El comerç, indignat
El mercat nocturn de diumenge duit a terme a Cala d'Or no va agradar a tothom. Els comerciants de la zona hi estan en contra i es mostren "indignats" amb aquesta iniciativa que impulsa l'Ajuntament de Santanyí.
Tanca la fàbrica de formatges Piris
Tot i l'anunci de tancament l'activitat continua a la fàbrica.Foto: J.S. La històrica formatgera Piris, de Campos, tanca les portes després de seixanta-set anys de dedicació al sector lacti. Així ho ha anunciat aquesta setmana la direcció de l'empresa als vint-i-cinc treballadors que en formen la plantilla, encara que hi continuaran fent feina fins al mes d'octubre. Segons han informat a aquest diari alguns treballadors serà, a tot estirar, per la propera tardor que la fàbrica aturarà definitivament la producció, que actualment se centra en la pasteurització de llet i en l'elaboració de formatge tendre. Des del Consistori campaner el batle, Joan Juan, assegura que "no tenc constància de manera oficial del tancament, però són molts els treballadors que ens han informat de les intencions de la direcció de l'empresa i el que era un rumor pareix que ha passat a ser una notícia contrastada", indica la primera vara.
Mallorca, una bona terra per a les plantes medicinals
El sòl i el clima de Mallorca reuneixen unes condicions especialment encertades per al cultiu de plantes medicinals. De fet, l'Illa és l'únic lloc de l'Estat on es cultiven equinàcia, aloc, pugó, romaní i farigola amb finalitats curatives. La terra mallorquina és l'adequada per a aquest cultiu perquè està absolta de tot tipus de residus contaminants i el clima de sol i poca pluja és idoni perquè les herbes curatives puguin créixer correctament.
Restauradors i veïns, enfrontats per l'eix Fàbrica
La protesta de Santa Catalina contra l'eix del carrer Fàbrica va reunir ahir poc més d'una quinzena de veïns. Durant la concentració es va fer evident l'enfrontament entre alguns residents i restauradors de la zona davant el projecte de reforma que Cort vol fer en aquest vial.
Una mare i dos fills escapen del foc de ca seva a Palma
El pis quedà completament cremat Foto: V.V. Una mare i els seus dos fills varen aconseguir fugir ahir, a les cinc de la matinada, d'un gran incendi que va arrasar totalment el seu pis de Palma, situat devora el carrer de Blanquerna, al centre de la ciutat. D'acord amb les dades facilitades pels Bombers de Palma i pel Cos Nacional de Policia, el sinistre es declarà en un cinquè pis del número 11 del carrer de Ramon Muntaner, a darrera hora de la matinada. Hi dormia una família composta per tres persones i tot sembla indicar que el foc s'hi originà per una llosca mal apagada que caigué damunt el sofà d'una de les habitacions.
Reconversió de la Platja de Palma
Acord per la llei que empara la reforma de Platja de Palma
El Parlament aprovarà per unanimitat de tots els partits polítics el proper 27 de juliol la Llei per a la revalorització de la Platja de Palma. Aquesta norma dóna potestat al Consorci de la Platja de Palma per planificar l'urbanisme de la zona turística, encara que seran els ajuntaments de Palma i Llucmajor, respectivament, els encarregats d'atorgar llicències d'obra. Els representants del grups parlamentaris del PP, el PSIB, el Bloc i el Grup Mixt signaren ahir la proposició de llei després d'haver-hi assolit un acord. Amb l'aprovació d'aquesta norma, el consorci presidit per la socialista Margarita Nájera i encarregat de l'execució del pla de reconversió tindrà l'instrument legal per poder desenvolupar-lo.
Més de 400 contra la sentència de l'Estatut
Més de 400 persones es manifestaren a la Plaça de Cort en defensa de l'autogovern.Foto: S.Amengual. La concentració contra la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya aplegà centenars de persones ahir a l'horabaixa a la plaça de Cort de Palma. Hi havia -clarament- més de quatre-cents manifestants i els organitzadors en comptaren devers un miler. La pancarta de la protesta duia el lema "En defensa del nostre autogovern. Nosaltres decidim, som una nació" i l'aguantaven representants dels partits convocants, tots excepte el PP, amb Jaume Mateu, president de l'Obra Cultural Balear, l'entitat impulsora de la concentració. Es llegí un manifest en què es demanava als ciutadans de les Illes Balears que s'unissin "al rebuig d'una sentència que posa límits a l'evolució del procés autonòmic".
Armengol serà la dos del PSIB a les autonòmiques
El president del Govern, Francesc Antich, va anunciar ahir que la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, serà la número dos en les pròximes eleccions autonòmiques de l'any 2011. Antich espera que el seu partit torni a emportar-se la victòria, tot i el "desgast" que, segons el president, els han suposat les mesures aprovades pels executius central i autonòmic amb la finalitat de reduir el dèficit públic de la Comunitat.
El comerç veu bé avançar les rebaixes
Avançar l'inici de les rebaixes a principis de juliol, coincidint amb el començament a la resta de l'Estat, és una proposta que veuen amb bons ulls des de la patronal de comerç balear. La consellera Francesca Vives anuncià que així ho plantejarà en la propera mesa sectorial, després que des de l'inici de la crisi econòmica hagin proliferat "les rebaixes encobertes", alhora que "els hàbits i l'escenari hagin canviat".
La nova Llei de caixes limita la participació de càrrecs polítics
De la Vega i Salgado, en finalitzar el Consell de Ministres d'ahir. Foto: Efe. El Govern aprovà ahir el Reial Decret Llei de reforma de la Llei d'Òrgans Rectors de Caixes d'Estalvis (LORCA), que permet a aquestes entitats emetre quotes participatives -similars a les accions- amb drets polítics fins a un 50% del seu patrimoni i hi limita la presència dels càrrecs electes. Així s'estableix en l'esmentat text que modifica el règim jurídic de les caixes per facilitar-ne el finançament i professionalitzar-ne la a gestió, i que "enfortirà el sistema financer espanyol", segons va dir a la roda de premsa oferida després del Consell de Ministres la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega.
Passeig pel caló d'Albercuix
Partim del coll d'en Vela, a la carretera del Port de Pollença a Formentor, en terrenys de l'antiga possessió d'Albercuix (carretera Ma-2210, km 3,600). Mig quilòmetre abans, hem deixat enrere el portell de la Fortalesa, que també comunica amb les instal·lacions militars...
Cabrit i Bassa originals
Cabrit i Bassa, fidels guardians del castell d'Alaró, tornaren a demostrar ahir que mai no han abandonat la fortificació roquera que amb tant d'ímpetu defensaren durant el segle XIII, segons les creences dels mallorquins. En una visita a l'oratori del castell per tal de traslladar dues pintures del retaule de la Mare de Déu del Refugi, els tècnics del taller de restauració del Bisbat descobriren que just davall s'hi amagaven dues taules policromades de Cabrit i Bassa que en podrien ser les originals. Mercè Gambús, historiadora de l'art i membre del Grup de Conservació del Patrimoni Artístic i Religiós de la UIB, recordà que la troballa és encara molt calenta, que "en rigor, sols podem afirmar que hem localitzat aquestes dues taules" i que aquestes primeres impressions "s'han de confirmar".
“La música es ven més als concerts que a les botigues”
Considerat un dels vint millors guitarristes de tota la història segons la revista Rolling Stone i premiat enguany amb el 2010 Mojo Les Paul award, a més d'actual organitzador del festival Meltdown, Richard Thompson és el principal reclam de la desena edició del cicle Waiting for Waits. Nascut a la barriada de Nothing Hill a Londres i amb incomptables discos al seu currículum, Thompson actua avui a les 22.00 hores al castell de Bellver en format de duo acústic, en el que serà el seu primer recital a Mallorca.
Lluita d'honor a Sud-àfrica
La selecció d'Alemanya i la de l'Uruguai jugaran avui la final de consolació (20.30 hores) a l'estadi de Port Elizabeth, on lluitaran pel tercer lloc del Mundial, en un partit en què tractaran de recuperar el prestigi que ambdós conjunts varen perdre en semifinals, en les quals caigueren davant Espanya els teutons i contra Holanda els charrúas.
Alonso es fica entre els Red Bull als lliures
El pilot de Ferrari Fernando Alonso marcà el segon millor temps en la segona sessió d'entrenaments lliures per al Gran Premi de Gran Bretanya, desena prova del Campionat del Món, en què l'australià Mark Webber ha permès a Red Bull mantenir l'hegemonia.
Cavendish torna a aixecar els braços
Continua la festa al Tour per al britànic Mark Cavendish (Columbia), que ha obtingut la segona victòria consecutiva a l'esprint en la sisena etapa, disputada entre Montargis i Gueugnon sobre 227,5 quilòmetres -la més llarga de l'edició-. El suís Fabian Cancellara (Saxo Bank) hi va mantenir el lideratge i els favorits no canviaren davant de l'inici de la batalla als Alps.
Martí renova per una temporada
Pep Lluís Martí serà jugador del Mallorca la propera temporada. El migcampista palmesà i Llorenç Serra Ferrer arribaren ahir a un acord que permetrà al mallorquí posar-se a les ordres de Michael Laudrup avui mateix. Ja feia alguns dies que Martí acudia a les oficines de Son Moix per tal d'assolir una entesa que s'ha acabat concretant. Malgrat tenir altres ofertes, el jugador illenc sempre ha insistit que la seva prioritat era quedar en el Reial Mallorca.
Dos reis sense corona
La selecció d'Espanya i la d'Holanda, finalistes del Mundial, han tingut grans futbolistes i grans clubs al llarg de la història, però per diverses raons el premi més gran d'aquest esport sempre se'ls ha escapat. Tanmateix, un dels dos conjunts celebrarà demà el primer títol en un Mundial. La decepció ha estat més aguda per al combinat oranje, que a diferència del vermell, ha estat dues vegades a prop del màxim guardó. L'equip d'Holanda de la dècada dels és possiblement, amb l'hongarès de 1954, la millor selecció que no ha pogut alçar el desitjat trofeu.
Laudrup: “No crec que Albín vingui”
L'entrenador del Mallorca, Michael Laudrup, ha fet de la prudència la seva senya d'identitat. El danès està molt satisfet per haver enllestiti la feina i de moment no vol avançar esdeveniments quant a les noves incorporacions de la plantilla vermella. L'únic nom al qual es referí el tècnic ahir fou el d'Albín, però només l'anomenà per negar l'interès per fitxar-lo. "No crec que Albín vingui", indicà. "És un bon jugador i va fer una bona temporada amb mi al Getafe, però és un segona punta, i aquesta no és la posició que necessitam reforçar en aquests moments", explicà.
Una sola nació: Espanya. Una llengua vehicular: el castellà
Barcelona ho té tot a punt per 'decidir' en la manifestació. El Tribunal Constitucional (TC) declara en la sentència sobre l'Estatut de Catalunya que la Constitució "no coneix cap altra nació a més de l'espanyola" i que el castellà ha de tenir la mateixa consideració de "llengua vehicular" que el català en el model escolar d'aquesta comunitat. L'escrit complet, que es va fer públic ahir, en la vigília de la manifestació que es durà a terme avui a Barcelona amb el lema de "Som una nació. Nosaltres decidim", afirma que els estatuts d'autonomia són normes subordinades a la Constitució, que no admet igual o superior i a la qual, per tant, estan jeràrquicament sotmesos en tots els ordres.
Imputats tres regidors del PP
Els regidors populars d'Oriola (Alacant), Ginés Sánchez, Antonio Rodríguez Murcia i Manuel Abadía, quedaren en llibertat sense fiança en la causa del cas Brugal, tot i que foren imputats pels delictes de frau, suborn, tràfic d'influències i activitats prohibides a funcionaris.
“La gent ha de saber on ha d'anar a cercar els productes de la terra”
Damià és de Son Macià, i treballa en projectes vinculats al món agrari. En especial, s'interessa pel per l'activació del sector primari en el manteniment del territori.
Viena reviu la Guerra Freda amb un intercanvi d'espies russos i dels EUA
El canvi d'espies més important des del final de la Guerra Freda entre EUA i Rússia es va produir ahir a Viena, segons els mitjans locals, malgrat la falta de confirmació oficial per les autoritats involucrades en l'operació.
Un expert financer per reflotar els Legionaris de Crist
Un arquebisbe de 74 anys, expert en finances, coneixedor de la docència universitària i membre de diversos dicasteris de la Ciutat del Vaticà, el prelat italià Velasio de Paolis, és l'home que el papa Benet XVI ha designat per reflotar els Legionaris de Crist.
Idees clares
Vaig ser a la plaça de Cortper amollar quatre versossobre els pensaments perversos...
Les tortures del PP valencià
Que el Govern del País Valencià és, juntament amb el de la Comunidad de Madrid, el principal focus d'oposició al govern de Zapatero és quelcom que ningú no pot negar. Pot ser això expliqui el suport implícit del PP estatal que sempre tenen els seus dirigents quan la justícia...
L'oli de Mallorca augmenta les exportacions
Quan un producte és bo i posseeix una certificació independent que ho acredita, totes les portes se li obren. Triar la qualitat és l'únic camí possible en unes illes com les nostres. Per això, l'obtenció d'una Denominació d'Origen per a l'oli de Mallorca ha estat un fet remarcable que comença...
No vagi per dit
El superiot Rising Sun, del propietari de la companyia softwareoracle, Larry Ellison, estava amarrat ahir a la Foradada, és a dir, molt a prop de l'Estaca, on passen uns dies Michael i Catherine. Es tracta del iot privat més llarg del món, perquè quan Ellison va saber que el seu competidor...
Plouran ecotaxes
Plouen propostes de noves ecotaxes. Afegides als centenars de taxes i tributs d'entrada, aeroportuaris o turístics que existeixen pel món. Sarkozy en vol posar una a tot Europa per ajudar el clima. Àngela Merkel a partir de 2011 farà pagar una taxa "ecològica" a qui viatgi amb avió fora d'Alemanya...
Perfidia, naturalment
Vaig voler contar, la setmana passada, la barra que havia tengut de cantar en públic un bolero en la festa anual del Col·legi de Metges. Vaig voler justificar el que probablement haurà estat una de les més gran capbuidades de la meva vida. Era, la de l'esmentada justificació, una tasca difícil...
L'home de la bandera
Cap persona ni personatge s'ha fet més famós aquests darrers dies que l'home de la bandera. Mirau-vos-el: ha posat la bandera al balcó, a l'antena del cotxe, o a la finestra, damunt del quadre d'instruments de la furgoneta, a les galtes del seu fill de cinc anys, a més de dur-la a la camiseta...
El nou Mallorca de Serra Ferrer
La presentació del "nou" RCD Mallorca va ser una cerimònia de la confusió que en cap cas no ha de prefigurar el funcionament futur del club. Des de fa ja una bona partida d'anys, el Mallorca és una entitat sempre sotmesa a la possibilitat de caure en mans externes...
El pregó i l'anunciació
Ja sé que som a l'estiu i que aquesta primera setmana de juliol ha estat ben sobrada. Una mica en tot, calorota canicular, eufòries no nostrades, i altres coses que no fan de bon dir. Bé, posades així les coses, no es pensin que jo m'he sumat al caos i us proposi, atès el títol d'aquest article...
L'Església, una qüestió de tarannàs?
De poc temps ençà, podria semblar que tot el problema de la nostra Església rau en el tarannà social d'algun membre potser significat de la mateixa (si va o no molt per enmig, si maneja o no pretensions expresses i conegudes). Però crec que molts pensaríem que aquest és un camí errat...
Simbologia mallorquina, ara més que mai
Ara som davant una oportunitat de negoci. Els "no nacionalistas", que ens diuen que fa lleig i passat de moda que siguem nacionalistes i que no hem de mesclar "la política con el deporte", aprofiten el mundial de futbol per fer un festival nacionalista...
Tenen tota la raó
La raó els passa per damunt als hotelers i comerciants del passeig marítim de Palma. La botellada no hauria d'estar permesa enlloc ni a cap poble. No és que no cregui en la llibertat de les persones, i tampoc m'agraden les prohibicions, però s'ha de reconèixer que això de la botellada s'ha desmesurat...
El prestigi del passat
Per a molts joves el passat és inexistent, mentre que a mesura que un es fa gran va contemplant el temps viscut des de la perspectiva de la distància i, a vegades, des de la nostàlgia. Malauradament el passat es confon amb la història, i es desconfia del passat i els seus rastres...
Italians antiianquis (1922)
Espanya havia perdut la guerra contra els Estats Units. Les tropes nord-americanes conquerien Cuba, Puerto Rico, Filipines... i la resta d'illes oceàniques, com les Marianes, eren venudes als alemanys. Espanya restava sense esquadra naval i la derrota, que havia causat molt poques baixes als soldats EUA...
No ens defensen perquè no es defensen
Hi deu haver un punt mitjà, un equilibri assenyat, entre vendre fum tot el dia i permetre que els altres, amb mitges veritats, ennigulin la teva feina. Ho dic perquè hem passat de patir un culte al líder Matas -una espècie de Mao vestit d'Armani- a un resignat silenci d'Antich que permet als adversaris ser els guionistes únics de tot el missatge polític actual. La cort de professionals que envolta...
En dies de calorassa, posa aigua a la carabassa
La situació meteorològica per l'alta temperatura i calor forta torna a ser perillosa. Segons la xarxa europea Meteoalarm, es poden produir alguns casos amb risc per a la vida i la integritat de les persones en una àrea molt extensa, que inclou l'illa de Mallorca. Ha tornat arribar una massa càlida d'aire subtropical des del Nord d'Àfrica que provoca un avançament de la canícula.
Cartes al director
Cartes dels lectors
A partir de les rondalles escrites de Jordi des Racó, més conegut per Antoni Maria Alcover, ja hi ha hagut reconversions a bastament en altres formats: en còmic, en altres gravacions, en alguna peça teatral... sense voler ofendre ningú i agraint l'esforç...