Capdepera aprova amb el vot del PP instar el Govern que acabi el tren
El ple de l'Ajuntament de Capdepera va aprovar, per unanimitat, instar el Govern de les Illes a continuar amb les obres i projectes de reobertura de la línia ferroviària entre Manacor i Artà. La moció, a proposta del PSM-Entesa, va tenir el suport de tot el consistori gabellí; fins i tot el Partit Popular hi va votar a favor.
Son Servera tanca ja el centre al trànsit els caps de setmana i festius
El centre de Son Servera quedarà tancat al trànsit durant els caps de setmana i festius a partir d'aquest mateix dissabte. L' Ajuntament de la localitat ja ha informat als afectats de la posada en marxa d'aquesta mesura. Els veïns tindran una targeta per accedir als seus habitatges a través del sistema de pilons retràctils. Mitjançant aquesta actuació, els residents milloraran la qualitat de vida i es dinamitzarà l'eix neuràlgic de Son Servera.
Encesos amb Bauzá
La decisió del Govern de paralitzar el tren de Manacor-Artà per manca de recursos econòmics aixecà ahir molta de polseguera a la comarca. Són molts els qui han posat el crit al cel i demanen al president, José Ramón Bauzá, que cerqui finançament per tirar endavant "aquest compromís". Els batles de la comarca afectats per la infraestructura, llevat del de Manacor, Antoni Pastor, s'hi han mostrat en desacord. Un dels més indignats és el primer edil de Son Servera, Josep Barrientos (PSOE). Les obres del tren tenen tancat un tram de l'avinguda de Joan Servera Camps que connecta el nucli urbà amb la zona costanera.
Paulí Pallàs es retroba, seixanta-nou anys després, amb el lloc del seu captiveri
Al cap de seixanta-nou anys es retrobava amb el lloc del seu captiveri. El gironí Paulí Pallàs (1920) tornà ahir al matí al Campament dels Soldats del Parc Natural de Llevant. Eren molts records i emocions. Només va necessitar un minut per situar-s'hi i recordar com transcorrien les hores en aquest lloc de reclusió i treballs forçats on va estar tancat durant el règim franquista en els primers anys de la dècada dels 40. El seu únic delicte: lluitar a la Guerra Civil al bàndol de la República.
Recorregut pels valors històrics i culturals del Llevant des del tram tren
Amb l'objectiu de sensibilitzar i donar a conèixer els valors històrics i culturals que es poden trobar a la comarca de Llevant, a més de promocionar l'ús del transport públic, l'Associació de Revitalització dels Centres Antics (ARCA) ha editat una guia del patrimoni històric en el recorregut del tram tren Manacor-Artà amb el suport del Govern balear.
10 anys del campus en català
Fins a 275 estudiants d'arreu del món han viscut, pensat i gaudit en català des de fa 10 anys. N'hi ha que han triat aquesta llengua perquè és "una llengua de passat, present i futur". D'altres ho han fet "pel seu so", perquè "és minoritària" o per "qüestions familiars o laborals". El cert és que aquests universitaris han demostrat que és viva i que es coneix a indrets com Estònia, Sèrbia, Mèxic, Israel, el Canada i l'Índia. El campus universitari de la llengua catalana, organitzat per l'Institut Ramon Llull i el Govern d'Andorra, arriba enguany, amb molta salut, a la desena edició. Des de l'organització fan un balanç molt positiu de la iniciativa. Hi han passat molts d'estudiants que, posteriorment, han tingut un recorregut important en l'àmbit català.
PSOE i UCAP firmen un pacte per “un govern fort i estable”
L'escenari era el mateix, la plaça del Sitjar, just davant l'ajuntament de Capdepera. També era dissabte. Però si fa un mes tot eren cares llargues, ahir tot era alegria. Si fa un mes es dictava condemna, ahir es concedia l'indult. El PSOE i UCAP firmaren públicament el pacte de govern fins al 2015, que té com a objectiu "restablir l'ordre polític i formar un govern fort i estable". La paraula no els agrada: moció de censura. Però no n'hi ha d'altra. Aquest és el mecanisme legal per desbancar l'equip de govern. Ahir el posaren en marxa i aproximadament d'aquí a un mes, si no hi ha contraordre, hi haurà el canvi. El PP serà engegat de l'equip de govern.
PSOE i UCAP trauran el PP de la batlia de Capdepera
Ja està decidit. El PSOE i UCAP trauran el PP de Capdepera de la batlia amb una moció de censura. D'aquesta manera, el pacte signat abans de la investidura i que fou romput per Bartomeu Alzina arribarà a bon port. Avui, a les 10 hores, ambdues formacions signaran l'acord de governabilitat amb la intenció de "donar estabilitat" al municipi. L'acord repartirà la batlia per igual. Els dos primers anys seran per a Rafel Fernández (PSOE) i els dos darrers, per a Gabriel Torres (UCAP). La resta d'àrees també ja s'han distribuït i només queden petits detalls per perfilar.
El PP gabellí mou fitxa per evitar la moció de censura
El Partit Popular de Capdepera també ha decidit moure fitxa per evitar una moció de censura que ja començava a agafar forma. Ara, la junta local ha ofert dos anys la batlia a Unió per Capdepera (UCAP). La proposta s'ha presentat després que el PSOE fes pública la intenció de reprendre la negociació amb UCAP per tirar endavant el pacte signat just abans de la investidura. L'acord fou romput per Bartomeu Alzina i això propicià que els populars obtinguessin la vara de comandament com a llista més votada i quedassin al capdavant d'un govern en minoria. "El que volem és aconseguir un pacte de governabilitat i de futur per al municipi de Capdepera i per als ciutadans. La gent ens ho demana". Així ho explicava a aquest mitjà el batle, Joan Ferrer, per afegir-hi que "UCAP va proposar aquest acord de governabilitat el 24 de juny passat. La junta ho ha estudiat i en conclou que tothom sap que la inquietud política dels dos partits no és altra que aconseguir una màxima gestió política i econòmica". Si la iniciativa prospera, Ferrer serà el primer edil fins al juny de 2013.
La Sala intenta que els afectats rebutgin la demolició del pont
Ahir encara no hi havia decisió dels veïns afectats pel pont del Riuet de Porto Cristo. Queden dos dies perque expiri el termini donat pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears respecte de les propostes oferides per la Sala Contencioas. Es tracta d'unes propostes que preveruen la demolició, inmediata o per setembre, amb obertura al trànsit de vianants o de vehicles.
Remoure el passat per fer memòria
Aquest cap de setmana ha tornat l'activitat al campament dels soldats ubicat al Parc Natural de Llevant. Un grup de voluntaris "remou" el passat per fer memòria històrica de la repressió franquista a Mallorca. L'Associació d'amics del campament ha organitzat una intervenció arqueològica per aprofundir en el coneixement i millorar l'estat de conservació d'aquest indret, que va ser un camp de presoners condemnats a treballs forçats duran el règim franquista a principis dels anys 40. L'objectiu és deixar-ho tot a punt per, amb vista a un futur, poder realitzar-hi una excavació. De fet, l'Associació n'ha sol·licitat un permís al Consell. Així ho va explicar l'arqueòleg Antoni Puig, ànima de l'associació juntament amb l'historiador Tomás Suau, que estan al capdavant d'aquesta intervenció, la qual rep la col·laboració de diversos voluntaris. Les tasques que es duen a terme són una neteja de la vegetació i, a més, es dibuixen els murs. Els instruments emprats són tisores de podar, estris per treure herba i cinta mètrica. És imprescindible que els voluntaris tinguin "ganes de donar un cop de mà". No fa falta que siguin professionals.
Càmping d'Artà: multa de 937.000 a 17.000 €
El càmping de la Colònia de Sant Pere torna a l'actualitat després d'anys de polèmica. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha rebaixant la multa de 937.000 euros dictada pel Consell de Mallorca per la construcció de 88 bungalous prefabricats fins al 17.239 euros.
“Que ningú no pensi que me'n vaig a ca meva”
L'anunci de la moció de censura no ha atura l'encara batle de Campos, Joan Juan (CpC). Ahir era el seu despatx fent feina, firmant papers i atenen els ciutadans. El seu pas per la batlia haurà estat d'allò més breu. Un mes clavat. Està decebut però afirma que té "la consciència molt tranquil·la". També n'està orgullós perquè "amb 20 dies hem aconseguit que la Sala funcioni amb normalitat i tirar endavant alguns projectes que eren urgents".Després de la sorpresa de dimecres, com començàreu el dia?Ben igual. Ningú, ni del PP ni de +Acció, s'ha posat en contacte amb nosaltres. Avui hem començat a organitzar les festes de la Ràpita i fins el dia 11 farem la feina que ens pertoca. Traurem el dia a dia. Pel cap em passa una pregunta sense resposta: Que és el que hem fet malament? Quatre persones sense tenir un acord et voten perquè siguis batle. Ho assumeixes, intentes trobar-hi solucions i 20 dies després, per sorpresa, et posen una moció de censura. Que algú hem digui en què ens hem equivocat.
Capdepera fa justícia
A la fi s'ha fet justícia. Capdepera va recuperar ahir el nom de les 16 víctimes gabellines de la repressió franquista. El cementeri de la localitat ja llueix amb molta "dignitat" una rèplica del mural de la memòria d'en Frau i una placa amb el nom "dels ciutadans que mai no varen deixar de ser-ho. Gent molt bona que va treballar per uns ideals". Fou un acte carregat d'emotivitat, amb parlaments plens de sentiments i amb la presència dels familiars de les víctimes que aproparen als presents les històries viscudes pels seus, històries que escarrufen i que avui es poden contar en veu alta. Més d'un centenar de veïns se sumaren a l'homenatge i a la inauguració del mural. Entre ells, també hi volgué ser present el batle de Capdepera, Joan Ferrer. D'altres assistents foren: Joan Font, Pere Sampol, Margalida Tous i Manel Carmona, com a regidors de la Sala; la presidenta i el vicepresident de l'Associació Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver i Manel Suárez, entre molts d'altres sensibilitzats en la recuperació de la memòria històrica.
Un guardó ben just per la solidaritat
La solidaritat sempre té el seu premi. Començar a inculcar-la des de l'escola és fonamental perquè els nins creixin amb aquests valors i apostin per contribuir a fer un món més just. Sant Francesc d'Assís de Manacor ha estat reconegut com el primer "Col·legi per al comerç just" de Balears i el tercer d'Espanya. Un guardó concedit per l'organització estatal Comerç Just Idees i que s'emmarca dins el programa europeu "Ciutat Comerç Just".
SOS al Consell i al Govern per salvar el pont del Riuet
Ja no queda pràcticament gens d'esperança de salvar el pont del Riuet de Porto Cristo. Així ho ha dit el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB). S'ha d'esbucar per l'impacte visual i l'Ajuntament de Manacor ho ha de complir. Ahir a primera hora del matí, es va convocar una reunió urgent amb el batle, Antoni Pastor; els tècnics de la Sala; el regidor d'Urbanisme, Llorenç Bosch, i el delegat de la zona costanera, Joan Gomila, per analitzar la darrera providència i interlocutòria del TSJIB. La Sala acollia amb molta "impotència", "preocupació" i "decepció" aquesta ordre del Tribunal. La primera vara, Antoni Pastor, anunciava que s'hi presentarà recurs de súplica, però això no aturarà la demolició.
Artà agraeix la intensa tasca de les monges
Després de 28 anys al capdavant de la Residència d'Artà, les monges de la Caritat deixaven la llar a principis de juny. Han dedicat gairebé tota una vida a cuidar la gent gran del poble i s'han fet estimar per tots els veïns. La seva tasca ha estat molt valorada tant pels usuaris de la residència com per les famílies. Per això, el poble d'Artà els reté un petit homenatge, a fi d'agrair-los la dedicació a la gent gran del municipi. El 3 de juny es va fer una missa en honor seu i l'Ajuntament els va lliurar uns obsequis. Va ser un acte senzill, però també molt emotiu i que va omplir el pati de la residència. El poble va demostrar d'aquesta manera l'estimació que sent cap a aquestes monges de la Caritat. Inicialment, hi havia quatre monges que feien feina a la residència. Una d'elles va partir cap a Palma i a final d'any va morir sor Isabel, que n'era la directora. La seva defunció va deixar un gran buit. Llavors les dues monges que quedaven varen anunciar la intenció d'anar-se'n
El naufragi del Golea, en aigües gabellines, reviu 80 anys després
El 25 de maig de l'any 1931, el Golea, un vaixell correu francès sortia de Portvendres rumb cap a Alger amb 362 passatgers i 200 tones de mercaderia. Mai no va arribar a port. Conta la llegenda que aquell dia una boira espessa feia dificil albirar el cap de Formentor.
Son Servera ja té a l'abast l'Administració electrònica
Els veïns de Son Servera ja poden emprar l'Administració electrònica. Des de fa dues setmanes, el registre telemàtic de l'Ajuntament ja és una realitat. Així, els serverins poden fer les seves gestions a través d'internet i també les gestories poden realitzar les tramitacions dels veïns on-line d'una manera còmoda i ràpida. S'hi pot sol·licitar la bonificació de l'impost de béns immobles, la devolució d'ingressos indeguts o el fraccionament de deutes.
Alzina: “Estic content de no haver-me traït”
Amb un semblant molt seriós, Bartomeu Alzina va registrar ahir al matí la renúncia a l'acta de regidor de l'Ajuntament de Capdepera. Després dels darrers esdeveniments, ha decidit partir perquè "ja n'hi ha prou d'especulacions. Jo som coherent amb les meves decisions". Segons explicà, se'n va "decebut de la política", del PSOE, però "amb la consciència molt tranquil·la perquè no m'he traït a mi mateix". Alzina ha estat el protagonista aquests darrers dies de la polèmica sorgida dissabte passat, quan va decidir fer enrere en l'últim moment el pacte UCAP-PSOE, que va permetre que el PP, com a llista més votada, assolís el govern. Bartomeu Alzina es mostrà molt dolgut amb el PSOE. Dilluns va presentar la renúncia a secretari del partit, del qual també ara s'ha donat de baixa. "Se m'ha tractat com un titella. No tot s'hi val en política i aquest pic el lema del meu expartit ("primer les persones") no s'ha complit, perquè han posat el partit per damunt les persones".
- Com serà la nova plaça Major de Palma?
- L'hoteler Miquel Fluxà, el primer mallorquí a la llista Forbes dels més rics del món
- Impugnaran tres convocatòries de l'Ajuntament de Palma perquè vulneren els drets lingüístics dels ciutadans catalanoparlants
- PP i Vox, en contra de reclamar un impuls formal davant el Parlament Europeu per a l'oficialitat del català
- Mònica Terribas participa en un debat a Campos sobre el periodisme d'investigació i 'El minuto heroico'