A Palma, la situació tampoc no és tan diferent. Núria Mora, artista de carrer reconeguda internacionalment, ha deixat recentment la seva empremta a Ciutat (basta anar a la plaça de la Quartera) i fins a tres les galeries d’art han deixat entrar, de manera més o manco directe, el grafit dins les seves col·leccions.
Una d’aquestes galeries és la Blitz (Can Serra de Marina, 4) que acomiada la seva estada a Mallorca amb una mostra del col·lectiu Fuzk, format per quatre joves mallorquins que, per primer pic, han pogut mostrar el seu art a través de diferents suports. "Pintar al carrer sempre et dóna més frescor que fer-ho dins una galeria. Tanmateix, en aquest cas, com que la galeria ja tanca les portes, vam poder fer feina amb llibertat i sense perdre la frescor", comenta el col·lectiu. "Vam agafar aquesta paret i vam començar a pintar talment com ho faríem al carrer. Cadascú es col·loca a una part i, amb exercicis d’improvisació, cadascu va fent el seu dibuix, que després es va enllaçant amb els altres". Devora el gran grafit que ocupa dues parets del local també s’hi troben altres suports com camisetes, bosses, fustes o teles. Davant el gran dilema sobre si treure el grafit del carrer és una traïció a la seva cultura, el col·lectiu Fuzk ho té clar. "No creim que sigui vendre’s, tot el contrari, si et paguen per la teva obra doncs molt millor".
Un honor
Qui també ho té clar és Rubén Martín de Lucas, un grafiter madrileny que exposa, a la galeria Ca’n Pinós, (Rambla dels Ducs de Palma, 15), Horizontes de Extraradio. «Per mi és un honor poder viure del que t’agrada», comenta aquest artista, qui reconeix «no limitar-se als aerosols i a les parets». Així, Horizontes de Extraradio és una mostra d’aquarel·les fruit de la seva faceta de grafiter, "quan vaig començar a experimentar artísticament vaig voler plasmar l’entorn que jo he viscut com a grafiter. Jo vinc de la perifèria de Madrid i m’he anat enamorant de la poètica de tots aquests espais», comenta.
Tot i que a la galeria Ca’n Pinós no es reflecteis la seva obra com a grafiter, sí que la podem trobar si anam als poliesportius de Son Hugo o de Son Moix on, com a col·lectiu Boa Mistura, han pintat algunes de les seves parets. El seu art també es pot trobar al restaurant Mistura, ubicat al barri de Santa Catalina de Palma.
Més allunyat de la cultura del grafit, encara que no per això fora dels seus límits, hi ha el gallec Carlos Maciá, que fins al 30 de maig exposa Miopía a la galeria SKL de Ciutat (Costa de Santa Creu, 8). «Sembla que pel fet d’usar un esprai ja m’hagin de catalogar com a grafiter, però una de les carecterístiques de la societat i de l’art actual és l’absència de límits que demarquin activitats, gèneres o departaments», diu Maciá. Tot i que, reconeix, «mai no he pintat al carrer ni n’he sentit la necessitat», sí que la seva obra efímera ha omplit de color les parets de la galeria SKL de Palma i altres espais com el Museu d’Art Contemporani de Vigo o el de La Corunya.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.