultes "dos de cada tres ciutadans estan d'acord amb la nostra política lingüística". La UIB mostra suport a les mobilitzacions pel català
Adéu al president del primer ascens
Rosselló, en l’homenatge que rebé al teatre Principal l’abril de 2010. Foto: J.T./M.À.C. Qui fou una de les peces més importants en la construcció de l'actual Reial Mallorca, Jaume Rosselló, morí ahir a Palma a 91 anys (Binissalem, 1921-Palma, 2012). Avui serà homenatjat en el partit que enfrontarà el Mallorca a l'Atlètic de Madrid amb un minut de silenci. A més, els jugadors vermells lluiaran un braçalet negre en senyal de dol. El funeral tindrà lloc dimarts, dia 20 de març, a les 19.00 hores a l'església de Sant Miquel de Palma. Empresari tèxtil d'èxit, Rosselló fou el president que liderà la metamorfosi d'un modest equip de Tercera Divisió fins a convertir-lo en un dels equips que militaven a la màxima categoria del futbol estatal.
Els hotelers apunten al turista centreeuropeu
Els visitants alemanys seran el turista estrella d’aquesta temporada. La principal preocupació és la rendibilitat. El sector turístic encara té incerteses sobre la temporada d'enguany. Tanmateix, les millors dades de què disposen fins ara provenen del mercat alemany. És un dels més importants per a les Balears i aquest estiu continuarà sent líder. A més, s'ha de tenir en compte que els visitants dels mercats emergents també creixen any rere any. És el cas de Rússia, però també els països d'Europa Central, a més dels francesos, italians i portuguesos. Això ajudarà a aconseguir xifres similars a les de l'any passat els mesos de temporada alta.
Sóller reactiva la lluita pel deute del túnel
Dijous penjaren pancartes damunt el túnel exigint-ne la subvenció.Foto: C.A./Ll.G. Els veïns de Sóller i Fornalutx no cessen en la lluita per recuperar el deute pendent de la subvenció autonòmica pel túnel. Per això, el col·lectiu Albaïna ha reprès la campanya per exigir aquests doblers al Govern balear. L'entitat ha iniciat una recollida massiva de firmes, que fa comptes lliurar a la Direcció General de Transports, dependent de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, d'aquí a tres setmanes.
Inca diu “Sí a la llengua”
L'expresident del Govern balear Cristòfol Soler (PP) fou un dels portadors de la senyera en la manifestació que tingué lloc ahir vespre a Inca a favor de la llengua. La marxa, convocada per la delegació de l'Obra Cultural Balear de la capital del Raiguer, s'emmarca dins els actes que des de divendres passat i fins al proper dia 24 du a terme l'entitat arreu de Mallorca per encalentir motors amb vista a la gran manifestació que preparen per a dia 25 de març a Palma sota el lema "Sí a la llengua". "Vénc a defensar una llei que vaig votar i no entenc per què la volen llevar", manifestà Soler just abans de l'inici de la marxa, que començà a l'estació de tren d'Inca i finalitzà a la plaça de l'Ajuntament.
Tots els partits, llevat del PP, fan pinya pel català
Front comú a favor del català. Els responsables dels partits polítics de les Balears -amb l'excepció del PP- es reuniren ahir horabaixa amb els integrants de la plataforma Moviment per la Llengua a sa Pobla, on escenificaren la seva defensa de la llengua pròpia de les Illes i rebutjaren la política lingüística del Govern de José Ramón Bauzá. Biel Barceló, Joan Font i Jaume Payeras (PSM-IV-ExM), Francina Armengol i Francesc Miralles (PSIB-PSOE), Josep Melià i Antoni Serra (Convergència per les Illes) i Cathie Sweeney i Joan Gaià (Esquerra Mallorca) assistiren a la cita amb aquesta plataforma ciutadana.
Una nova carretera unirà Son Servera amb Cala Millor
El Govern ja ha posat sobre la taula una solució per a la carretera de Son Servera a Cala Millor, tancada d'ençà l'Executiu de Bauzá decidí paralitzar les obres del tren de Llevant. Després de mesos de reivindicacions, el director general de Transports, Juan Salvador, es desplaçà ahir fins a Son Servera, on anuncià que es construirà una nova via paral·lela a la que està tancada. Salvador es reuní amb el batle, Josep Barrientos (PSOE), i amb la resta de formacions del Consistori per estudiar les alternatives a l'actual carretera tallada. De les quatre propostes de solució presentades pel Govern, l'opció escollida és "la més coherent amb el que demanàvem, bona i permanent", segons assenyalà el batle.
Les teles de llengües tornen a marcar tendència
Les teles de llengües de Teixits Riera combinen els dissenys més tradicionals amb altres de més innovadors.Foto: M.Ramis Les teles de llengües tornen a estar de moda. De fet, mai no han deixat d'estar-ho, però ara les passarel·les, les revistes i els blogs de tendències han rescatat la tècnica amb què s'elabora aquest teixit tan mallorquí. Es tracta de l'ikat, un dels mètodes de tenyida artesanal més complexos de tot el món. Amb aquesta tècnica es tenyeixen els fils abans de teixir-los i s'evita que penetri la tinta en algunes seccions, a través de nus o cobrint-les amb una substància impermeable. L'objectiu és aconseguir una varietat de tons en un mateix fil. Els dissenys resultat d'aquesta tècnica són el que a Mallorca coneixem com a tela de llengües. Actualment, a l'Illa queden tres fàbriques que elaboren aquest tipus de teles: a Lloseta, Pollença i Santa Maria. Es tracta d'empreses de caràcter familiar amb més de cinquanta anys d'història, i la més antiga, Teixits Riera de Lloseta, és centenària. El seu gerent, Biel Riera, explica que aquestes tres fàbriques són les úniques d'Europa que treballen la tècnica ikat.
29-M: “Hi ha arguments per dir fins aquí”
Pintada amb motiu de la vaga general del 29 de setembre de 2010. Ja hi ha data. CCOO i UGT acordaren ahir convocar la vuitena vaga general de la democràcia per al proper dia 29 de març. Queda manco d'un mes per a la cita i els sindicats ja han començat a mobilitzar-se per garantir l'èxit de la convocatòria. Des que el Govern de Rajoy aprovàs la reforma laboral, ja s'han duit a terme dues manifestacions, que a les Balears han secundat milers de persones. Aquesta gran mobilització social ha animat encara més els sindicats a posar data per a l'aturada general. Manuel Pelarda , secretari d'Acció Sindical d'UGT a Balears, explicà ahir que a partir de dilluns començaran la feina intensa amb vista al 29-M. Mantindran reunions amb altres sindicats i amb el propi amb l'objectiu d'informar tots els treballadors de la convocatòria. Tanmateix, segons indicà Pelarda, a les Balears hi ha elements més enllà de la reforma laboral per sortir al carrer.
El Govern preveu un creixement del 0,3% per l’impuls turístic
L'economia balear creixerà enguany un 0,3%. Així ho preveu el Govern balear, segons manifestà ahir la directora general d'Economia, Teresa Palmer, durant la presentació de l'informe de conjuntura econòmica del mes de març. Les previsions de l'Executiu balear es contradiuen amb les que va fer la setmana passada el Centre de Recerca Econòmica de la UIB i Sa Nostra, segons les quals l'Arxipèlag tornarà a entrar en recessió enguany. Palmer, però, descartà aquest escenari, ja que confia en el lideratge del sector turístic per impulsar el creixement econòmic de les Illes.
Sus a un pacte educatiu “sense partidismes”
Bauzá i Bosch presentaren el document inicial a les parts implicades ahir horabaixa al Consolat de la Mar. Foto: J. Torres. El Govern vol deixar de banda el partidisme polític en matèria educativa. Així ho indicà el conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, després de presentar, juntament amb el president José Ramón Bauzá, el document base per a un pacte social per a l'educació a les parts implicades. Formacions polítiques, agents socials, econòmics i de la comunitat educativa assistiren ahir horabaixa al Consolat de la Mar a la presentació del document, que té 87 pàgines i que no entra en el fons de cap qüestió concreta. Segons explicà Bosch, l'objectiu del Govern és consensuar el document final i espera poder tenir enllestit el pacte a principis del proper any.
Mor Felicià Fuster, expresident de Gesa
Felicià Fuster va tenir un destacat paper al capdavant d’Endesa. Felicià Fuster (Santa Margalida, 1924) morí ahir de matinada a 87 anys. La seva trajectòria professional ha estat lligada a Gesa-Endesa des del 1955, any en què entrà a treballar a la companyia com a enginyer adjunt a la direcció. El 1973 assumí la presidència de Gesa i el 1984 -quan la companyia passà a formar part d'Endesa- assumí la presidència executiva de l'hòlding. Fuster va desenvolupar el càrrec fins al 1997, quan fou substituït per Rodolfo Martín Villa. Aquell mateix any la companyia el nomenà President d'Honor. Doctor en enginyeria industrial, Felicià Fuster també fou enginyer en cap dels Serveis Tècnics de l'Ajuntament de Palma, director de l'Escola de Formació Professional i director tècnic de l'Empresa Municipal d'Aigües i Clavegueram. A més, va ser vicepresident i conseller d'Iberia i conseller de Red Eléctrica, entre molts altres càrrecs. Així mateix, la seva carrera va estar molt lligada a la Universitat de les Illes Balears, on fou investit Doctor Honoris Causa el 2008.
L’OCB convoca la primera gran manifestació pel català
Capçalera d'una de les protestes celebrades en contra d'aquesta reforma legal. Foto: M.À.C. Ja hi ha data per a la gran marxa a favor del català. L'Obra Cultural Balear (OCB) ha convocat una manifestació en defensa de la llengua el proper dia 25 de març a les sis de l'horabaixa a Palma. L'entitat ja advertí que duria a terme un gran acte per demanar al Govern del PP que retiri l'esborrany de modificació de la Llei de funció pública, el qual arracona el català. Sota el lema "Sí a la nostra llengua!", l'entitat que presideix Jaume Mateu té per objectiu fer arribar a l'Executiu de José Ramón Bauzá la veu del poble que no està conforme amb la seva política lingüística. Sindicats, partits polítics de l'oposició i fins i tot membres del PP s'han pronunciat en contra de l'esborrany de llei que presentà l'Executiu.
Balears té 575 aturats menys que el gener, però 8.690 més que fa un any
La directora general de Treball, Joana M. Camps, i Aguiló. Després de sis mesos consecutius de pujades i de marcar tres màxims històrics, l'atur disminuí a les Balears el febrer respecte del gener. En concret, el mes passat es registraren 98.352 persones sense feina a les Illes, un 0,58% manco que el gener (575 persones). Balears és la comunitat on més baixà l'atur en termes intermensuals, descens que contrasta amb l'augment del 2,4% registrat en el conjunt de l'Estat. De fet, en tot l'Estat ja hi ha 4.712.098 desocupats, la qual cosa suposa un nou màxim històric. Tanmateix, en termes interanuals, les Balears continuen destruint ocupació. L'atur augmentà amb 8.690 persones en relació a fa un any, fet que implica un increment del 9,7%. En l'àmbit estatal, la pujada interanual fou molt similar, del 9,6%.
Milers de veus rebutgen la reforma laboral
Moment en què Maria del Mar Bonnín, estudiant, llegia el manifest.Foto: J.T. Milenars de persones secundaren ahir vespre la manifestació contra la reforma laboral convocada per CCOO i UGT. Després de l'èxit de la primera marxa per aquest motiu del 19 de febrer passat, els sindicats tornaren a aconseguir una gran participació en la protesta d'ahir, en la qual també participà el sindicat STEI-i.
L’economia balear, “a les portes” de la recessió
El director del CRE, Antoni Riera, ha considerat que les retallades del Govern són insuficients. Foto: M. À. Cañellas. L'economia balear tornarà a estar en números vermells el 2012. El Centre de Recerca Econòmica de Sa Nostra i la UIB (CRE) augura que les Illes "són a les portes de la recessió", situació que es registraria a final del primer trimestre d'enguany. El director del CRE, Antoni Riera, presentà ahir l'informe de cojuntura econòmica del darrer trimestre de 2011, quan l'economia balear va créixer el 0,2%, molt per sota del 0,7% registrat el tercer trimestre de l'any. En el conjunt de 2011, el Producte Interior Brut (PIB) de les Balears se situà en el 0,3%, per davall del 0,4% previst inicialment pel CRE, "una previsió que ja estava molt ajustada". Aguiló: 'és l'hora de les accions contundents perquè assolir l'objectiu de dèficit és irrenunciable'
Els universitaris es tanquen avui en contra de les retallades
Les mobilitzacions en el món educatiu viuen el moment àlgid aquesta setmana. Avui migdia, comencen les accions reivindicatives, que culminaran demà amb una vaga d'estudiants i una manifestació al centre de Palma. L'Assemblea de la UIB va decidir ahir que a partir d'avui a les dues del migdia ocuparan la Facultat d'Educació, ubicada a l'edifici Guillem Cifre del campus universitari. La tancada finalitzarà demà, amb motiu de la vaga universitària. L'objectiu de la tancada d'avui dels universitaris és, precisament, preparar la jornada de vaga de demà i la manifestació prevista per a les 12 del migdia al centre de Palma.
- Quins seran els dies festius de 2026 a les Illes Balears?
- «Fora residents! Palma per als alemanys», la pintada que ha aparegut aquest dilluns a la ciutat
- La llibreria Espirafocs «muda de pell»
- Joves de Mallorca per la Llengua: «L’esperança i la il·lusió d’un poble en peu de guerra ens recorda avui i cada dia perquè som aquí»
- TIB suspèn la parada de bus de Felanitx el segon dia de l'Acampallengua