Mor un jove motorista
L'accident tingué lloc devora el cementeri de Santa Maria. Foto: A. S. Un motorista morí ahir d’accident de trànsit a la carretera que uneix el municipi de Santa Maria del Camí i el de Sencelles. La víctima va quedar atrapada davall un cotxe i va morir gairebé a l’acte a causa d’un traumatisme cranial. Pel que sembla, el sinistre va tenir lloc devers les 12.30 hores a l’altura del quilòmetre 4-520 de la carretera que va de Santa Maria a Sencelles, passat el cementeri de la primera localitat. Daniel M.A., de 33 anys i resident d’Inca, circulava amb la seva motocicleta de gran cilindrada darrere un cotxe model Peugeot 306. El turisme frenà per girar en una intersecció i el motorista no se n’adonà a temps.
Solucions, i aviat!!!
Volen solucions, i ben aviat. Hotelers, veïns, propietaris de bars i diferentes associacions han fet pinya per aconseguir que Cala Rajada aquest estiu no pateixi les consequències de la tragèdia de l’hotel Son Moll. Des de dia 16 de desembre, en què es va produir l’esfondrament de la tercera planta de l’hotel Son Moll, les obres estan precintades per ordre judicial. Ningú no s’hi pot atracar i el carrer del Tritó està tancat.
Cauen trossos del sostre dels jutjats de Palma
Els funcionaris del Jutjat d’Instrucció número cinc de Palma i la gent que hi havia acudit per realitzar qualque tràmit van patir ahir dematí un bon ensurt: alguns fragments del sostre, que fa diversos que es troba en obres, es van desprendre i, fins i tot, van impactar en l’esquena d’una funcionària. Els trossos, alguns dels quals tenen la mida d’un puny, caigueren sobre uns seients que hi ha al corredor del jutjat.
Salut encara no sap el cost de la modificació de Son Espases
La Conselleria de Salut i Consum desconeix encara el cost total que suposarà la modificació del projecte del futur hospital de referència a Son Espases. Així ho reconegué ahir el responsable d’aquest departament, Vicenç Thomàs, que contestà les preguntes de la diputada popular Aina Castillo en la comissió no permanent de Salut.
Bloqueig institucional
El PSIB no es presentà ahir a una nova reunió convocada per la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, amb tots els portaveus de la Cambra per desbloquejar la renovació dels principals òrgans i institucions de la Comunitat. El portaveu socialista, Antoni Diéguez, assegurà després que havia avisat Munar que no podria assistir-hi. Des de la presidència del Parlament això es confirmà, però també s’afegí que es confiava que el grup del PSIB hi enviaria un altre representant.
El Consell aprova per unanimitat el decret que resol el contracte de Can Domenge
El Consell de Mallorca ha aprovat avui per unanimitat el decret que resol el contracte del solar de Can Domenge, vot que els populars han realitzat després de fixar dues “condicions” referides a la necessitat de que la institució insular arribi al “millor acord possible” amb l'empresa en la negociació i que s'assoleixi un acord entre l'equip de govern i l'oposició sobre quin tipus d'infraestructura es realitzaran als terrenys, condicions que la presidenta, Francina Armengol, ha acceptat.
Els consells volen més doblers per assumir les noves competències
Els consells insulars volen més dotació econòmica per a les competències que els ha de transferir el Govern durant aquesta legislatura a partir del que preveu el nou Estatut d’Autonomia. Les institucions insulars reclamen a l’Executiu autonòmic que es tingui en compte el sobrecost efectiu que implica "trossejar" l’exercici competencial, de manera que s’encarirà la despesa que ara fa el Govern tot sol.
Alomar dubta del decret Nadal
L’exconseller de Turisme Celestí Alomar (PSIB-PSOE) dubta que el decret Nadal, que permet excepcions urbanístiques als hotelers perquè puguin ampliar els seus establiments, tingui capacitat per reactivar el sector de la construcció. A la vegada, es qüestiona l’oportunitat d’una mesura que permet incrementar la pressió sobre espais ja ocupats turísticament i, per tant, suposa un important gir respecte de les polítiques turístiques que es venien impulsant els darrers anys.
Els promotors de Can Domenge duen el Consell als tribunals
Les promotores Sacresa i Ferràtur, que integren la Unió Temporal d’Empreses (UTE), adjudicatària del concurs del Can Domenge, han presentat un recurs contenciós administratiu contra la decisió del Consell de rescindir el contracte de venda del solar de Palma per incompliment dels terminis d’execució del projecte. Precisament avui, el ple del Consell ratificarà el decret del 13 de gener que fa enrere l’operació impulsada per l’expresidenta Maria Antònia Munar (UM) el 2006.
Un 182% més d'empreses i famílies en fallida a Balears durant el 2008
Les famílies i empreses de les Balears que s'han declarat en concurs de creditors davant la impossibilitat d'atendre els seus pagaments i deutes han ascendit a 127 durant 2008, la qual cosa suposa un increment del 182 per cent respecte a 2007, quan es van registrar un total de 45 concursos.
L'atur en primera persona
"La meva història és molt complicada, millor pregunta a un altre". "Tenc pressa, em sap greu". "No crec que jo et serveixi per a res". "No vull xerrar, gràcies". De tots els ciutadans que ahir al matí feien coa –la fila anava ràpida, però semblava que no s’acabava mai– per registrar-se a l’oficina palmesana del Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB) de Miquel Marquès, gairebé ningú no tenia forces per aturar-se a explicar la seva història i posar-hi cara.
Quatre de cada cinc Pime té problemes per accedir als crèdits
Les cambres de Comerç ho tenen clar: la banca ha reduït "indiscriminadament" la concessió de crèdits i ha deixat les Pime en situació crítica. Quatre de cada cinc Pime de l’Estat espanyol (el 80%) que en els darrers tres mesos han demanat finançament han tingut problemes per obtenir-ne, segons la primera Enquesta sobre l’accés de les Pime al finançament aliè, elaborada per les cambres de Comerç.
Bancs, financers i famosos en la llista pública dels clients de Madoff
Bancs europeus i nord-americans, empresaris, esportistes i celebritats figuren en la llista de 162 pàgines amb els noms de potencials víctimes de l'estafa del financer Bernard Madoff, feta pública pel Tribunal de Fallida de Nova York. En aquest llistat apareixen nombroses societats financeres, principalment europees i nord-americanes, grans i petites, que asseguren haver invertit en l'estructura piramidal organitzada per Madoff i que podria ascendir a 50.000 milions de dòlars, segons va confessar ell mateix després de la seva detenció el passat 11 de desembre.
La crisi no pot amb l'obra de Joan Miró
Dues obres de Joan Miró que Sotheby’s va vendre despús-ahir a Londres superaren el preu més alt de sortida que havia estimat la casa de subhastes. Això demostra que, fins i tot en temps de crisi, sempre hi ha fortunes disposades a endur-se a casa una gran obra d’art com Dones i ocell dins la nit, una tela mironiana que en la licitació arribà fins als dos milions de lliures, de manera que doblà les expectatives del venedor.
Catalunya, centre d'operacions de la Camorra
"La primera vegada que vaig venir a Barcelona a promocionar el llibre, els meus escortes em varen dir que no anàs a la Rambla perquè hi ha un local on sempre hi va un dels principals caps de la camorra a jugar al black jack". La frase la va pronunciar ahir l’escriptor Roberto Saviano, autor de Gomorra, que és a Barcelona per participar en la setmana negra de Barcelona i per rebre, demà divendres, el premi de periodisme Manuel Vázquez Montalbán.
Llibres i molt més
Palma disposa des d’avui d’una nova biblioteca, la que fa 24 a la xarxa municipal i que ha rebut el nom de Josep Maria Llompart. El centre, però, no és un més, sinó que representa el nou model bibliotecari que es vol impulsar des de Cort, amb una aposta per la qualitat per sobre de la quantitat i cercant l’especialització de l’oferta. La Josep Maria Llompart, que obre les portes avui a l’horabaixa, és l’hereva de la deteriorada biblioteca del carrer de Sant Joaquim de Blanquerna i de la biblioteca infantil de Sant Jeroni, que ja estan tancades.
El Palma vol la Copa de la Reina
El Palma Vòlei femení lluita aquest cap de setmana per la Copa de la Reina, que es disputarà a Ciutadella, amb "l’ambició de guanyar-la". Aquest és el missatge que va transmetre l’entrenador de l’equip, Ernesto Rodríguez, en la roda de premsa prèvia al viatge cap a Menorca, oferida en un conegut restaurant de Pòrtol i en la qual també participaren les jugadores Sabrina Seguí i Susana Rodríguez i el president del club, Ricardo Ramos.
Resultats Copa del Rei
SEVILLA 2ATHLETIC 1SEVILLA: Palop, Mosquera, Squillaci, Escudé, Fernando Navarro, Jesús Navas, Duscher, Romaric, Adriano, Renato i Kanouté. Diego Capel per Adriano i Acosta per Renato.ATHLETIC: Iraizoz, Iraola, Aitor Ocio, Amorebieta, Koikili, David López, Orbaiz, Javi Martín, Yeste, Ion Vélez i Llorente. Toquero per Ion Vélez, Balenziaga per Yeste i Ustaritz per Amorebieta..
El millor de la història
Afirmar que Rafel Nadal és el millor tennista de la història és passar l’arada davant el bou, ja que en els annals tennístics hi destaquen grans campions amb un palmarès molt més extens que no el del manacorí. Però si miram els triomfs que tots aquests grans campions havien aconseguit abans de tenir 22 anys i 8 mesos, l’edat del mallorquí, només Björn Borg està a l’altura de Nadal en tornejos de Grand Slam, amb 6 cada un, encara que el suec només s’imposà a Roland Garros i a Wimbledon.
Somiar en la final és de franc
En una temporada en la qual el Reial Mallorca no posava messions per la Copa del Rei, els homes de Gregorio Manzano han arribat a les semifinals gairebé sense voler. Amb una situació més que complicada a la Lliga, on el Mallorca és coer, l’equip illenc s’enfronta avui al líder de la taula amb l’esperança d’acostar-se, per poc que sigui, a la final.
Manzano: “Ens superen en tot, menys en il·lusió”
Gregorio Manzano viatja avui amb el Reial Mallorca a la Ciutat Comtal per disputar el primer duel de les semifinals de la Copa del Rei conscient que els vermells no en són els favorits, ja que tenen davant el totpoderós Futbol Club Barcelona, però amb l’esperança que el seu equip pugui sorprendre el líder de la Lliga. "Ens superen en tot menys en il·lusió", afirma Manzano, que creu que el conjunt vermell pot fer un bon paper al Camp Nou "si ells tenen un mal dia".
Ètica i converses amb el Vaticà...
D’ètica anava la cosa. La vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, defensà ahir davant el secretari d’Estat de la Ciutat del Vaticà, Tarcisio Bertone, la reforma de la Llei de l’avortament, en la qual treballa el Parlament, i l’assignatura d’educació per a la ciutadania (EpC). Aquestes dues polèmiques qüestions per a l’Església catòlica centraren part de la reunió que De la Vega mantingué al palau de la Moncloa amb Bertone.
El rostre dels inconformistes
Alguna cosa es mou dins el seu cos que no els deixa callar. Ni aturar les seves respectives lluites, totes elles vinculades amb la defensa del drets civils de les minories. Per això els diuen defensors, el testimoni obstinat. Sota aquest títol s’inclouen 30 retrats de diferents activistes d’Amnistia Internacional d’arreu del món. I la mostra, que s’exposa al Centre Cultural Flassaders fins al 26 de febrer, esdevé un merescut reconeixement a una tasca que els situa en risc de mort.
La primera errada
El president nord-americà, Barack Obama, hagué d’admetre ahir, per primer pic des que assumí el seu càrrec, ara fa setze dies, que s’havia equivocat. El motiu: nomenar el senador demòcrata Tom Daschle per dirigir el departament de Sanitat. El mea culpa arribà just hores després que Daschle rebutjàs l’oferta de formar part del gabinet pels seus problemes amb Hisenda.
Sexe, fills secrets, moral i els Legionaris de Crist
Tot i que es perd el costum, ahir un ordre religiós va confessar un "pecat comès". El desaparegut capellà Marcial Maciel, que fou fundador dels Legionaris de Crist, va tenir una amant, amb qui va concebre un infant,que segons sembla és una nina. "Estam sorpresos, entristits i desconcertats. No podem negar l’existència d’aquests fets, però no desitjam entrar en més detalls per respecte a la privacitat de les persones afectades", explicà el religiós Paolo Scarafoni, un portaveu de l’ordre a Roma.
Persones extraodinàries
A la novel·la Complot contra els Estats Units, Philip Roth especula amb la ucronia de què hauria passat si durant la Segona Guerra Mundial els EUA haguessin estat aliats de Hitler, amb l’antisemita Charles Lindbergh de president nord-americà. Molts dels...
Eluana Englaro
Una jove italianaen estat vegetatiu,17 anys fa ja que viusense dignitat humana.La mà assassina? Enganaquan ho diu el Vaticàperquè això és dignificaramb la mort la pròpia vida;no frenava l’embranzidaquan l’Església era la mà.
No vagi per dit
El "filòleg" Delgado, a WikipediaWikipedia inlou una petita biografia de Carlos Delgado. El tret principal que remarca l’enciclopèdia d’Internet sobre el batle de Calvià i conegut "filòleg" és el seguent: "La izquierda lo tacha (a Delgado) de extrema derecha y...
De vergonya
El decret llei de mesures urgents per a l’impuls de la inversió a les Illes Balears és poca cosa més que una senzilla excusa perquè els hotelers puguin modernitzar les seves instal·lacions i transgredir les normes urbanístiques i turístiques fins ara vigents. Ja sé que...
Ofensiva Can Domenge
Si els tribunals no diuen el contrari, el PP se sortirà amb la seva amb Can Domenge. Quan se’n convocà el concurs, aquest partit va promoure la construcció d’habitatges socials a aquest solar, situat a 200 metres del nucli de Corea. Presentaren un projecte signat per...
No faceu parets (si no sou hotelers)
En comptes de fer anàlisis més profundes i extreure conclusions ben fonamentades, els partits d’esquerra, en perdre les eleccions del 2003, es van dedicar a encetar estúpides batalles intestines o a repetir conclusions sense cap base com que les eleccions s’havien...
El Messies del segle XXI
Mentre veig la repetició del "messies" del Barça, pens que el cap de setmana va ser un dia de grans estrelles "humanes". Perquè sí que pots marcar el gol que salva l’equip, però la mateixa paraula duu intrínsec el valor que té, no ho fas tot sol. I la feina del...
Covardia i decret
Diumenge passat en Guillem Frontera publicava un article molt dur contra l’anomenat Decret Nadal i contra els polítics que li han donat suport. Juntament amb aquest article del mestre, en aquestes planes s’han publicat altres comentaris en un sentit similar...
Antònia Font i altres músiques
Potser, a cobro, la visió de la pluja sobre un vell ametlerar florit, amb el perfil de Cabrera al fons, m’havia ajudat a fer un article d’alegries. L’he hagut de refer. Sempre anam servits de bony i bua. La Conselleria anuncia que eximeix del requisit de català els professors de...
Hereus i tòpics
Probablement hem assistit al final d’Hereus, després de trenta-sis capítols en dues temporades i mitja al voltant de Concha Velasco i de la confirmació que una sèrie realista i hispànica, per ser-ho de debò, ha d’incloure un torero ("afectuós, temperamental, infidel", com...
La meva neboda
Avui a primera hora, haurà partit cap a Barcelona-París-Niamey la meva neboda –en tenc tres més, però avui ella és "la meva" neboda. En aterrar a Niamey, capital de Níger, l’esperen mil cinc-cents quilòmetres de pistes bonyegudes fins a arribar al seu...
Difícil relació Moncloa-Vaticà
La reunió mantinguda ahir a Madrid entre la vicepresidenta De la Vega i el secretari d’Estat del Vaticà, Tarsicio Bertone, amb qüestions sobre la taula tan espinoses per a la jerarquia catòlica com la reforma de la Llei d’avortament i l’assignatura d’Educació per a...
El màrqueting i la nova retòrica
És completament normal que després de les passades eleccions americanes i l’arribada d’Obama a la Casa Blanca es canviï radicalment la manera de fer política arreu del planeta. La campanya que Obama va capitanejar, i la manera de difondre el seu missatge, més la...
El breviari Da Vinci (1949)
Publicava l’escriptor argentí José de España, d’ascendència mallorquina, una obra singular: Breviario de Leonardo de Vinci, (editorial El Ateneo, Buenos Aires) i que era el resultat de les seves investigacions per l’Institut de França, la Biblioteca Nacional de París, la Laurenciana de...
La realitat és una broma
Que la realitat s’ha transformat en un gènere literari més crec que és un fet bastant observable. Entre realitat i ficció cada cop hi ha una línia més fina i terriblement dèbil, fins al punt que ja no sabem si el que passa en el món s’esdevé en realitat o tan sols és una...