Can Morató, la fàbrica agonitza
Poc queda avui de l'esplendor de l'antiga factoria de tapissos de can Morató a Pollença, construïda el 1922 i que es convertí en un model de referència fins al seu tancament, el 1960. Situada a l'entrada de la part alta del poble, devora el pont Romà, fa temps que la fàbrica presenta un estat deplorable que manté fins i tot tancat, d'un any i mig ençà, el camí públic de can Joanot pel perill de despreniments.
Felanitx presumeix de l'escola de música i dansa Pare Aulí
A partir de demà, l'alumnat de l'escola de música i dansa Pere Aulí estrenarà nou edifici. Després d'anys de reivindicacions, el projecte ja és una realitat i ahir dematí ja fou inaugurada la nova escola, ubicada on antigament hi havia el vell escorxador municipal.
La jutgessa absol l'exbatle Caldentey per prescripció de delicte
La jutgessa del Jutjat d'Instrucció número 2 de Manacor ha dictat l'arxivament del cas que investigava la suposada funcionarització fraudulenta de Sebastià Escalas, exzelador de l'Ajuntament de ses Salines, per part del batle d'aleshores, Antoni Caldentey (UM). I ho fa recordant que la suposada infracció penal de prevaricació hauria prescrit, atès que els fets investigats es cometeren l'any 2000, mentre que les diligències s'obriren el 2006. Per tant, havent passat el termini de tres anys, el presumpte delicte hauria prescrit.
Desallotgen dos edificis per una bossa de gas metà
El metà es concentrà en una bossa al soterrani de l'immoble. Foto: V. Vasilev. Una bossa de gas metà formada al soterrani d'un edifici del carrer d'Adrià Ferran de Palma causà el desallotjament de 31 persones dels seus habitatges ahir horabaixa. El perill que el gas esclatàs obligà els bombers a demanar als veïns dels números 22 i 24 de la mateixa via que deixassin ca seva durant unes hores. Fins que la zona no recuperà la seguretat, mentre els bombers eliminaven l'acumulació de metà, es precintà el carrer i s'hi impedí el pas. Encara no s'ha determinat l'origen del fenomen, tot i que ja se'n sap que en principi no es tractava de cap canalització de gas ciutat que s'hagués romput. Amb tot, al lloc dels fets també hi anaren tècnics d'Endesa per col·laborar en la retirada del metà fent feina de manera conjunta amb els Bombers de Palma.
Ei! Quan fas una compra no perds drets
La Direcció General de Consum vol aproximar-se als ciutadans per tal de fomentar la participació activa com a consumidors que són. Amb aquest objectiu, ha iniciat un cicle de xerrades per explicar a la ciutadania de quins drets disposen quan fan una compra, sota el nom Consum t'escolta. A les xerrades escolten els seus problemes reals i se'ls intenta donar solucions, amb la divulgació tant dels drets com de les novetats pel que fa a la seva protecció i defensa.
Manel Carmona, escollit nou coordinador d'EU
Verònica Melià amb Manel Carmona, parlant davant l'assemblea d'EU. Foto: P. Pellicer. Després del procés de refundació, Esquerra Unida torna a ser la de sempre. O gairebé. Ahir recuperà el nom, relegà el d'Esquerra Alternativa i Verda i escollí un militant veterà i jove a la vegada, Manel Carmona, com a nou coordinador. L'assemblea interinsular d'EU de les Illes Balears tancà així el procés de refundació del partit, que havia patit un fort sotrac amb l'escissió de l'actual IniciativaVerds i la fuga de qui llavors n'era el coordinador, David Abril. En referència a l'escissió, just després que l'elegissin, Carmona afirmà que havia arribat l'hora de "passar pàgina". Lamentà que els escindits i el PSM no haguessin volgut arribar a cap pacte per reeditar el Bloc, però convidà els militants d'EU a anar a les eleccions amb força i il·lusió.
Sense perdó per a Son Espases
Una trentena de manifestants van marxar ahir des de Cort fins a l'hospital. Foto: P. Pellicer. Una trentena de persones es manifestaren ahir dematí des de Cort fins a de Son Espases per recordar la "traïció" dels polítics que varen permetre la construcció de l'hospital, segons el manifest que llegiren. La protesta també es feia per la privatització de part de la gestió de l'hospital i per denunciar la precarietat de les condicions de feina dels treballadors i la manca de previsió de l'Executiu en qüestions com els accessos i els recursos humans. Segons explicà el portaveu de la protesta, Pep Juárez, l'hospital ja està fet i no feien cap marxa nostàlgica en allò que ja no es pot salvar, sinó que es manifestaren per impedir que res semblant no tornàs a passar.
El PP vol prendre poder a Manera sobre el pressupost
El president Antich i el conseller Manera consulten documents durant un ple del Parlament.Foto: M. À. Cañellas El PP no quedarà de braços plegats davant la decisió del Govern de prorrogar els pressupostos autonòmics actuals per a l'any que ve. Els populars intentaran deixar en mans del Parlament qüestions clau de la gestió pressupostària, com són les modificacions o ampliacions de crèdit, unes operacions que se solen produir durant l'exercici i que el Govern ja no podria afectuar sense autorització prèvia de la Cambra. El PP ha criticat durament l'"ocultació" de dades que suposa per a l'oposició la pròrroga dels pressupostos, perquè, a diferència del que es fa habitualment, no s'han entregat els comptes al Parlament i, part tant, no poden conèixer quines són les previsions que fa l'Executiu. Tampoc no s'han debatut ni s'ha pogut modificar el projecte de pressupostos durant la tramitació.
Les quatre cares de la crisi
La meitat dels ciutadans de l'Estat viu la crisi com a víctima o, en el millor dels casos, des de la resignació. En canvi, l'altre 50%, entre menfotistes i esnobs, pensa que aquesta situació no els afecta i tracta de mantenir el mateix estil de vida d'abans, sense estrènyer-se el cinturó o, si més no, així ho volen aparentar. Aquests 4 perfils -conformistes, esnobs, menfotistes i víctimes- conviuen en un mateix escenari de recessió econòmica, però hi fan front amb actituds molt diferents, segons un estudi de l'agència de comunicació global CP Proximity que posa l'èmfasi en la manera de consumir.
Son Sant Joan amenaça de quedar parcialment tancat
Les hires treballades dels controladors aeris superarien les 1.670 establertes per AENA. L'aeroport de Son Sant Joan podria veure tancat parcialment el seu espai aeri, a causa de la reducció de la seva plantilla de controladors un 35%, a partir de la segona quinzena de desembre i fins a final d'any. El motiu és que aquests professionals haurien assolit el nombre màxim d'hores treballades anuals, que AENA va fixar l'abril passat en 1.670, i haurien de deixar el seu lloc. En cas de no trobar-s'hi cap solució immediata, el trànsit aeri es veurà seriosament afectat per retards severs en els vols en plena època nadalenca. La problemàtica perjudicaria també l'aeroport d'Eivissa, atès que les maniobres d'aproximació dels avions a la major de les Pitiüses es coordinen des de la torre de control de Son Sant Joan.
Castells internacionals
Qui ho havia de dir. Mallorca, de cop, aconsegueix tenir tres manifestacions considerades per la Unesco Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Dues de ben nostrades: la Sibil·la i la "dieta mediterrània"...
La Sibil·la: un fenomen global d'una tradició local
Arran de la recent proclamació del cant de la Sibil·la Patrimoni Immaterial de la Humanitat, tots els mallorquins hem estat, i estam essent, testimonis d'un esdeveniment social i cultural sense precedents: la projecció global d'un fenomen local. Amb l'assoliment d'aquesta fita...
Santa Eulàlia, dos anys després
Després de dos anys de bastides i obres a quaranta metres d'alçada, l'església de Santa Eulàlia, un dels temples cristians més antics de Ciutat, llueix de nou. El bisbe de Mallorca, Jesús Murgui, acompanyat pel conseller d'Habitatge i Obres Públiques, Jaume Carbonero, encapçalà ahir la comitiva institucional que inaugurà la dita rehabilitació, que ha costat més de dos milions d'euros i que ha estat sufragada en un 50% pel Govern balear.
Els altres béns de la Humanitat
La necessitat de protecció del patrimoni, bé sigui material o immaterial, s'ha convertit en una quimera per a la majoria de països. Aquesta setmana la Unesco ha afegit 51 nous elements a la llista de patrimonis immaterial de la Humanitat provinents d'11 estats d'arreu del món. Dimarts, Mallorca rebé amb alegria la notícia de la inclusió de la Sibil·la dins aquesta anhelada llista, però no fou l'única preservació que ens toca de prop: els Castellers de Mallorca i els Al·lots de Llevant també estaven d'enhorabona amb la decisió del Consell intergovernamental de protegir les famoses torres humanes.
Veu lliure per a Normando Hernández
L'escriptor i periodista cubà Normando Hernández va ser guardonat divendres pel PEN Català amb el primer Premi internacional Veu lliure. La distinció persegueix reconèixer aquells escriptors que han estat represaliats per defensar la llibertat d'expressió. Hernández, que resideix a Madrid des del juliol passat, es referí al guardó com "un premi trist" però "necessari", perquè "posa els assassins en el punt de mira". Hernández va ser arrestat el 2003, juntament amb 74 periodistes cubans dissidents, i fou sentenciat a 25 anys de presó.
Una visita amb morbo a ca l'ex
Ha arribat el moment de visitar l'ex, aquell que prometia amor i al final ens posà una demanda de divorci que demanava la nostra desaparició, aquell que mai no va voler cuidar-se dels fills i que ara diu que va ser gràcies al seu afecte i cura que han crescut grans i forts. Ha arribat el moment d'enfrontar-se amb el Sevilla de Gregorio Manzano.
Gran partit del Mariana
El Sóller dominà des dels primers minuts i frenà tots els intents de remuntada de l'Olesa. Va ser un dia negre per a les catalanes. Primer va ser cancel·lat el seu vol i sortiren amb hores de retard i, després, es varen endur de Son Angelats una panera.
Un Barcelona de rècord
El FC Barcelona aconseguí una golejada històrica contra l'Almeria en un partit en el qual va aixafar el rival i sentencià el seu entrenador, Juan Manuel Lillo, que va ser destituït de manera fulminant després de la tremenda humiliació.
El bon futbol del Vila-real no pot amb un pràctic València
El derbi regional entre el Vila-real i el València va acabar amb un empat a un gol, en un partit que enfrontà dos arguments futbolístics diferents i en el qual l'aposta ofensiva local es va veure contrarestada pel joc pràctic d'un visitant millor en el primer temps, però que va patir al final.
Comença l'acció a Londres
Les vuit millors raquetes del moment lluiten a partir d'avui i per segon any consecutiu a Londres, on cinc jugadors que repeteixen i tres noves cares s'incorporen a les finals de l'ATP en una edició en la qual Rafel Nadal podria posar la cirereta a una temporada històrica.
El Madrid no perd el compàs i també goleja l'Athletic
El Reial Madrid no va perdre el compàs del Barcelona i també va golejar l'Athletic de Bilbao per mantenir el lideratge i plantar-se al Camp Nou, d'aquí a una setmana, com a líder de la Lliga. Tot i no ser una golejada tan contundent com la del seu etern rival, els de Mourinho (que va complir el segon partit de sanció assegut a la tribuna del Bernabéu) tornaren a fer patent la seva pegada en un partit que resolgueren gràcies a les cavalcades dels seus ràpids davanters i a la fam d'un Cristiano Ronaldo, que aconseguí un hat-trick, que el manté com a pitxitxi de la Lliga amb 14 gols.
El Govern proposa als Estats Units donar impuls al diàleg al Sàhara
La ministra d'Exteriors, Trinidad Jiménez, va proposar ahir a la secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, "elevar el nivell polític" de les reunions del Grup d'Amics per al Sàhara que hi ha a l'ONU amb l'objectiu que Rabat i el Front Polisario se sentin realment "acompanyats" en el procés de negociacions que mantenen obert a la recerca d'una solució al contenciós històric.
Rubalcaba diu que PP i CiU forgen un pacte
El vicepresident i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, advertí ahir que el PP torna a parlar de "català" i "intimitat" en aquesta campanya electoral i, quan això passa, és perquè "està forjant un pacte amb CiU".De manera indirecta, Rubalcaba es referí així, en un míting a Girona, a l'anomenat pacte del Majestic, que va donar lloc el 1996 als acords de CiU i PP a l'Estat i Catalunya sota el Govern de José María Aznar, expresident popular que revelà que en la intimitat parlava en alguna ocasió en català.
9.000 anys de dieta mediterrània
N'hi ha que diuen que només les coses bones perduren en el temps i potser per això la dieta mediterrània es manté més vigent que mai 9.000 anys després d'haver-se originat, i els científics li atribueixen de cada vegada més bondats.
La massacre del narco
Els assassinats a Mèxic lligats al crim organitzat són una realitat quotidiana que no s'atura. S'escampa per tots els racons del país centreamericà, que, tot i la lluita del Govern contra les bandes, veu com la massacre del narco creix dia a dia.
Una alegria en temps difícils
De tímid adolescent a pilot de la Reial Força Aèria (RAF), el príncep Guillem, segon en la línia de successió al tron britànic, s'embarcarà l'any que ve en una nova etapa de la seva vida quan es casi amb la seva promesa, Kate Middleton.
El Sàhara, nou fracàs de ZP
El comportament del Govern Zapatero al voltant del Sàhara comença a ser esperpèntic. La Moncloa no es vol enemistar amb Rabat de cap de le maneres i s'amaga darrere els Estats Units i França per fugir de qualsevol responsabilitat. Oblida que el Sàhara Occidental...
L'aniversari
La vigília del 20-N la lluna era tèrbola. Creuava el cel amb pinta espanyola i vel de dol.Per davant la Seu passejaven Josemon Bauzà i Carlitos Delgado. Parlaven de coses serioses.-Negros recuerdos trae la noche -va dir Carlitos...
Utilitat dels encontres d'escriptors
El títol hauria de ser una pregunta. Tenen cap utilitat les trobades d'escriptors que de tant en tant es munten aquí i allà, que apleguen un parell de desenes d'animalons literaris, o de bestiasses, i els fan participar en unes quantes taules redones debatent sobre temes avorrits, estrambòtics...
Cultura per Mar i Terra
Aquesta està sent la legislatura de la recuperació cultural de Palma. En aquests moments, la capital mallorquina disposa d'una oferta cultural molt rica i ben diversa provinent de l'Ajuntament i de la iniciativa privada...
Màquina contra màquina
Segons un estudi recent, entre les coses quotidianes que els americans consideren més molestes -fins al malson- ocupa un lloc destacat el fet de no trobar un operador humà quan telefonen a un servei d'atenció al client. Manifesten que això és més molest que...
No vagi per dit
Falange Española y de las Jons de les Balears demanà als responsables de la catedral de Mallorca per celebrar-hi, ahir, un funeral per les ànimes de José Antonio Primo de Rivera i de Francisco. Tanmateix, l'organització trobà "problemes burocràtics insalvables" que l'obligaren a fer l'acte al seu lloc tradicional...
Gènere i modernitat
Ahir parlàvem d'Aina Moll i de la modernitat, tot fent referència a la institucionalització de l'Institut d'Estudis Catalans a Mallorca. També, ahir, a mitjan dematí, tinguérem ocasió de compartir les reivindicacions pacífiques dels joves saharauis, durant la seva aturada a Algaida...
El marcatge al conseller Manera
Fa la impressió que s'acosta en els propers mesos un marcatge a l'home del conseller Carles Manera digne d'un campionat d'Europa de futbol. El PP el du entre cella i cella. I ara que l'esquerra haurà de governar amb els pressupostos prorrogats, més intensa serà la tasca...
La bona nova a Sant Magí
La cultura com a porta, com a pont i com a dignificació de l'espai és, sense pretensions d'originalitat, la base teòrica que subjau en un magne projecte de l'arquitecte valencià Vicent Guallart a Teheran. Es tracta del Cultural Gate to Alborz -no sé si és apropiat referir-s'hi en anglès. Alborz són les fonts de la història del país i, alhora, les muntanyes que engrunen una ciutat...
Espurnes de claror
On són les elits en un tema del qual tots els que en parlen reconeixen que ens hi jugam el futur? Des de tots els àmbits, i amb denúncies creuades, s'ha criticat el paper dels polítics en el pla de reforma de s'Arenal. Uns per deslleialtat amb el país i les seves institucions, altres per allò tan miserable...
Encarnat i blau
Al Pla d'aquesta Mallorca de cada dia menys nostra, quan una cosa s'embruta de valent en solem dir que s'hi ha posat encarnat i blau. Vull suposar que la dita té l'origen en els efectes colorants de la pell que compareixen després d'una mansiula ben envergada...
Que no perdéssim els avions
Indagar, interrogar els éssers humans a la recerca de la seua identitat, les seues pors i esperances: vet aquí una de les funcions bàsiques del teatre. No hi serà de més recordar-ho ara que a Menorca s'han apagat els llums del Teatre Principal després de la representació...
El retrocés d'Obama i la lectura des d'aquí
La pèrdua electoral als Estats Units per part d'Obama és una mala notícia. Bé, si més no per a aquelles persones que tenim una mentalitat progressista i que hem vist amb simpaties els plantejaments polítics del president norda-mericà. El progressisme d'Obama li ha passat una factura...
El misser Deliot (1958)
"Després de recórrer tot el perímetre de la sala de les Passes Perdudes, travessà la galeria Marchande, de la mateixa manera que ho feia tres cops per setmana des de feia quasi mig segle. Assegurava que aquell passeig, del qual no podia prescindir, li permetia respirar l'aire pur del Palau de Justícia...