Tot i que encara està força cru, el projecte per crear una nova escola 'lliure' a Palma ja camina. Una vintena de famílies són les impulsores de la iniciativa, que començarà segurament aquest setembre des del nivell més jove: l'educació infantil. Aquest tram, que comprèn nins i nines d'entre 0 i 3 anys, no necessita la regulació de la Conselleria d'Educació, atès que l'obligatorietat d'inscriure els infants a escola comença a partir dels 3 anys.
Tot i que l'objectiu de les famílies és crear una escola transversal, que s'allargui fins als 18 anys, el projecte està massa verd per engegar la paperassa que haurien de tramitar amb la Conselleria per ser convalidats oficialment.
És per això que inicien ara el tram més infantil i ampliaran els estudis a mesura que els nins i les nines creixin. En tot cas, fan comptes obrir oficialment el curs 2011-2012.
Plans d'estudi propis
L'obligatorietat de ser avalat per la Conselleria d'Educació s'explica per la radicalitat del projecte formatiu d'una escola 'lliure'. I és que aquest tipus de formació és aliena als plans d'estudi oficials, que regeixen a tot el sistema educatiu de l'Estat espanyol (tant privat com públic). Aquestes escoles, per tant, se situen al marge del sistema educatiu i es desenvolupen segons criteris propis. O millor dit, segons el sistema pedagògic triat per formar els infants. Des de Cercle Matern, entitat amb un any de vida i que impulsa el projecte de Palma, aclareixen que encara no han escollit la metodologia definitiva.
Danieli Boiago, portaveu de l'entitat, assegura: "No cal que es limiti a una sola tradició, s'hi poden barrejar els millors elements de cadascuna". Una de les pedagogies alternatives més cèlebres és la de Waldorf. Té les arrels en la filosofia de Rudolf Steiner (1861-1925) i potencia el contacte amb la natura. En tot cas, sí que tenen clares les línies mestres del model. "Tot es fa basant-se en el que surt dels infants mateixos. Es treballa amb les arts, la música i l'entorn natural". També aposten per juguetes de diferents materials (fusta, goma...) i diverses formes geomètriques. Una altra característica és que no consideren que els infants necessitin aprendre números i lletres fins als 6 anys. De fet, les tradicions alternatives divideixen els cicles educatius en septennis: de 0 a 7 anys, dels 8 als 14 i dels 14 als 21 anys (de fet, endarrereixen l'edat en la qual una persona es pot considerar major d'edat).
Poc conegut a les Illes
"A les Illes, aquesta casta d'escoles no són gaire conegudes", reconeix la mateixa Danieli Boiago. "Però consideram que és del tot necessari, ja que alguns pares i mares no desitjam que els nostres fills segueixin els models uniformadors d'avui en dia", afegeix. Segons les seves creences, cada nin és diferent i ha de tenir el seu propi desenvolupament. Ara bé, el principal problema amb què s'han trobat és la manca de professionals. "No hi ha educadors preparats per al que necessitam. Els que existeixen ja fan feina a les altres escoles lliures de Mallorca", indica. Boiago es refereix a l'Escola Global de Palma, les escoles lliures de Binissalem i Capdepera, a més de Sa Llavor (Mancor de la Vall). Per tant, hauran d'intentar contractar professionals de la Península que es traslladin a les Illes.
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
algú sap en que es basa l'ensenyança waldorf? feu crítiques constructives idò!!! i parlant un poc de tot el sistema educatiu no es que sigui l'òstia i no van rapats i amb túnica carabassa, però si amb unoformes grisos...
I els infants hi aniran rapats i amb una túnica de color de carabassa!!
Visca, visca! Aconseguiran la quadratura del cercle!
I do sí. Engegaran un súper projecte sense "educadors preparats" (vendran d'Argentina, no és ver?), sense metodologia ni pedagogia definida (l'oficial és dolenta, clar, pro no hi ha alternativa), "basant-se en el que surt (això sí que és previsió)", no saben quan ha de començar (fantàstic), i faran servir "juguetes de diferents materials" (el meu fill, un infant estándar, només en té de poliestireno). Au, au, au....
L'obligatorietat d'escolarització comença a 6 anys i no a 3. Hi ha moltes escoletes de 0 a 3 anys a Mallorca, algunes reconegudes per la Conselleria d'Educació i d'altres no. Em pens que aquesta "novetat" que presenta la notícia no és tan singular com sembla a primera vista. Al cap i a la fi, els infants han d'estudiar en centres (públics, concertats o privats) amb els plans educatius oficials a partir de 6 anys perquè els seus estudis tenguin validesa i puguin aconseguir els títols corresponents.