TW
0

Poc queda avui de l'esplendor de l'antiga factoria de tapissos de can Morató a Pollença, construïda el 1922 i que es convertí en un model de referència fins al seu tancament, el 1960. Situada a l'entrada de la part alta del poble, devora el pont Romà, fa temps que la fàbrica presenta un estat deplorable que manté fins i tot tancat, d'un any i mig ençà, el camí públic de can Joanot pel perill de despreniments.

Alternativa per Pollença reclama a l'Ajuntament i al Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca que cerquin un acord que permeti iniciar el procés per expropiar l'edifici, declarat Bé d'Interès Cultural, per garantir-ne així la conservació i la seguretat dels veïns.

"No es pot permetre tanta de passivitat institucional davant una part del nostre passat. La fàbrica de can Morató, Bé d'Interès Cultural (BIC), és una part molt important de la història de Pollença i té un gran valor històric, artístic i també emocional, perquè hi feren feina moltes pollencines", afirma el portaveu d'Alternativa a la Sala, Pepe García. Fa un any i mig que el Consistori optà per tancar el sender públic de can Joanot per motius de seguretat, cosa que incrementà encara més el malestar dels residents. Els titulars de finques de la zona hi tenen accés a través d'altres camins però, mentrestant, l'estat de ruïna de l'antiga factoria continua avançant.

Ordre d'execució

En el darrer ple municipal, i per contestar les preguntes d'Alternativa, el batle i regidor d'Urbanisme de Pollença, Joan Cerdà, confirmà que "fa mesos que es donà als propietaris l'ordre d'execució perquè duguin a terme les actuacions necessàries per evitar-hi despreniments i, a més, s'ha enviat una petició a Patrimoni, però no n'hem tingut cap resposta".

"Com que els propietaris no compleixen el seu deure de conservar la fàbrica i no han fet les accions indispensables per preservar l'edifici -cosa que es considera una infracció molt greu de l'article 101 de la Llei de patrimoni històric de les Illes Balears-, han de ser les administracions públiques les que han d'actuar amb urgència per impedir-hi la caiguda de material i per obrir el camí. El Consell ha d'iniciar el procediment per expropiar l'immoble, atès l'incompliment greu dels propietaris en relació amb el seu deure de conservació i el perill de destrucció de la casa", declara García.

La fàbrica de can Morató es va construir el 1922. Hi destaca la façana principal, amb elements del regionalisme i altres de procedència noucentista, com ara la torre i les impostes. Combina materials moderns, com és el formigó armat, amb l'edificació de murs mitjançant una espècie de formigó molt primitiu elaborat a base de terra i grava i un conglomerat de ciment mallorquí. "Constitueix una mostra del principi de l'aplicació i l'experimentació amb nous materials ", conclou García.