Reciclar la publicitat electoral, un gest políticament correcte
Qualsevol campanya electoral comporta una gran quantitat de doblers en propaganda, però avui en dia hi ha partits d'àmbit local que han demostrat que reciclar tota aquesta publicitat es pot convertir en un gest políticament correcte. Aquest és el cas d'Es Grup, partit de Capdepera que ha reciclat totes les pancartes emprades en les eleccions de maig d'enguany i les ha convertides en bosses reutilitzables.
El Consell insta Capdepera a refer l'aljub destruït el 2010
El Consell de Mallorca ha instat l'Ajuntament de Capdepera a "dignificar la història de l'aljub de la font del Claper" de la plaça Orient, que va ser destruït a principi de 2010 arran de les obres d'embelliment del carrer del Port. Els tècnics de patrimoni històric conclouen que "s'ha de reconstruir el coll al seu emplaçament amb una placa o inscripció que informi de tot el procés".
El Llevant, de nou en marxa pel retorn del tren
"Estam en marxa i hi continuarem per demanar que el tren es posi en funcionament, ja!". Amb aquesta declaració d'intencions, batles i regidors de la comarca del Llevant signaren ahir horabaixa, en un acte públic que va tenir lloc a l'ajuntament de Son Servera, el manifest pel tren de Llevant 2011, impulsat amb la plataforma per deixar constància que "la comarca és un clam pel tren". El teixit social i polític s'ha unit per fer més pressió i perquè la recuperació de la línia ferroviària Manacor-Artà sigui aviat una realitat. En el manifest es repassa la història del tren i les vicissituds viscudes al llarg dels darrers anys. Així, es demana que es reprenguin les obres del tren tram i que s'exigeixi el compliment del conveni ferroviari. A més a més, es reivindica que es renegociï amb el Ministeri de Foment les aportacions anuals i que es faci un calendari real per a la finalització de la línia fins a Artà i la continuació fins a Cala Rajada.
Doblers de Madrid per a la torre Nova
La torre Nova del Cap Vermell a la fi serà restaurada. Ha estat un llarg camí, amb contínues reivindicacions que ara han donat resultat. Capdepera recuperarà ben aviat una part del seu patrimoni, que actualment es troba en perill. Serà gràcies a la subvenció procedent de Madrid, que es materialitzava ahir. Rafel Fernández (PSOE), batle de Capdepera, va ser present al Ministeri de Foment i va signar el conveni de col·laboració amb el ministre José Blanco, mitjançant el qual el Govern central dóna 65.729 euros per rehabilitar la torre de defensa costanera. La subvenció va ser aprovada el dia 22 de març passat, a través de l'1% cultural que es destina a actuacions sobre el patrimoni històric i que suposa el 75% del cost total de l'obra, que arriba als 87.639 euros. Blanco va firmar altres convenis, que suposen una inversió total d'11,7 milions d'euros. En la seva intervenció, el ministre explicà que "el programa de l'1% cultural suposa la participació del Ministeri de Foment en l'important deure constitucional que tenim tots els poders públics a l'hora de garantir la conservació.
La regeneració de cala Agulla, “fora de projecte”
La regeneració de la platja de cala Agulla -impulsada per la Conselleria de Turisme- amb arena procedent de canteres de la zona continua generant opinions molt diverses. Ara és Es Grup, partit a l'oposició de Capdepera, el que ha denunciat que "s'ha abocat arena a la zona de l'entrador, que no figura al projecte". El portaveu de la formació, Mateu Melis, explica que, segons el projecte del Govern, i una vegada vist els diferents plànols, "hem comprovat que només hi havia dues zones per fer la regeneració: la primera, devora el pi de les vegues; i l'altra, devora la passarel·la al costat al quiosc. Ara també hem trobat arena a l'entrada, devora la primera línia".
Un complex hoteler recrearà un poble mallorquí a Canyamel
El nucli costaner de Canyamel ha estat elegit per acollir un complex hoteler de luxe que serà la recreació d'un poble mallorquí aixecat a partir de l'arquitectura tradicional de l'Illa. El projecte, que s'ubicarà a la urbanització Atalaya, ha estat impulsat pel grup Cap Vermell i suposa una inversió d'uns 100 milions d'euros. El capital és cent per cent àrab. L'operador d'aquest resort serà la cadena internacional Hyatt Internacional i serà un Hyatt Park, que és de gran luxe. La inversora ara n'ha presentat un estudi de detall a l'Ajuntament de Capdepera per poder obtenir la llicència i començar a construir el complex a fi que pugui ser operatiu l'any 2014. Així ho explicava Antoni Mir en nom de la promotora. El projecte ja s'ha presentat al president del Govern balear, José Ramón Bauzá , que des del principi es mostrà favorable a aquesta inversió destinada a un turisme de luxe.
Reneix la Plataforma pel tren de Llevant per exigir al Govern que n'acabi el traçat
La Plataforma pel tren va néixer fa uns anys per lluitar perquè la recuperació de la línia ferroviària Manacor-Artà fos una realitat. Després de 13 anys de reivindicacions i vuit marxes pel tren, ho varen aconseguir. L'anunci del Govern del PP de la paralització de les obres del tram tren ha tornat a reactivar aquest col·lectiu, que ha unit forces per exigir a l'Executiu autonòmic que es reprengui el projecte, com també per instar el Govern central al compliment del Conveni ferroviari. Es va reunir dilluns a Son Servera per començar a fixar un calendari de mobilitzacions. La plataforma està integrada per gent des de Felanitx fins a Cala Rajada. La primera de les accions que s'ha duit a terme ha estat iniciar una recollida de firmes i ja n'hi ha més d'un miler. La setmana que ve mantindran una trobada amb els cinc batles dels municipis afectats per la paralització de les actuacions: Sant Llorenç des Cardassar, Son Servera, Artà, Capdepera i Manacor. L'objectiu és rebre suport per reclamar que acabin el traçat.
La barreja de nacionalitats tenyeix de color, aromes
Cala Rajada es va tenyir ahir de color en l'Encontre de cultures del món, una trobada lúdica organitzada per l'Ajuntament de Capdepera dins el programa de dinamització turística i que té com a objectiu oferir als visitants un ampli ventall d'activitats a fi que el municipi tingui més atractiu. Una amalgama de nacionalitats omplí de festa, de música i de ball el centre del nucli costaner. Veïns i turistes anaren al centre cultural Cap Vermell per gaudir d'una sèrie d'actes que mostraven un petit bocí de món.
Objecte volador identificat al parc
El Parc Natural de Llevant és un espai natural únic, sobretot pels investigadors. Ofereix una vegetació molt extensa, acull diferents espècies, té mar i muntanya i, per tot això, es converteix en un interessant camp d'estudi. Aquesta setmana, l'Arenalet i els Oguers, ubicats en el Parc Natural, han estat elegits com a escenari per provar un pioner robot volador que serveix per captar dades de l'ecosistema i poder fer una acurada gestió del medi, alhora que optimitzar recursos.
Sant Llorenç defensa el català
L'Ajuntament de llorencí, amb el vot en contra del Partit Popular, es va posicionar a favor que el coneixement del català sigui un requisit per accedir a l'Administració autonòmica. L'equip de govern (Grup Independent de Son Carrió, PSOE, AGIN) i el PSM, a l'oposició, instaren l'Executiu a "promoure les mesures necessàries per restablir el català en el lloc que li correspon com a llengua pròpia de les Illes i a garantir que tota la població la conegui i sigui considerada com un dels elements identificadors de la nostra societat". La moció va ser presentada pel PSM i rebé el suport de l'equip de govern, però el Partit Popular va defensar, en cos i ànima, que "la campanya del PP incloïa que el català fos un mèrit i no un requisit". Els populars es varen engrescar en un debat tens, amb expressions com "que es deixi fer el tema de l'idioma", "el català ja l'entén tothom", "sembla que vivim als anys 60". També acusaren el PSM de "fer demagògia". Alhora, el PP entén que "el més important és la professionalitat".
La variant quedarà llesta a final d'any
La reivindicada variant de Son Servera estarà totalment acabada a final d'any. Manca enllestir una sèrie d'elements viaris per posar punt final a un projecte que ha tingut un cost de prop de 10,5 milions d'euros. El mes de maig, i a petició de l'Ajuntament de Son Servera, la via de circumval·lació entrà en funcionament de manera provisional per evitar la congestió del trànsit dins el nucli urbà -davant l'inici de la temporada turística-, per una banda i per l'altra, a causa de l'inici de les obres del tren tram, ara paralitzades i que provocaren que es tallàs una part de l'Avinguda. Durant tot l'estiu, les obres han estat aturades, ja que, en ser una via molt transitada, hauria provocat col·lapses circulatoris. Però ara, durant el mes de setembre, es tornen a reemprendre. Així ho varen assegurar fonts del Consell de Mallorca, que anunciaren que serà a final d'any quan la nova via estigui a ple rendiment.
S'ha acabat l'incivisme
El municipi serverí ha decidit preservar l'espai públic com un lloc de convivència i civisme perquè els ciutadans puguin gaudir d'un municipi net, segur i habitable. L'Ajuntament, amb l'objectiu d'evitar o de minimitzar els comportaments incívics, ha aprovat una ordenança restrictiva que preveu sancions dures contra els comportaments que pertorbin la convivència. L'àmbit d'aplicació afecta tots els espais públics des de vies fins a carrers, passeigs, zones verdes, parcs i platges. Des de fa mesos, el Consistori serverí treballa en aquesta ordenança per "millorar les condicions de vida dels ciutadans i inculcar els principis bàsics de respecte mutu, solidaritat i tolerància".
Un viatge des de l'escola cap a la nostra prehistòria
Un suggerent viatge a la prehistòria, conèixer com era la vida quotidiana en un poblat talaiòtic, quins eren els costums dels pobladors, com era la seva alimentació, com passaven el temps... és, en el present, una realitat en el nucli costaner de s'Illot. Acostar-se a aquest poblat talaiòtic, situat en el terme municipal de Sant Llorenç, vora la costa, suposa una immersió a la cultura talaiòtica. Aquesta és la proposta que s'ofereix des del centre de visitants, situat al costat del jaciment, obert l'estiu de 2009 i pel qual han passat milers de persones i moltes escoles, ja que és una excel·lent oportunitat perquè els més joves puguin gaudir en directe d'aquest retorn al passat. Ara, coincidint amb el nou curs escolar, es torna a activar la promoció de visites guiades al jaciment i una àmplia oferta d'activitats didàctiques. El poblat talaiòtic de s'Illot és un dels jaciments més importants d'aquesta cultura de Mallorca, una cultura que introduí unes construccions tan majestuoses que han sobreviscut i es conserven en els nostres dies, tot conformant un paisatge singular.
La regeneració no convenç
La reivindicada regeneració de cala Agulla no ha agradat a tothom. A primer cop d'ull, s'aprecia que l'arena transportada a principis de setembre no és del mateix color que la que hi havia i que tampoc no té la mateixa textura. Els tècnics de Turisme han defensat que amb el temps, quan es mescli definitivament i quan li hagi pegat el sol, serà igual. Aquesta explicació no ha convençut a tothom i a mesura que passen els dies se senten veus discordants.
Artà, net com una patena
Davant les constants queixes veïnals envers la recollida de fems i la neteja diària, l'Ajuntament d'Artà ha impulsat un pla per aconseguir que el municipi llueixi net com una patena. Així, s'han adoptat una sèrie de mesures que abasten des d'una campanya d'informació molt àmplia fins a la imposició de sancions a qui no compleixi la normativa. També s'ha obert un apartat a la pàgina web municipal perquè els ciutadans puguin fer arribar totes les incidències ocasionals relacionades amb la recollida de fems i la neteja.
La Sala pren mesures per facilitar l'accés a l'institut serverí
El Govern i l'Ajuntament de Son Servera s'han posat d'acord per facilitar l'accés de pares i estudiants fins a l'institut de Son Servera, ara tallat per les obres de recuperació de la línia ferroviària. A Son Servera hi ha molta crispació d'ençà de la paralització de les obres del tren. Ara, davant l'inici del curs escolar, ha crescut la preocupació, ja que el centre escolar es troba ubicat al polígon, per on es desvia el trànsit, i es tem que hi pugui haver un gran caos circulatori. Per evitar-ho, està previst que avui es retirin les tanques des de la rotonda fins al centre escolar i fins al poliesportiu, per tal que la gent hi pugui accedir directament. Es tracta d'unes mesures provisionals fins que el Govern prengui una decisió sobre la reobertura d'aquesta carretera, que connecta el municipi amb la zona costanera -el problema candent que hi ha en l'actualitat.
Son Servera fa pinya per obrir la carretera
El s veïns es personaren al ple i desplegaren una pancarta a favor del tren. Els polítics, també del PP, s'hi sumaren. Son Servera va demostrar ahir que és possible deixar de costat els colors polítics per un objectiu comú: defensar el benestar dels ciutadans. En un ple extraordinari duit a terme ahir migdia, tots els partits polítics que integren el Consistori, inclòs el PP, votaren a favor de la proposta de l'equip de govern (PSOE-Independents-CxI) d'exigir al Govern balear que restableixi les obres del projecte de reobertura del tren de Llevant en el tram de carretera que enllaça Son Servera amb la zona costanera. La localitat és una de les més afectades per la paralització d'aquesta actuació, que "ha perjudicat greument tots els ciutadans".
Cala Agulla millora la imatge a l'espera de la regeneració total
Era ben de matí, però a cala Agulla ja hi havia una activitat frenètica. La platja gairebé era buida i un camió especialitzat de gran tonatge transportava l'arena acumulada des de fa uns dies al pàrquing fins a una zona rocosa. Començava una petita i reivindicada regeneració per millorar la imatge d'aquesta malmesa cala d'ençà del temporal de novembre de 2001. Sobre les sis del matí, els operaris de Tragsa començaven a fer feina. De mica en mica, l'arena s'anava abocant damunt les roques en una zona de roques tancada als banyistes. La veritat és que a aquestes hores encara hi havia poca gent a la platja, però alguns s'apropaven a veure què hi passava, mentre altres, sobretot turistes, aprofitaven el poc moviment que hi havia i es delectaven amb l'aigua clara i transparent que ahir oferia cala Agulla. Es tracta d'una petita actuació impulsada per la Conselleria de Medi Ambient i que està previst que es perllongui fins demà.
Son Servera s'estreny ben fort la corretja
L'Ajuntament de Son Servera ha decidit estrènyer-se ben fort el cinturó davant la crisi econòmica i ha posat en marxa un gran pla d'austeritat que li permetrà estalviar al voltant d'un milió d'euros anuals. L'objectiu és minvar el dèficit i reduir el termini mitjà d'espera per al pagament dels proveïdors. Es tracta d'una iniciativa que afecta diversos àmbits, com l'esportiu, Medi Ambient, Personal i Mobilitat, entre altres qüestions com una pujada de taxes. Així ho explicava el batle de la localitat, Josep Barrientos. "Hem decidit tirar endavant una política d'estalvi molt important, atesa la situació actual. Hem de prioritzar, reduir les despeses per acabar amb el dèficit i poder pagar totes les factures endarrerides. Les empreses han de cobrar en els terminis legals. S'han de fer molts d'esforços, però val la pena", afirmà. Així, una de les primeres decisions que ha pres el Consistori serverí ha estat reduir el servei del bus urbà que connecta tots els nuclis del municipi.
Son Servera mourà guerra si no hi torna el tren
La via principal que uneix Son Servera amb Cala Millor està tancada per les obres del tren. "No tenim tractors, però sí busos i cotxes, i no descartam plantar-nos a les portes del Consolat per exigir al Govern que restableixi la normalitat circulatòria a Son Servera. El poble està xapat en dos per les obres del tren. És un autèntic desastre. Estam molt perjudicats. El que demanam és que les obres s'acabin ara mateix". Aquesta és l'advertència que ha fet el batle de Son Servera, Josep Barrientos, que està molt indignat per l'anunci del Govern de paralitzar el projecte de recuperació de la via ferroviària.
- Discriminació lingüística a l'aeroport de Palma: «Aquí se habla español, no catalán»
- Denuncien els atacs als drets lingüístics a l’Ajuntament de Palma i exigeixen que es restitueixi el català com a requisit a l’administració
- Tomeu Martí respon a les pressions i amenaces de Vox
- L’entrenador del Mallorca, Jagoba Arrasate, convida a participar a l’Acampallengua
- L'hoteler Miquel Fluxà, el primer mallorquí a la llista Forbes dels més rics del món