TW
0

Els investigadors analitzen les proves i cerquen més informació per tal de poder elaborar l’informe sobre les causes de l’esfondrament d’una part de l’hotel Son Moll de Cala Rajada, però sembla que la clau de tot plegat serà esbrinar si al darrere de la tragèdia hi hagué una negligència o més aviat fou un accident provocat pels dos dies de pluja.

L’arquitecte, Arturo Vila, i l’aparellador, Josep Lluís Pujol, detinguts dimarts vespre i en llibertat des de la matinada de divendres després d’haver declarat davant la titular del Jutjat número 2 de Manacor, Martina Mora, han assenyalat en tot moment els ruixats dels dies anteriors a l’enfonsament com la possible causa.

Ambdós, als quals és imputat un delicte d’homicidi per imprudència, asseguraren davant la Guàrdia Civil en un primer moment i la jutgessa i el fiscal coordinador de Sinistralitat Laboral, Miguel Àngel Anadón, que el projecte de reforma de l’edifici disposava d’un pla de seguretat i que ells dos seguien el desenvolupament de les obres de manera contínua.

A més, Vila i Pujol digueren que la manca de llicència d’obra no estava relacionada amb la seguretat del projecte de rehabilitació, sinó amb aspectes tècnics.

Reformar des de dins

Notícies relacionades

Amb tot, la versió que de tot aquest assumpte han donat els sindicats és molt diferent i apunta cap als responsables del projecte de reforma de l’hotel Son Moll.

El mateix dia de la mort dels quatre treballadors, el secretari de Salut Laboral de Comissions Obreres de Balears, José López, va qualificar de disbarat la manera com s’estava rehabilitant l’edifici.

López explicà que a causa de l’estat en què es trobava l’immoble no es devia reformar des de dins, com s’estava fent, sinó que allò més escaient era esbucar-lo tot i aixecar-lo de bell nou.

Ara bé, en cas d’haver actuat així, tenint en compte la nova legislació, l’hotel no hauria pogut tenir més de quatre plantes (ara en té 10). En declaracions a la premsa, López indicà que aquesta raó hauria dut a reformar l’edifici des de l’interior.

Després del minut de silenci en record de les víctimes que tingué lloc dimecres davant del Parlament de les Illes Balears, López va lamentar que, al seu parer, "hagin primat els interessos econòmics sobre la salut i la seguretat dels treballadors".

L’informe dels investigadors haurà d’aclarir quina de les dues versions s’ajusta més a la realitat i saber si som davant un terrible accident o més aviat hi ha hagut un cas de "terrorisme patronal" que ha matat quatre obrers.