Tres detinguts i un total de set imputats. Aquest és el balanç de les primeres diligències policials i judicials obertes arran de la tràgica mort de quatre obrers que treballaven en la reforma de l’hotel Son Moll, a Cala Rajada. El sinistre ha impulsat una investigació per delictes d’homicidi per imprudència i contra els drets dels treballadors. Els tres detinguts són els responsables de l’obra: l’arquitecte, Arturo Vila; l’aparellador i coordinador de seguretat, Joan Lluís Pujol; i l’encarregat de les obres, Joan Bonet, arrestats per ordre de la jutgessa instructora número 2 de Manacor, Martina Mora. Vila, Pujol i Bonet dormiren ahir per segona nit consecutiva als calabossos de la Comandància de la Guàrdia Civil a Palma, on es negaren ahir dematí en ser interrogats pels investigadors de la Policia.
Està previst que els detinguts passin avui horabaixa a disposició judicial al jutjat d'instrucció número 2 de Manacor, segons han revelat fonts judicials. A més, aquestes han explicat que la inspecció ocular que es realitzà ahir tenia com a principal objectiu conèixer el terreny on es produiren els fets, molt important per realitzar els pertinents informes.
L’arquitecte i l’aparellador foren assistits pel misser Gabriel Garcías, que anà a l’edifici policial acompanyat de les dues esposes d’ambdós professionals. Durant la jornada d’ahir, a la caserna de la Guàrdia Civil també s’hi dirigiren les altres quatre persones imputades en el cas, amb els seus advocats respectius. D’una banda, la propietària i promotora de les obres, Antònia Serrano, i la seva neboda i administradora de facto de l’hotel, Rosalía Vidal Serrano. Ambdues foren assistides per Carolina Ruiz, del bufet de missers de Miquel Capellà.
A més, ahir també hagueren d’anar a declarar davant la Policia dos imputats més, els constructors de la UTE responsable de les reformes, Bartomeu Estelrich i Rafel Febrer. Hi arribaren acompanyats pel misser Eduardo Valdivia, que defensarà els dos constructors en aquest cas. Tots dos lliuraren documentació diversa a la Guàrdia Civil i contestaren algunes preguntes relacionades amb l’obra que dimecres posà fi a la vida dels quatre obrers. A més, Estelrich i Febrer accediren a deixar que la Guàrdia Civil escorcollàs els seus despatxos, encara que la recerca fou infructuosa i no trobaren el llibre d’incidències que cercaven.
Comunicat de l'empresa propietària
Serrano Hotels, l'empresa propietària de l'hotel sinistrat, ha remarcat avui que compleix amb tota la normativa vigent en matèria de seguretat laboral que exigeix la llei en l'àmbit de la construcció.
En un comunicat, ha explicat que les reformes de l'hotel tenien el pla de seguretat que exigeix l'arquitecte municipal i el Col·legi d'Arquitectes. A més, ha afegit que aquest comptava amb un coordinador d'obres i els corresponents tècnics que supervisaven el procés.
Quant a les jornades laborals, Serrano Hotels ha assegurar que sempre s'han complert amb els horaris establerts en la llei i que “mai no hi ha hagut pressió” perquè les obres s'executassin de “manera accelerada”.
De la mateixa manera, ha remarcat que no s'ha treballat en dies festius i que únicament es va permetre el treball els dissabtes al matí “com en moltes empreses de la construcció”, ha matisat.
Finalment, ha apuntat que mai no hi ha hagut horaris nocturns i que si l'immoble tenia els llums encesos a la nit era per motius de seguretat, amb l'objectiu d'intimidar possibles lladres que intentassin sostreure eines de l'empresa constructora.
Més de 20 incidències
Per la seva banda, l’empresària Antònia Serrano explicà durant l’interrogatori que en l’inici de les obres s’hi havien arribat a detectar 22 incidències, 19 de les quals s’haurien resolt tot d’una. Tanmateix, explicà, cap de les tres incidències restants no tenia relació amb la seguretat laboral, sinó que es tractava de qüestions administratives. Ahir horabaixa, la cadena Serrano Hotels envià un comunicat als mitjans en el qual lamenta la "pèrdua" de vides humanes en el tràgic "accident" de l’hotel Son Moll, a Cala Rajada. En el comunicat, asseguraven que la família Serrano "fa costat als afectats" i que els dóna el seu suport.
A més, l’escrit oficial remès per Serrano Hotels també intenta exculpar l’empresa del presumpte homicidi, ja que assegura que sempre s’han complert les mesures de seguretat exigides per la llei i que tot estava en ordre, tot i que sigui cert que encara es tramitava la llicència d’obra. A més, l’empresa posa èmfasi en els efectes de la pluja i del vent, que a parer seu haurien estat els "factors clau" que provocaren la tragèdia. Tanmateix, els investigadors del cas dubten d’aquest extrem. La Fiscalia, la jutgessa de Manacor i els agents de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil investiguen, en col·laboració amb el Govern balear i amb els inspectors de Treball, si l’esbucament de l’edifici turístic es produí més per les reformes que no per la pluja. Hi ha sospites que l’hotel no s’hauria d’haver remodelat, sinó que s’hauria d’haver esbucat i alçat de bell nou, la qual cosa podria haver suposat la pèrdua de places hoteleres, ja que s’hauria d’haver construït un edifici amb sis plantes menys.
Zona zero: s’inicia la investigació
Al cap de 24 hores d’haver-se produït l’ensorrament de l’annex de tres plantes de l’hotel Son Moll, a Cala Rajada, el panorama del lloc era desolador. Efectius de la Policia Local i de la Guàrdia Civil havien vetlat tota la nit per la seguretat de la zona i vigilat l’embull de ferros i runes del complex hoteler esfondrats. A mesura que el dia avançava, eren més els curiosos que s’acostaven a la part enfonsada i contemplaven, astorats, les restes d’un dels principals hotels dels anys 60. Passava un poc de les 09.40 minuts quan arribaven, amb un vehicle, alguns familiars directes de les víctimes per atendre els mitjans de comunicació. En especial, els programes televisius d’àmbit estatal desplaçats a la zona.
A les 11.08 hores, una patrulla de la Guàrdia Civil va cap a les barreres i procedeix a la col·locació del cartell de precintament. S’hi pot llegir: "Precintat per ordre judicial D.P.A. 2388/08 del Jutjat d’Instrucció número 2 de Manacor". Minuts més tard, concretament a les 11.37 hores, es presentà a la zona zero una àmplia comitiva integrada per la magistrada i la secretària del Jutjat, el fiscal coordinador de Sinistralitat Laboral i tècnics de les administracions següents: Conselleria de Treball (Direcció de Seguretat i Salut Laboral), Inspecció de Treball, Conselleria d’Habitatge i Obres Públiques i Conselleria d’Ordenació del Territori del Consell Insular de Mallorca. Reberen les explicacions de l’equip de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil i d’un responsable dels Bombers de Mallorca.
Prèviament, la titular del jutjat havia demanat la col·laboració de les esmentades conselleries d’Habitatge i Ordenació del Territori, que designaren dos tècnics diferents, que foren els que s’hi desplaçaren. La visita tenia com a objectiu dur a terme un reconeixement del terreny com a actuació immediata i imprescindible perquè els tècnics elaborin els seus informes corresponents, a més d’assegurar la zona i la conservació de possibles vestigis. Una vegada finalitzada la inspecció ocular, la magistrada ordenà que s’adoptassin les mesures pertinents a favor de les finalitats indicades, de vigilància i manteniment de la zona. Després d’efectuar-ne una visita exhaustiva i de fer fotografies de les runes, se n’anaren.
A partir d’aquell moment, es produí una minva de l’activitat informativa en aquest indret. Els residents de la zona no parlaven de res més. "Anem al minut de silenci de l’Ajuntament, que aquí ja no feim res", comentaven els escassos tafaners que s’aproparen a l’hotel sinistrat. Quan tocaren les primeres hores del capvespre, els periodistes es retiraren. El dolor, la indignació i la impotència són la nota predominant de la zona zero.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
No se ha de permetre que els hotels tenguin més de 20 anys. Aquest hotel ja podria haver estad esbucad per els anys 1980. Els periodistas no informen si foren las columnas, las bigas, las pareds o els fonaments lo que provocà que passàss per ull. Si foren las bigas, lo més lògic ès que fossin de un ciment amb alúmina, que provoca la "aluminosi", degud a la humitat.
Ja surten les sangoneretes de torn a defensar als culpables de la tragèdia. Que si mala sort, que si l'aigua... Prou de defensa del terrorisme empresarial.
Es evident que si s'haguessin aturat les obres no hagués passat aquesta desgràcia, pero també es evident que l'enfonsament hagués tengut lloc amb llicència o sense llicència doncs tan sols estaven pendents d'uns permisos de Turisme i no se quina altra conselleria. I jo me demano, pensem que se paralitzen les obres perque faltaven permisos de Palma. Queden sense feina els 90 obrers, i a mes l'hotel no hagués pogut obrir l'estiu que ve, es a dir, 100 o mes treballadors sense feina mes. Vos podeu imaginar el que s'hagués dit de l'ajuntament? Inclús els sindicats que tant de renou fan ara. Governar i prendre decisions no es tan fàcil.
Pues no sé a que espera el municipio de Capdera en tirar el armazón de nueve pisos del hotel, como eso se caíga eso destroza medio Cala Ratjada.
Aquesta obra sense llicència s´havia de precintar abans de que passasen aquestes desgràcies ,sempre anam amb els fets consumats i la propietària encara diu que sempre s´han complert les mesures de seguretat exigides per la llei????????.Ido no vull pensar que hagués succeit si no arriben a complirse.Quin cinisme!.Que s' endureixi la llei si es necesari ,i tots a la presó.