Quan arriba l'estiu, el teatre Sans no descansa; tot el contrari, presenta una programació ben farcida de cursets escènics diversos destinats a infants, joves i adults. Per una banda, hi trobam els tallers monogràfics. Al juliol s'hi dugueren a terme els cursos de preparació per a les proves d'ESADIB, una aproximació a Shakespeare i també el taller de màgia per a infants, el de ioga i moviment (a càrrec d'Antònia Oliver), el de combat escènic (per Àlex Tejedor) i el de cant i expressió (per Joan Manel Vadell). Es tracta de tres ofertes estivals relacionades amb la creació teatral que, a més a més, es repeteixen durant aquest mes d'agost.
També ho fan els clàssics tallers d'iniciació. Parlam amb la professora Mònica Fiol, encarregada del curs per a joves, perquè ens expliqui una mica la vida del Sans durant els mesos de calor. Així mateix, aprofitam per parlar sobre la situació de les companyies teatrals a Mallorca actualment. "Els cursos estan complets i els al·lots que hi vénen són un autèntic regal, ens ho passam d'allò més bé tots plegats", assegura la instructora. Hi ha infants que simplement volen divertir-se, joves provinents del Batxillerat artístic que volen fer un tast teatral i adults que volen aprofitar el seu temps lliure aprenent coses noves. "En realitat, tenim molt poc temps per ensenyar com cal, però almenys serveix als alumnes per corroborar si els agrada o no. N'hi ha que s'apunten per a tot el curs", assenyala Fiol.
El curs 2011-2012 es presenta amb més dificultats, però no per això més minso. Les activitats continuen sent les mateixes que els anys anteriors, ja que no hi falten alumnes ni gent amb ganes de continuar fent teatre i gaudir de les representacions. Com a novetat, s'han fixat tallers monogràfics durant tot l'any, útils per a aquells que el temps no els sobra i també per als alumnes habituals que poden complementar la seva formació.
"Si ens manquen subvencions, l'única solució és fer més feina, perquè la gent continua assistint als espectacles", afirma Mònica Fiol, que, a més d'estar al planter de professors d'Estudi Zero, és membre de la companyia Disperses. "S'han de cercar noves fórmules, ens hem d'ajudar entre companyies i col·laborar", com per exemple "deixant-nos sales i espais que altres institucions no ofereixen", afegeix.
Tot i que diuen que el teatre sempre està en crisi, la situació a dia d'avui s'accentua. Ho demostra, per exemple, la retallada del pressupost per anar a la Fira de Tàrrega, on de moment les companyies de les Balears no cobraran el seu catxet. "Passarà amb totes. Els polítics creuen que només se'ns ha de pagar el transport i que de la resta se'n fa càrrec la fira", assegura. A més, Fiol explica que per les nostres illes "Tàrrega és molt important: sortim a fora i ensenyam la cultura que es fa aquí", cosa que és "prou necessària per la salut del nostre teatre", conclou.
En qualsevol cas, ganes i il·lusió per aprendre teatre no en falten, ho confirmen programacions de cursos com el del teatre Sans. La base hi és present, ara veurem com se les han d'enginyar les companyies per aconseguir treure el cap.
Teatre sense aturall
El teatre Sans manté una intensa activitat de tallers i cursos durant els mesos d'estiu
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.