La propietat de l'hotel Son Moll el vol fer de nou
La propietat de l'hotel Son Moll, S'Entrador SL, ha presentat a l'Ajuntament de Capdepera aquesta setmana un projecte de demolició de l'establiment turístic que es va esbucar el 16 de desembre de 2008 i que va provocar la mort de quatre treballadors. La propietat vol tomar l'edifici i fer-lo de bell nou amb la mateixa altura que té actualment: nou plantes. La intenció de la constructora és fer-hi un nou hotel amb categoria de quatre estrelles. La petició de demolició s'acull a la llei de 16 de juny d'enguany de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a les Balears de la Conselleria de Turisme, que preveu aquesta possibilitat. Aquesta normativa permet la modernització dels establiments per potenciar la desestacionalització o millorar la seguretat i l'accessibilitat o sostenibilitat ambiental de l'edifici. S'hi exigeixen una sèrie de requisits, un dels quals és que disposi d'una autorització turística. Aquest és el tercer projecte de rehabilitació de la infraesturcutura que presenta l'empresa. L'any passat ja entrà una petició per reemprendre les obres de reforma acollint-se al decret Nadal. Ara s'acull a la nova normativa que regula els edificis fora d'ordenació.
Ja fa un any de la tragèdia
Avui fa un any rodó de la tragèdia de l'hotel Son Moll de Cala Rajada, que es trobava en reformes i sense llicència d'obres. En el sinistre, hi perderen la vida quatre treballadors de la construcció. Fou una jornada de pluja, de vent fort i de fred, talment com el temps que ha fet aquests dos dies passats. L'esbucament es va produir aproximadament a les 8.45 hores, en un moment en què molts dels empleats havien abandonat l'edifici perquè se n'havien anat a berenar. Aquesta circumstància hi evità més desgràcies. Pel que sembla, el temporal de les darreres hores i la precarietat de les obres varen provocar l'enfonsament de l'immoble. Una allau de bombers d'Artà, Manacor, Felanitx, Llucmajor, Sóller i de Palma, ambulàncies de la Direcció General d'Emergències del Govern balear, la Policia Local de Capdepera i la Guàrdia Civil hi feren acte de presència.
Principi d'acord per indemnitzar amb 1,6 milions a les víctimes de l'hotel Tívoli
L'hotel Tívoli s'enfonsà el 2001. Els advocats i l'acusació particular han arribat avui a un principi d'acord per indemnitzar amb 1,6 milions d'euros les sis víctimes de l'ensorrament de l'hotel Tívoli el 2001, que va causar la mort a dos obrers i ferides a uns altres quatre -a un d'ells de caràcter greu. El judici que s'havia de celebrar aquest matí al Jutjat Penal número 1 de Palma s'ha posposat a demà davant de la proximitat d'un acord entre l'acusació i els advocats dels sis acusats: el promotor i propietari de l'hotel, el constructor, l'arquitecte, l'aparellador, l'arquitecte tècnic autor del pla de seguretat i salut i l'administrador del servei de prevenció. L'hotel Tívoli, ubicat al carrer Lisboa de la Platja de Palma, es va esfondrar el 19 de desembre de 2001 mentre estava sent reformat.
La propietat de l'hotel Son Moll vol reprendre les obres
Les obres es varen aturar l'endemà de la tragèdia. Foto: Arxiu La propietat de l'hotel Son Moll, l'entitat s'Entrador SL, ha presentat un projecte a l'Ajuntament de Capdepera per poder reprendre les obres de remodelació de l'establiment turístic que es va esbucar el passat 16 de desembre i que provocà la mort de quatre treballadors. S'Entrador SL vol continuar amb la reforma tot i que les obres tenen un expedient d'infracció urbanística obert i el tema és en mans dels jutjats de Manacor a l'espera d'una resolució judicial i d'un informe pericial que en determini les causes de l'esfondrament. La propietat també s'acull al decret Nadal per poder remodelar l'hotel i augmentar la categoria per tal de passar de tres a quatre estrelles. Quan es va produir la tragèdia, l'edifici no tenia la llicència pertinent, ja que mancaven una prèvia de Turisme i una de Costes.
Ja passam per l'hotel Son Moll!
Mamballetes, rialles i, fins i tot, algun bar posà la música més alta, tot s'hi valia. Era el moment en què la Guàrdia Civil retirava el precinte als carrers del voltant de l'hotel Son Moll de Cala Rajada, a Capdepera. Quan gairebé es compleix mig any de l'esfondrament que causà la mort a quatre treballadors, ahir la jutgessa de Manacor que instrueix el cas donà permís per aixecar-ne el precinte després que l'hotel hagi quedat del tot apuntalat.
“Esbucau l'hotel Son Moll, ja!”
"Esbucau l’hotel Son Moll, ja!". Sota aquest lema ha nascut a Capdepera una plataforma de joves amb l’objectiu de lluitar per una causa: "Que desaparegui l’hotel que ha costat la vida a quatre persones per no haver fet les coses com pertoca". Així s’han organitzat a través del Facebook i, a més, han iniciat al carrer una recollida de firmes amb aquesta finalitat.
La jutgessa de Son Moll impedeix informar del cas
La tragèdia de l’hotel Son Moll de Capdepera, en la qual moriren quatre treballadors, s’està investigant al Jutjat d’Instrucció 2 de Manacor sota els mateixos paràmetres del secret sumarial. Però, en realitat, aquesta protecció sobre les diligències no existeix o no ha estat decretada per la titular del Jutjat.
“Encara tenc la por dins el cos”
Foren testimonis de la tragèdia en primera línia. Encara tremolen quan en parlen. "Si hi haguéssim estat uns segons més, hi hauríem quedam sepultats". L’únic que volen és oblidar-ho i continuar endavant. Però això és molt difícil i haurà de passar temps perquè deixin de pensar-hi. Quatre companys de feina perderen la vida al seu costat. Alguns dels treballadors de l’hotel Son Moll, que visqueren l’ensorrament en primera persona, prestaren ahir declaració als jutjats de Manacor.
Fiança de 2,8 milions
La jutgessa de Manacor, instructora del cas relatiu a la tragèdia de l’hotel Son Moll, en la qual moriren quatre treballadors de l’establiment el 16 d’octubre passat, ha dictat un acte pel qual determina una fiança de responsabilitat civil d’1,4 milions d’euros per a cada un dels principals imputats: l’arquitecte Arturo Vila i l’aparellador José Luis Pujol.
Mà dura a Capdepera contra les obres sense llicència
No volen que la història es repeteixi. Després de la tragèdia de l’hotel Son Moll, l’Ajuntament de Capdepera es va comprometre a actuar de manera contundent a l’àrea d’Urbanisme. Ara, aquesta contundència anunciada ja és oficial amb el precintament de les obres de reforma de l’hotel Cala Gat, que s’estaven duent a terme sense la llicència pertinent. Es tracta d’un establiment de quatre estrelles ubicat a la zona costanera.
Solucions, i aviat!!!
Volen solucions, i ben aviat. Hotelers, veïns, propietaris de bars i diferentes associacions han fet pinya per aconseguir que Cala Rajada aquest estiu no pateixi les consequències de la tragèdia de l’hotel Son Moll. Des de dia 16 de desembre, en què es va produir l’esfondrament de la tercera planta de l’hotel Son Moll, les obres estan precintades per ordre judicial. Ningú no s’hi pot atracar i el carrer del Tritó està tancat.
No hi haurà presó per als imputats pel cas Son Moll
La jutgessa de Manacor instructora de la tragèdia de l’hotel Son Moll de Capdepera, en la qual van morir quatre treballadors després de l’ensorrament de l’establiment el 16 de desembre passat, ha dictat un acte en el qual rebutja enviar a la presó l’arquitecte Arturo Vila i l’aparellador José Luis Pujol, tal com demanava una de les acusacions, representada pel bufet Pomar.
El batle se salva
"Per coherència a les nostres idees, que fugen de qualsevol radicalisme, i per mirar pel futur de Capdepera no votarem a favor de la reprovació de l’equip de govern. Ens hi abstindrem d’una manera responsable, no per no banyar-nos, sinó prioritzant, davant els tràgics incidents ocorreguts, l’estabilitat i la tranquil·litat política a l’Ajuntament de Capdepera".
El pacte continua a Capdepera
El pacte de govern a l’Ajuntament de Capdepera continuarà almenys "fins que hagin passat les festes", quan els cinc grups polítics implicats –PSOE, UCAP-UM, EU- Els Verds i PSM-Entesa– es tornaran a asseure per debatre la situació "amb serenor". A les set del vespre, el Consistori gabellí centrava tota l’atenció, però els protagonistes triaren a darrera hora un altre escenari, la seu d’UCAP-UM.
Negligència vs accident
Els investigadors analitzen les proves i cerquen més informació per tal de poder elaborar l’informe sobre les causes de l’esfondrament d’una part de l’hotel Son Moll de Cala Rajada, però sembla que la clau de tot plegat serà esbrinar si al darrere de la tragèdia hi hagué una negligència o més aviat fou un accident provocat pels dos dies de pluja.
La burocràcia no n'és excusa
La burocràcia no pot servir d’excusa per actuar fora de la llei. Aquest és el missatge que llançà ahir el Govern a l’hora de valorar l’accident mortal que es produí dimarts a les obres dins l’hotel Son Moll de Cala Rajada (Capdepera), que es realitzaven sense la preceptiva llicència municipal.
L'arquitecte admet que ordenà apuntalar un mur en mal estat
L’arquitecte creador del projecte de reforma de l’hotel de Cala Rajada que s’esfondrà aquest dimarts i causà la mort de quatre obrers, Arturo Vila, reconegué davant la jutgessa que havia vist un mur l’estat del qual no li agradà i que ordenà al responsable d’obra que l’apuntalàs.
Un adéu de llum i flors
Prop d’un miler de persones es concentraren ahir a la plaça dels Pins de Cala Rajada per retre homenatge a les quatre víctimes de l’esbucament d’una part de l’hotel Son Moll dimarts passat. La convocatòria, espontània i per telèfon mòbil, dugué fins a la plaça un miler d’amics, familiars, coneguts, veïns i companys de feina de José Manuel Fernández Ciri, Ahmida Tahriqui, Ismael Rodríguez i Mohamed Zanani, els quatre treballadors que moriren en el sinistre.
Un poble i mil veus de condol
L’església parroquial de Sant Bartomeu va ser l’escenari en què el poble de Capdepera acompanyà la família i els amics de José Manuel Fernández Arquellada, una de les quatre víctimes mortals que causà l’esfondrament d’una part de l’hotel Son Moll de Cala Rajada. El temple s’omplí ben aviat d’amics, familiars, coneguts i veïns del difunt que volgueren dir acomiadar José Manuel.
Llibertat sense fiança per als tres detinguts
El cap d'obra, Juan Bonet, i en segon terme l'arquitecte de la reforma. Foto Alejandro Sepúlveda. La jutgessa Martina Mora decretà ahir la llibertat sense fiança per als tres detinguts per la mort de quatre treballadors en l’esfondrament de l’hotel Son Moll, a Cala Rajada. L’arquitecte Arturo Vila, l’aparellador Joan Lluís Pujol i el cap de l’obra, Joan Bonet, declararen davant la titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Manacor durant gairebé vuit hores. La jutgessa mantingué per als tres acusats la imputació per un delicte d’homicidi imprudent i per un altre contra els drets dels treballadors. La jutgessa sotmeté els tres detinguts a un dur interrogatori i volgué saber quines feines realitzaven els treballadors a l’hotel quan s’hi produí la catàstrofe. Vila, Pujol i Nebot arribaren engrillonats als jutjats de Manacor, devers les 16.30 hores i enmig d’una gran expectació mediàtica.
Tres detinguts per la mort dels quatre obrers
Amics de les víctimes, ahir, a Capdepera. Foto: J. Bastida. Tres detinguts i un total de set imputats. Aquest és el balanç de les primeres diligències policials i judicials obertes arran de la tràgica mort de quatre obrers que treballaven en la reforma de l’hotel Son Moll, a Cala Rajada. El sinistre ha impulsat una investigació per delictes d’homicidi per imprudència i contra els drets dels treballadors, tot i que l'empresa propietària de l'hotel diu que es complia la legalitat en matèria de seguretat laboral. Els tres detinguts són els responsables de l’obra: l’arquitecte, Arturo Vila; l’aparellador i coordinador de seguretat, Joan Lluís Pujol; i l’encarregat de les obres, Joan Bonet, arrestats per ordre de la jutgessa instructora número 2 de Manacor, Martina Mora. Està previst que els detinguts passin avui horabaixa a disposició judicial als jutjats de Manacor, segons han revelat fonts judicials.
Detenen els responsables de les obres on moriren quatre obrers a Capdepera
Un moment de les tasques de recerca dels desapareguts a Cala Rajada. Foto: G.M. Ahir a la nit, la Guàrdia Civil de Balears va detenir a tres individus per ser els presumptes responsables de l'ensorrament de l'Hotel Son Moll en el qual van morir quatre treballadors i on s'estaven realitzant, sense llicència, treballs de rehabilitació. Aquests són l'arquitecte l'aparellador i el cap d'obres de l'hotel. El sinistre deixà, a més, diversos ferits. Així mateix, avui han prestat declaració els propietaris de les dues empreses adjudicatàries de la reforma que han quedat en llibertat, així com el promotor i propietari de l'establiment. El Fiscal Coordinador de Sinistralitat Laboral, juntament amb la jutge d'Instrucció de Manacor de guàrdia s'ha desplaçat avui fins l'hotel sinistrat per fer-hi una inspecció ocular, acompanyats d'especialistes, per esbrinar els motius de la tragèdia i depurar les responsabilitats.
“De miracle, he pogut salvar-me”
Tornaren a néixer i no podran oblidar-ho fàcilment. Salvaren la vida per segons. Entre plors i laments, els que ahir aconseguiren sortir sans de l’esfondrament de l’hotel Son Moll explicaven el mal moment que havien passat. Una de les primeres persones que va poder abandonar l’hotel va ser Antoni Sureda, un jove que, curiosament, ahir havia començat a treballar a l’obra.
Tres dies de dol
Les mostres de condol arribaren ahir des de moltes de bandes. Eren molts els que compartien la ràbia i el dolor per la tragèdia. La notícia era molt dura i qui més qui manco es volia solidaritzar amb els familiars de les víctimes. L’Ajuntament de Capdepera es va sumar al dolor i convocà ahir a les 17 hores un ple extraordinari per decretar-hi tres dies de dol. Cada dia es durà a terme un minut de silenci a les 12 del migdia.
“No tenien llicència d'obres”
Noves dades s’afegeixen al banyat de la tragèdia d’ahir a Cala Rajada. En el marc d’una roda de premsa convocada a corre-cuita per l’equip de govern de l’Ajuntament de Capdepera, el batle, Bartomeu Alzina, informà que l’Hotel Son Moll no disposavade la llicència d’obres corresponent per dur a terme la reforma de l’edifici que s’hi executava. "No tenien permís d’obres tot i que havien presentat un projecte de reforma de l’hotel.
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc