TW
0

L’arquitecte creador del projecte de reforma de l’hotel de Cala Rajada que s’esfondrà aquest dimarts i causà la mort de quatre obrers, Arturo Vila, reconegué davant la jutgessa que havia vist un mur l’estat del qual no li agradà i que ordenà al responsable d’obra que l’apuntalàs.

Tot i admetre aquest fet, durant la seva compareixença davant la titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Manacor, Vila manifestà que, al seu parer, la causa de l’enfonsament de l’hotel Son Moll havia estat la pluja.

En concret, l’arquitecte opinà que l’acumulació d’aigua al sostre de l’edifici produí el denominat "efecte banyera" i que aquest va provocar l’accident.

En tot moment, Vila rebutjà haver comès qualsevol imprudència i explicà que tant ell com l’aparellador, Josep Lluís Pujol, visitaven dos pics per setmana les obres –dimarts i dijous. Les declaracions d’ambdós implicats foren molt semblants.

A més a més, l’arquitecte digué que s’havia contractat una empresa per controlar la seguretat a l’obra que també hi acudia dues vegades cada setmana.

Per part seva, el responsable d’obra, Joan Bonet, declarà que part de l’edifici patia aluminosi i que va rebre fins a tres "notes" de l’Ajuntament de Capdepera que indicaven la manca de llicència per a les actuacions de reforma.

Notícies relacionades

En aquest sentit, Vila va admetre que en un informe de l’estructura es va descobrir aluminosi, encara que aquesta circumstància no tenia relació amb l’ensorrament.

Quant al permís d’obra, explicaren que la manca de l’autorització municipal per dur endavant la modificació no anava lligada a problemes de seguretat.

Vila també indicà que, com que l’hotel havia estat construït en diverses fases als anys 50, durant els treballs de reforma es produïen algunes sorpreses. Un exemple n’és "descobrir que allò que pensàvem que era un mur de càrrega era un envà o a l’inrevés".

Lliures

Als trets detinguts, els són imputats un delicte d’homicidi per imprudència i d’altre contra els drets dels treballadors. Dimarts vespre foren arrestats per la Guàrdia Civil i dijous horabaixa passaren a disposició judicial.

Després d’un interrogatori dur per part de la jutgessa Martina Mora i el fiscal coordinador de Sinistralitat laboral Miguel Àngel Anadón, que acabà poc abans de les dues de la matinada, els implicats quedaren en llibertat sense fiança amb l’obligació d’aportar la documentació acordada de manera immediata.

Un advocat de l’acusació particular, que representava la família d’una de les víctimes de l’esfondrament de l’hotel Son Moll, Ismael Rodríguez, havia demanat que els dos arquitectes ingressassin a la presó. No obstant això, com que el fiscal no ho havia sol·licitat, la titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Manacor no va poder fer que cap d’ells no se n’anàs a dormir al centre de la carretera de Sóller.