El PSM instarà el PSOE a canviar les zones escolars
El PSM-EN instarà Cort i el Govern a canviar l'actual model de zonificació escolar de Ciutat. Els nacionalistes consideren insostenible l'actual sistema que s'aplica a la capital, perquè divideix els centres en tres zones massa grans i això hi provoca una situació que desequilibra la distribució "racional" i "equitativa" dels alumnes d'Educació Primària i Secundària.
Les vies surten a subhasta
Les vies de l'antic tram ferroviari Manacor-Artà sortiran a subhasta el proper 22 de juliol. Serveis Ferroviaris de Mallorca ha posat a la venda pública els 60.000 metres lineals del carril, que daten del 1920, amb un preu de sortida de 2,80 euros el metre i els vendrà a la millor oferta que s'hi realitzi.
Nou mesos sense el perquè de la tragèdia del Camp d'en Serralta
Mesos després de l'esbucament encara no se'n coneixen les causes. Ja han passat nou mesos des de la tragèdia del Camp d'en Serralta i encara no se sap per què el 25 d'octubre de l'any passat s'esfondrà l'edifici del cap de cantó entre els carrers Alòs i Rodríguez Arias. La tragèdia, en la qual moriren set persones i dues més resultaren ferides, consternà Ciutat i es reclamaren explicacions. Això no obstant, encara no han arribat. Al ple municipal del 29 d'octubre la regidora d'Urbanisme, Iolanda Garví, afirmà que els tècnics encara tardarien diverses setmanes a acabar els informes de les causes de l'accident. "No necessitam informes ràpids, sinó conclusions definitives", declarà. Garví també digué que es farien dos projectes: el primer, fet pels tècnics municipals; i l'altre, per un perit independent. De totes maneres, des de llavors ja han passat més d'unes quantes i Cort no ha donat cap explicació. Ni de l'informe fet pels tècnics municipals, ni de l'independent.
Quatre ferits crítics en dos accidents
Quatre ferits crítics, entre ells dos infants, i més d'una desena de ferits de diferent consideració és el balanç tràgic dels accidents registrats en la jornada d'ahir. El primer sinistre tingué lloc aproximadament devers les 00.45 hores. Segons les primeres hipòtesis, una conductora que circulava per la DT-6014, carretera que uneix la localitat de Campos i la Colònia de Sant Jordi, s'hauria quedat adormida i va col·lidir contra un petit mur de formigó d'uns 20 centímetres. Com a conseqüència de l'impacte, els dos fills de la conductora, de 4 i 6 anys, resultaren ferits greus i hagueren de ser intubats i traslladats, en estat crític, fins a un centre hospitalari. D'altra banda, a la via de cintura de Palma es va produir un espectacular accident.
En creixen les adopcions
L'ideal seria incrementar les sortides i no haver de sacrificar animals. "El mes de juliol, solem sobrepassar els límits d'animals atesos", si bé enguany el director del Centre Sanitari Municipal de Protecció Animal de Son Reus, Pedro Morell, es mostra més optimista. "Fa devers sis mesos que el ritme d'adopcions s'ha recuperat". Recorda que "a partir de 2007 havia començat una davallada forta de les sortides d'animals de la instal·lació". Assegura que "no sabem exactament per què, però la tendència s'ha invertit". Un exemple és que per juny de 2008 s'adoptaren 181 cans, el mateix mes de 2009, 187 i ara, 224. Si miram el primer semestre de l'any, l'evolució és la mateixa, amb alguns increments significatius: concretament, el març de 2009 es registraren 132 adopcions i el d'enguany s'ha arribat a 206.
Mor ofegat un home de 85 anys a la platja de Can Pere Antoni
Un home de 85 anys ha mort aquest matí per ofegament a la platja de Can Pere Antoni, a Palma, segons han informat fonts del Servei d'Emergències de Balears (Seib 112), que ha activat un protocol d'emergència per atendre'l i malgrat això no va poder fer res per salvar la seva vida. En un comunicat, el Seib ha explicat que els organismes activats van ser la Policia Nacional, el Servei de Salut de Balears (Ibsalut) i la Policia Local de Palma.
La Nacional desconfia dels Latin Kings que un oficial de la Local ajudà a legalitzar
Des de l'estiu passat estan inscrits com a associació. Els cossos de la Policia Nacional i Municipal tenen opinions quasi enfrontades sobre l'Associació de reis i reines de les Illes, els antics Latin Kings que es "legalitzaren" l'estiu del 2009. La Policia nacional encara considera que són l'estructura dels Latin Kings a Palma i té identificats diversos membres que en l'actualitat ocupen càrrecs directius de l'agrupació. La Policia Municipal, en canvi, ha tingut coneixement permanent sobre l'evolució d'aquest grup. De fet, fou un exoficial del cos adscrit a la brigada GAP qui, entre d'altres, va ajudar els joves a iniciar la transformació dels Latin Kings en l'entitat legal que són ara. No fou fins l'estiu passat quan una vintena de latins feren la passa: registrar el seu grup en la llista d'entitats juvenils del Govern balear.
Guardau-nos d'accidents
La tradició conta que sant Cristòfol era un personatge gegantí que es dedicava a travessar els rius portant damunt l'espatlla els passatgers i que, entre d'altres, hi dugué el bon Jesús quan era infant. Per això, a alguns pobles l'invoquen perquè protegeixi els nedadors i els pescadors. A ca nostra, però, sant Cristòfol és més conegut com el patró dels conductors i per això aquest cap de setmana nombrosos pobles i llogarets han organitzat les tradicionals beneïdes de vehicles. La tradició fa que places, avingudes i rotondes s'omplin de cotxes, motos, camions i tota casta d'aparells amb rodes i motor tot esperant la benedicció del sant patró. A més, és un costum ben vistós perquè els vehicles d'època, els motoristes amb vestits de cuir i els transportistes professionals formen una combinació festiva i curiosa.
“El nostre principal problema és l'habitatge i no les pensions”
El magistrat Joaquín María Andrés Joven, tot i ser de Saragossa, fa desset anys que és a Palma. "De fet, el meu fill va néixer aquí", afirma. Des que va arribar sempre ha estat en un jutjat de Família, a la Gerreria. Comenta que "malgrat que formin part dels jutjats d'instància", els de família tenen "competències exclusives i excloents que vénen des que es creà la Llei del divorci".
El PP es personarà demà com a acusació particular en el Palma Arena
L'exfiscal de l'Audiència Nacional Ignacio Gordillo, contractat pel Partit Popular de les Balears perquè actuï en casos relacionats amb la corrupció, presentarà aquest dimarts al Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma la personació en concepte d'acusació particular en nom del PP en la causa del Palma Arena, que investiga la presumpta desviació de fons públics durant la construcció del velòdrom.
El vot indecís s'estén entre els votants de centre i classe mitjana, segons Gadeso
A menys d'un any per a les eleccions autonòmiques i municipals de 2011, el vot indecís s'estén entre un perfil de votant molt concret, allunyat dels extrems ideològics de la dreta i l'esquerra, que tenen molt clar quina serà la seva opció política a les urnes.
El 27,9% d'aturats fa més d'un any que no té feina
Si bé és cert que el mercat de treball de les Balears es caracteritza per la temporalitat i perquè la majoria d'aturats registrats en el Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB) només fa menys de tres mesos que hi estan apuntats, la crisi ha anat en contra d'aquesta tendència. Un 27,9% dels aturtats illencs fa més de 12 mesos que no té feina, cosa que suposa 20.589 persones, segons les dades del juny passat, mentre que la quantitat total de desocupats a l'Arxipèlag era de 73.917.
Disseny de soca-rel
La cultura popular mallorquina i el negoci no tenen perquè estar renyits si es prenen iniciatives amb imaginació. Això és el que varen tenir les germanes Antònia i Joana Riera -la primera provinent del món empresarial i la segona, del disseny-, que enguany han elaborat el projecte Cocovet, una colecció de dotze dissenys de camisetes amb dibuixos plens de color i humor que il·lustren expressions populars.
“Als Estats Units, és el metge qui reclama el musicoterapeuta”
Era estudiant de psicologia i, a la vegada, cursava estudis professionals de clarinet. La conjunció dels dos mons la trobà en la musicoteràpia, una branca que a poc a poc es va introduint als hospitals, a les universitats i a les consultes psiquiàtriques. La madrilenya Natalia Garrido ha estat aquesta setmana per Mallorca, on n'ha impartit un curs introductori en el marc de la III Escola d'estiu per a professors de música.
Iniesta donà la glòria
Han estat necessaris vuitanta anys de Mundial perquè la selecció espanyola arribàs al cim. El combinat de Vicente del Bosque es proclamà campió del món després de guanyar la final davant Holanda amb un solitari gol d'Andrés Iniesta quatre minuts abans del final de la pròrroga.
Més de cinc mil persones fan festa a les Tortugues
Una vegada més, milers de seguidors de la Roja van celebrar la victòria a la plaça de les Tortugues en un ambient festiu i sense incidents. El jovent va ser el primer col·lectiu que arribà a la font entre xiulets i banderes, seguits de famílies i nombrosos turistes que no volien perdre's el "moment històric". La plaça de Joan Carles I es va tenyir de vermell per recitar càntics als protagonistes de la fita, el primer de tots, Iniesta. Molts congregats es banyaren a la font en una nit emocionant i festiva, pintats de groc i vermell i cantant "campions" i "jo som espanyol", en castellà. El dispositiu policial desplegat just en acabar la pròrroga de la victòria va calcular el nombre d'aficionats congregats en uns 5.000, a més d'"un clima alegre i sense incidents", va aclarir el cap de la Policia Local.
L'expectació paralitza l'Illa
El silenci i la buidor foren les dues notes predominants a qualsevol indret de Mallorca durant les dues hores que durà la final del Mundial de Sud-àfrica 2010 entre Espanya i Holanda. Això sí, als bars, cafeteries i alguna plaça tothom estava atent a les pantalles dels televisors. Els aficionats visqueren el partit amb intensitat, un duel que, tot i que es va patir molt, no es va resoldre fins als minuts finals d'una pròrroga que anunciava penals, però que finalment resultà decisiva gràcies al gol d'Iniesta. Una diana que es celebrà amb bots d'alegria i molts de crits. L'espera havia valgut la pena per a tots aquells que havien esperat amb tantes ganes una victòria de la Roja.
Glamur, espectacle i esport
La final d'un mundial de futbol és un esdeveniment que va molt més enllà del simple esport. I fou suficient mirar la llotja i les grades del Soccer City de Johannesburg per comprovar aquest fet. A cap altre lloc del món no es congregaren ahir tantes celebritats. Ningú no es volia perdre un esdeveniment tan important. Per part de la selecció espanyola, no hi faltaren la reina Sofia ni els prínceps d'Astúries. El secretari d'Estat per a l'Esport, Jaime Lissavetzky, també volgué donar, presencialment, suport als de Vicente del Bosque. El mallorquí Rafel Nadal i el català Pau Gasol foren dos més dels il·lustres presents a la final mundialista. Nadal es va mostrar molt optimista des dels primers compassos del matx i va confiar en una victòria de la Roja.
“El triomf va més enllà d'allò esportiu”
El seleccionador espanyol, Vicente del Bosque, va afirmar després de la conquesta del campionat del Món que Espanya es mereixia "tot això", que el triomf va més enllà d'allò esportiu i que el premi rebut amb aquesta victòria "era just". "Tots els pobles d'Espanya ens han fet molt de costat, sabem que allà hi ha una alegria immensa i estam molt contents", va agregar el seleccionador espanyol. Del Bosque es va mostrar molt serè durant la roda de premsa en la qual va iniciar la seva intervenció amb una felicitació a Holanda perquè va considerar que l'equip holandès els va emmanillar i els va crear molts problemes en un partit molt intens. Sobre el bon joc mostrat per la selecció en els darrers temps i en aquest Mundial, va assenyalar que jugar bé és molt important, que Espanya té grans jugadors, però que la fúria i l'esforç "són valors atemporals".
Schleck dóna un seriós avís a Contador
El luxemburguès Andy Schleck (Saxo Bank) va demostrar que serà l'enemic número 1 d'Alberto Contador en el Tour de França en imposar-se en la primera etapa d'alta muntanya als Alps, disputada entre l'estació dels Rousses i Morzine-Avoriaz, de 189 quilòmetres, en la qual l'australià Cadel Evans (BMC) es va convertir en nou líder. El petit dels Schleck, segon en la passada edició, va emergir com el més fort dels favorits en l'intercanvi de cops que es van produir en els dos darrers quilòmetres. Va respondre a un darrer atac de Samuel Sánchez, que es va rendir a un metre de la línia i va celebrar una victòria significativa, ja que va demostrar que actualment està més en forma que Contador.
Webber guanya i Alonso s'enfonsa
El pilot australià Mark Webber (Red Bull) aconseguí la victòria en el Gran Premi de la Gran Bretanya, la desena prova del campionat i disputat en el circuit anglès de Silverstone. Finalitzà per davant del britànic Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), que fou segon, i l'alemany Nico Rosberg (Mercedes), que acabà en tercera posició. Per part seva, Fernando Alonso (Ferrari) acabà catorzè després de ser penalitzat amb un drive trough per un avançament indegut a Kubica (Renault) que condemnà l'asturià.
La Generalitat instà Madrid a “refer ponts”
La Generalitat encara vol refer el diàleg amb Madrid. El Govern català instà ahir, l'endemà de la històrica manifestació pel dret de decidir, l'Executiu central a "refer els ponts que la sentència de l'Estatut ha trencat" en el debat de política general, que tindrà lloc dimecres i dijous al Congrés.
Sense demanar cap permís
El temple del coneixement, com es coneix la universitat, fou un terreny vedat per a les dones fins a l'any 1910. Així ho han recordat diferents expertes de la Universitat d'Estudis de Gènere que va tenir lloc la setmana passada a Palma. Les jornades serviren per remarcar que "fa tan sols 100 anys" que existeix oficialment la igualtat en l'àmbit universitari.
Vols el rellotge de Nadal?
El rellotge de Rafel Nadal -i possiblement el preu- no han captivat els ciutadans balears. Ni turistes ni residents no s'han interessat per la darrera creació de Richard Mille, segons ho confirmen els rellotgers mallorquins. L'import elevat i un accés limitat a 50 peces impliquen que sigui gairebé impossible ser propietari de la joia estrella del Roland Garros.
Casuística
Talment com la majoriamir el partit de futbolamb un poc de descontroldins l'interior que em guia,...
Victòria inconstitucional
Tenim per costum no desmentir rumors i, per tant, tampoc no perdrem el temps desmentint el que em situa a una excolònia d'Espanya vestit de taronja, menjant pop a l'holandesa i calçant uns esclops.
Un mundial per reflexionar
L'Espanyola ha guanyat, de forma justa, el mundial de seleccions, en gran part pel bon futbol dels jugadors catalans i/o del Barça. És moment de reflexions, no únicament de celebracions, que són normals i legítimes.
Sang, suor i llàgrimes
Ahir vespre tots vàrem viure una experiència inèdita, mai la selecció espanyola de futbol no havia arribat a la final d'un mundial, per això no podem comparar amb res allò que vàrem patir durant molts de minuts, encara que va valer la pena per l'alegria compartida de la victòria, que per mi va ser ben justa i merescuda.
No vagi per dit
Tot i la discreció amb la qual l'Església tramita i resol els nomenaments episcopals, circulen noms de possibles candidats a succeir Jesús Murgui Soriano al capdavant de la mitra diocesana mallorquina quan aquest fet s'hagi de produir.
La Nación menys un milió
La rissaga espanyolista ha generat un reflux de caça de bruixes. Els defensors de la Patria escruten ara els sospitosos de no combregar amb la Sagrada Missió Sud-africana, que és la d'ubicar España -on ja no hi ha cap altra llengua que no sigui l'espanyol, segons la jurisprudència constitucional més recent- en el món.
Guanyar el futur
Una gran i representativa part de Catalunya despús-ahir deixà clar que el Constitucional no s'equivoca quan, per no parèixer bàmbols indocumentats, no els quedà altre remei que reconèixer que són una nació "com una realitat cultural, històrica, lingüística i fins i tot religiosa" malgrat "la nació que aquí importa és únicament i exclusivament la nació en sentit jurídic i constitucional".
Salut pública, medicina privada
Els metges que treballen al sistema públic espanyol estan mal pagats. Això és una evidència molt lluny de qualsevol discussió i crec que és primordial analitzar la realitat de la nostra oferta assistencial per comprendre el perquè d'aquest greuge comparatiu amb la resta de països europeus.
Rèquiem per a la indústria agroalimentària mallorquina
Divendres me n'arribaren les primeres notícies i dissabte n'aparegué la informació al dBalears. Sembla que la fàbrica de formatge de Can Piris, a Campos, té els dies comptats. S'especula que tancarà per devers l'octubre i que és probable que el solar on s'ubica es converteixi en un supermercat.
Nou mesos després de la tragèdia
Dia 25 d'octubre de 2009, l'esfondrament d'un edifici al Camp d'en Serralta hi causà set morts i dos ferits. Dia 29, en un ple de Cort, es prometeren dues investigacions, una per part d'Urbanisme i una altra d'independent, per esbrinar les causes del sinistre.
Estiu d'enrenous a l'illa de blancúria
Un matí d'aquests, acabat de llevar, vaig observar-ho amb molta delectació. El dia just havia trencat clarors d'alba per llevant. Passaven uns minuts de les sis. L'assossec matinal era suau i fresc, enganyosament encalmat; i ho dic així perquè, de seguida, en passar de les vuit, el carés real d'un dia qualsevol d'estiu es torna una pura agitació de la natura en estat d'esclat pur i absolut.
El PSOE se'ns fa independentista?
La delirant presència nominal del PSOE a la manifestació independentista de divendres passat és una d'aquelles coses que en condicions normals farien riure, però a deu mesos de les eleccions autonòmiques i municipals adquireix una certa rellevància política.