TW
0

La selecció d'Espanya i la d'Holanda, finalistes del Mundial, han tingut grans futbolistes i grans clubs al llarg de la història, però per diverses raons el premi més gran d'aquest esport sempre se'ls ha escapat. Tanmateix, un dels dos conjunts celebrarà demà el primer títol en un Mundial.

La decepció ha estat més aguda per al combinat oranje, que a diferència del vermell, ha estat dues vegades a prop del màxim guardó. L'equip d'Holanda de la dècada dels és possiblement, amb l'hongarès de 1954, la millor selecció que no ha pogut alçar el desitjat trofeu.

La Taronja arribà a la primera final en un Mundial el 1974, amb un bloc amb talents magnífics com Johan Neeskens, Rep Johnny i Johan Cruyff, tres vegades Jugador europeu de l'any. Amb un joc revolucionari anomenat "futbol total", Holanda va enlluernar el món. Però, malgrat adquirir avantatge amb un penal en el minut 2 del partit, Holanda va caure derrotada 2-1 davant l'amfitriona, la República Federal Alemanya, en la final de Munic.

Quatre anys més tard, amb diversos jugadors, inclòs Cruyff, negant-se a formar part de l'equip per diverses raons, Holanda va caure novament en la final davant el país organitzador, l'Argentina.

Per part seva, els èxits d'Espanya en aquest esport han estat gairebé exclusivament lligats a l'àmbit de clubs, amb 12 títols del màxim torneig d'Europa: nou del Reial Madrid i tres del Barcelona.

Els conjunts importants d'Espanya han aconseguit gran part de les seves fites gràcies a les contribucions de futbolistes estrangers -com ara Cruyff al Barcelona-, però l'era millor del Madrid en els inicis dels 60 va permetre que la Roja guanyàs l'Eurocopa el 1964.

Fa dos anys, Espanya va ser capaç de conquerir un segon títol europeu i entrar de ple en l'escena mundial, encara que en aquesta ocasió ha estat una fornada barcelonista la que ho ha fet possible.

El conjunt vermell és ara reconegut com la millor selecció del món i té l'oportunitat de convertir-se en la tercera que es converteix en campiona europea i del món en només dos anys. Tan sols la República Federal Alemanya (1972, 1974) i França (1998, 2000) han aconseguit anteriorment aquest doblet.

Dos pops "espanyols" contra un periquito "holandès"

Paul, el pop més famós del món, vaticinà ahir el triomf d'Espanya davant Holanda i el d'Alemanya contra l'Uruguai. La popularitat d'aquest molusc ha augmentat d'allò més i fins i tot uns empresaris gallecs n'han oferit ja 30.000 euros per convertir-lo en un reclam per a la fira d'El Carballino (Galícia).

Però Paul no és l'únic oracle animal de moda aquests dies. Així, el famós periquito Mani de Singapur, que encertà els guanyadors dels quarts de final del Mundial de Futbol de Sud-àfrica, ha predit que el combinat taronja derrotarà els homes de Del Bosque en l'històric partit de demà diumenge.

Al contrari del que vaticinen el cèlebre pop Paul a Alemanya i el menys conegut, però també cefalòpode, Maradona, a Turquia, que amb els tentacles ha abraçat la caixa corresponent a Espanya, Mani, un periquito de color verd, ha elegit amb el bec la targeta d'Holanda i ha deixat de banda l'espanyola. Des que va començar a encertar els resultats dels partits del torneig, Mani és visitat cada dia per desenes de curiosos i aficionats al futbol i es posen messions al comerç del seu amo, situat a la barriada de Singapur coneguda com la Petita Índia.

Per si queden dubtes sobre la fiabilitat de Paul, l'índex estadístic de la FIFA, suposadament objectiu, li dóna també la raó, perquè concedeix a Espanya un 57 per cent de possibilitats de guanyar la Copa del Món.