TW
5

La declaració policial de l'exdirector de Medi Ambient d'Emaya Germán Chacártegui, que quedà en llibertat després de descarregar contra la cúpula de l'organisme, i la documentació intervinguda en els escorcolls de dijous dugueren ahir horabaixa la Guàrdia Civil a detenir quatre persones més per la possible implicació en l'operació Ossifar. Entre els arrestats es troba la número dos d'Emaya, l'exgerent de l'empresa pública Malén Tortella.

A banda, hi ha dos empleats més de l'empresa que subministrà els contenidors soterrats, en la venda dels quals a Emaya la Fiscalia sospita que hi hagué un frau d'1,2 milions d'euros. El darrer dels detinguts és un enginyer d'una constructora. Els investigadors sospiten que aquests darrers pogueren beneficiar-se del sobrecost que tingué per als comptes públics la compra dels contenidors.

L'exgerent d'Emaya Malén Tortella està imputada en l'operació Pícnic. Ocupà el càrrec fins fa uns dos mesos, després de la presa de possessió del nou equip de govern de Cort.

Per part seva, Germán Chacártegui va quedar ahir en llibertat amb càrrecs després de declarar davant la jutgessa de guàrdia de Palma. L'imputat descarregà la responsabilitat de la firma del contracte per a l'adquisició de 390 contenidors soterrats a la cúpula de l'empresa pública.

Chacártegui declarà divendres de matinada durant més de sis hores a la comandància de la Guàrdia Civil. L'exdirector de Medi Ambient d'Emaya assenyalà que el seu paper a l'empresa municipal era merament tècnic. Apuntà que com a enginyer industrial es limità a fer un informe que després passà pel filtre dels seus superiors. Per sobre d'ell, a Emaya hi havia en aquell moment tres persones: la presidenta, Cristina Cerdó; la gerent, Malén Tortella, i el director tècnic, Lorenzo Mestre. Segons l'arrestat, la decisió de contractar els contenidors els corresponia a ells.

La Fiscalia Anticorrupció no sol·licità cap tipus de mesura cautelar contra Chacártegui. D'aquesta manera, quedà en llibertat provisional, si bé s'haurà de personar periòdicament a la seu judicial. L'exdirectiu d'Emaya, que fou assistit pel lletrat Juan José Cano de Alarcón, està imputat de dos delictes: frau a l'Administració i malversació de fons públics.

Chacártegui fou detingut dijous dematí en el lloc de feina com a autor de l'informe que possibilità la compra dels contenidors soterrats a una empresa amb seu a Palma. La Fiscalia i la Guàrdia Civil sospiten que de manera prèvia havia concertat amb la societat adjudicatària un preu pels dispositius que era fins a un 40 per cent superior al de mercat. Així, es produí un "greu perjudici" als comptes públics que els investigadors calculen en 1,2 milions. Per cada un dels contenidors, Cort pagà via Emaya més de 10.000 euros, tot i que altres ajuntaments n'havien pagat 7.000. L'informe pel qual s'ha imputat Chacártegui justificava que la companyia adjudicatària tenia l'exclusivitat d'aquests contenidors, malgrat que els investigadors sostenen que era una simple representant a Mallorca de la fabricant, una companyia italiana. Juntament amb l'exdirectiu d'Emaya fou arrestat l'administrador de l'empresa adjudicatària, que quedà en llibertat provisional divendres després de declarar a la Comandància de la Guàrdia Civil.

L'Excúpula d'Emaya denuncià els fets

Tant la presidenta d'Emaya, Cristina Cerdó, com la gerent, Malen Tortella, promogueren una denúncia penal contra l'exdirectiu de l'empresa pública Germán Chacártegui, a més d'una altra denúncia administrativa que fou arxivada. El març passat, l'equip de govern de Cort , que encapçalava Aina Calvo, va remetre a la Fiscalia Anticorrupció un informe que detallava els tràmits que s'havien seguit en el contracte que s'investiga. La causa penal, que en principi instrueix el Jutjat Penal número 2 de Palma, no té relació, de moment, amb l'operació Pícnic, que es troba al mateix jutjat i que investiga la contractació d'empleats afins a UM en la mateixa empresa pública, dependent de l'Ajuntament de Palma.