Aina Calvo testifica davant el jutge pel cas Ossifar
L'exbatlessa de Palma i secretària general dels Socialistes de la capital balear, Aina Calvo, ha acudit aquest matí a declarar en qualitat de testimoni en el marc de la causa que investiga un desviament de fins a 1,5 milions d'euros en l'adquisició de contenidors soterrats de fems a la ciutat, més coneguda com a cas Ossifar. Calvo ha arribat acompanyada per l'extinent de batle d'Hisenda Andreu Alcover. El magistrat pretén, amb la citació dels dos exalts càrrecs socialistes, esclarir les suposades irregularitats esdevingudes durant la passada legislatura, quan l'equip de govern liderat per Calvo comptava entre les seves files amb càrrecs d'Unió Mallorquina, a qui s'imputa la comissió d'aquests fets, els quals van ser posats en coneixement de la Fiscalia per l'exprimera edil.
L’expresidenta d’Emaya Cristina Cerdó rebutja totes les imputacions en l’operació Ossifar
Cristina Cerdó, en sortir de l'interrogatori a la Comandància de la Guàrdia Civil. Foto: M. À. Cañellas. L'expresidenta d'Emaya Cristina Cerdó rebutjà ahir haver participat a la suposada trama orquestrada al voltant d'una ‘oficina fantasma' d'atenció al ciutadà, creada en aquesta empresa pública per facilitar la contractació de personal proper a Unió Mallorquina (UM), que constitueix un dels eixos de la segona fase de l'operació Ossifar.
El batle de Porreres i l’exgerent d’Emaya, interrogats a Ossifar
La Guàrdia Civil va imputar ahir, en la segona fase de l'operació Ossifar, l'exgerent d'Emaya Malén Tortella i el batle de Porreres, Bernat Bauçà. Tortella, que anà a declarar al capvespre, ja havia estat detinguda a l'agost en la primera fase de l'operació. L'exgerent de l'empresa d'aigües municipals fou desimputada a finals de setembre d'una peça separada del cas Maquillatge que investigava la presumpta contractació de treballadors d'UM a Emaya, que llavors era controlada per la regidora d'UM Cristina Cerdó, que n'era la presidenta. En la segona fase d'Ossifar, s'investiguen diverses línies d'actuació. Per una banda, la xarxa d'UM per contractar simpatitzants que feien feina per al partit en diferents empreses. En concret a Ossifar, a l'àrea d'Emaya que es coneixia com Oficina d'atenció a la ciutadania, s'hi feien adjudicacions irregulars a empreses considerades afins a UM, a més de mangarrufes per justificar que el contracte es realitzàs a una empresa determinada.
L’operació Ossifar continua amb la detenció d’una empleada d’Emaya
La segona fase de l'operació Ossifar propicià ahir la detenció d'una treballadora de l'empresa pública Emaya, L.J.Z., i també la imputació i la declaració d'una alta directiva d'una emprea constructora mallorquina que aconseguí contractes. Agents de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil i del grup de Delinqüència Econòmica de la Policia Nacional es desplaçaren al matí a les dependències d'Emaya per detenir la dona, que temps enrere havia format part de llistes electorals de l'extinta UM. En concret, de les municipals a Palma de 2007, en una posició llunyana, la número 20. Cal recordar que a Ossifar s'investiguen possibles irregularitats dins l'empresa municipal d'aigues de Palma. De fet, els primers arrests es dugueren a terme per agost, quan es detectà i es denuncià un sobrecost de prop d'1,2 milions d'euros en la compra de contenidors soterrats a una empresa proveïdora. Llavors, un dels detinguts fou Germán Chacártegui, exresponsable de Medi Ambient d'Emaya, qui declarà que totes les decisions les prenien els seus caps. En aquella primera fase també fou detinguda l'exgerent d'Emaya Malén Tortella, igualment d'UM.
Es prorroga el secret de sumari del cas Ossifar
La jutgessa d'instrucció del cas Ossifar de presumpta corrupció a l'Empresa Municipal d'Aigües i Clavegueram de Palma (Emaya) ha prorrogat avui el secret de sumari d'aquesta causa destapada fa un mes amb una sèrie de detencions, després d'haver pres declaració a alguns imputats.
La Fiscalia cerca uns 100 contenidors verds que Emaya no té inventariats
L'operació Ossifar, en la qual s'investiga un presumpte desviament d'1,2 milions d'euros públics en la compra i instal·lació de contenidors soterrats per part d'Emaya i una proveïdora, s'estén cap a altres contractes i adjudicacions de l'empresa pública municipal de Palma. Anticorrupció vol saber ara quin és el parador d'uns 100 contenidors verds convencionals que Emaya comprà però que, segons els investigadors, no s'han rebut. L'exgerent d'Emaya Malén Tortella, que és en llibertat amb càrrecs, fou requerida diumenge durant l'interrogatori policial per una despesa de 100.000 euros en la compra d'aquests receptacles que el agents de la Policia Judicial no han localitzat. Cada un dels contenidors verds té un preu aproximat de 1.200 euros. Tortella defensà la legalitat dels contractes d'Emaya i indicà que té constància de l'existència d'un albarà de compra d'aquests recipients. Afirmà que sí que arribaren, però que llavors no s'inventariaven de manera habitual i que aquesta pot ser la raó per la qual ara s'hagin perdut. La Fiscalia sospita que es pot tractar d'una compra fantasma.
En llibertat els sis detinguts per frau en la compra de contenidors
Els sis detinguts per frau en la compra de contenidors d'escombraries de Palma, entre ells l'exgerent de l'Empresa Municipal d'Aigües i Clavegueram (EMAYA) Malén Tortella i l'exdirectiu Germán Chacártegui, han quedat en llibertat, la majoria amb càrrecs, després de declarar aquest cap de setmana davant del jutge. Segons ha informat la Guàrdia Civil, Malén Tortella va ser posada en llibertat ahir diumenge mentre que Germán Chacártegui va prestar declaració judicial i va quedar lliure amb càrrecs dissabte. A més d'aquests dos exdirectius van ser detinguts en diferents fases de l'operació l'administrador únic de "Seguridad y Limpieza S.A".
La Fiscalia investiga irregularitats en un altre concurs adjudicat
Anticorrupció també investiga un concurs per fer obra civil que l'Ajuntament de Palma adjudicà a l'empresa subministradora dels contenidors soterrats a Emaya. Aquest seria el segon contracte en què els fiscals sospiten possibles irregularitats i preus inflats en la compravenda d'aquests productes del sector de neteja. Dos detinguts per un frau en la compra de contenidors d'Emaya
Dos detinguts per un frau en la compra de contenidors d'Emaya
Els fiscals anticorrupció han registrat l'empresa proveïdora dels contenidors d'Emaya. Foto: S. Amengual. Agents de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil varen detenir ahir l'exresponsable de Medi Ambient d'Emaya Germán Chacártegui i també l'empresari i administrador únic d'una companyia de neteja, J.P.O. Les diligències es realitzaren dins una nova operació anticorrupció que els agents anomenaren Ossifar, com el conegut grup de música mallorquí i com l'empresa d'extracció d'aigües brutes. Als detinguts se'ls imputa un possible delicte de frau contra l'Administració Pública i foren conduïts a les dependències de la Comandància de la Guàrdia Civil en espera de prestar-hi declaració. També hi declarà un testimoni relacionat amb aquest cas.
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula