Notícies del dia 2 de agost de 2010
Illes Balears / Balears
El Palma Arena ha passat de ser la meca del ciclisme en pista mallorquí a acollir espectacles musicals i fires.

Ciutat

De tot manco ciclisme

La fira del disc, la festa del xot de l'Islam i el baptisme dels Testimonis de Jehovà han estat algunes de les utilitats que s'han trobat al velòdrom més car de l'Estat. De tot manco ciclisme. Aquesta setmana es confirmava que el pavelló passarà a ser, a més, el recinte firal de Ciutat de manera provisional. "Ja teniu aquí el vostre Palma Arena, us el mereixeu". Amb aquestes paraules Jaume Matas (PP)va inaugurar el velòdrom l'any 2007. L'expresident del Govern en va recordar més d'una vegada el temps rècord de construcció. Mallorca a la fi tenia un pavelló a l'altura de les grans cites. L'inici va ser fulgurant. El velòdrom acollí el Campionat d'Espanya el març de 2007 i un mes després es féu servir per al motiu pel qual va ser construït: el campionat del món de ciclisme en pista. L'any següent s'hi tornà a fer un campionat d'Espanya, però de llavors ençà no s'hi ha fet cap més competició oficial de ciclisme. El Palma Arena, que s'ha fet famós pel seu elevadíssim sobrecost -se'n va doblar el pressupost inicial- i per una investigació judicial que afecta de ple l'expresident Matas, ja no exerceix de velòdrom, entre altres coses perquè la Unió Ciclista Internacional (UCI) no n'homologa la pista

Joan Busquets

La motocicleta que pilotava el jove de 23 anys.

Crònica Negra

Perd la vida un jove de 23 anys a Pollença en xocar amb un mur

A les 04.55 hores d'ahir de matinada, un jove de 23 anys perdia la vida després de col·lidir frontalment la motocicleta que conduïa contra un mur de pedra a Pollença. Pel que sembla i, segons les primeres hipòtesis de la investigació, realitzada pels agents de l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil, un jove identificat com a Arturo Arenas. F. circulava amb el seu ciclomotor, una Aprilia Sami de 49 centímetres cúbics, quan es va distreure i va col·lidir contra un mur .El motorista, en el moment de produir-se el sinistre, circulava per la DT.-2202, és a dir, la carretera que uneix Pollença i Alcúdia, concretament en sentit ascendent, a l'altura del punt quilomètric número 3.Ràpidament es van desplaçar fins al lloc dotacions de la Guàrdia Civil, Policia Local de Pollença i dues ambulàncies del 061, una UVI mòbil i una ambulància de suport vital bàsic. Els facultatius van tractar de reanimar la víctima, però no van poder fer res per salvar el jove. Fins al lloc es van personar familiars i es van viure moments de gran tensió. Resulta que el jove era molt conegut a la zona.

J.B.

Crònica Negra

Detingut un home per intentar apunyalar un porter a Magaluf

La Guàrdia Civil ha detingut un home de 29 anys per intentar apunyalar el porter d'un establiment de la zona turística de Magaluf, a Mallorca. Segons informa avui l'Institut Armat en un comunicat, l'home respon al nom de Juan Carlos A. S. i ha estat arrestat sobre les cinc de la matinada d'ahir com a presumpte autor d'un delicte de temptativa d'homicidi. La nota indica que es desconeix el motiu pel qual l'home ha intentat apunyalar el porter del local.

Efe

Els molins són usats avui en dia com habitatge improvisat per alguns sense sostre.

Jonquet reforma i conservació

El Jonquet, un any aturat

Tot i que ja ha passat més d'un any des que la ponència tècnica de Patrimoni va donar el vistiplau a la declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC) al barri del Jonquet, el nou Pla Especial de Renovació Interior (PERI) encara no s'ha començat a redactar. Es manté el que modificà de manera poc transparent el PP l'any 2003. La declaració BIC implica, per força, refer el PERI per canviar l'ordenació urbanística de la zona, criticada de fa temps pels veïns. Però a més de la congelació del nou PERI, des que el Jonquet es declarà BIC no s'han fet les obres necessàries per rehabilitar els dos molins més degradats, el d'en Celós i el d'en Garriguera.

E. Borràs

Balears

Les Balears lideren el creixement de l'índex de dones autònomes

Les Balears són la comunitat autònoma que va registrar un major increment en el nombre de dones autònomes entre els mesos de desembre de 2009 i juny de 2010, amb un total de 28.881 afiliades al Règim Especial de Treballadors Autònoms (REPTA), segons dades ofertes per la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (LLIGA).

E.P.

La gent es col·locava prop del vaixell per intentar agafar algun premi.

Part forana

Triomfen les ànneres de plàstic

La tradicional amollada d'ànneres de la Colònia de Sant Jordi s'ha adaptat completament a la nova moda de llançar ànecs de plàstic a la mar, en substitució de les ànneres vives. Cinc anys després de prendre aquesta decisió, arran de les denúncies fetes per associacions protectores d'animals, el poble ha convertit una festa en què participaven només joves nedadors en una activitat familiar per a totes les edats. Lluny de la polèmica que es viu en altres festes de format similar, com l'amollada d'ànneres de Can Picafort, els coloniers i tota la gent que va voler formar part de l'acte d'ahir es conformaren amb els premis que s'obtenen amb cada ànec. Quinze bitllets de cinc euros, cinc de deu euros, botelles de vi, melons i gasoses es convertiren en els preuats tresors que els participants obtingueren després de lluitar dins l'aigua amb la resta de gent durant els vint minuts que durà l'amollada d'ànecs. El batle de ses Salines, Bartomeu Lladonet, es va mostrar molt satisfet per aquesta celebració i va voler "agrair personalment la màxima participació de tota la gent de la Colònia de Sant Jordi en aquestes festes, perquè sense ells no es podrien fer coses com aquesta".

David Juárez.

Gràfic del sinistre que provocà la mort de dos ciclistes a Mallorca.

Crònica Negra

Diumenge negre a les carreteres

Dos morts i diversos ferits de diferent consideració és el resultat del primer accident mortal registrat a les carreteres de Menorca enguany. Els fets van tenir lloc poc després de les 7.30 hores, quan un turisme, un Citroën C3 amb matrícula 8297 FXB, circulava en sentit a Maó per la carretera general. En el punt quilomètric 13,500, el revolt previ al pont de Son Bou en el terme d'Alaior, el turisme no va virar a la dreta i va seguir, per causes que es desconeixen, una trajectòria recta. Va envair el carril contrari i va atropellar un grup de cicloturistes procedents de Maó. El cotxe va acabar encastant-se a la tanca de seguretat de protecció i poc després va cremar fins a quedar calcinat. A causa de l'impacte van morir Juan Garriga Carreras, de 59 anys, i José Antonio Tena Naranjo, de 48.

J.Ribera

Unes 150 persones, convocades per entitats que defensen els drets dels animals ahir a Inca.

Part forana

Manifestació antitaurina sense incidents a Inca

Al voltant d'un centenar i mig de persones es varen manifestar ahir capvespre davant de la plaça de Toros d'Inca per protestar contra les curses de braus en general i contra la que es programa cada any a la capital del Raiguer amb motiu de les festes patronals en particular. Cap a les quatre i mitja, dues hores abans que començàs la corrida, els antitaurins varen iniciar la protesta. Proclames ('Què fan els toreros? Torturen i assassinen', 'Toreros al carrer, a Catalunya ja està fet' i 'Toreros a l'atur, la Fiesta s'ha acabat', entre d'altres), xiulades a les persones que es disposaven a entrar a la plaça i advertències a les que pretenien fer-ho acompanyats de menors varen compondre el repertori. Així mateix, es repartiren fulletons multilingües als turistes en els quals se'ls informava de "l'espectacle cruel i sagnant" que constitueixen les corregudes de toros. Com és habitual en aquest tipus de manifestacions, una dotzena d'efectius de la Guàrdia Civil i agents de la Policia Local varen tallar al trànsit els carrers adjacents a la plaça i vetlaren perquè no es produïssin incidents entre partidaris i no partidaris de les corrides. Contràriament al que passà diumenge passat a Alcúdia, aquesta vegada no es produí cap agressió física i partidaris i detractors no passaren dels insults.

Antoni Pol

Illes Balears / Polí­tica

Polí­tica

Palma tindrà una nova escola lliure al marge de la Conselleria

Tot i que encara està força cru, el projecte per crear una nova escola 'lliure' a Palma ja camina. Una vintena de famílies són les impulsores de la iniciativa, que començarà segurament aquest setembre des del nivell més jove: l'educació infantil. Aquest tram, que comprèn nins i nines d'entre 0 i 3 anys, no necessita la regulació de la Conselleria d'Educació, atès que l'obligatorietat d'inscriure els infants a escola comença a partir dels 3 anys.

Ander Zurimendi

Els participants s'esforcen per aprendre les bases del brake.

Polí­tica

Aprendre català a cop de hip hop

L'objectiu és passar-s'ho bé i parlar en català. Com? Ballant hip hop. Aquesta activitat diverteix els participants i els integra en una societat multicultural en català. Ho han comprovat els Joves de Mallorca per la Llengua en la cinquena edició de les colònies lingüístiques a la Victòria, unes estades d'estiu per a adolescents en què totes les activitats es fan en l'idioma de les Illes. L'entitat mallorquina hi organitza, entre altres opcions, un taller de brake, el ball més representatiu del hip hop. "El primer que feim és explicar en què consisteix el hip hop", aclareix Xisco Puig, el monitor encarregat d'aquesta activitat". Es tracta d'una cultura ianqui que va néixer els 70, composta per diferents activitats d'oci, com el grafit, el brake (un ball) i el rap (poesia musicada). "Quan dius això als nins en català, tot d'una entenen que el que ens mostren del hip hop per la tele no té sentit". No és un ball lligat exclusivament al castellà ni de gent problemàtica. "Una mostra som jo", diu Xisco. Els nins queden entusiasmats en veure el que fa. "Però les acrobàcies no ho són tot", indica. L'instructor conta que en una hora de taller no es pot ensenyar a ballar brake.

Aina Ginard

Illes Balears / Economia

Economia

Quatre de cada deu empresaris preveuen reduir la xifra de negoci en el tercer trimestre

Quatre de cada deu empresaris de Balears (43,4 per cent) considera que la seva xifra de negoci disminuirà durant el tercer trimestre de 2010, en relació amb el segon, davant el 46,2 per cent que creu que es mantindrà estable i el 10,5 per cent que augura que augmentarà.

E.P.

Illes Balears / Cultura

Cultura

Una vintena d'artistes eivissencs exposaran a Hamburg

Un total de 20 artistes d'Eivissa exposaran a la ciutat alemanya d'Hamburg la seva obra inspirada en l'escriptor mallorquí Ramon Llull. Sota el títol 'Per la mar!', la delegació eivissenca exposarà les seves creacions a partir del 16 de setembre en el vaixell-museu Cap Sant Diego, situat al moll principal de la ciutat teutona, una de les principals destinacions del turisme cultural del continent.

E.P.

Els comptes de la institució es poden veure encara més reduïts a partir del 2011.

Cultura

L'IEB davalla un 43,6% el pressupost

L'activitat de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) ha baixat d'ençà que el febrer passat el Govern Antich decidí 'limitar-ne' les competències i reduir-les als estudis locals i etnològics. Aquesta minva ve lligada també a una dràstica rebaixa pressupostària de la institució, que ha arribat al 43,6% dels comptes del 2010. A l'espera que la Conselleria d'Educació i Cultura faci pública la proposta per als comptes de l'IEB amb vista al 2011, tot fa pensar que la reducció de pressuposts per a la institució cultural encara serà més gran l'any que ve. "Desgraciadament vivim uns moments molt difícils, tant de bo s'incrementàs el pressupost", es lamenta el nou director de l'IEB, Santiago Juan. Dels 2,5 milions d'euros pressupostats per Sebastià Serra, sols s'ha pogut disposar d'1.100.000.

Francesca Marí

La producció de la família era tanta que també rebien encàrrercs de Sud-amèrica.

Cultura

Imitació i homenatge als antics lutiers locals

La història de Pere Fiol és la d'una vida marcada per l'amor per la música. N'hi ha que són melòmans i mostren l'estima a partir del consum. Altres han fet de la música la seva professió, component i dominant amb desimboltura algun instrument, però la passió d'aquest protagonista va molt més enllà. Pere Fiol l'escolta i també exerceix de músic amb els seus companys Lluís Oliver i Enrique Sánchez. Tanmateix, a més, és professor de guitarra, director de l'escola de música Ireneu Segarra i gerent de la companyia Ireneu Espectacles. A més de tot això, compra, repara, construeix i estudia els dissenys d'una àmplia varietat d'instruments de corda. Guitarres, guitarrons i bandúrries són la seva especialitat, per una afició que desenvolupa amb el seu soci, Francesc Forteza, en el taller d'instruments. Ven part de la seva feina, en lloga una altra, però sovint també gaudeix de tenir en propietat els fruits d'una feina que pot haver-se allargat durant mesos. Una de les seves passions és emular la feina dels grans mestres artesans de la creació d'instruments a Mallorca. El seu punt de referència, i principal guia en aquesta aventura, són els treballs de la saga mallorquina Casasnovas. "Intent imitar en tot allò que és possible els procediments que eren empleats en aquella època", comentà Fiol, qui al llarg dels anys ha reparat i construït instruments d'aquesta firma.

Gabriel Amengual

L'equip, format per set alumnes, dues cap de projecte i una professora, ha treballat del 5 al 30 de juliol.

Cultura

Policromia esvaïda

Aquest estiu el convent de Sant Bernadí de Petra ha tornat a tenir uns hostes ben particulars. L'equip de l'Escola de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya finalitzà divendres la segona campanya de restauració de les pintures murals del temple petrer, després de gairebé un mes de feina. Havien començat el 5 de juliol. "Ha estat una experiència innovadora i molt productiva per a tot l'equip, però en especial per als set alumnes que han pogut participar directament en el procés d'intervenció i treballar damunt una bastida", explicava Verònima Ramírez, professora de l'Escola, que ha controlat les tasques juntament amb Marga Massanet i Anahí Meyer. Ramírez confirmà també que les policromies estan en molt mal estat i que seran necessàries cinc campanyes més, com a mínim, perquè les parets de l'emblemàtic convent tornin a lluir com en els seus orígens, al final del segle XVII-principi del XVIII. La humitat i el guix de les parets són els principals 'enemics' per aquestes pintures, part de les quals estaven gairebé oblidades. El mal estat es deu igualment als efectes de la "desamortització", que també malmenà el convent.

Francesca Marí

Illes Balears / Esport
Font: youtube.com

Motor

Alonso, segon darrere Webber

El pilot australià Mark Webber (Red Bull) s'adjudicà la victòria, quarta en el Mundial, en el Gran Premi d'Hongria, després de guanyar amb autoritat i una gran estratègia. Webber superà Fernando Alonso (Ferrari), Sebastian Vettel (Red Bull), que foren segon i tercer, respectivament. L'australià es col·locà d'aquesta manera líder del Mundial de Fórmula 1i s'imposà a Lewis Hamilton, que va haver d'abandonar per un problema amb els frens. Per part seva, Fernando Alonso va poder aguantar la pressió de Sebastian Vettel i el va mantenir una segona posició que encara el fa somiar en el Mundial. Es va preveure una cursa avorrida i monòtona, però no va ser així. El començament no va decebre.

Agències

Futbol

... i altres herbes

Mallorca (I)Adéu a les vacances i retorn a la feina. No en queda d'altra. La deessa Fortuna em continua donant l'esquena i, després d'un mes a Hondures -en un altre moment us en parlaré-, ahir vaig tornar a la realitat d'aquesta terra i del nostre estimat Reial Mallorca.

Pep Verger

Chema Martínez besa la medalla de plata damunt el pòdium de Barcelona.

Poliesportiu

Chema Martínez es penja la medalla de plata en la marató

El madrileny Chema Martínez donà a Espanya la cinquena medalla en els campionats d'Europa d'atletisme, en obtenir la de plata en la marató per darrere del suís Viktor Rothlin, recuperat de la greu malaltia que el va tenir durant sis mesos allunyat de la competició l'any passat. Rothlin, subcampió d'Europa el 2006, va controlar tota la cursa, superà els atacs dels adversaris i assestà el cop definitiu en el quilòmetre 28. Va arribar a la línia de meta amb una marca de 2 hores, 15 minuts i 31 segons, seguit de Martínez (2h17:50) i del rus Dmitri Safronov (2h18:16), entre el públic que estibava el circuit de deu quilòmetres. Amb tres atletes entre els sis primers, ja que Pablo Villalobos fou cinquè i Rafa Iglesias sisè, Espanya va guanyar per KO la Copa d'Europa de marató, que es disputava simultàniament. La calor (29 graus a la sortida) i la humitat de Barcelona, els efectes de les quals ja varen experimentar els atletes en les tres proves de marxa i en la marató femení, induïen els 64 corredors a no assumir gaire riscos. Chema Martínez, abanderat espanyol en la cerimònia d'obertura, era el més ambiciós dels sis espanyols. Vuitè en el Mundial de Berlín 2006, el madrileny, de 38 anys, havia dit que sortiria a vèncer.

Efe

Bàsquet

Espanya s'acarnissa amb Canadà (84-38)

Espanya s'anotà un triomf més que còmode davant una descafeïnada selecció canadenca per 84-38, que acudí al Torneig internacional de Gran Canària plagada d'universitaris. En aquest primer banc de proves per a la Roja, l'interior Felipe Reyes fou el jugador més destacat sobre l'acta amb 14 punts i 5 rebots. Amb la inevitable absència de Pau Gasol, el tècnic italià, Sergio Scariolo, oferí un possible cinc inicial per a la cita mundialista de Turquia, amb Calderón, Navarro i el mallorquí Rudy Fernández com a exteriors, combinat amb la parella Garbajosa-Marc Gasol.

Efe

Ara / Estat Espanyol
Els antitaurins s'escridassaren amb els contraris.

Estat Espanyol

Insults a les portes de la Monumental

Taurins i antitaurins tornaren a manifestar ahir les seves diferències i s'intercanviaren insults i improperis davant la plaça la Monumental de Barcelona, on tenia lloc la primera jornada taurina després de la decisió del Parlament de prohibir les corrides a Catalunya. Això no obstant, no arribaren a les mans ni s'hi registrà cap tipus d'incident. Un fort desplegament de Mossos d'Esquadra vigilà en tot moment la plaça i els voltants, on també es desplaçà un gran nombre de mitjans de comunicació. Aproximadament des d'una hora abans que s'iniciàs la correguda, d'una banda hi havia una trentena d'antitaurins manifestant-se davant la plaça de toros i de l'altra un nombre similar d'aficionats a la festa feien el mateix a la vorera de davant. "És una provocació que vinguin a protestar, ja han aconseguit el que volien".

Agències

Estat Espanyol

Els dissidents seran traslladats a diverses ciutats de tot l'Estat

Els 14 dissidents cubans i els seus familiars que estan allotjats a la comunitat de Madrid, entre un hostal de Vallecas i un hotel d'Alcorcón, seran reubicats en diferents ciutats de l'Estat "a partir de la setmana que ve", segons fonts de la Creu Roja. Això no obstant, l'advocat dels dissidents va assegurar que rebutgen aquesta mesura i que volen quedar a la cpaital.

Agències

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, en una imatge recent.

Estat Espanyol

Jordi Pujol veu “motiu de guerra” en una eventual rebaixa de la immersió lingüística

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, en una imatge recent. Foto: T. Ayuga. L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha considerat que si el model català educatiu d'immersió lingüística se suprimeix o es rebaixa després de la sentència de l'Estatut serà un motiu de "casus beli", expressió llatina que significa 'motiu de guerra'. "Sería molt preocupant. En aquest tema, i amb les característiques demogràfiques de Catalunya, ens jugam que a trenta anys vista el català sigui una llengua residual", ha assegurat Pujol, en una entrevista a la revista 'La Corbella', que edita la Plataforma per la Llengua, recollida per Europa Press. Pujol ha assegurat que la immersió lingüística és del que se sent més orgullós dels seus 23 anys al capdavant de la Generalitat, i ha necessitat que va ser "la més difícil d'aconseguir". Ha lamentat que hi hagi administracions públiques que encara no tinguin el català com la seva llengua habitual, encara que ha advertit: "Les administracions soles no tindrem èxit amb la defensa del català.

E.P.

Ara / Món
La primatòlogia arribà a Tanzània fa 26 anys.

Horitzons

50 anys amb els ximpanzés

L'Institut Jane Goodall celebra enguany el 50è aniversari de l'arribada de la primatòloga a la vora del llac Tanganika, a Tanzània, el que avui es coneix com el Parc Nacional de Gombe. Han estat 50 anys d'avanços científics sobre l'estudi dels ximpanzés salvatges, lligats a una dona el missatge de la qual "ha suposat una font d'inspiració per fomentar estils de vida més sostenibles". "Costa de creure que hagi passat tant de temps des que vaig començar a estudiar els ximpanzés salvatges de Gombe. Ha estat mig segle de sorprenents descobriments que han permès redefinir el nostre lloc en la naturalesa. Però el més sorprenent ha estat descobrir tot el que els ximpanzés poden ensenyar-nos. Desitj emprendre ja l'aventura dels pròxims 50 anys", afirmava Goodall amb motiu de l'efemèride. La primatòloga arribà a Tanzània a 26 anys, després d'haver estat instruïda per l'antropòleg Louis Leakey per observar el comportament d'un grup de ximpanzés. Les seves observacions havien d'ajudar a comprendre millor el comportament humà, però les conclusions van revelar que els ximpanzés fabriquen i usen eines, mengen carn i s'emboliquen en acarnissades lluites per defensar el que creuen seu.

E.P.dB

Moment de l'arribada a l'aeroport de Barcelona dels dos supervivents.

Món

Aina Frau i Bernat Palau, els supervivents de Mèxic, han aterrat a Barcelona

Els dos joves supervivents de l'accident en un riu mexicà, en el que van perdre la vida tres persones i una quarta contínua desapareguda, han arribat avui a Barcelona, on han estat rebuts pels seus familiars. El barceloní Bernat Palau i la mallorquina Aina Frau han arribat sobre les 18:00 hores a l'aeroport d'El Prat i no han fet declaracions als nombrosos mitjans de comunicació que els esperaven. Palau i Frau han estat conduïts per agents de la seguretat de l'aeroport a una sala on els esperaven els seus familiars. A la mateixa sala també eren presents els familiars de Francesc Espasa, que encara no ha estat localitzat per les autoritats mexicanes, i als quals els dos joves supervivents han lliurat part del seu equipatge. Bernat Palau, Aina Frau i Francesc Espasa eren amics i els tres estudiaven a la Universitat Politècnica de Catalunya. Els dos joves han estat rebuts per representants de l'administració central i del govern català. La Generalitat de Catalunya està fent les gestions necessàries perquè els cadàvers dels tres joves que han estat localitzats siguin repatriats l'abans possible a Catalunya.

Agències

Món

Israel i Turquia accepten la investigació de l'ONU sobre l'atac de la flota humanitària de Gaza

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha anunciat avui la creació d'un comitè que investigarà l'incident del passat 31 de maig amb la flotilla humanitària que es dirigia a Gaza, i que explica amb l'acceptació d'Israel i Turquia. "Després de dos mesos d'intenses consultes amb els líders d'Israel i Turquia, anuncii l'establiment d'un comitè" que investigarà aquest incident, ha dit Ban, mitjançant un comunicat de premsa, sobre aquest grup que inclourà personalitats com el president sortint de Colòmbia, Alvaro Uribe.

Efe

Ara / Tendències
Marc Mezvinsky, Hillary Clinton, Chelsea i Bill, qui ha perdut deu quilos.

Tendències

Una cerimònia familiar i amb estricta privacitat

Chelsea Clinton es va casar dissabte a la localitat novaiorquesa de Rhinebeck amb el jove financer Marc Mezvinsky en una cerimònia molt familiar i sota una estricta privacitat, en la qual no van aparèixer cap dels famosos que la premsa havia especulat que hi serien. La novia, filla de l'expresident dels EUA Bill Clinton i de l'actual secretària d'Estat, Hillary Clinton, lluí un vestit de Vora Wang, amb escot paraula d'honor i cos drapejat en tul, embellit a la cintura amb un brodat de pedreria antiga. Chelsea, que duia els cabells en un clàssic recollit i amb vel de tul, va optar per la creativitat de Wang, amiga de la família que va assistir a la cerimònia. Hillary Clinton, per part seva, va optar per un dels seus dissenyadors preferits, el dominicà Óscar de la Renta. El novii, mentrestant, va portar un esmòquing dissenyat per Christopher Bailey, de la firma Burberry, igual com Bill Clinton, molt prim ja que, segons ell mateix va explicar fa uns dies, ha perdut més de deu quilos. L'expresident dels EUA va conduir la seva filla fins a l'altar, en una cerimònia que va ser oficiada pel rabí James Ponet i el reverend metodista William Shillady, atès que Marc Mezvinsky és jueu i Chelsea Clinton, metodista.

Agències

Opinió / Opinió
Jaume Corbera

Opinió

L'Alguer retrobada

Són del segle XII les primeres notícies de l'Alguer que coneixem, quan la família noble dels Dòria, de Gènova, va fortificar un poblet de pescadors que hi havia en el lloc on és avui la ciutat. El 1297, el papa Bonifaci VIII concedí Sardenya (i Còrsega, mai, però, ocupada...

Jaume Corbera

Opinió

Som de Palma, som mallorquí, som d'Entesa per Mallorca

Entesa per Mallorca a Palma ha començat a treballar per presentar un projecte de ciutat al qual demanarem suport a la ciutadania en les properes eleccions municipals. Aquests treballs que hem iniciat el mes de maig 2010, a un any de les eleccions municipals, seran...

Arnau Bisquerra

Josep Maria Llauradó

Opinió

Gratacels antiavorriment

Què ofereix la televisió un horabaixa d'un diumenge d'agost? Per exemple, la possibilitat de veure al mateix temps un episodi del Gran, més gran (canal National Geographic) sobre el gratacels més alts del món, el Burj Dubai (828 metres: té el rècord, oficialment...

Josep Maria Llauradó

Damià Quetglas

Opinió

Amb els pedaços es fan escàndols

Encara no n'hem sortit de la bugada de banderes futboleres, com fan envestir el bou de les polèmiques a uns altres pedaços: els que tapen la cara a algunes musulmanes o el que es lleven del pit un bon grapat de banyistes, per no fer esment de les...

Damià Quetglas

Maties Salom

Opinió

El bou desfermat

El Facebook de Mariano Rajoy no havia estat rellevant fins ara, que se n'ha anat de vacances. Ja sabeu que la consideració d'allò que és notícia varia segons l'època de l'any, i en aquesta el criteri tendeix a una certa mollor, com de chiringuito. El fet és que el...

Maties Salom

Pep Verger

Opinió

Palma Arena

L'errada és d'inici. El Palma Arena és una equivocació des del seu naixement. I fins ara. Evidentment, la disputa d'un Mundial de ciclisme en pista mai no pot justificar la construcció d'un velòdrom cobert, més encara amb el cost de la instal·lació. Així, des del Govern de...

Pep Verger

Glosa de Mateu Xurí

Opinió

Desastres filològics

El Consell, i la Consella,aixeca el dit, i la ditade l'escrit quedarà escritaen vermell (ploma vermella?)El ca i la cussa: parellad'animals i d'animales!Quants de mals, i quines malesidees té el Consell.Això és voler ser un parellde pardals i de pardales.

Glosa de Mateu Xurí

dBalears

Opinió

No vagi per dit

Rafel Torres, "estressat" El nou batle d'Inca, Rafel Torres, ha anat una mica de bòlit durant les festes d'Inca, que acabaren ahir. Es nota que fa poc temps que ocupa el càrrec. Divendres, per exemple, no va acudir a la ballada de boleros que tingué...

dBalears

Editorial

Opinió

ZP, davant un repte difícil

Al president del Govern l'espera un tràngol molt complex en els pròxims mesos: ha d'acabar de treure endavant la reforma laboral enmig de fortes crítiques de l'oposició i d'alguns dels seus actuals aliats; ha d'afrontar una vaga general a final del pròxim setembre...

Editorial

Miquel Àngel Limon

Opinió

Apologia dels diccionaris enciclopèdics

Gabriel Julià Seguí és, ara com ara, una de les nostres columnes enlairades i salomòniques -de progressió en espiral, vull dir- que sostenen el Partenó de la investigació moderna a Menorca; en especial, en el camp de la història de l'art. Ho dic perfectament...

Miquel Àngel Limon

Jaume Lladó

Opinió

La consolidació dels sous

L'altre dia vaig llegir al Diari de Balears les aventures de José María Aznar per devers Portocolom. Si no ho vaig entendre malament, arribà a un bar acompanyat de part de la seva família i una bona colla de guardaespatlles. Per mantenir la seva seguretat o per...

Jaume Lladó

Miquel Ferrà i Martorell

Opinió

El Grand Hotel (1931)

"Ja era, doncs, allà, plantat en el hall del Grand Hotel, el comptador Otto Kringelein, natural de Fredersdorf, amb domicili a tal població; hi era ja, dins la seva vella gavardina, devorant-ho tot alhora amb els seus ulls a través dels vidres de les seves ulleres. Estava...

Miquel Ferrà i Martorell

Kika Rodríguez

Opinió

La prohibició

Tenc una amiga que ha perdut la confiança en el seu home. La falta de comunicació, les contínues mentides i, supòs, el desamor han convertit la seva parella en una relació estèril i de conveniència. A veure qui és la valenta que se separa amb nins petits, hipoteca...

Kika Rodríguez

Miquel Payeras

Opinió

Les eleccions catalanes

La darrera enquesta coneguda, del Centre d'Estudis d'Opinió, de la Generalitat catalana, indica que CiU segueix ampliant l'avantatge sobre el PSC que tots els altres sondejos li donaven des de fa mesos. Ara, en vistes a les eleccions autonòmiques, ja frega l'11% de...

Miquel Payeras