Palma gòtica
El patrimoni gòtic de Ciutat s’ha d’extrapolar internacionalment i cal incloure’l dins la promoció turística de Mallorca. Així, almenys ho creu Unió Mallorquina, que ahir presentà als mitjans una proposta no de llei per tal de declarar la Palma gòtica com a patrimoni de la Humanitat de la Unesco.La proposició ja s’ha presentat a la resta de partits que formen Govern i els responsables d’UM esperen que aviat es pugui dur davant el Parlament balear.
Ballester, premi estatal d'Il·lustració
Arnal Ballester ha estat guardonat amb el premi estatal d’Il·lustració 2008. És la primera vegada que el Ministeri de Cultura atorga aquest premi a un il·lustrador de Literatura infantil i juvenil per reconèixer i distingir la tasca realitzada en aquest camp.Anys enrere es reconeixia la tasca dels il·lustradors com el premi a les millors il·lustracions, però no com a tal.
Els llibres en català, de rota batuda
Quan encara estam pendents que el Govern balear elabori un pla de foment per a la lectura en català, la Federació de Gremis d’Editors de l’Estat aporta noves dades sobre l’edició i venda de llibres. En aquest estudi, les xifres referides al català demostren que la literatura feta en la nostra llengua no passa pel seu millor moment, sinó que més aviat descendeix de manera constant.
Els indrets perduts de l'aljama
Els carrers i carrerons del centre antic de Ciutat amaguen sota les seves pedres part del nostre llegat històric. Un d’ells passa per la comunitat jueva que ja en temps dels andalusins habitava aquestes contrades, però que ha caigut en l’oblit.
Passeigs artístics
La vetlada de dijous es convertí també en tot un esdeveniment social. L’art era l’excusa perfecta per sortir a passejar mentre se saludaven amics i coneguts. Ben puntuals, els polítics de tot color no faltaren a la cita, com tampoc no ho feren alguns artistes ben coneguts a l’Illa.
Art als carrers de Palma
Passejar ahir vespre per Ciutat es convertí en tota una aventura. Els carrers i carrerons del centre antic eren un anar i venir de gent en una vetlada en què, en principi, l’art n’era el protagonista. Cal remarcar en principi perquè la Nit de l’Art s’ha convertit en tot un esdeveniment social en el qual els ciutadans passegen entre galeries, mentre van salundant amics i coneguts, i fan una copeta. Foto: Cristian Castro
La fusió artística arriba al Solleric
Pintura, còmic, instal·lacions i fotografia. Quatre estils artístics ben diferents que a partir d’avui es conjugaran en un sol espai: el Casal Solleric. Aquesta és la proposta plàstica d’un dels indrets més concorreguts de la Nit de l’Art i ho fa amb uns convidats d’excepció. D’una banda, les historietes de còmic de Filbert Shelton amb Freak Out. Aquesta és la primera retrospectiva que es fa del dibuixant nord-americà a l’Estat espanyol.
Ja és aquí la nit de l'art
Que Palma sigui la ciutat europea amb més galeries per metre quadrat s’ha de reflectir de qualque manera. Ho demostra el lideratge de Ciutat en la Nit de l’Art d’ençà que el 1996 les arts plàstiques s’obriren tímidament al carrer de matinada. Han passat dotze anys d’aquella primera mostra i la proposta artística ha anat agafant embranzida.
Màgic Deep Purple
Més de trenta anys sobre els escenaris els avalen, i així ho demostraren ahir a Ciutat. Deep Purple i el seu hard rock sonaren de valent al Palma Arena en un concert que, a més de presentar el seu darrer treball, Rapture of the deep, també rememorà les millors cançons de la seva extensa trajectòria.
Conquesta musical
La cruenta batalla el mes de setembre de 1229 entre les tropes cristianes i sarraïnes a Madina Mayurqa desfilà ahir en format musical pels escenaris del teatre Principal de Palma. Era la presentació d’El rei en Jaume I, la cantata que el Consell encarregà a l’escriptor Guillem Frontera i al músic Antoni Parera Fons per commemorar el vuitè centenari del naixement del Conqueridor.
Travessia literària de Campanet a Felanitx
Els recorreguts literaris tornen aquesta tardor a l’Illa. Després de la bona acollida de les jornades sobre Maria Antònia Salvà, els escriptors Llorenç Riber (1881-1958) i Joan Estelrich (1896-1958) seran els protagonistes de les jornades d’estudis que organitza el Consell de Mallorca per aquest mes d’octubre.
Bonet passeja pels jardins dels poetes
Els versos de Joan Alcover, Maria Antònia Salvà i Miquel Ferrà passejaren ahir pel barri de la Gerreria a través de la veu de Maria del Mar Bonet. El record dels poetes de les nostres contrades, i en particular el de l’autor de La Balanguera, serviren d’"excusa" per celebrar el 25è aniversari de TV3 en un concert organitzat per l’Obra Cultural Balear.
La Guardia repassa a Palma 25 anys de concerts
El pop-rock dels anys vuitanta i noranta reviscolà ahir a ses Voltes. La Guardia rememorà a Ciutat vells temps i antigues cançons davant un públic que se’n sabia les lletres fil per randa. El mal temps que amenaçava durant el capvespre no aconseguí deslluir el concert que, organitzat per la Cadena 100, portà el grup granadí fins a Ciutat per presentar-hi el seu darrer treball discogràfic.
Palma s'afegeix a la Jornada europea de la cultura jueva
Palma s’ha afegit a les 311 ciutats europees que ahir celebraren les Jornades de cultura jueva, que tenen com a objectiu restituir la memòria històrica i cultural d’una comunitat ben assentada a l’Illa i que durant anys va ser marginada.
Eivissa:cruïlla entre cultures
Grecs, carteginesos, romans, vàndals, bizantins, visigots, musulmans, catalans... Al llarg dels segles, Eivissa ha estat terra d’acollida de gent ben diversa que arribava a la major de les Pitiüses per establir-s’hi o bé com a enclau de comerç. El subsòl de l’illa és qui millor testimonia els vestigis d’aquelles civilitzacions i ens ajuda a entendre millor com foren les seves contradres.
Nit de l'Art
La majoria de museus, centres d’art i galeries ciutadanes tenen ja perfilat el seu programa per a la vesprada del 18 de setembre: la Nit de l’Art. Els diferents vessants artístics tornaran a ser el principal atractiu d’aquest vetlada que enguany arribarà a la dotzena edició. Circ, instal·lacions, pintura, fotografia, escultura i art multimèdia, una variada combinació plàstica per un dia en què són molts els "adeptes" que surten als carrers per veure les diferents propostes.
Desembarcada ridícula a Calvià
El rei en Jaume es degué regirar ahir dins la tomba en sentir el batle Carlos Delgado alabar com mai el país veí (Castella), alhora que s’entonava l’himne nacional, espanyol evidentment. Tot això en un acte que, en teoria, era per commemorar l’entrada de les tropes catalanes a terres de Mallorques.
Son Gotleu estrenarà biblioteca a l'octubre
La barriada de Son Gotleu tindrà una nova biblioteca a partir del mes que ve. A proposta dels veïns, la regidoria de Cultura ha "remodelat" l’antic local social de l’associació per habilitar-lo com a biblioteca de barriada, dividida en un espai general i una sala per a infantil.
Jovellanos, a debat
Els estratagemes de Godoy per allunyar de la societat el pensament de Baltasar Melchor Gaspar María de Jove Llanos y Ramírez (1744-1811) no "funcionaren" del tot. Jovellanos fou reclòs a Mallorca, però malgrat aquest aïllament, no n’aconseguiren l’exclusió civil i intel·lectual.
Orient, bé protegit
Orient està més a prop que mai de ser un llogaret protegit. La ponència tècnica de Patrimoni del Consell aprovà ahir l’expedient de declaració com a Bé d’Interès Cultural (BIC) amb categoria de conjunt històric a favor d’Orient, al municipi de Bunyola. La proposta ha estat realitzada pel GOB, l’Associació de Veïns d’Orient i ARCA.
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- El PSIB calcula que amb el decret turístic del PP-Vox «27.000 habitatges de lloguer vacacional ja no es revertiran per a residents»
- Sebastià Taltavull: «La despesa en armament es podria dedicar a acabar amb la fam al món»
- Jornades Anarcosindicalistes a Palma