Alumnes dels cursos de reciclatge de català fent un examen a la Riera. | T. AYUGA

TW
22

El Govern ha decidit "ajornar l'oferta de cursos i proves de llengua catalana" del Pla de reciclatge i formació del personal docent. Mitjançant un comunicat, la Direcció General d'Ordenació, Innovació i Formació Professional informà el 31 d'agost passat que la decisió s'ha pres "per les especials dificultats econòmiques i cojunturals actuals". El responsable de la Direcció General, Onofre Ferrer, assegurà ahir que "enguany no tenim els 90.000 euros que aportam al conveni amb l'Institut de Ciències de l'Eduació (ICE)de la UIB". La intenció de Ferrer és "poder posar en marxa els cursos el pròxim 1 de gener, quan hi hagi doblers de la partida del 2012, d'on surten els que es destinen a temes del català".

En el comunicat, però, no s'especifica quan es reemprendran els cursos i només s'informa que l'activitat "serà represa tot d'una que la situació ens ho permeti". La coordinadora de Normalització Lingüística de l'STEI-i, M. Antònia Font, recordà que, des de la seva posada en marxa, el pla de formació "ha patit retallades importants. Així, si fa 3 anys es destinaven 360.000 euros per poder millorar els coneixements de català de 3.000 docents, s'ha passat a només 90.000 euros, que tan sols permeten d'arribar a 1.000 docents". Font recordà que els docents que es vulguin formar tampoc no poden fer-ho a l'Escola Balear de l'Administració Pública (EBAP), "tot i que, en un prinicipi, se'ls digué que també hi podien anar".

L'STEI-i no està d'acord amb aquesta "paralització momentània" i demana celeritat a la Conselleria d'Educació perquè "posi en marxa el pla i faci servir els recursos econòmics que ja hi ha pressupostats per dur a terme aquesta activitat". L'Obra Cultural Balear qualificà l'ajornament "d'inacceptable" i explicà que una de les conseqüències directes de la retallada és que "els mestres i professors que han acabat els seus estudis enguany no podran assolir la seva capacitació de català i, per tant, no podran fer feina al sistema educatiu".

L'entitat no vol creure que "l'objectiu ocult d'aquesta decisió sigui crear una situació que, a la llarga, pugui justificar l'eliminació del requisit de català també a l'ensenyament", i és per això que demanen la rectificació per part de la Conselleria. Per l'OCB, totes les decisions que s'han pres des del nou Govern en matèria lingüística han estat en "perjudici del català", fet que titllaren "d'imprepresentable". El grup parlamentari del PSM-IniciativaVerds-Entesa per Mallorca anuncià ahir que adreçarà preguntes parlamentàries a la Conselleria d'Educació per conèixer exactament les raons de la suspensió del Pla de reciclatge. Segons el diputat Antoni Alorda, aquest fet és "un atac més a l'ensenyament en català", ja que impossibilita noves incorporacions a les llistes de funcionaris interins docents. Alorda també lamentà que l'Administració dirigida per José Ramón Bauzá "torni a posar l'excusa de la crisi per atacar la llengua catalana".