Cava de Llano considera “lamentable” mantenir la immersió del català
La Defensora del Poble en funcions, María Luisa Cava de Llano, pensa que és "lamentable" que no es compleixi la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre la immersió lingüística. "Estam en un estat de dret i, quan es veuen aquestes coses, es nota que no s'hi està", assegurà ahir, en declaracions a Esradio.Cava de Llano arremeté contra "aquests guetos que volen muntar actualment" des del nacionalisme català i assenyalà que, de la mateixa manera que molts catalans, se sent orgullosa de ser alhora catalana i espanyola. "Ha arribat un moment en què sembla que és millor català el que més allunyat està d'Espanya", lamentà. Cava de Llano es queixà també de les crítiques que va rebre de l'expresident de la Generalitat José Montilla: "Hi ha vegades que un ha de callar quan Montilla ve a fer-me classes de catalanitat, tot i que jo som catalana de tota la vida. Perquè ocup el càrrec que ostent, vaig haver d'aguantar impertinències de la seva part".
Mariano Rajoy veu positiu que coexisteixin el castellà i el català
El president del PP, Mariano Rajoy, ha reconegut aquest dilluns ser partidari que, com el carrer, coexisteixin el castellà i el català i ha avisat que es pot actuar «intel·ligentment» per complir la llei i per respectar els drets dels ciutadans.
Bosch aplicarà aquí la sentència contra la immersió catalana
Bosch, en la compareixença després del consell de Govern. Foto: J. Torres. El conseller d'Educació, Rafel Bosch, anuncià ahir que aplicarà el curs 2012-2013 allò que diu la sentència contra el sistema d'immersió educativa de Catalunya i permetrà, "abans que ho demani una sentència", que tant el català com el castellà siguin llengües vehiculars en el sistema educatiu. A la pràctica, això impedirà un sistema d'immersió lingüística generalitzat a Balears (ara s'aplica en un 80% dels centres públics)i, de fet, suposarà una reducció dels centres que apliquen aquest sistema, però no evitarà que en determinades escoles es continuï duent a terme la immersió, com fins ara. El Govern, afirmà Bosch, substituirà el Decret de mínims -que estableix que com a mínim el 50% de les assignatures s'han de fer en català- per un altre que permetrà que cada centre estableixi un projecte lingüístic triat pels pares.
Clar i català!
Ni un pi tornarà alzinani la mar gran serà un gorg;ni ens duran a l'entreforc...
La llengua catalana torna a la festa del rei En Jaume de Calvià
El català es pogué tornar a sentir ahir vespre en els actes commemoratius del 782è aniversari del desembarcament del rei en Jaume a la creu de Santa Ponça. El batle de Calvià, Manuel Onieva (PP), va recuperar ahir l'ús de la nostra llengua, després de vuit anys de discursos monolingües en castellà per part del seu antecessor, Carlos Delgado. Onieva, però, no oblidà el castellà i hi pronuncià dues terceres parts de la intervenció. Durant el parlament, el primer edil es va centrar en la necessitat de juntar esforços "per sortir de la difícil siutació econòmica que vivim". "És fonamental que totes les administracions anem de la mà i siguem capaços, al costat de la iniciativa privada, de crear i cercar alternatives imaginatives".
Mas no pactarà amb el PP si “toquen els nassos” amb el català
Artur Mas, president de la Generalitat, defensà ahir el sistema d'immersió lingüística del català i llançà un avís al PP perquè faci "una passa enrere" en l'ofensiva contra la llengua, i es demanà indignat: "Per què als catalans ens han de tocar els nassos amb el nostre idioma?". En declaracions a RAC 1, Mas advertí el PP que és "un gravíssim error" enredar-se ara en un "conflicte innecessari des del punt de vista lingüístic entre el català i el castellà", perquè la "prioritat" és la lluita contra l'atur. "Encara són a temps de corregir-lo, de fer una passa enrere i de no convertir una cosa que no existeix al carrer en un problema estrictament polític", apuntà. Mas instà el PP a "prendre nota" que, pel Govern i per CiU, "hi ha unes línies vermelles" que no pensen traspassar, entre les quals es troba el model educatiu: "Segons quines coses vulgui fer el PP quan governi a Espanya, amb CiU i amb l'actual Govern de la Generalitat hi haurà poca cosa a fer. Hauran d'elegir". Tanmateix, no descartà cercar el suport del PP per aprovar els pròxims pressuposts de la Generalitat si l'esquerra "dóna l'esquena" a l'Executiu.
Bauzá a la Generalitat: "el català també és cooficial a les Balears i no incomplim la Llei"
El president del Govern balear, José Ramón Bauzá, ha recordat aquest dijous que el català també és llengua cooficial en la seva comunitat i tanmateix no es planteja "incomplir la llei", valorant així la reacció de la Generalitat de Catalunya després de la decisió del TSJC sobre la immersió lingüística. Durant la seva intervenció en els berenars informatius d'Europa Press, Bauzá ha sostingut que la sentència sobre la llengua en el sistema educatiu català "ha d'aplicar-se" perquè "Catalunya és Espanya i Espanya som tots". "El castellà és el nostre idioma i el català és una llengua cooficial. A les Balears també i no ens plantejam deixar de complir la llei".
El Govern “ajorna” els cursos de català per a docents
El Govern ha decidit "ajornar l'oferta de cursos i proves de llengua catalana" del Pla de reciclatge i formació del personal docent. Mitjançant un comunicat, la Direcció General d'Ordenació, Innovació i Formació Professional informà el 31 d'agost passat que la decisió s'ha pres "per les especials dificultats econòmiques i cojunturals actuals". El responsable de la Direcció General, Onofre Ferrer, assegurà ahir que "enguany no tenim els 90.000 euros que aportam al conveni amb l'Institut de Ciències de l'Eduació (ICE)de la UIB". La intenció de Ferrer és "poder posar en marxa els cursos el pròxim 1 de gener".
CiU alerta que no hi haurà acords amb el PP si rompen el model d'immersió català
El president de CiU al Parlament, Oriol Pujol, advertí ahir al PP que no els tindran en compte per a futurs acords si trenquen el model d'immersió lingüística a Catalunya. En el marc d'una entrevista a l'emissora de ràdio Catalunya Informació, Pujol alertà que el PP no els ha posat mai la condició de "tirar endavant uns pressupostos per convertir l'escola catalana en una escola bilingüe", tot i que, si ho fan, el PP deixarà de ser un company de viatge.
El Partit Popular vol que el català sigui un mèrit a la sanitat
La diputada del Partit Popular Catalina Palau registrà ahir una proposició no de llei al Parlament que proposa al Govern que el coneixement de la llengua catalana sigui considerat "un mèrit i no un requisit per treballar en el sector públic sanitari de la Comunitat Autònoma". En un comunicat, el PP explicà que la proposició, que serà debatuda en la Comissió de Salut, sol·licita a l'Executiu la rectificació urgent de la normativa que regula l'exigència de coneixement de català per a l'accés i la mobilitat del personal públic de la sanitat a l'Arxipèlag.
Un informe jurídic decidirà el futur de les subvencions a la premsa en català
Un informe jurídic determinarà el futur de les subvencions a la premsa en català. Així ho confirmà ahir el conseller d'Educació, Rafel Bosch, qui explicà que ha sol·licitat un informe jurídic per determinar si es pot anul·lar la convocatòria de subvencions per a la premsa en català quan ja s'ha elaborat i firmat la proposta de resolució d'adjudicació dels ajuts (125.000 euros).
"Jo no he ordenat llevar les subvencions a la premsa en català"
La directora general de Cultura i Joventut, Isabel Cerdà assegurà ahir que "en cap moment" no ha donat cap ordre d'anul·lar les subvencions previstes per al 2011 a la premsa no diària escrita íntegrament en català. Les seves paraules arriben després que un funcionari del seu departament enviàs un correu electrònic als responsables d'aquestes publicacions en el qual se'ls comunicava que s'anul·lava el procediment de concessió de subvencions obert i dotat amb 125.000 euros. "No he donat cap ordre perquè aquest comunicat es fes. S'està estudiant tota subvenció", afirmà ahir Cerdà. En una entrevista ahir amb dBalears, la directora general es mostrà indignada.
El Govern elimina els ajuts a la premsa escrita no diària en català
El Govern ha decidit anul·lar la concessió de subvencions destinades a la premsa no diària escrita íntegrament en català per a 2011. Un total de 37 publicacions, incloses moltes d'històriques, es veuen afectades per aquesta mesura, que els suposarà deixar de percebre, en conjunt, 124.999 euros. Aquesta quantitat inclou dues partides, una de 67.148 euros per a entitats sense ànim de lucre i una altra de 57.850 per a empreses. Per mitjà d'un correu electrònic, l'Executiu informà divendres les publicacions en qüestió que "d'acord amb les directrius de la Conselleria de Vicepresidència del Govern de les Illes Balears i la Secretaria General de la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats, s'anul·len els procediments de concessió de subvencions per a l'any 2011 encara oberts". El PSM-IniciativaVerds-Entesa ha qualificat avui la decisió del Govern de cancel·lar les subvencions destinades a la premsa escrita en català com "una vergonya" i un "atac" del PP a la llengua pròpia de les Balears i ha reclamat l'executiu autonòmic que rectifiqui.
Estudiar en català no provoca queixes entre els pares
La Conselleria d'Educació només rebé dues o tres queixes de pares que no volien que els fills estudiassin en català durant el curs 2010-11. El mes de maig, però, coincidint amb la campanya electoral, n'augmentà sobtadament la quantitat: n'arribaren entre quinze i vint i, a més, totes eren de la mateixa escola pública de Marratxí. Tot i que dBalears ha tingut accés a aquestes xifres mitjançant fonts de l'equip que rebé i processar les reclamacions, la Conselleria, oficialment, no les ha volgudes confirmar ni desmentir. Tan sols han declarat que no tenen accés a aquestes dades. De fet, aquest diari s'ha trobat amb una resposta gairebé hermètica d'Educació, atès que funcionaris i directius que poden consultar aquesta informació s'han negat a parlar-ne i, per via del Departament de Comunicació, han enviat una resposta per escrit en la qual just diuen que no ho han pogut confirmar. Amb tot, a la mateixa contesta queda clar com és de delicat aquest tema per l'Executiu actual.
“Entenc el rebuig dels catalans envers Espanya”
Alfredo Pérez Rubalcaba, candidat del PSOE a la Moncloa, afirmà ahir que és "molt fort" el sentiment actual dels catalans sobre el fet que a Espanya "ni se'ls estima ni se'ls comprèn", una situació de la qual culpa el PP, per la seva "catalanofòbia"."L'encaix Catalunya-Espanya té diferents angles: un de legal, un altre d'econòmic i un de polític. El polític és molt més difús, però molt important. Els catalans tenen la sensació que ni els estimam ni els comprenem. I això és molt fort. Això és el resultat de la campanya del PP contra l'Estatut; la catalanofobia, que existeix. I els catalans senten que hi ha això", afirmà Rubalcaba en una entrevista a TV3.
L'“austeritat” d'Isern pel català és just d'un 0,003%
La retallada del programa dels dinamitzadors lingüístics que farà el batle popular de Palma, Mateu Isern, en nom de l'austeritat, just equival a un 0,003% del total del pressupost municipal. L'any 2010, aquest projecte lingüístic només suposà 207.762 euros d'un pressupost consolidat que s'eleva als 586 milions. La xifra és molt inferior a la que anuncià el PP en campanya, quan assegurà davant els seus militants i ciutadans de Palma que aquesta iniciativa costava prop d'un milió d'euros. Amb les xifres damunt la taula, l'eliminació del departament de Política Lingüística no és, segons PSM-IV-ExM, "una decisió d'austeritat, és una decisió política. El PP vol incomplir el que li toca complir per la Llei de normalització lingüística a les institucions de les Illes", recrimina el regidor de la coalició, Antoni Noguera. Per això, i davant la manca d'una regidoria o direcció general de política lingüística a Cort, PSM-IV-ExM ha engegat una campanya conjunta amb l'Obra Cultural Balear a través del Facebook per mobilitzar la ciutadania a favor del català
Pintades a favor de l'educació en català a la seu del PP de Manacor
La seu del Partit Popular de Manacor, situada a l'avinguda de Portugal, aparegué ahir amb pintades reivindicatives a favor de l'educació en català. Així, la porta principal, les finestres i la façana del local foren objecte d'accions: s'hi escrigué l'"Educació sempre en català"; a més, els autors hi pintaren banderes estelades com a símbol de la independència dels Països Catalans i es retxaren les sigles del partit.
Bauzá i el català
Una vegada assolit el poder, José Ramón Bauzá comença a matisar. El seu conseller d'Educació, Rafel Bosch, va anunciar que la promesa d'elecció de llengua a tot l'ensenyament no es duria a terme. Que el que farien seria que els pares poguessin elegir l'idioma en què...
Els seguidors de Carlos Delgado esbronquen Flaquer per dirigir-se a l'audiència en català
Carlos Delgado, amb el cap baix. Els seguidors del batle de Calvià, Carlos Delgado, han esbroncat aquesta horabaixa al president del XIII Congrés Regional del PP, Joan Flaquer, per dirigir-se en català als més de 1.000 afiliats d'aquesta formació que van assistir al Col·legi La Salle de Palma per conèixer els resultats de les eleccions del nou president 'popular' de les illes, que va guanyar el fins ara president i primer edil de Marratxí, José Ramón Bauzá. En el moment de l'esbronc, Flaquer va interrompre la seva interrupció diversos segons i, posteriorment, va començar a parlar en castellà per dirigir-se a Mariano Rajoy, que era present a la sala, a qui va dir que a les Balears ens entenem igual" a les dues llengües oficials.
La futura llei d'educació de Catalunya equival pel PP a “la misèria intel·lectual i moral”
El Partit Popular sembla que ha obert una campanya pertot arreu contra l’ús de la llengua catalana i les lleis que, en teoria, l’afavoreixen.
Misèria
Segons el Partit Popular, la llei de l’ensenyament de Catalunya (LEC) comporta una misèria intel·lectual que mena a la misèria moral i econòmica. Aquesta asseveració és una mostra del missatge que el PP vol transmetre mitjançant l’anunci contra la LEC publicat només en castellà a La Vanguardia, on l’agressivitat del text s’acompanya...
- L'hoteler Miquel Fluxà, el primer mallorquí a la llista Forbes dels més rics del món
- Donald Trump declara la guerra comercial al món i imposa aranzels del 20% als productes europeus
- Com serà la nova plaça Major de Palma?
- PP i Vox, en contra de reclamar un impuls formal davant el Parlament Europeu per a l'oficialitat del català
- Neix una aliança cooperativa per a impulsar comunitats energètiques a nivell estatal