Antich convoca cinc minuts de silenci al migdia davant de Consolat de Mar en memòria de les víctimes
El president del Govern, Francesc Antich, va convocar cinc minuts de silenci, a les 12.00 hores d'avui, davant de Consolat de Mar, en memòria de les víctimes de l'accident aeri que es va produir a primera hora de la tarda d'ahir a Madrid-Barajas.
Sepla posa a disposició de Foment als seus tècnics per aclarir les possibles causes
El Sindicat Espanyol de Pilots de Línies Aèries (Sepla) ha posat a disposició de les autoritats d'Aviació Civil als experts del seu departament tècnic i de seguretat de vol per col·laborar en el procés d'investigació de l'accident del vol JK 5022 d'Spanair que ha costat la vida a més de 150 persones, segons va informar avui en un comunicat.
Àlvarez diu que la investigació es farà amb tota la celeritat possible
La ministra de Foment, Magdalena Àlvarez, va assegurar avui que la comissió d'investigació treballarà “amb tota la celeritat possible” per intentar conèixer les causes que van provocar ahir l'accident d'un avió d'Spanair a l'aeroport de Barajas i exigir-ne les responsabilitats.
La Guàrdia Civil es basarà en l'ADN per a les identificacions
El batle de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, va assegurar avui que el departament científic de la Guàrdia Civil, que és l'encarregat d'identificar els cossos de les 153 persones que van morir ahir en l'accident d'avió de la terminal 4 de Barajas, utilitzarà les proves de l'ADN en tots els casos que sigui possible per evitar als familiars dels morts les identificacions visuals.
“Si sabien que l'avió estava espatllat, per què l'empren?”, es pregunta un familiar
Les escenes de dolor a l'Hotel Auditorium de Madrid, on la companyia Spanair ha ubicat les famílies de les víctimes de l'accident vingudes des de Gran Canària, se succeeixen durant tot el matí. Alguns familiars abatuts acudeixen a les seves habitacions, després de passar la nit a Ifema identificant els seus.
Equips de rastreig busquen qualsevol objecte que ajudi a identificar les víctimes
La recerca de documents, objectes, llibres, maletes, o joies, que puguin ajudar a la identificació dels cadàvers, és ara un dels objectius prioritaris dels equips d'emergència i Forces de Seguretat de l'Estat que treballen des d'aquest matí a la zona del sinistre.
Més de 50 voluntaris del Col·legi de Psicòlegs de Madrid recolzen els familiars
El president del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Madrid, Fernando Chacón, va confirmar avui que, fins ara, “han col·laborat en les tasques de suport als familiars dels morts ahir en l'accident d'aviació de l'aeroport de Barajas, aproximadament, entre 40 i 50 voluntaris,”, però va estimar que s'incorporin en cada torn de 7 o 8 hores 20 nous psicòlegs.
El Govern investiga si entre els passatgers es troba un mallorquí
El delegat del Govern, Ramon Socias, va informar avui que s'està investigant la possibilitat que entre els 172 passatgers de l'avió de la companyia Spanair sinistrat ahir a l'Aeroport Madrid Barajas es trobi un mallorquí, ja que un dels cognoms publicats és originari de l'illa.
Els Reis es reuneixen amb els responsables de l'aeroport i visiten els afectats a Ifema
Els Reis han abandonat a les 13.10 hores la terminal 4 de Barajas després d'assistir a una reunió amb els responsables de l'aeroport i la ministra de Foment, Magdalena Àlvarez, en la qual han conegut els detalls del sinistre de l'avió d'Spanair ocorregut ahir. Posteriorment, s'han dirigit al recinte d'Ifema on s'ha instal·lat un tanatori provisional per tractar de confortar els familiars i donar-lis el seu condol.
El fundador d'Spanair diu estar “molt dolgut” i expressa el seu condol als familiars
L'expresident d'Spanair, Gonzalo Pascual, es va mostrar avui “molt tocat i dolgut” per l'accident que va sofrir ahir un avió de l'aerolínia, que va atribuir a la “mala sort” en espera de que les autoritats competents aclareixin les circumstàncies que van provocar la “catàstrofe”.
Un mallorquí resident a Pòrtol es troba entre les 153 víctimes
Un mallorquí, anomenat José Fernández Vázquez i resident en la localitat mallorquina de Pòrtol, en el terme municipal de Marratxí, es troba entre les 153 víctimes mortals de l'accident aeri d'ahir d'un avió de la companyia Spanair, afegint-se així als altres dos morts residents a l'arxipèlag i que formaven part de la tripulació.
L'error al motor va poder danyar el timó i bloquejar l'avió, segons Aviació Civil
L'accident aeri de Barajas va poder deure's probablement a danys al timó o al motor dret de l'avió originats per l'error inicial del motor esquerre, que van fer que l'aparell es bloquejàs, han explicat a Efe fonts d'Aviació Civil.
Millora l'estat de 5 dels 19 ferits en l'accident, que continuen ingressats
L'estat de salut de cinc dels 19 ferits en l'accident d'aviació de Barajas que romanen ingressats en hospitals de la Comunitat de Madrid ha millorat en les últimes hores, han informat Efe fonts de la Conselleria de Sanitat. En total hi ha quatre passatgers del vol JK5022 de Spanair sinistrat ahir que encara estan molt greus i un altre més l'estat del qual és greu, encara que uns altres cinc que presentaven aquest últim pronòstic han passat a “estables dins de la gravetat” en tres casos i a “greus, amb evolució favorable” en uns altres dos.
Rescatats els dos últims cossos de la pista d'enlairament, un adult i un bebè
Els Bombers han localitzat al migdia d'avui els dos últims cossos de les víctimes de l'accident aeri registrat ahir a Barajas, que no havien pogut ser recuperades del lloc del sinistre, segons va explicar el cap del Servei d'Extinció d'Incendis de l'aeroport de Barajas, Benjamí Oliverars. Es tracta d'un adult i d'un bebè, dels que no s'han facilitat més dades.
Els morts inclouen sis famílies completes i víctimes de gairebé tot l'Estat
Almenys sis famílies completes han perdut la vida en el tràgic accident áereo ocorregut ahir a l'Aeroport de Barajas, que va costar la vida a 153 persones, procedents de tots punts d'Espanya, a més d'uns altres onze països. La meitat dels passatgers del vol de Spanair residia a les Illes Canàries, per la qual cosa aquesta comunitat serà la més afectada per la catàstrofe.
L'Ajuntament de Palma es suma als tres dies de dol oficial
L'Ajuntament de Palma s'ha sumat als tres dies de dol oficial decretats per la Comunitat de Madrid, l'Ajuntament de la capital, el Govern de les Canàries i l'Ajuntament de Marratxí, en memòria de les víctimes de l'accident aeri d'ahir a Madrid. El Govern central decretarà tres dies de dol oficial, que començaran demà divendres.
Spanair justifica l'enlairament i no retirarà ni revisarà els MD-82
Spanair justificà ahir que l’avió sinistrat dimecres s’enlairàs un cop resolt el problema detectat pel comandant Luna i anuncià que no té cap intenció de revisar ni de retirar els McDonnell Douglas-82 (MD-82) que posseeix la companyia.
Desastre i horror a Barajas
Un accident aeri amb un gran nombre de víctimes mortals implica sempre un cop duríssim per al conjunt de la societat. Tenint en compte els constants avanços de les darreres dècades en tot el que envolta l’aviació comercial, des dels mateixos avions fins a totes les mesures de control i manteniment, difícilment es pot sostenir avui dia que hi hagi importants components d’atzar o de mala sort en un accident aeri.
El comandant i el copilot residien a Palma
Francisco Javier Mulet El comandant de l’avió sinistrat, Antonio Luna, i el copilot, Francisco Javier Mulet, que residien a Palma, on Spanair té la base d’operacions, realitzaren ahir el seu darrer vol. Francisco Javier Mulet, de 32 anys, era el fill dels propietaris de l’històric comerç La Pajarita de Palma. Javier estudià al col·legi Montision i obtingué el títol de pilot a l’escola de Matacán a Salamanca. Tot i la seva joventut, estava molt ben considerat pels seus companys. El comandant García Luna era també molt conegut entre els pilots de Mallorca, ja que sortí d’una de les primeres promocions de l’Esquadró 801 del Servei Aeri de Rescat de Palma.
Denou ferits a l'accident segueixen ingressats en hospitals de Madrid
Denou ferits a l'accident d'aviació de Barajas romanen ingressats en hospitals de la Comunitat de Madrid, quatre amb pronòstic molt greu i uns altres sis greu, han informat a Efe fonts de la Conselleria de Sanitat.
153 víctimes de l'accident a Barajas
Almenys 153 persones han mort i una vintena ha resultat ferida en l'accident d'un avió de la companyia Spanair a Barajas (Madrid), en el qual viatjaven 164 passatgers, dos d'ells bebès, i nou tripulants, pel que sembla en sortir-se de la pista quan s'enlairava. El sinistre va tenir lloc a l'aeroport madrileny a les 14.45 hores quan l'aeronau model MD-82, amb destinació a Gran Canària, va xocar suposadament amb la pista durant la maniobra d'enlairament. A la imatge, la cua de l'aparell, totalment cremada. Foto: EFE. Llistat de passatgers.
Cronologia d'accidents aeris a Espanya
Aquesta és una cronologia dels principals accidents aeris ocorreguts a Espanya. El major accident s'ha produït el 27 de març de 1977, a l'aeroport tenerifenc de Los Rodeos, en què 583 persones van morir al xocar frontalment un jumbo de la companyia nord-americana Pan Am i un altre de l'holandesa KLM.
Algun dels passatgers va cridar a familiars per informar de problemes amb l'avió abans de sortir
Algun dels passatgers de l'avió sinistrat aquest migdia a l'aeroport de Barajas van telefonar als seus familiars abans d'enlairar-se per informar-los de problemes amb el vol i van indicar que potser canviarien d'aeronau, segons va confirmar l'avi d'un dels passatgers, que es troba a l'aeroport de Gran Canària.
La Direcció de Spanair confirma que la tripulació de l'avió tenia la seva seu a Madrid i Barcelona
El director general de Recursos Humans de Spanair, Héctor Sandoval, va confirmar avui que els nou membres de la tripulació de l'avió sinistrat aquesta tarda a l'Aeroport de Madrid-Barajas en què han perdut la vida 146 persones tenien la seva seu a Madrid i Barcelona, si bé va indicar que encara no se sap la seva procedència, pel que podrien ser originaris d'altres Comunitats Autònomes.
L'avió sinistrat portava 15 anys volant
El MD-82 pertanyent a la flota de Spanair sinistrat avui a l'aeroport de Madrid-Barajas tenia 15 anys d'antiguitat i havia passat la seva última revisió a mans del propi equip de la companyia el passat 24 de gener, segons ha informat la filial de la companyia escandinava en roda de premsa.
Familiars de les víctimes acudeixen als aeroports de Barajas i de Gran Canària a la recerca de noves dels seus
Entre l’angoixa i l’esperança. Amb aquests sentiments començaven a arribar a primera hora de l’horabaixa als aeroports de Madrid i de Gran Canària els familiars dels ocupants del vol JK5022. En aquell moment només sabien que l’aparell havia patit un accident, però el seu rostre no podia amagar el que tots s’imaginaven.
El pitjor any d'Spanair
Tan sols li faltava això. Els problemes d’Spanair per sobreviure en el complicat mercat aeri eren en boca de tothom i ahir a migdia se’n produïa el darrer episodi. Fundada el 1986 per SAS (Scandinavian Airlines) i Teinver (societat de Gonzalo Pascual i Gerardo Díaz), actualment és propietat del grup escandinau. Menys d’un any després ja operava els seus primers vols i de llavors ençà l’aerolínia no féu res més que créixer.
Final tràgic de les vacances
El Govern central i els partits polítics expressaren ahir la seva consternació per l’accident aeri de Barajas, que ha costat la vida almenys a 146 persones, una tragèdia per la qual s’han suspès activitats i interromput vacances. El rei Joan Carles està en contacte permanent amb el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i amb els ministres d’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, i de Foment, Magdalena Álvarez, que informen la família reial de l’accident.
“De l'avió, en quedaven les restes de la cua”
El gran dispositiu de treballadors d’emergències i de l’aeroport de Barajas desplegats amb motiu del sinistre relataren ahir la magnitud de la tragèdia i la dificultat del rescat en primera persona. "Ens ha costat molt arribar a les zones de l’accident i hem rescatat les víctimes que hem pogut", declarà el cap de la dotació de Bombers, Miguel Ángel Sánchez, que fou testimoni a pesar seu d’un espectacle dantesc, amb cadàvers destrossats i carbonitzats dins i fora de l’aeronau.
Els turistes en trànsit a Son Sant Joan no se'n temen de la catàstrofe
"Ens sap greu, però no podem dir res. No ens ho permeten", digué ahir capvespre un treballador de l’oficina del Servei d’atenció al client que Spanair té a l’aeroport de Son Sant Joan quan li demanaren si sabia si alguns dels membres de la tripulació de l’avió accidentat eren mallorquins.
- Un centenar de vehicles de mercaderies amb destinació a les Balears estan retinguts a València i Barcelona
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Aproven tres borses de feina a l'EMT Palma amb l’exigència del B2 de castellà i l’exclusió del català
- Denuncien diverses irregularitats en la gestió de la Policia Local de Calvià
- Fan una crida a no adquirir productes d’Israel, com els comercialitzats per Illa Camp o Agromart