Passeig a la Ràpita, sí... però amb consens
El Ministeri de Medi Ambient, mitjançant la Demarcació de Costes, presentà a l'Ajuntament de Campos i al de Llucmajor un projecte per convertir la primera línia dels nuclis costaners de l'Estanyol, Son Bieló i la Ràpita en un passeig per a vianants i desviar-ne el trànsit per una altra zona. Ara, un cop ha finalitzat el termini per presentar-hi les al·legacions corresponents, l'Ajuntament de Campos i un bon grapat de veïns de la Ràpita han presentat les seves reivindicacions al projecte. El batle de Campos, Sebastià Sagreras, és el primer a dir que "cal coordinar tot aquest projecte entre tots: Costes, el Departament de Carreteres del Consell de Mallorca i el Consistori". Pel que explica Sagreras i pel que es veu en el projecte de Costes, aquests sols fan la proposta d'eliminar el trànsit de la primera línia, però en cap cas no hi donen una alternativa o solució. Per això, el primer edil manifesta que "nosaltres a Campos ja tenim les expropiacions fetes per construir un vial per la part posterior del nucli, però a Llucmajor encara no ho han fet".
Caparrots nous per a la Fira gabellina
On hi ha dimonis i gegants que no hi faltin caparrots. El municipi de Capdepera ha recuperat nou dels tretze capgrossos que estaven oblidats al convent del poble i ha organitzat un taller per arreglar-los i adornar-los perquè puguin sortir al carrer a la pròxima Fira medieval. La idea va sorgir de Climent Crespo, l'anterior regidor de Festes, que trobà els caparrots amuntegats dins un traster del convent. El Consistori els adquirí "a preu de saldo" fa molts anys i no han sortit mai al carrer. Els capgrossos estaven deteriorats i el problema principal n'era la humitat, típica dels grans edificis tancats. De fet, se n'hagueren de tirar alguns, perquè no hi havia manera de recuperar-los. Dels caparrots restants, el Centre Jove ja fa feina de valent perquè les festes gabellines tinguin nous protagonistes. "El pròxim curs escolar farem un taller per acabar d'arreglar-los i un altre de moda per fer-los un vestit", explicà la responsable del centre, Antònia Bestard. Les tasques de reparació consisteixen a posar-los massilla on els caparrots tenen rascades i pintar-los una altra vegada.
Les basses de Can Figuera no tornaran a sobreeixir
Les basses de Can Figuera, les llacunes on es diposita l'aigua depurada de Binissalem i de Sencelles, no tornaran a vessar ni a inundar finques veïnes. El Govern treballa en un projecte que preveu portar els excedents d'aigua eventuals cap al torrent del Rafal Garcès. L'Agència balear de l'aigua i de la qualitat ambiental (Abaqua), dependent del Govern, ha redactat un projecte d'ampliació de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Binissalem.
Els vàndals arriben als qanats abans que la rehabilitació
Un vàndal o un grup de vàndals han fet malbé el portal que dóna accés als qanats àrabs de la font de la Canaleta, a Inca. Els actes vandàlics -han tirat en terra la llosa de pedra superior del portal- han arribat abans que la rehabilitació del bé patrimonial, projectada i anunciada però no executada. Els qanats són un sistema de galeries subterrànies construïdes entre els segles X i XI que recullen aigua de pous i la condueixen a la superfície. Situats a l'indret del camp d'Oca, just al costat del nou centre de salut, abastiren d'aigua Inca durant segles. Complien la funció de font de la vila. El portaveu del grup PSM-IniciativaVerds a Inca, Antoni Rodríguez, denuncià que "encara no s'hagi executat" el projecte de rehabilitació dels qanats (monument declarat Bé d'Interès Cultural) que l'Agència balear de l'aigua i de la qualitat ambiental (Abaqua), organisme dependent del Govern, redactà fa gairebé un any.
Ciclocarrers i encreuaments, el més perillós del nou carril bici
El PP insistí durant la campanya electoral que, si guanyava les eleccions, una de les primeres actuacions que duria a terme seria la d'eliminar el carril bici de les Avingudes. 196.000 euros i 26 dies després s'obrí el traçat alternatiu interior i se'n tancà l'antic de manera definitiva. Ben aviat s'alçaren veus a favor i en contra d'aquest canvi: alguns s'hi mostraren contents, perquè a les Avingudes els cotxes guanyarien un carril, mentre que d'altres es manifestaren en contra d'aquesta despesa i aviat titllaren el nou traçat de perillós i de més llarg i sinuós. dBalears decidí experimentar de primera mà què suposa circular pel nou carril bici: els encerts i les errades que s'han comès amb aquesta nova ruta. Per això, vàrem encaminar-nos a l'estació de BiciPalma de l'avinguda de l'Argentina i des d'allà circulàrem en bicicleta fins al final de les Avingudes. Tal vegada, el nou recorregut descongestiona bastant una zona tan cèntrica de Palma com les Avingudes. No obstant això, hi hem identificat tres greus problemes durant el nostre passeig: els ciclocarrers, els encreuaments i les interferències amb vianants.
Mor una dona negada al Molinar
Una dona d'uns 65 anys morí ahir horabaixa negada a la platja del Molinar, a Palma. El cos surava a l'aigua i va ser descobert per altres banyistes. A pesar de l'esforç dels metges i socorristes, no es va poder fer res per salvar-li la vida. La mort va ser comunicada després al jutjat en funcions de guàrdia de Palma i es va ordenar l'aixecament del cadàver.
Estabilizat l'incendi de Capdepera que ha cremat 18 hectàrees
L'Institut Balear de la Naturalesa (Ibanat) ha donat per estabilitzat aquesta matinada l'incendi forestal que afecta des d'ahir una zona de Capdepera compresa entre l'esmentat municipi i la Font de la Cala, després d'haver cremat 18 hectàrees. L'incendi s'ha considerat estabilitzat entorn de les 2.45 hores i es preveu que pugui donar-se per controlat al llarg del dia d'avui, segons ha informat la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori. L'Ajuntament de Capdepera ha informat també que la carretera que uneix Capdepera amb Font de la Cala i el Carregador que va romandre tallada tota la tarda d'ahir, va poder obrir-se a partir de les 21.30 hores.
“Tenc delinqüents d'ungles negres i de guant blanc”
L'advocada Isabel Fluxà, amb despatx a la capital del Raiguer, es defineix com a "inquera de bé". Deixà Mallorca per estudiar i cursà Dret a Pamplona i Criminologia a Granada. Després d'acabar estudis, tornà a casa, el 1998. Primer exercí gairebé un any com a jurídic a Protecció de Menors, al Consell Insular, en què s'encarregava de redactar els decrets de guarda o tutel·la. Després s'inicià com a penalista en el despatx de Vicente Autonell, a Inca. Allà, "el meu mestre" fou el misser Antoni Albertí, de qui va "aprendre'n molt". Un lustre més tard s'independitzà i muntà despatx amb companys i amics. Actualment, els titulars del bufet són Fluxà i el misser Josep de Luis. L'advocada té ben acotat el seu territori. "La meva especialitat és penal. Des de violència domèstica, fins a un robatori, tràfic de drogues, falsedat documental, usurpació d'identitat i, fins i tot, delictes electorals.". També fa torn d'ofici. "Ho fagi perquè vull. No és obligatori.
El 26% de dones maltractades retira la denúncia
L'Observatori Municipal de la Igualtat de Cort diu que un 26% de les denúncies per violència masclista són retirades per les víctimes mateix. La xifra, que fa referència al Partit Judicial de Palma, duplica la mitjana estatal de retirada de denúncies, que just és del 12,4%. També supera la mitjana de les Balears, del 21,5%, la segona d'un rànquing autonòmic que encapçala Navarra, amb un 25,8%. L'informe La violència de gènere a Palma, elaborat enguany, fa servir les xifres del Consell General del Poder Judicial i explica que el percentatge de denúncies retirades no és una excepció d'un any. S'ha mantingut estable entre el 2007 i el 2009, l'últim any amb dades actualitzades. Cal tenir en compte que el Partit Judicial de Palma no només inclou la capital, sinó que també s'hi compten els municipis d'Algaida, Andratx, Banyalbufar, Bunyola, Calvià, Deià, Esporles, Estellencs, Fornalutx, Llucmajor, Marratxí, Puigpunyent, Santa Eugènia, Santa Maria, Sóller i Valldemossa.
En llibertat els sis detinguts per frau en la compra de contenidors
Els sis detinguts per frau en la compra de contenidors d'escombraries de Palma, entre ells l'exgerent de l'Empresa Municipal d'Aigües i Clavegueram (EMAYA) Malén Tortella i l'exdirectiu Germán Chacártegui, han quedat en llibertat, la majoria amb càrrecs, després de declarar aquest cap de setmana davant del jutge. Segons ha informat la Guàrdia Civil, Malén Tortella va ser posada en llibertat ahir diumenge mentre que Germán Chacártegui va prestar declaració judicial i va quedar lliure amb càrrecs dissabte. A més d'aquests dos exdirectius van ser detinguts en diferents fases de l'operació l'administrador únic de "Seguridad y Limpieza S.A".
El PP celebra que el PSIB admeti que va deixar 240 milions de deute al Consell
La consellera insular d'Hisenda i Funció Pública, Margalida Roig, ha assegurat avui que celebra que el PSIB admeti que va deixar a l'actual govern insular 240 milions d'euros de deute per part del Govern en herència i ha remarcat que "s'està negociant com resoldre-la". En resposta a la petició formulada avui pel grup socialista en el Consell que el govern insular exigeixi al Govern que estableixi un pla de pagament per a l'esmentat deute, Roig ha dit agrair al PSIB que admeti dita "deute heretat" i ha remarcat que l'executiu insular ja està intentant concretar com liquidar-la.
Teatre sense aturall
Quan arriba l'estiu, el teatre Sans no descansa; tot el contrari, presenta una programació ben farcida de cursets escènics diversos destinats a infants, joves i adults. Per una banda, hi trobam els tallers monogràfics. Al juliol s'hi dugueren a terme els cursos de preparació per a les proves d'ESADIB, una aproximació a Shakespeare i també el taller de màgia per a infants, el de ioga i moviment (a càrrec d'Antònia Oliver), el de combat escènic (per Àlex Tejedor) i el de cant i expressió (per Joan Manel Vadell). Es tracta de tres ofertes estivals relacionades amb la creació teatral que, a més a més, es repeteixen durant aquest mes d'agost. També ho fan els clàssics tallers d'iniciació. Parlam amb la professora Mònica Fiol, encarregada del curs per a joves, perquè ens expliqui una mica la vida del Sans durant els mesos de calor. Així mateix, aprofitam per parlar sobre la situació de les companyies teatrals a Mallorca actualment.
Què cal fer amb Santueri?
El Consell de Mallorca estudia la legalitat de l'expedient d'expropiació dictat per la llavors presidenta del Consell, Francina Armengol, el maig passat. El nou equip popular apunta que l'està "valorant", perquè "no tenim constància que el decret vingui avalat per un expedient administraiu ni per cap informe jurídic", asseguren. L'objectiu de l'expedient era evitar la degradació constant del castell roquer de Felanitx. Ara bé, just abans de les eleccions, la propietat sol·licità permís d'obres a l'Ajuntament felanitxer i, el de juny, inicià tasques urgents centrades en la neteja de la vegetació als exteriors de la fortificació i la rehabilitació d'alguns murs del camí d'accés al castell. Dos mesos després, aquestes actuacions han finalitzat per complet. Davant això, el Consell "estudia" quines passes cal fer-hi, mentre que asseguren que mantenen una "relació cordial" amb la propietat i que l'objectiu és "que Santueri estigui en condicions". Tot i això, assenyalen que, "de moment, no descartam res", segons fonts del Consell.
El Consell General dels Pirineus Orientals senyalitzarà la ruta Jaume II
El reconeixement del rei Jaume II de Mallorca a les seves possessions continentals -el comtat del Rosselló i la Cerdanya i el senyoriu de Montpeller- continua avançant a bon ritme i sembla que la negociació perquè s'assenyali la ruta del seu domini ha arribat a bon port. Així ho afirmà ahir Joan Mir, professor de la Universitat de les Illes Balears que, aprofitant l'estada a la Universitat de Prada, es reuní amb la directora de Patrimoni i Catalanitat del Consell General dels Pirineus Orientals, Roselyne Ayrolles. La senyalització dels principals indrets de la ruta Jaume II a la zona continental de l'antic Regne de Mallorca serà la primera acció de visibilització del llegat deixat per qui és conegut com el rei ordenador, que passà llargues temporades a la Catalunya Nord. Concretament, s'hi estigué "fins a un 70% dels seus sojorns". En la visita oficial de Perpinyà, Joan Mir fou acompanyat pel director general d'Universitats del Govern balear, Miquel Deyà. No era debades, atès que Jaume II va ser el rei que atorgà els privilegis a la Universitat de Montpeller.
Resultats de Tercera Divisió
El Binissalem es va emportar els tres punts del Coll d'en Rabassa (1-2) després d'un partit igualat que no es va resoldre fins al temps afegit. Després del que es va veure sobre la gespa, el marcador més just hauria estat un empat, però els binissalemers saberen aprofitar bé l'oportunitat. El matx es va caracteritzar per tenir dues parts molt diferents. En la primera, l'equip del Coll d'en Rabassa va gaudir d'ocasions suficients per partir als vestidors amb un avantatge clar, després d'enviar dues pilotes a la fusta, encara que es varen haver de conformar amb el gol de Roberto Mateu en el minut 25.
Vallcaneras venç a Sineu
Rafel Vallcaneras (ADA Calvià) i Bel Duran (Manacor) varen ser els triomfadors de la IV Cursa de la Barcella, a Sineu, organtizada per l'Ajuntament i per l'esparteria Toni Blancos d'Inca. En la correguda principal, de 6.600 metres, Vallcaneras entrà primer amb un temps de 23.18, seguit del company d'equip Guillem Simonet (24.32) i de Joan Puigserver (Montuïri), que marcà 24.37.
Objectiu: davanter centre
L'entrenador del Reial Mallorca, Michael Laudrup, té una obsessió: disposar d'un nou davanter de referència per començar la temporada. El tècnic vermell es desmarcà de les declaracions del vicepresident, Llorenç Serra Ferrer, qui es mostrava disposat a invertir una part dels doblers disponibles amb la contractació d'un central que pugui suplir el lesionat Nunes. Laudrup, en canvi, considera el davanter prioritari i està disposat a passar una temporada amb tres centrals si li porten un davanter que garanteixi el gol. El tècnic mallorquinista no vol repetir l'experiència de la segona meitat de Lliga de l'any passat, quan només disposà de Webó com a principal referent en atac. Amb la partida en el mercat d'hivern de Cavenaghi, que mai no arribà a convèncer el danés, tan sols Webó, Víctor i Sergi Enrich actuaren com a davanters. La falta d'efectius a dalt -on cal recordar una lesió de Víctor- obligà Laudrup a jugar amb un sol punta el darrer tram de competició.
A Reynés se li escapa el triomf
"Quina pena! Per poc no plor en creuar la meta, ja que he tingut el triomf molt a prop". Així de decebut -i, alhora, d'orgullós- es mostrà el ciclista mallorquí Vicenç Reynés, segon a l'esprint en la segona etapa de la Vuelta a Espanya disputada ahir entre les localitats de La Nucia i Oriola, amb un recorregut de 174 quilòmetres i que s'endugué finalment l'australià del conjunt Sky Christopher Sutton. Daniele Bennati, del Leopard-Trek, és el nou líder de la cursa. Ni Cavendish, ni Petacchi ni Cancellara. Vicenç Reynés, de Deià i, enguany, a l'equip Omega Pharma Lotto, disputà el triomf com els millors velocistes del món i només un viu Sutton li pogué llevar la glòria. "He fet una bona arrancada quan finalitzava la darrera costa i he pensat que guanyaria, però, al final, Chris Sutton m'ha atrapat i m'ha superat en el darrer moment.
...i altres herbes
En vendaEm diuen des de la planta més noble de Son Moix que el gran repte de Pere Terrasa, accionista i director general del Reial Mallorca, és aconseguir un inversor que adquireixi el control de la Societat Anònima Esportiva. Sembla que Terrasa, fins i tot, ha comentat que les gestions iniciades avancen a bon ritme.
Resultats de Segona Divisió B
HOSPITALET 1MALLORCA B 1 HOSPITALET: Craviotto (2), Iván Hammouch (1), Mousa (1), Viale (1), Lucas, (1) Rubén (1), Adai (1), Àngel Sánchez (1), David Prats (1), Pitu (2), Cirio (1). Pedraza (1) per Rubén, Coromines (1) per Adai.MALLORCA B: Martí (2), Víctor (2), Bigas (1), Mateo (1), Company (1), Uche (1), Nico, (2) Aridai (2), Xisco, (2) Àlvaro (2) i Abdon (2). Charlie Took (1) per Abdon, Gallar (1) per Xisco i Joan Grasa (1) per Àlvaro.
Sete Benavides ja té el bitllet per a les olimpíades de Londres 2012
A Alfons Sete Benavides li costarà no recordar aquest estiu. Després de penjar-se la medalla de plata en el darrer Campionat d'Europa, l'esportista illenc ha pujat un escaló més i ahir conquerí el bronze en C-1 200 al Campionat mundial de kaiak i piragüisme disputat el cap de setmana a Szeged, a Hongria. A més, el palista pollencí hi aconseguí la classificació per als Jocs Olímpics de Londres 2012, un premi a la seva feina i esfoç. Amb aquesta nova fita, Benavides confirma la seva irrupció en l'elit mundial d'aquest esport i el metall ara obtingut li permetrà ser a Londres l'estiu que ve.
L'Atlètic comença amb força (0-2)
El Manacor va pagar la patenta i va caure per 0-2 davant l'Atlètic en el retorn a Segona Divisió B devuit anys després de partir-ne. De sortida, el conjunt de Siviero ja deixà ben clara la manifesta superioritat tècnica, tàctica i física. Els blanc-i-blaus estaven ben posicionats sobre el terreny i no tardaren a traduir en avantatge el seu millor joc. Encara hi havia gent dreta i cercant la ubicació a Na Capellera quan Thiago inaugurà el marcador. El 10 blanc-i-blau demostrà la qualitat amb un xut col·locat, que li havia deixat amb el pit Antoñito. El davanter andalús no marcà ahir, però demostrà que la seva aportació a l'equip no seran només els gols. El Manacor no reaccionà i es limità a contemplar des d'una posició de privilegi el recital inicial de l'Atlètic Balears.
Avui, nova reunió a l'LFP
La segona jornada de Lliga, que s'hauria de disputar el cap de setmana que ve, tampoc no podria jugar-se si continuen les mateixes diferències entre la Lliga de Futbol Professional i l'Associació de Futbolistes Espanyols, després del fracàs de la darrera reunió entre tots dos organismes, celebrada dissabte passat. Avui migdia tornaran a veure's les cares a la seu de l'LFP, tot i que no hi ha gaire optimisme, ja que els posicionaments no s'han acostat gens ni mica, més aviat el contrari. Les darreres declaracions del president de l'AFE, Luis Rubiales, deixen ben clar que el conflicte, lluny de solucionar-se, està més viu que mai i que no pensen desconvocar la vaga dels futbolistes de Primera i Segona Divisió: "Fins que no se solucionin totes les diferències, no hi haurà Lliga". Així de clar es mostrà el principal representant dels futbolistes, que, a més, negà que la seva associació lluiti per les millores salarials dels seus associats: "Nosaltres només lluitem -i la vaga és per això- perquè es compleixin els contractes".
El papa s'acomiada de Madrid... i Rio de Janeiro n'agafa el relleu
El papa posà ahir horabaixa punt final als actes de la Jornada Mundial de la Joventut. Benet XVI partia "content i agraït" de la que anomenà "gran festa de la fe". A més, es declarà "realment impressionat" per tot allò que ha vist i sentit aquests quatre dies. Sobre l'Estat espanyol, el bisbe de Roma afirmà que "sap i pot progressar sense renunciar a la seva ànima profundament religiosa i catòlica". Així ho expressava el pontífex en veu alta poc abans de pujar a l'avió d'Iberia que el va dur de tornada a Roma i que s'enlairà de l'aeroport de Barajas un minut abans de les 19.30 hores. En el comiat, el rei Joan Carles agraí al cap del Vaticà aquests quatre dies d'"alegries i vivències".
“L'escala de valors humana s'ha devaluat amb el temps”
Jacqueline Lorenzo considera que té una edat que encara es pot confessar, perquè va néixer el 1977 i arribà al si d'una família -pare, mare i quatre germans- que ha vingut a parar sencera a Mallorca, tret d'una germana que encara resideix a Santo Domingo. La darrera activitat laboral dominicana de Jacqueline fou associada a vendes d'una empressa immobiliària internacional, la Remax Metropolitan. Aleshores, els seus parents insistien que vingués a reunir-se amb ells a Mallorca, en un moment, a principi del 2000, en què el seu país passava per una gran crisi econòmica i política, que suposava una gran pujada de preus i de la delinqüència ("començaren a matar per qualsevol cosa, fins i tot per robar una moto"). Tot això la féu decidí a emprendre també l'aventura. Arribà el 2005, embarassada de 8 mesos, i deixà enrere l'home i l'únic fill que tenia, amb la idea de començar aquí una nova vida més endavant. Tanmateix, en arribar el moment, comprovaren que sovint l'amor de parella no resisteix les distàncies llargues.
L'OTAN ataca el quarter de Gaddafi
L' OTAN va bombardejar ahir el quarter general del líder libi, Moammar al-Gaddafi, a Bab el Aziziya, a Trípoli, i l'aeroport de Maitika, també a la capital, informà el canal de televisió Al-Jazeera. La cadena de televisió qatariana assenyalà així mateix la detenció a Maitika del coronel Al Jituni, considerat un dels principals càrrecs militars vinculats a Gaddafi, i de vuit dels seus col·laboradors. Fonts dels rebels van dir també a Al-Jazeera que han arribat a prendre el control de la històrica ciutat de Tarhuna, 60 quilòmetres al sud de Trípoli. En l'operació anomenada -per part dels opositors- Albada de la Sirena, els rebels contraris al règim de Gaddafi varen alçar-se en barris orientals de la capital i també van començar a arribar a través del mar, procedents de Misrata. Dos unitats de forces especials de rebels, que es van infiltrar diumenge a la nit a Trípoli, amb el suport de l'OTAN, van prendre el control de diversos punts de la ciutat, assegurà a Efe l'encarregat de la seguretat del Consell Transitori Libi, Fathi Baja.
Rupert Murdoch, a Mallorca
Rupert Murdoch, el magnat australià de la comunicació de 80 anys, passa uns dies de descans en aigües de Mallorca amb la seva tercera dona, Wendi Deng, de 42, a bord del veler Rosehearty. El iot, de 56 metres d'eslora, fondejà dissabte horabaixa a la Costa dels Pins, davant el xalet de Pedro J. Ramírez i Agatha Ruiz de la Prada. Com ja publicà fa unes setmanes dBalears, el director del rotatiu El Mundo tenia intenció d'organitzar aquest mes una taula rodona a les cases de Pula amb Robert Thomson, editor de The Wall Street Journal -periòdic propietat de Murdoch-, i la presència del president mateix de News Corporation. En tot cas, és molt possible que l'escàndol de les escoltes del diari The News of the World n'hagi refredat les expectatives.
El fum del doblatge
La correcció política contradiu sovint l'acció -o inacció- política. Fa poc més d'un mes llegíem en aquest mateix diari una informació solapada en les pàgines de cartellera: l'editor ens l'oferia a tres columnes, i titulava: "Cultura vol els dibuixos animats en versió original". Hi vàrem...
Bauzá i la prudència
La ferotge crisi econòmica que patim serveix a Bauzá per pegar la gran retallada en les subvencions. El deute públic és tan astronòmic i la caiguda en la recaptació és tan enorme que és com si començàs de zero a l'hora d'articular la nova estratègia econòmica a partir...
Interpretant televisió
El darrer informe de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions, sobre el segon trimestre d'enguany, ens "informà" que els usuaris de televisió de pagament a Espanya han superat (per primer cop) els cinc milions i totes les interpretacions d'aquest fet (la gent té tendència a...
No vagi per dit
Font: Monsieur HulotJaume Font, cap de la Lliga Regionalista, diu que s'identifica personalment amb monsieur Hulot, el famós personatge creat pel cineasta francès Jacques Tati a mitjans segle passat. Hulot era un personatge observador...
Gir mundial cap a la dreta?
Les democràcies avançades, tant les europees com la dels Estats Units, viuen un procés que ja s'ha produït en altres èpoques de gir global cap a la dreta mentre hi ha inestabilitat a les borses, creix la depressió econòmica i l'atur, i la incertesa tenalla les consciències de...
El cap davall terra
Quan en un partit hi ha diferències internes importants, és normal que, quan es perd, s'exacerbin. Els dirigents demostren la seva habilitat no intentant fer veure que no passa res, sinó sabent canalitzar les bregues. Les quals només tenen un canal. Un congrés. Però obert. Sense...
Dos Pons, dos artistes, dos germans al cor
Sovint són tinguts per germans, i encara que no són pas fills dels mateixos pares, comparteixen el primer llinatge i s'estimen fraternalment. La unió humana, entre tots dos, ve de lluny, gairebé de la infantesa ençà, en aquell Alaior clos i blanc; de cinema retxat sobre la...
Estudiar és un avantatge
Dijous passat, el Diari de Balears publicà un article sota el títol Tenir estudis universitaris no és cap avantatge a les Balears. Com a professor i persona interessada en els temes educatius, el vaig llegir amb avidesa. I així com m'anava submergint en el text, vaig descobrir que...
Les festes de Sant Agustí, la setmana gran de Felanitx
La festa patronal de Felanitx se celebra per Santa Margalida, però curiosament és per Sant Agustí quan de veritat el poble surt al carrer i organitza les millors festes de Mallorca. Permeteu-me que recordi, però, el significat d'unes celebracions que amb molt d'interès organitzaven i...
La Fontsanta (1911)
La temporada de banys d'aigües termals als balnearis tancava amb gran afluència d'estiuejants. Havia començat la primera quinzena de maig i tancava amb la calor d'agost. El de la Fontsanta o Sant Joan de Campos no n'era una excepció. Ni la seva propietària i directora...
La calor de l'infern
Ha estat una setmana terrible, d'aquestes caloroses del mes d'agost amb l'illa farcida de turistes i amb una temperatura a prova dels amants incondicionals de l'estiu. Fa calor i això pot empitjorar. Davant el ventilador, la imatge de Mourinho i la del Papa s'entrecreuen al...