TW
14

El Govern vol deixar de banda el partidisme polític en matèria educativa. Així ho indicà el conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, després de presentar, juntament amb el president José Ramón Bauzá, el document base per a un pacte social per a l'educació a les parts implicades.

Formacions polítiques, agents socials, econòmics i de la comunitat educativa assistiren ahir horabaixa al Consolat de la Mar a la presentació del document, que té 87 pàgines i que no entra en el fons de cap qüestió concreta. Segons explicà Bosch, l'objectiu del Govern és consensuar el document final i espera poder tenir enllestit el pacte a principis del proper any.

L'excel·lència, l'equitat i l'estabilitat del sistema educatiu "són els tres eixos" que han de servir per elaborar el pacte, el qual "ha d'establir les bases perquè en tot allò que estam d'acord mai no tornem enrere", digué Bosch.

Per part seva, el cap de l'Executiu, José Ramón Bauzá, manifestà que es tracta d'un pacte "prioritari" que ja preveia el programa electoral del PP i destacà que educació "és una aposta segura". En aquest sentit, Bosch insistí que un dels objectius del pacte és crear una societat "amb més ocupabilitat i davallar els índexs de fracàs escolar de les Balears".

Escepticisme

Les parts convocades, que després de la reunió encara no havien tingut temps de poder estudiar amb deteniment el document, valoraren positivament la primera trobada. Tanmateix, els grups de l'oposició foren els més escèptics.

El diputat de PSM-IV-ExM, Antoni Alorda, si bé qualificà la idea de positiva, criticà l'acte "litúrgic i poc modern" d'ahir, en què els membres del Govern "s'assegueren damunt la tarima sense intercanvi d'opinions". Alorda, però, posà en dubte poder assolir un pacte "després de l'acte del dematí", en referència a l'elecció del director general d'IB3 al Parlament. La diputada socialista Cristina Rita també va valorar la iniciativa, però lamentà les actuacions duites a terme fins ara en Educació, especialment les retallades que s'hi han aplicat.

Els portaveus d'estudiants, personal docent no universitari i del consell escolar, respectivament, foren més prudents i acolliren la primera proposta del Govern amb optimisme. Ara, però, volen estudiar el document per poder continuar fent feina.

Llengua

Un dels punts que aprecià la comunitat educativa fou el lingüístic. "Donam valor al fet que es parli de cultura i patrimoni lingüístic de les Illes i que la tercera llengua no desplaci la llengua pròpia de Balears", manifestà Maria Antònia Font, portaveu de la Junta de personal docent no universitari. De fet, el document recull el punt de l'Estatut que estableix l'oficialitat de la llengua catalana.