TW
270

El conseller d'Educació, Rafel Bosch, anuncià ahir que aplicarà el curs 2012-2013 allò que diu la sentència contra el sistema d'immersió educativa de Catalunya i permetrà, "abans que ho demani una sentència", que tant el català com el castellà siguin llengües vehiculars en el sistema educatiu. A la pràctica, això impedirà un sistema d'immersió lingüística generalitzat a Balears (ara s'aplica en un 80% dels centres públics) i, de fet, suposarà una reducció dels centres que apliquen aquest sistema, però no evitarà que en determinades escoles es continuï duent a terme la immersió, com fins ara.

El Govern, afirmà Bosch, substituirà el Decret de mínims -que estableix que com a mínim el 50% de les assignatures s'han de fer en català- per un altre que permetrà que cada centre estableixi un projecte lingüístic triat pels pares. Amb el nou decret, en una escola on s'apliquin diverses línies educatives, els pares podran triar. Si just s'hi aplica una línia que no va bé als pares, aquests podran triar una altre centre.

El castellà, com l'estranger

Arran de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que imposa a la Generalitat l'obligació d'incorporar el castellà com a llengua vehicular a l'ensenyament, Bosch afirmà que el Govern s'avançarà i farà que les dues llengües cooficials hi siguin vehiculars, encara que a Balears no se n'ha emès cap sentència. En qualsevol cas, apuntà que el Decret de mínims ha provocat un increment dels centres que duen a terme la immersió lingüística, on el castellà s'ensenya al mateix nivell que una llengua estrangera.

"Hi ha centres educatius públics de Secundària, la majoria per no dir tots, on l'única llengua vehicular és el català perquè han adoptat un projecte d'immersió i això confronta amb la sentència", afirmà Bosch. El responsable assegurà que en una comunitat bilingüe les llengües cooficials no poden tenir un tractament de llengua estrangera, amb quatre o cinc hores de classe a la setmana, "perquè han de tenir tractament vehicular" i això vol dir que "tinguin àrees".

Notícies relacionades

Després del Consell de Govern, el titular d'Educació esmenà una suposada frase que hauria pronunciat el president Bauzá el dia abans a Madrid i que fou recollida per l'agència Efe: "El castellà és el nostre idioma i el català és una llengua oficial". Per Bosch, ambdues afirmacions són certes i "no se li ha de treure més punta". I negà que hi hagués en l'expressió un to despectiu cap al català. "Podia haver dit també que el castellà i el català són llengües oficials", però "l'expressió més exacta" seria que "el castellà és llengua comuna i el català és la pròpia", però "jo no he de matisar la frase d'una altra persona".

Sobre el viatge a Madrid per escoltar el president, el portaveu del Govern afirmà que la Comunitat només pagà el d'aquells membres de l'Executiu que hi eren per motius de feina, com ell. Per altra banda, Bosch no descartà que l'Executiu hagi d'aplicar mesures addicionals per complir amb el compromís de dèficit, després que s'hagi conegut que el juny Balears gairebé duplicà el límit previst per a final d'any. És del 2,11% del PIB, malgrat que s'ha de tancar el 2011 amb un 1,3.

"Madrid diu que no descarta mesures addicionals i el Govern autonòmic no les descarta, seguint-ne les indicacions", afirmà Bosch, qui recordà que el dèficit fou generat per l'anterior Govern del Pacte i l'actual ja aplica un pla de sanejament per reduir-lo.

Platja de Palma

Bosch també deixà clar que l'Executiu no renuncia al pla de reforma de la Platja de Palma, però avançà que s'haurà de reprogramar després de constatar que els anteriors responsables es gastaren en despesa corrent 10 milions que havia aportat el Govern central per a actuacions finalistes.

Finalment, l'Executiu aprovà els nomenaments del nou gerent de l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius i Culturals (IBISEC), Pere Más; la responsable de l'IbJove, María José Frau; del Cofuc, Antoni Vera, i del Conservatori de Música, Isabel Bonet.