Notícies del dia 6 de febrer de 2011
Illes Balears / Balears

Balears

Una reserva per als dofins

La Direcció General de Pesca està comprovant l'anomenat "efecte reserva" en els dofins, és a dir, si les reserves marines, a més de contribuir a la preservació dels recursos marins, també tenen un efecte beneficiós sobre els mamífers en aquest medi, concretament, sobre els dofins. Ho fa a la reserva marina del Migjorn de Mallorca. Aquest projecte està cofinançat per les Illes Balears i la Unió Europea i té una durada de tres anys.

dBalears

Marge de la Regata a Escorca.

Part forana

El marge de la Regata, el més alt de Mallorca

La Calobra, un dels racons més emblemàtics de Mallorca, amaga a les seves entranyes el marge de pedra en sec més alt de l'Illa, conegut com el marge de contenció de la Regata. El marge té desset metres d'altura, més setanta de llarg, cinc d'ample i una superfície en paret de mil sis-cents metres. La seva construcció, el 1935, va estar lligada a la millora de la carretera de la Calobra i va permetre obrir aquest racó al món, que l'Illa es convertís en una de les destinacions turístiques preferides i trobés un filó amb què desenvolupar-se econòmicament. Antoni Parietti, un dels enginyers més prolífics de l'Illa que es va encarregar, entre altres, del disseny de la carretera de Formentor i del funicular del puig Major -que finalment no es va construir-, va idear la carretera de la Calobra i el marge de la Regata. Els margers, que amb el seu treball incansable varen aixecar el marge, foren Miquel Llabrés i Llorenç Vatllori, capitanejats pel Mestre Antoni Barceló i acompanyats per barrobiners i traginadors de pedres.

M. Serra

Part forana

Sa Pobla, als peus d'Alexandre Ballester

La plaça Alexandre Ballester de sa Pobla va acollir ahir horabaixa un sentit homenatge d'UM a l'escriptor de sa Pobla i col·laborador del dBalears, que és el protagonista de la tercera edició de la revista Farum, editada per la formació política.

Maria Nadal

Crònica Negra

El Consell i un jutge dictaran si mantenen viu un nadó en coma

Un jutge de Palma haurà de decidir sobre la vida d'un nadó de set mesos que està en coma vegetatiu i irreversible. Fa un any i mig que la menor es troba en aquest estat, des que la ingressaren a Son Dureta amb una hemorràgia cerebral. Els pares ho atribuïren a una malaltia genètica que també pateix una altra de les filles, però la lesió era compatible amb el conegut com a síndrome de l'infant sacsejat i s'activà el procediment per a casos de maltractament infantil.

V.M

Els manifestants continuaren concentran-se a la plaça Tahrir.

Ciutat

Dimiteix la cúpula del partit de Mubarak

Les protestes a Egipte comencen a minar el poder del president Hosni Mubarak. La cúpula del governant Partit Nacional Democràtic (PND) d'Egipte presentà ahir la dimissió en bloc, inclòs Gamal Mubarak, fill del president i que es perfilava com a possible successor del seu pare en la direcció de l'estat. A partir d'ara, Hossam Badrawi, un dels membres més reformistes de la formació, es farà càrrec de la direcció del partit, en un intent de calmar les protestes que ahir se succeïren al Caire per dotzè dia consecutiu. La dimissió del fill de Mubarak i l'entrada de Badrawi al poder han estat molt ben vistes per part dels EUA. De fet, l'Administració nord-americana sembla que ha canviat el seu posicionament respecte de la possible destitució del poder de Mubarak. Frank Wisner, enviat especial dels EUA al país, considerà ahir que el president egipci ha de jugar un paper "absolutament decisiu" i seguir al seu lloc per conduir el canvi."És l'ocasió per decidir ell mateix sobre la seva herència", va dir Wisner.

Agències

Illes Balears / Polí­tica

Polí­tica

Una contenció urbanística poc planificada

La contenció urbanística de les Illes Balears hauria de tenir en compte la capacitat per aguantar la pressió de l'Arxipèlag. L'autora de la tesi Las limitaciones al crecimiento poblacional y espacial en la normativa territorial y urbanística, Aina Salom, és partidària que es consideri la capacitat de càrrega que té el territori balear a l'hora de la planificació.

Cristina Polls

Polí­tica

La coalició UM-Font fa perillar la majoria absoluta que anhela el PP

La coalició que pretenen Unió Mallorquina i el nou partit de Jaume Font, la Lliga Regionalista Balear, cerca oferir un únic referent en l'espai regionalista moderat, que es considera el majoritari socialment a la Part Forana. Pretén sustentar-se, per un costat, a base d'assolir vots de regionalistes desencantats per una deriva espanyolista i dretana del PP i, per l'altre, a base d'apuntalar els sufragis d'UM, un partit que tenia complicada la seva presència pels forts sotracs que ha patit darrerament. La consolidació d'aquesta coalició, encara que fos amb pocs suports més dels que ara té UM, faria perillar la majoria absoluta que anhela el PP en les properes eleccions de maig. I és que la majoria absoluta que aspira obtenir el PP se sustenta, en gran part, en un creixement de la seva representació a Mallorca i no tant per un augment de vots, sinó per una pèrdua de representació dels partits minoritaris com UM, que afavoreix els populars en el repartiment d'escons. La consolidació de l'espai que ara ocupa el partit de Pep Melià suposaria un trasbals en els càlculs que fins ara maneja el PP per recuperar el poder a Mallorca i a les Balears.

Quim Torres

Polí­tica

Font: “Fan falta deu dies de reflexió i tranquil·litat”

Jaume Font, fundador de la Lliga Regionalista de Balears, demanà ahir "un període de reflexió i tranquil·litat de deu, dotze o quinze dies" abans de prendre la decisió definitva d'impulsar aquesta nova formació, que ja ha inscrit a Delegació del Govern,.

Joan Riera

Peu de foto.

Polí­tica

“Petiteta però revoltosa”

"Petita però revoltosa". D'aquesta manera, la ministra de Defensa, Carme Chacón, definí ahir l'actual batlessa de Palma, Aina Calvo, que fou presentada pel PSOE com a candidata a Cort. Davant uns 700 simpatitzants, congregats al poliesportiu Germans Escales, els socialistes reivindicaren Calvo com la batlessa que governa per als ciutadans i que ha acabat amb els privilegis d'uns pocs i amb pràctiques corruptes. "És una dona amb empenta, que ha donat un costat més humà a Palma i que ha aconseguit una ciutat preservada, dinàmica, activa amb l'empenta d'aquesta dona petiteta però revoltosa", afirmà la ministra. Chacón, qui vinculà en diverses ocasions el PPbalear a la corrupció, es mostrà "orgullosa de ser amiga" de Calvo i "feliç" d'apostar per una candidata com ella, perquè "és apostar per la gent".

Quim Torres

Illes Balears / Economia

Economia

El petit comerç no remunta

La crisi ha passat factura al petit i mitjà comerç illenc. El 2010, ha seguit el camí negatiu que s'inicià durant el primer semestre de 2008. Així ho posa de manifest l'avançament de l'informe anual del passat exercici de la patronal del petit i mitjà comerç de Mallorca (Pimeco). Les dades, com les barreres de moltes botigues, van derrota batuda, i la política de baixar preus iniciada la tardor de 2008 per incentivar les compres "ha resultat ineficaç per reactivar el consum", segons indica l'informe.

Margalida Ramis

Illes Balears / Cultura

Cultura

Oso Leone, folk made in Mallorca

La música d'Oso Leone fa olor de terra i escalfa com el solellet a la cara d'un horabaixa de primavera. Ens trobam davant un grup folk, no perquè ara estigui de moda posar-se aquesta etiqueta, sinó pel seu posicionament, aferrat a la terra i als sons que aquesta transmet.

Maria Llull

Cultura

Nous aires per a una torre esbaldregada

Cap a l'any 1830, la corsera i la pirateria deixaren de ser una amenaça fefaent per a les Balears amb les conquestes dels francesos d'Algèria i de Tunísia. La seva desaparició comportà també que les torres i talaies disposades a la costa insular deixassin de ser necessàries i prengueren altres utilitats.

Francesca Marí

Illes Balears / Esport
El Chori Castro celebrant la consecució del gol del empat.

Futbol

El Mallorca frena l'hemorràgia

El Reial Mallorca empata (1-1) a Pamplona i frena l'hemorràgia. El conjunt de Michael Laudrup, després de tres derrotes consecutives i una setmana de crisi, arribà ahir a la capital navarresa amb un equip de circumstàncies -sense Víctor, Nunes, Joao Víctor ni Webó-. Ara bé, els mallorquinistes recuperaren els valors que han situat l'equip més a prop d'Europa que del descens i aconseguiren un valuós punt. Sumar era important, però acabar amb la ratxa negativa i recuperar les bones sensacions era transcendental. La setmana ha estat intensa i ha deixat a la vista les misèries del Reial Mallorca. El nigerià Ujah, tot i que viatjà fins a Mallorca, no arribà a concretar-se'n la incorporació. Ha quedat en evidència la falta d'un executiu de primer nivell i han aflorat multitud de tensions internes, que mai no haurien d'haver arribat a l'opinió pública. Laudrup criticà la gestió de l'entitat durant el termini d'inscripció de futbolistes, i Castro i Webó també es mostraren disgustats amb l'entitat. Tanmateix, una cosa és la gestió als despatxos i una altra ben diferent la realitat futbolística. El Reial Mallorca arribà al Reyno de Navarra amb baixes molt importants, ja que Víctor, lesionat, no podia jugar. Tampoc no es desplaçaren fins a Navarra Nunes, Joao Víctor ni Webó, sancionats.

Pep Verger

Futbol

La Lliga (de futbol, no la regionalista) és viva

Segons els xarlatans del futbol -aquest esport espectacle, com tot moviment de masses, atreu una mala fi d'aquests espècimens-, la Lliga ja estava decidida la setmana passada. Ep! Quan deim "Lliga" ens referim a la futbolística, no a la que ha muntat l'exbatle de sa Pobla, Jaume Font, que aquesta segur que ja n'estava, de decidida.

Tomeu Martí

Futbol

Nou recital de Messi i triomf blaugrana

El Barcelona de Pep Guardiola continua polvoritzant tots els rècords que es posen al seu abast i ahir es convertí en el primer equip de la història que encadena setze victòries consecutives, després de derrotar un poruc Atlètic de Madrid per 2-0 al Camp Nou.

Agències

Ara / Estat Espanyol

Estat Espanyol

Rajoy: “Com a espanyol, no m'agrada que de fora em diguin què he de fer”

Mariano Rajoy no pot consentir la influència de la cancellera Alemanya, Angela Merkel, sobre l'Executiu espanyol. El líder del PP assegurà ahir que "com a espanyol, no m'agrada que des de fora em diguin què he de fer", en al·lusió a l'exigència de la cancellera alemanya que el Govern controli la despesa, la qual cosa el PP "demana des de fa tres anys i, ara que ho diu Merkel, el Govern està disposat a acceptar-ho".

Efe

Ara / Món
Les aus i els dracs de les Ga`lápagos foren estudiats per Darwin.

Horitzons

Les illes Galápagos, amenaçades per les rates

Les rates, només després de l'home i els cans, són la major amenaça per al fràgil ecosistema de les illes equatorianes de Galápagos i, per aquest motiu, un grup de científics ha impulsat un programa per protegir-les de rosegadors. Amb la millor tecnologia disponible, el Parc Nacional de les Galápagos (PNG), la Fundació Charles Darwin, l'organització Island Conservation i la Universitat de Michigan (EUA) s'han proposat acabar amb les espècies de rates introduïdes. L'assumpte no és fàcil, ja que les rates no autòctones s'han adaptat a les condicions de l'arxipèlag i han envaït l'espai d'altres animals endèmics d'aquest arxipèlag, situat a uns mil quilòmetres a l'oest de les costes continentals de l'Equador. Les rates, sobretot l'anomenada "holandesa" i el "ratolí casolà", es troben en el tercer lloc de perill de la llista d'espècies introduïdes i nocives per a l'ecosistema de les Galápagos, que, a més de l'home i els cans, també inclou moixos, cabres i, fins i tot, vaques, així com una sèrie d'espècies vegetals com la morera. El director del Parc Nacional de les Galápagos, Edwin Naula, va indicar que la metzina usada en la desratització ha estat "fabricada específicament" perquè no afecti altres espècies autòctones.

Fernando Arroyo/Efe

Ara / Tendències

Tendències

L'artesania i la moda balear envaeixen Madrid

Més de 60 firmes i artesans de les Balears han participat aquests dies en la Setmana Internacional de la Moda de Madrid (SIMM) i en la del regal joieria i bijuteria Giftrends, al recinte firal de Madrid. Els estands reberen ahir la visita de la consellera de Comerç, Indústria i Energia, Francesca Vives.

E.P.

Opinió / Opinió
dBalears

Opinió

No vagi per dit

Suports a FontEn ambients polítics es comenta que la nova Lliga Regionalista Balear, de Jaume Font, té per darrere el suport d'alguns empresaris que temen que la majoria absoluta de José Ramón Bauzá no els suposi perdre competitivitat...

dBalears

Josep Maria Llauradó

Opinió

Ballant i cantant

Més dun recordarà amb esfereïment Ballau, ballau, maleïts, la pel·lícula de Sidney Pollack que tancava dins un saló de ball tota la desesperació dels anys de la depressió, concentrant-la en aquelles parelles obligades a ballar fins a la mort, per sobreviure. Posant-hi color...

Josep Maria Llauradó

Glosa de Mateu Xurí

Opinió

No hi ha pròrroga

Senyor Font, la previsióa l'hora de fer un partitperquè els mandats de Madridno guanyin la votació,no ha estat d'allò millortot i valorar els seus salts.Ja fa temps que estam malaltsi les cames ens fan figa;què hi pinta fundar una lligaquan ja xutam els penals?

Glosa de Mateu Xurí

Tomeu Martí

Opinió

Dijous de mobilitzacions

L'agenda d'aquesta setmana ve marcada per l'aparició de la Lliga Regionalista de Jaume Font (llegiu-ne la nostra opinió a les pàgines d'esports) i per la lluita en favor dels drets lingüístics dels catalanoparlants. Dins aquesta lluita, aquesta setmana en viurem dos episodis...

Tomeu Martí

Ferran Aguiló

Opinió

Alternatives al monocultiu

Els que pagaven fortunes a productors i periodistes amics per omplir la televisió pública, IB3, amb continguts que no els fessin nosa, ara s'encaboten a retallar-la i, a més, fer desaparèixer Televisió de Mallorca. Però, heu sentit qualque argument per a aquesta decisió, més enllà...

Ferran Aguiló

Editorial

Opinió

Font demana tranquil·litat

El fundador de la Lliga Regionalista, Jaume Font, demana "tranquil·litat i un període de reflexió". La crida a la prudència és lògica: necessita saber quins suports polítics i econòmics es posen a favor seu abans de prendre cap decisió...

Editorial

Llorenç Capellà

Opinió

La roda dels dies (que arrossega i esclafa)

CINISMEQuan va produir-se la Guerra del Golf, la de les aus xopes de petroli, tota la preocupació d'un conegut meu, inversor en Borsa, es reduïa a aclarir què en feia, de les participacions petrolieres que tenia en cartera. Vaig...

Llorenç Capellà

Opinió

“Nits simfòniques”, d'Antoni Pizà

••• L'editorial Ensiola de Muro ha publicat, dins la col·lecció Testimoni, el darrer llibre del musicòleg mallorquí Antoni Pizà Prohens (Felanitx, 1962), que recopila de manera amena però documentada una selecció de notes als programes de mà escrits, majoritàriament, per a l'Orquestra...

Jordi Vidal Reynés

Pere Antoni Pons

Opinió

Els desconcentrats

Era inevitable: tot allò que té seguidors entusiastes o defensors acèrrims sempre acaba tenint crítics frontals, enemics declarats i detractors furiosos. Al principi, Internet va ser rebuda com un miracle de les noves tecnologies, i fins fa quatre dies ha estat percebuda i valorada...

Pere Antoni Pons

Llorenç Valverde

Opinió

Sense Internet

Entre moltes altres coses, aquests dies els egipcis han pogut comprovar la fragilitat de les xarxes de comunicacions actuals. I amb els egipcis, la resta del món. Una vegada més ha quedat ben clar el caràcter de llegenda urbana de la historieta que atribueix...

Llorenç Valverde

Joan F. López Casanovas

Opinió

No tenir eima

Mi-te'ls a la foto. Han pactat i ajunten les mans: la satisfacció del president del govern, que en el seu castellà de León "se ha llevado el gato al agua". Joan Rosell, capità de la patronal espanyola (qui deia que un català no podia arribar a presidir cap organització...

Joan F. López Casanovas

Celestí Alomar

Opinió

Galls de les Índies

Feia volar galls de les Índies. Sí, galls i gallines de les Índies! No volen, es barallen. Una baralla de galls de les Índies? No, ell els feia volar. Tenen ales, no? Només els serveixen per a fer un salt curt. Ell els feia volar més de cent metres. Era un mestre del vol impossible. Primer...

Celestí Alomar

Guillem Frontera

Opinió

La paradoxa americana

Políticament correcte és advocar per la renúncia de Hosni Mubàrak sota la pressió de la Casa Blanca amb Obama d'inquilí. El poble d'Egipte ha expressat torrencialment, i a costa de vides humanes, la voluntat de desfer-se del seu màxim governant, fins fa un parell de dies...

Guillem Frontera

Biel Florit

Opinió

El castell de naips

Som un enamorat d'Egipte. És un país encisador sobretot pel sediment immens d'història i cultura que atresora de forma fins i tot exagerada, de monuments i temples que t'enverguen una empenta a la sensibilitat, a la curiositat, una cosa de no dir. Per això mateix...

Biel Florit

Pere Fullana

Opinió

El Montepío de s'Arraval

En dos anys, l'estat de precarietat de la gestió del Montepío de Santa Catalina ha empitjorat, seguint el fil de deixadesa i d'indefensió en què es troben entitats que no han pogut renovar-se satisfactòriament. Ara mateix, la societat es troba en una situació terminal, ofegada...

Pere Fullana

Miquel Ferrà i Martorell

Opinió

Un animal intel·ligent (1862)

"Els filòsofs han plantejat amb freqüència el problema d'investigar quina és la línia precisa que separa la intel·ligència de l'home de la dels animals. Segons el seu costum, han perdut el temps dient beneitures, en lloc de resoldre's a acceptar l'únic element...

Miquel Ferrà i Martorell

Opinió / Cartes al director

Cartes al director

Cartes dels lectors

La sexta (hora... pro nobis)Quan alguns del PP defensen la sexta hora escolar, parteixen d'un desconeixement total del sistema educatiu. Consideren sols l'escola com a culpable del baix nivell educatiu dels infants i s'obliden de la família, de com...